Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

neste i statoil znikną z PL

Featured Replies

Napisano

Quote:

W najbliższych miesiącach może dojść do przejęć dwóch dużych sieci stacji. Nie jest już tajemnicą, że kupca szuka fińska Neste, której automatyczne stacje nie sprawdziły się w Polsce - informuje "DGP".

Teraz na sprzedaż szykuje się jednak Statoil, jeden z największych operatorów tego typu w naszym kraju. Choć koncern nie potwierdza ani nie zaprzecza, w branży huczy od informacji na ten temat.

Faworytem według "Dziennika Gazety Prawnej" do przejęcia zarówno Neste, jak i Statoila może być jednak Łukoil. Sieć ta ma tylko niewiele ponad sto stacji w naszym kraju, co daje jej zaledwie 1 proc. rynku.

Więcej w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

osobiście bardziej szkoda mi neste, bo to było coś innego

texaco, aral cos jeszcze ?

dla nas (kierowców) chyba lepiej by było gdyby stacje przejął lukoil ?

Napisano

> osobiście bardziej szkoda mi neste, bo to było coś innego

Mnie też ich szkoda, chociaż juz od dawna przestali być gwarantem najniższych cen w mieście.

> texaco, aral cos jeszcze ?

Agip

Napisano

neste szkoda bo można było na automatycznej zatankować za 20 zł bez obciachu smile.gif

Napisano

> (...)

> osobiście bardziej szkoda mi neste, bo to było coś innego

> dla nas (kierowców) chyba lepiej by było gdyby stacje przejął lukoil ?

Neste znikną czy może tylko zmieni się szyld? Tankujęna Neste od lat i nie wyobrażam już sobie tankowania na "zwykłej" stacji. Przecież to strasznie uciążliwe.

Napisano

Nigdy nie miałem okazji tankować na Neste,natomiast Statoil parę razy odwiedziłem.

Temat ciekawy,zobaczymy co czas pokaże hmm.gif

Napisano

> Juz kiedys byli w PL i sie zmyli.

Tak wiem. Podobnie jak Aral.

Napisano

Aral to BP wiec jaki sens powrotu skoro kilka lat temu przemianowali te stacje wlasnie na BP.

> dla nas (kierowców) chyba lepiej by było gdyby stacje przejął lukoil ?

Lepiej dla naszego kraju jak by to byl Orlen

Napisano

> Neste znikną czy może tylko zmieni się szyld? Tankujęna Neste od lat i nie wyobrażam już sobie

> tankowania na "zwykłej" stacji. Przecież to strasznie uciążliwe.

Też wygodnie mi było (i nadal jest póki co) tankować na Neste i troche dziwię się komentarzowi, że te stacje się nie sprawdziły. Sądziłem, że dużej grupie kierowców też to odpowiada.

Napisano

Neste od dłuższego czasu ma takie ceny, że - przynajmniej w okolicy - kasuje ich Orlen (w połączeniu z karta klubową -6gr). Tak jakby odpuścili walkę.

Na Statoilu kupuję głownie gazety i croissanty. Na pewno przejęcie przez Orlen nie wniesie niczego nowego na rynku, a wręcz będzie umocnieniem monopolu.

Lotos czy Lukoil - czemu nie?

Napisano

> Aral to BP wiec jaki sens powrotu skoro kilka lat temu przemianowali te stacje wlasnie na BP.

Mylisz pojęcia.

Aral to nie BP, tylko BP przejęło stacje niemieckiego Aralu, który się wycofał z polskiego rynku.

> Lepiej dla naszego kraju jak by to byl Orlen

Najlepiej jakby wszystkie stacje przemianować na CPN rotfl.gif

Napisano

> Neste od dłuższego czasu ma takie ceny, że - przynajmniej w okolicy - kasuje ich Orlen (w

> połączeniu z karta klubową -6gr). Tak jakby odpuścili walkę.

> Na Statoilu kupuję głownie gazety i croissanty. Na pewno przejęcie przez Orlen nie wniesie niczego

> nowego na rynku, a wręcz będzie umocnieniem monopolu.

> Lotos czy Lukoil - czemu nie?

W zasadzie to nie ma znaczenia jak te stacje się nazywają i jakie mają kolorki na flagach. Paliwo i tak jest z polskich rafinerii, ceny podobne

Napisano

> Neste od dłuższego czasu ma takie ceny,

W Łodzi jest kilka stacji Neste, ceny są różne, akurat Neste na moim osiedlu jest najtańszą stacją w Łodzi(czasami przebija je MPO, ale MPO pracuje tylko w dzień), wynika to z tego, że konkurują z 1-2-3, które jest po drugiej stronie osiedla.

> Lotos czy Lukoil - czemu nie?

ZTCP to Lotos dostarcza paliwo do Neste.

Jeśli poziom cen paliwa zostanie utrzymany to...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Najlepiej jakby wszystkie stacje przemianować na CPN

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ktoś umieścił takie logo na stacjach paliw (o ile nie przeciwskazań formalno-prawnych) licząc na przywiąznie Polaków do tradycji i pewien sentyment do minionych czasów. Nie zdziwiłbym się też, gdyby to logo w połączeniu z niewygórowanymi cenami spowodowało, że by było sporo klientów.

Napisano

> Mylisz pojęcia.

> Aral to nie BP, tylko BP przejęło stacje niemieckiego Aralu, który się wycofał z polskiego rynku.

Moze i tez tak. Ale czy czasem nadal nie ma w D stacji Aral?

> Najlepiej jakby wszystkie stacje przemianować na CPN

najlepiej czesc zyskow wysylac za granice naszego kraju...

Napisano

> Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ktoś umieścił takie logo na stacjach paliw (o ile nie

> przeciwskazań formalno-prawnych) licząc na przywiąznie Polaków do tradycji i pewien sentyment

> do minionych czasów. Nie zdziwiłbym się też, gdyby to logo w połączeniu z niewygórowanymi

> cenami spowodowało, że by było sporo klientów.

Wlasnie i ciekawe z jakiego powodu powstala Bliska zamiast tradycyjnej stacji CPN

cpn_noc.jpg

Napisano

> Moze i tez tak. Ale czy czasem nadal nie ma w D stacji Aral?

> najlepiej czesc zyskow wysylac za granice naszego kraju...

jakich zysków? Tych kilku gorszy jakie ma stacja od paliwa? To są kwoty bez znaczenia.

Nieważne kto sprzedaje paliwo, to podatki i akcyza musi być opłacona, a z tego państwo polskie ma wystarczająco dużo zlosnik.gif Do tego paliwo i tak pochodzi z Orlenu albo Lotosu, który na nim zarabia sprzedając na stację niezależnie czy polską czy niepolską.

Napisano

> Mylisz pojęcia.

> Aral to nie BP, tylko BP przejęło stacje niemieckiego Aralu, który się wycofał z polskiego rynku.

Nie do końca myli się:

Aral-bpgroup-logo.jpg

Po prostu w PL nie ma marki Aral, która należy do grupy BP, w D marka Aral ma się dobrze.

Podobnie jest np. z piwem EB, które jest produkowane w PL, ale nie jest oferowane na naszym rynku, ten sam browar ma u nas inne marki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Marka Aral ma się dobrze w D, patrz mój poprzedni post.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jakich zysków? Tych kilku gorszy jakie ma stacja od paliwa? To są kwoty bez znaczenia.

> Nieważne kto sprzedaje paliwo, to podatki i akcyza musi być opłacona, a z tego państwo polskie ma

> wystarczająco dużo Do tego paliwo i tak pochodzi z Orlenu albo Lotosu, który na nim zarabia

> sprzedając na stację niezależnie czy polską czy niepolską.

Faktycznie glupie te zachodnie koncerny ze pchaja sie do PL po te pare groszy hehe.gif

Napisano

> Marka Aral ma się dobrze w D, patrz mój poprzedni post.

> Pozdrawiam BAS

Tak tez mi sie wydawalo ze tam ciagle ta marka ma swoje stacje.

Napisano

> Faktycznie glupie te zachodnie koncerny ze pchaja sie do PL po te pare groszy

może głupie, może nie. Mnie tam obojętne, gdzie te krociowe zyski pójdą. Przy tankowaniu prędzej będę kierował się tym, na której stacji są ładniejsze panie kasjerki, niż jej marką zlosnik.gif

Napisano

> Tak tez mi sie wydawalo ze tam ciagle ta marka ma swoje stacje.

Ale nie ma w D stacji BP.

Krawiec

Napisano

A kolega dalej wierzy w te brednie jak to właściciele stacji mają kilka groszy zysku eh...

Krawiec

Napisano

> A kolega dalej wierzy w te brednie jak to właściciele stacji mają kilka groszy zysku eh...

> Krawiec

a ile mają?

Napisano

Ceny jak ceny ale sanobsluga jest super. Nie ma ani fakturek dla paniusi z toyota w leasingu ani hot dozkow a tak pozostanie stanie w kolejce róż to masakra facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ceny jak ceny ale sanobsluga jest super.

Myślę, że te stacje dalej bedą samoobsługowe, bo nie da się ich przerobić na te z obsługą. Tak więc raczej szyld się zmieni ale nie ich charakter.

Napisano

> Ceny jak ceny ale sanobsluga jest super. Nie ma ani fakturek dla paniusi z toyota w leasingu ani

> hot dozkow a tak pozostanie stanie w kolejce róż to masakra

nigdy nie tankowałem na Neste więc zapytam: jak się w takim razie uzyskuje fakturę VAT?

Napisano

> że kupca szuka fińska Neste, której automatyczne stacje nie sprawdziły się w Polsce -

hmm jak to sie nie sprawdzily? Jedyna stacja gdzie mozna szybko zatankowac i nie trzeba czekac niewiadmo na co. Ceny tez sa niezle (ale kiedys byly lepsze)

Napisano

> nigdy nie tankowałem na Neste więc zapytam: jak się w takim razie uzyskuje fakturę VAT?

wtykasz karte identyfikacyjna przy tankowaniu i faktura zbiorcza przychodzi poczta z tego co pamietam

Napisano

> hmm jak to sie nie sprawdzily? Jedyna stacja gdzie mozna szybko zatankowac i nie trzeba czekac

> niewiadmo na co. Ceny tez sa niezle (ale kiedys byly lepsze)

Obecnie to jedynie w weekendy jest troche taniej...

Napisano

> Obecnie to jedynie w weekendy jest troche taniej...

jakby byly nawet takie same to i tak jest lepiej. Nie musisz stac w kolejce do kasy, wlasciciel auta stojacego przy dystrybutorze nie pojdzie na 30min dwojke do kibelka albo nie bedzie 15 minut wybieral hotdoga...

a przepraszam, jeszcze sie zdarzaja Panie zaglądające we wszechswiat w torebkach i szukajace wizytowki firmowej z nipem i danymi do fakury zlosnik.gif

Napisano

> jakby byly nawet takie same to i tak jest lepiej. Nie musisz stac w kolejce do kasy, wlasciciel

> auta stojacego przy dystrybutorze nie pojdzie na 30min dwojke do kibelka albo nie bedzie 15

> minut wybieral hotdoga...

> a przepraszam, jeszcze sie zdarzaja Panie zaglądające we wszechswiat w torebkach i szukajace

> wizytowki firmowej z nipem i danymi do fakury

Oczywiscie, praktycznie zawsze tankuje na Nesteok.gif

Napisano

> neste szkoda bo można było na automatycznej zatankować za 20 zł bez obciachu

Coś o tym wiem hehe.gif

Napisano

> a ile mają?

Najmniej kilkanaście...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Myślę, że te stacje dalej bedą samoobsługowe, bo nie da się ich przerobić na te z obsługą. Tak więc

> raczej szyld się zmieni ale nie ich charakter.

czemu się nie da ?

wiem że były zakusy żeby wprowadzić tam LPG, chyba z krakgazem kombinowali, ale krakgaz padł i ...

zamiast terminalu postawią budkę z kasą hmm.gif

mnie też pasowały ze względu na wygodę, ale nie wiem czy np orlen będzie chciał bawić się w odrębny system ?

Napisano
  • Autor

> Lepiej dla naszego kraju jak by to byl Orlen

wzmacniając swoją monopolistyczną pozycję ?

Napisano

> Najmniej kilkanaście...

> Krawiec

majątek. W porównaniu np z akcyzą zlosnik.gif

TUTAJ masz aktualną oraz historyczne ceny benzyny w hurcie.

Biorąc pod uwagę ostatnią aktualną cenę, doliczając Vat, wychodzi mi, że stacja za oknem, na której teraz jest benzyna po 5.85 zarabia prawie 22 gr na litrze.

Ale jest też szansa, że mają paliwo kupione jescze kika dni temu. Tego nigdy nie wiadomo. Wtedy wychodzi mi, że zarabiają prawie całego grosza na litrze hehe.gif

Napisano

> Ceny tez sa niezle (ale kiedys byly lepsze)

Cena - to jest słowo klucz - kiedyś mieli naprawdę atrakcyjne ceny, w tej chwili cena jest gdzieś pomiędzy Shell-owską a Orlenowską, czyli żadna okazja. A i nie przyjąć banknotu się zdarza.

Napisano

> czemu się nie da ?

>> zamiast terminalu postawią budkę z kasą

Niby tak ale skoro jesteś z Krakowa to gdzie postawić budkę przy Kobierzyńskiej albo Opolskiej? Trochę ciasno.

Napisano

> wtykasz karte identyfikacyjna przy tankowaniu i faktura zbiorcza przychodzi poczta z tego co

> pamietam

Lepiej. Faktury są dostępne online i można sobie je samemu wydrukować.

Napisano
  • Autor

> Niby tak ale skoro jesteś z Krakowa to gdzie postawić budkę przy Kobierzyńskiej albo Opolskiej?

> Trochę ciasno.

nie wiem, niech się martwi ten co kupi

lotos kiedyś się przymierzał do bezobsługowych hmm.gif

na każdej neste jest budka, może dało by sie tam ze dwie kasy postawić wink.gif

akurat obie te stacje są dość kulawe - ciasne

dość często tankowałem w czyżynach ok.gif

Napisano

>A i nie przyjąć banknotu się zdarza.

jeszcze mi sie nie zdarzylo abym musial karmic automat gotowka. Pewnie dlatego, ze zawsze tankuje do pelna a automat nie wydaje reszty.

Napisano

> Lepiej. Faktury są dostępne online i można sobie je samemu wydrukować.

ok.gif nie wiedzialem

Napisano

> Myślę, że te stacje dalej bedą samoobsługowe, bo nie da się ich przerobić na te z obsługą. Tak więc

> raczej szyld się zmieni ale nie ich charakter.

Oby bo tak to będzie lipa.

Napisano

> nigdy nie tankowałem na Neste więc zapytam: jak się w takim razie uzyskuje fakturę VAT?

Masz kartę i sobie drukujemy z netu.

Napisano

Jasne, że są. Aral wycofał się z polskiego monopolistycznego rynku,

a istniejące stacje sprzedał BP - i tyle.

> najlepiej czesc zyskow wysylac za granice naszego kraju...

A o wspólnym rynku słyszał?

Hamowanie transferu zysków jest wręcz nielegalne.

Niech Lotos i Orlen konkurują uczciwie. Jeśli ich na to stać.

Napisano

Widzisz, oficjalne ceny hurtowe podawane przez orlen mają sie ni jak do tego po ile kupują stacje...

Krawiec

Napisano

> Nie do końca myli się:

Aral-bpgroup-logo.jpg

No, racja. Sprawdziłem:

BP wykupiło głównego udziałowca Aral, a co za tym idzie ma większość akcji Aral.

jakiś tekst

Napisano

> Widzisz, oficjalne ceny hurtowe podawane przez orlen mają sie ni jak do tego po ile kupują

> stacje...

> Krawiec

a po ile kupują? Znasz konkrety, to dawaj ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.