Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

neste i statoil znikną z PL

Featured Replies

Napisano

> Widzisz, oficjalne ceny hurtowe podawane przez orlen mają sie ni jak do tego po ile kupują

> stacje...

> Krawiec

Tak ale to dotyczy tych wielkich i wielkości podpisanych kontraktów .. małe pipidówki nie mają już takich upustów...

Napisano

> No, racja. Sprawdziłem:

> BP wykupiło głównego udziałowca Aral, a co za tym idzie ma większość akcji Aral.

> jakiś tekst

Co więcej, BP przez pewien czas po przejeciu prowadziło stacje ARAL ale ostatecznie zdecydowano się na przebrandowanie na BP z powodu zamiłowania klientów do zbierania punktów, ciągłych promocji w sklepach i możliwości zakupienia żarcia spineyes.gif

Napisano

> a po ile kupują? Znasz konkrety, to dawaj

Nie wiem po ile kupują, ale stacje mają zdecydowanie >20groszy na litrze.

Dlaczego tak sądzę?

Otóż zwykle kupuję ON kilka razy na rok w większych partiach rzędu 1500-2000l

I przy tej ilości dostaję zwykle cenę z dystrybutora minus 15 do 20groszy w zależności od humoru kierownika stacji plus transport (15km) gratis.

A cena na dystrybutorze jest raczej z tych niższych w okolicy.

Napisano

> Otóż zwykle kupuję ON kilka razy na rok w większych partiach rzędu 1500-2000l

to jest większa partia? yikes.gifhehe.gif

większa by była, jakbyś miał tam jedno zero więcej. wtedy jedno auto mogłoby się prawie że rozstankować grinser006.gif

Napisano

> Neste znikną czy może tylko zmieni się szyld? Tankujęna Neste od lat i nie wyobrażam już sobie

> tankowania na "zwykłej" stacji. Przecież to strasznie uciążliwe.

szczególnie gdy stacja benzynowa staje się przydrożnym bufetem i monopolowym gdy chcesz szybko i sprawnie zatankować i zapłacić sciana.gif

Napisano

> dla nas (kierowców) chyba lepiej by było gdyby stacje przejął lukoil ?

Statoil to porażka. Ilośc obsługi ograniczona do minimum. Na niektórych stacjach do 15-16 potrafi być jedna osoba na kasie, kasuje klientów, robi hot dogi, obsługuje totolotka. Do gazu chodzi kierownik.

Ciekawe jest to, ze osoby zatrudniające się w tej firmie xx lat temu mieli znacznie wyższe stawki startowe niż obecnie.

Napisano

> Statoil to porażka. Ilośc obsługi ograniczona do minimum. Na niektórych stacjach do 15-16 potrafi

> być jedna osoba na kasie, kasuje klientów, robi hot dogi, obsługuje totolotka. Do gazu chodzi

> kierownik.

> Ciekawe jest to, ze osoby zatrudniające się w tej firmie xx lat temu mieli znacznie wyższe stawki

> startowe niż obecnie.

A ciekawi mnie ile razy wzrosło zatrudnienie w centrali i zarządzie.

W mojej firmie, której nie chcę tu z wiadomych powodów wymienić, w ciągu kilkunastu lat mojej pracy góra wzrosła dosłownie jak wulkan: 25 razy. Zatrudnienie pracowników "dołowych" oczywiście gwałtownie w dół.

Napisano

> czemu się nie da ?

> wiem że były zakusy żeby wprowadzić tam LPG, chyba z krakgazem kombinowali, ale krakgaz padł i ...

> zamiast terminalu postawią budkę z kasą

Duża część stacji Neste pochodzi jeszcze z czasów, gdy była tam obsługa, więc likwidacja automatycznych dystrybutorów nie powinna być problemem.

Napisano

> wtykasz karte identyfikacyjna przy tankowaniu i faktura zbiorcza przychodzi poczta z tego co

> pamietam

Ewentualnie zostawiasz potwierdzenie i wizytówkę z danymi w skrzynce kontaktowej na stacji - faktura przychodzi pocztą.

Napisano

> Wlasnie i ciekawe z jakiego powodu powstala Bliska zamiast tradycyjnej stacji CPN

Kiedyś słuchałem wypowiedzi jakiegoś "managiera" z Orlenu, który twierdził, że badania wskazały bardzo złe postrzeganie marki CPN wśród kierowców. Pytanie tylko kto robił te badania wink.gif

Napisano

> Też wygodnie mi było (i nadal jest póki co) tankować na Neste i troche dziwię się komentarzowi, że

> te stacje się nie sprawdziły.

Albo komentarz tendencyjny, albo pisany przez osobnika, dla którego płatność karta płatniczą (jak i obsługa komputera) to czarna magia. Wbrew pozorom w PL jest spory % społeczeństwa, nie potrafiący i nie chcący korzystać z nowoczesnej techniki. Na nich jest jeden dobry bat - w pracy, gdy szef wzywa na dywanik i oznajmia "Albo sie pan uczysz obsługi komputera albo musimy sie rozstać" zlosnik.gif

Napisano

zacznijmy od tego, że jest to czysta plota. Żadnego przejęcia i wycofania ze strony statoil nie będzie a cała informacja jest wyprodukowana przez konkurencję statoil (który de facto mocno ostatnio inwestuje w Polsce) ok.gif

Napisano

> to jest większa partia?

> większa by była, jakbyś miał tam jedno zero więcej. wtedy jedno auto mogłoby się prawie że

> rozstankować

no i co w tym śmiesznego?

skoro już przy takiej partii dostaję 20 groszy (plus transort) rabatu, to ile dostałbym przy większej?

Napisano

> no i?

> skoro już przy takiej partii dostaję 20 groszy (plus transort) rabatu, to ile dostałbym przy

> większej?

no i nic smile.gif

chcę Ci tylko uświadomić, ile to jest "większa partia", żebyś miał pojęcie na przyszłość grinser006.gif

Napisano

> A ciekawi mnie ile razy wzrosło zatrudnienie w centrali i zarządzie.

> W mojej firmie, której nie chcę tu z wiadomych

Gora wymyśla nowe projekty tylko na dole nie ma kto tego wdrażać. Nawet na noc jest jedna osoba, czyli gazu nie zaatakuje, a obiekt z zewnątrz wyglada jakby gnojowicą rzucało, wystarczy spojrzeć na pistoletu, kiedyś przeciętne codziennie, teraz okazjonalnie.

Napisano

> obiekt z zewnątrz wyglada jakby gnojowicą rzucało,

OK - to rozumiem.

> wystarczy spojrzeć na pistoletu, kiedyś przeciętne codziennie, teraz okazjonalnie.

Możesz rozwinąć swoją myśl? Przeciętnie codziennie myli pistolety, czy codziennie tam tankowałeś? niewiem.gif

Napisano

> Wbrew pozorom w PL jest spory % społeczeństwa, nie

> potrafiący i nie chcący korzystać z nowoczesnej techniki. Na nich jest jeden dobry bat - w

> pracy, gdy szef wzywa na dywanik i oznajmia "Albo sie pan uczysz obsługi komputera albo musimy

> sie rozstać"

Może i tak, ale ten bat nie zawsze się sprawdza. Prosty przykład: moi rodzice jak i teściowie - karta płatnicza? Toż to wymysł szatana biglaugh.gif Bardzo długo i z dobrym skutkiem bronili się przed telefonami komórkowymi, teraz - mimo skomputeryzowania od ok. 2 lat - bankowość elektroniczna czy inne przelewy? Zapomnij... jak nie mają pieczątki na potwierdzenie, że kasa przyjęła - to się nie liczy... facepalm%5B1%5D.gif Liczy się tylko gotówka, żywa pani w banku/okienku itp. Nic nie zrobisz...

Napisano

> no i nic

> chcę Ci tylko uświadomić, ile to jest "większa partia", żebyś miał pojęcie na przyszłość

to ile to jest "wieksza partia"?

Napisano

> Wlasnie i ciekawe z jakiego powodu powstala Bliska zamiast tradycyjnej stacji CPN

O i to jest stacja, części akcesoria, oleje, filtry, świece pewnie...

A nie to co teraz, tylko hod dogi, bułeczki, sałatki, pierogi, crossainty, batoniki i inne crazy.gif

Napisano

> O i to jest stacja, części akcesoria, oleje, filtry, świece pewnie...

Ale ktoś to tam kupuje jeszcze? Bo zauważ, jaka jest teraz tendencja wśród samochodziarzy: nie dotykam się silnika, oddaję do serwisu, tylko ASO, jedyne co robię przy wozie - kosmetyka, mycie itp. hmm.gif

> A nie to co teraz, tylko hod dogi, bułeczki, sałatki, pierogi, crossainty, batoniki i inne

Napisano
  • Autor

> Ale ktoś to tam kupuje jeszcze? Bo zauważ, jaka jest teraz tendencja wśród samochodziarzy: nie

> dotykam się silnika, oddaję do serwisu, tylko ASO, jedyne co robię przy wozie - kosmetyka,

> mycie itp.

> > A nie to co teraz, tylko hod dogi, bułeczki, sałatki, pierogi, crossainty, batoniki i inne

jak braknie oleju w trasie to co zrobisz wink.gif

żarówka, wycieraczki itd ... coś tam się trafi

ale Bliska ma już pełny asortyment - są hotdogi, jest spożywka hmm.gif

niedalej jak miesiąc temu kupowałem hotdoga na bliskiej w sandomierzu

różnica z orlenami jakoś się zaciera, tzn są bliskie równie wypasione jak orleny hmm.gif

Napisano

> to ile to jest "wieksza partia"?

pisałem Ci - jedno 0 sobie na końcu dodaj

Napisano

> pisałem Ci - jedno 0 sobie na końcu dodaj

To Ty faktycznie nie wiesz co to jest duza partia...

Napisano

Quote:

Komunikat Statoil Poland

Warszawa, 17.09.2012

W wydaniu dziennika „Gazeta Prawna” z dnia 17.09.2012 roku ukazał się artykuł Michała Duszczyka pt. „Statoil będzie się żegnał z polskim rynkiem”.

W imieniu firmy pragnę zdementować tę informację.

Firma Statoil Fuel & Retail nie wycofuje się z Polski. Po przejęciu Statoil Fuel & Retail (SFR) w czerwcu tego roku przez Alimentation Couche-Tard (ACT), firma SFR stanowi w 100% własność ACT. Alimentation Couche-Tard bardzo jasno wskazała, że pokłada pełną wiarę w kierownictwo firmy Statoil Fuel & Retail oraz kierunek strategiczny, jaki został wyznaczony dla firmy.

Jak powiedział Alain Bouchard – prezes i dyrektor wykonawczy Alimentation Couche-Tad podczas jego wizyty w Polsce we wrześniu br. „Jesteśmy bardzo dumni, że marka Statoil dołączyła do naszego portofolio. Jesteśmy również zadowoleni z tego przejęcia i chcemy się rozwijać Polska jest dzisiaj częścią naszej strategii”.

Biorąc pod uwagę zaangażowanie Alimentation Couche-Tard w rozwój firmy w Europie, jej kulturę zorientowaną na klienta, zdecentralizowany model działania oraz plan dalszego inwestowania w swój biznes, jesteśmy przekonani, że jest to ogromna szansa dla naszego biznesu i dalszych sukcesów.

Tom Graven-Lauritzen

Prezes Statoil Poland Sp. z o.o.

Napisano

> To Ty faktycznie nie wiesz co to jest duza partia...

no mam niedzieję, że niedługo zapomnę już tę śmierdzącą branżę z "beczkami" i "słoniami" na czele hehe.gif

Napisano

> OK - to rozumiem.

> Możesz rozwinąć swoją myśl? Przeciętnie codziennie myli pistolety, czy codziennie tam tankowałeś?

Sorry, wina podpowiedzi na padzie, nie da sie tego wyłączyć. Zmienia mi wyraz nawet przy zmianie jednej literki.

Chodziło o to ze codziennie były czyszczone, a teraz okazjonalnie.

Napisano

> no i co w tym śmiesznego?

> skoro już przy takiej partii dostaję 20 groszy (plus transort) rabatu, to ile dostałbym przy

> większej?

Sprzedam Ci ON z rabatem 4 PLN/litr.

Cena końcowa = 6,20.

Wchodzisz w ten dil?

Napisano

> to ile to jest "wieksza partia"?

Klientem po którego warto się schylić stajesz sie przy obrocie ok 10+ ton.

Miesięcznie.

Napisano

> Faktycznie glupie te zachodnie koncerny ze pchaja sie do PL po te pare groszy

Na stacji benzynowej paliwem to zarabiasz na koszty.

Albo i to nie.

Napisano
  • Autor

> Klientem po którego warto się schylić stajesz sie przy obrocie ok 10+ ton.

> Miesięcznie.

hmm co znaczy schylić ?

bo za 150L ON dają obiad, licząc 15zł, to jakieś 10gr/L hmm.gif

Napisano

> Sprzedam Ci ON z rabatem 4 PLN/litr.

> Cena końcowa = 6,20.

> Wchodzisz w ten dil?

A ty kolego Sibuj potrafisz czytać tekst do końca, czy wymyślanie filozoficznej "ciętej" riposty tak Cię pochłania, że o tym zapominasz?

Przecież wyraźnie napisałem, że -20groszy od ceny z dystrybutora, która to cena jest jedną z niższych w okolicy , więc zdecydowanie nie jest przesadzona

Napisano

> bo za 150L ON dają obiad, licząc 15zł, to jakieś 10gr/L

co to za obiad za 15 PLN... facepalm%5B1%5D.gif

wrzodów można się nabawić po tym

Napisano

> no mam niedzieję, że niedługo zapomnę już tę śmierdzącą branżę z "beczkami" i "słoniami" na czele

Nigdy nie jest za pozno zeby zrozumiec co to znaczy duza ilosc:)

Napisano

> Na stacji benzynowej paliwem to zarabiasz na koszty.

> Albo i to nie.

Ale jakie ma to znaczenie odnosnie stacji paliw a nie samych ich sprzedazy?

niewiem.gif

Napisano

> Klientem po którego warto się schylić stajesz sie przy obrocie ok 10+ ton.

> Miesięcznie.

Czyli male firmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.