Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotoradar - czy zdjęcie zrobione poprawnie ?

Featured Replies

Napisano

Witam, zrobiono mi zdjęcie kiedy jechałem nad morze w Czaplinku ul.7KPP Droga nr 20.

Wszystko było by ok, ale przeczytałem, że na dole zdjęcia znajduje się biała kreska która wyznacza kąt pomiaru gdzie powinno znajdować się auto, a moje się tam nie znajduję, czy mam szanse się z tego wybronić?

(Na zdjęciu dodanym przeze mnie widać białymi kropkami tą linie- jestem ewidentnie za nią.

Źródło skąd pobrałem tą informację : jakiś tekst

i moje zdjęcie:

jl6vfd.jpg

Napisano

> (Na zdjęciu dodanym przeze mnie widać białymi kropkami tą linie- jestem ewidentnie za nią.

Kartka Ci się zegła na dole, więc linię poprowadziłeś na nieprawidłowym skanie, więc ta ewidentność jest ciut mniejsza niż wygląda na obrazku, ale mimo to rzeczywiście jesteś poza tą linią.

Napisano

> Kartka Ci się zegła na dole, więc linię poprowadziłeś na nieprawidłowym skanie, więc ta ewidentność

> jest ciut mniejsza niż wygląda na obrazku, ale mimo to rzeczywiście jesteś poza tą linią.

yy, ale to nie on narysowal te linie (imo zlosnik.gif )

Napisano
  • Autor

> yy, ale to nie on narysowal te linie (imo )

Nic nie było rysowane. Linia przerywana jest poprowadzona oryginalnie, w takiej postaci dostałem zdjęcie.

Ale czy jest to podstawa do nie przyjęcia mandatu ? confused.gif

Napisano

> przekroczyles to plac a nie kombinuj

Odmawiasz mu prawa do obrony??

Napisano

uwielbiam takie komentarze .....

Ma prawo do obrony , pomiar wykonany ?nieprawidłowo? to czemu miałby płacić w takiej sytuacji skoro prędkość mogłaby być zawyżona ?? ....

Płacić i nie gadać ok , ale jak wszystko jest prawidłowo

Napisano

ech masakra, przekracza prędkość a później szuka wymówki zlosnik.gif

pewnie jechał za szybko i dlatego uciekł z linii gdzie foto miało być zrobione zlosnik.gif

ps do użytkownika stilo - idź do sądu zobaczymy co Ci powiedzą zlosnik.gif

Napisano

Czaplinek,zjazd z wiaduktu,a oni przy cmentarzu standardowo na 50 chyba stoją tam 24h/dobę bo co tamtędy jadę na urlop to co roku tam stoją. clown.gifzlosnik.gifProponuję zabierać w trasy cb lub jeździć przepisowo. zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Czaplinek,zjazd z wiaduktu,a oni przy cmentarzu standardowo na 50 chyba stoją tam 24h/dobę bo co

> tamtędy jadę na urlop to co roku tam stoją. Proponuję zabierać w trasy cb lub jeździć

> przepisowo.

I do tego zwracać uwage na znaki. Bo foto pewnie był oznaczony...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> ech masakra, przekracza prędkość a później szuka wymówki

> pewnie jechał za szybko i dlatego uciekł z linii gdzie foto miało być zrobione

> ps do użytkownika stilo - idź do sądu zobaczymy co Ci powiedzą

Nie jest tak kolego...Jechałem z nawigacją, która ostrzegała o takich miejscach, w miejscowości starałem się na prawdę jechać przepisowo, ponieważ wiedziałem ile fotoradarów czyha na nadmorskich turystów, tak więc nie przypominam sobie przekraczania prędkości (aczkolwiek mogło się nieumyślnie zdarzyć nie mówię nie....), możliwe że to błąd pomiarowy ?

Jeśli wypowie się osoba, która będzie znała się na tego typu zdjęciach i odpowie na nurtujące pytanie czy jest to zdjęcie wykonane prawidło będę na prawdę wdzięczny, ponieważ zastanawia mnie czy zakres pomiarowy jest tylko i wyłącznie w tym środkowym miejscu czy na całym zdjęciu panic.gif

Napisano

> I do tego zwracać uwage na znaki. Bo foto pewnie był oznaczony...

> Krawiec

Ztcp to na całej długości tej pięknej malowniczej miejscowości,to samo w Białogardzie bodajże. sick.gif

Napisano

a czemu nie jechałeś 50 tylko prawie 70? W końcu widzę, ze to teren zabudowany.

Napisano

> a czemu nie jechałeś 50 tylko prawie 70? W końcu widzę, ze to teren zabudowany.

a dlaczego zakładasz, że jechał za szybko skoro zdjęcie może nie być "precyzyjne"?

Napisano

ale nie wie czy przekroczył - pyta właśnie.. niewiem.gif

Napisano

> uwielbiam takie komentarze .....

> Ma prawo do obrony , pomiar wykonany ?nieprawidłowo? to czemu miałby płacić w takiej sytuacji skoro

> prędkość mogłaby być zawyżona ?? ....

> Płacić i nie gadać ok , ale jak wszystko jest prawidłowo

niech sie odwoluje smile.gif

znam 2 przypadki takie odwołania i zamiast zaplacic 100 a drugi 200 to zaplacili 200 a drugi 400 smile.gif w koncu ktos musi zaplacic za sad i inne pierdy smile.gif

a skoro to byla miejscowosc to czemu jechal prawie 70 ???

Napisano
  • Autor

> a czemu nie jechałeś 50 tylko prawie 70? W końcu widzę, ze to teren zabudowany.

Za poradę dobrego Wujka dziękuję, ale jechałem z rodziną na wczasy i starałem się jechać jak najbardziej przepisowo, tak więc przestrzegałem wszędzie ograniczeń.

Nie piszę aby się żalić i aby przyjmować jakże trafne spostrzeżenia czemu 70 a nie 50 bo jak już wcześniej mówiłem myślałem że w każdym mieście miałem te 50 dlatego pytam o ta niezgodność jaką znalazłem na stronie którą podałem powyżej przy zdjęciu.

Poza tym jeśli to jest prawda, że gdy pojazd nie znajduje się w zakresie pomiarowym i zdjęcie oraz mandat można podważyć, to prawdopodobnie pomogę innym użytkownikom Motokącika, a także o to tu chodzi.

Pozdrawiam.

Napisano

> a dlaczego zakładasz, że jechał za szybko skoro zdjęcie może nie być "precyzyjne"?

co znaczy nieprecyzyjne? że nie zmieścił się w kadrze w wydumanym miejscu? Bo widzę, że na tamtejszym forum domorośli detektywi twierdzą, ze tam powinno być auto,, ja natomiast twierdzę, że to miejsce pomiaru. Zrobiło pomiar w tym miejscu, auto wyjechało poza pomiar i cyknęło. Fotoradar mierzy prędkość na wyznaczonym odcinku i to wszystko

Napisano

> Za poradę dobrego Wujka dziękuję, ale jechałem z rodziną na wczasy i starałem się jechać jak

> najbardziej przepisowo, tak więc przestrzegałem wszędzie ograniczeń.

> Nie piszę aby się żalić i aby przyjmować jakże trafne spostrzeżenia czemu 70 a nie 50 bo jak już

> wcześniej mówiłem myślałem że w każdym mieście miałem te 50 dlatego pytam o ta niezgodność

> jaką znalazłem na stronie którą podałem powyżej przy zdjęciu.

> Poza tym jeśli to jest prawda, że gdy pojazd nie znajduje się w zakresie pomiarowym i zdjęcie oraz

> mandat można podważyć, to prawdopodobnie pomogę innym użytkownikom Motokącika, a także o to tu

> chodzi.

> Pozdrawiam.

zdaje się, ze ta linia na dole to odcinek pomiarowy. Oba końce to punkt A i B czyli auto musi pokonać ten odcinek. Maszynka oblicza czas przejazdu i ma prędkość. Prędkość liczona w milisekundach

Napisano

> a skoro to byla miejscowosc to czemu jechal prawie 70 ???

Chyba masz problem z czytaniem wink.gif autor pisze wyraźnie , że jechał przepisowo i pyta czy pomiar wykonany w ten sposób jest prawidłowy.

To jak możesz z góry zakładać ,że tyle jechał , skoro często fotoradar ustawiony pod złym kątem zawyża prędkość.

Napisano

> zdaje się, ze ta linia na dole to odcinek pomiarowy. Oba końce to punkt A i B czyli auto musi

> pokonać ten odcinek. Maszynka oblicza czas przejazdu i ma prędkość. Prędkość liczona w

> milisekundach

Jest to logiczne .... jeśli tak jest jak mówisz, to wtedy ciężko się odwołać wink.gif

Napisano

> Chyba masz problem z czytaniem autor pisze wyraźnie , że jechał przepisowo i pyta czy pomiar

> wykonany w ten sposób jest prawidłowy.

> To jak możesz z góry zakładać ,że tyle jechał , skoro często fotoradar ustawiony pod złym kątem

> zawyża prędkość.

oki to niech walczy smile.gif

zreszta jak im to udowdnisz ze jest pod zlym katem ???

Napisano

> oki to niech walczy

> zreszta jak im to udowdnisz ze jest pod zlym katem ???

A gdzie napisałem ,że ma udowadniać czy powoływać się na to .... Napisałem tylko ,że złe ustawienie fotoradaru może zawyżać prędkość nic więcej wink.gif

Raczej nikt się nie zajmie sprawdzenia pod jakim kątem był ustawiony i jaki wpływ miało to na pomiar ;p

Autor nie pyta o kąt ustawienia fotoradaru tylko o białą linie na dole zdjęcia... Doczytaj w końcu cały wątek

Napisano
  • Autor

> zdaje się, ze ta linia na dole to odcinek pomiarowy. Oba końce to punkt A i B czyli auto musi

> pokonać ten odcinek. Maszynka oblicza czas przejazdu i ma prędkość. Prędkość liczona w

> milisekundach

Przykładowe zdjęcia z netu:

Żadne auto nie pokonało odległości od A do B o której mówisz, i każde auto mieściło się w zakresie pomiarowym o którym mówimy.

6eda7be92199e3a2med.jpg

fr_z004_3351_185573a_263757.jpg

p014_1_05.jpg

6eda7be92199e3a2med.jpg

Napisano

Fotorapid CM powinno być ustawione pod kątem 22 stopni do kierunku ruchu pojazdu wg decyzji Głównego Urzędu Miar o dopuszczeniu go do użytku. Jeśli im udowodnisz, ze był inny kąt niż 22stopnie to droga wolna.

Dlaczego masz takie opóźnienie zdjęcia? Prawdopodobnie dlatego, że Fotorapid CM używa do robienia zdjęć wykroczeń aparatu fotograficznego nikon D300s. Zgodnie z parametrami zawartymi w instrukcji użytkownika aparat ten powinien pracować w temperaturze od 0°C do 40°C. Jednak fotoradar w danych technicznych ma podany zakres -10 do +60°C. Jeżeli tego dnia panował upał, to prawie na pewno w skrzynce była wyższa temperatura niż te 40st

Napisano

Twoja "zmierzona" prędkość MOŻE wynikać ze złego miejsca pomiaru prędkości.

Postaram się to opisać zlosnik.gif

Zakładam, że pomiar nie jest na podstawie przelotu przez dwie kropkowane linnie a linie te oznaczają miejsce gdzie akceptujemy pomiar DOPLEROWSKI.

Radar jest ustawiony pod kątem, to co można zmierzyć doplerowsko to składową prędkości równoległą do wizki radaru. Zmierzona prędkość jest poprawiana o kąt pod jakim patrzy radar. Jak wyjedziesz za linię (w przypadku oddalania) to twoja składowa równoległa do wiązki radaru będzie większa niż jak jestś w linniach a mnożnik (poprawka wynikająca z kąta) jest TEN SAM.

Narysuj sobie na kartce w kratkę punkt radar, droge i kilka równych wektorów prędkości. Zobaczysz, że oddalając się od radaru składowe równoległa i prostopadła się zmieniają. Moim zdaniem może być pomiar od czapy.

Napisano

Pytanie czy powinniśmy przyjmować mandaty za wykroczenia, w momencie gdy straż miejska czy służba będąca w posiadaniu urządzenia pomiarowego nie przykłada się do wykonania poprawnego pomiaru?

Według mnie należy zrobić wszystko żeny takiego mandatu nie zapłacić.

Jesli w fotoradarach chodzi rzeczywiście o poprawę bezpieczeństwa to wybacz, ale albo wykonujemy pomiary sprawnymi urządzeniami w sposób przewidziany w ich homlogacji, albo nie robimy ich wcale (zostawiając puste puszki jako straszaki).

Napisano

> co znaczy nieprecyzyjne? że nie zmieścił się w kadrze w wydumanym miejscu?

kolega zadał pytanie - odpowiedziałeś i rozumiem, że jesteś w tej kwestii ekspertem?

> Bo widzę, że na

> tamtejszym forum domorośli detektywi twierdzą, ze tam powinno być auto,, ja natomiast

> twierdzę, że to miejsce pomiaru.

jeśli jednak nie jesteś ekspertem to w zasadzie nie różnisz się od domorosłych detektywów z tamtejszego forum

> Zrobiło pomiar w tym miejscu, auto wyjechało poza pomiar i

> cyknęło.

spekulacje czy wiedza?

Napisano

> kolega zadał pytanie - odpowiedziałeś i rozumiem, że jesteś w tej kwestii ekspertem?

> jeśli jednak nie jesteś ekspertem to w zasadzie nie różnisz się od domorosłych detektywów z

> tamtejszego forum

> spekulacje czy wiedza?

nie jestem ekspertem, opieram się na informacji znajomego z SM, który ma okazję to obsługiwać

Napisano

> nie jestem ekspertem, opieram się na informacji znajomego z SM, który ma okazję to obsługiwać

claps.gif dla producenta

poza sprzętem i instrukcją dostarcza szkolenie "jak zachować się na rozprawie" hehe.gif

Napisano

kąt fotoradaru

Mam wrażenie że na zdjęciu kąt ten jest nieco inny niż 22 st. Wpływ kąta na pomiar w linku wyżej.

Gdy jechałem ostatnio nad morze, dosłownie wszyscy jechali poniżej limitu na "zabudowanych" polach.

Wiadomo nie od dziś, że fotoradary nie służą karaniu piratów drogowych, lecz nabijaniu kabzy gminom, więc nie zdziwiłbym się, gdyby w obliczu malejących wpływów fałszowali wyniki.

Napisano

> dla producenta

> poza sprzętem i instrukcją dostarcza szkolenie "jak zachować się na rozprawie"

dokładnie tak jest. Często błędem jest opieranie się na homologacji zamiast na świadectwie legalizacji bo to dwa różne dokumenty. Często wciskają ludziom świadectwo homologacji, a to legalizacja dopuszcza do używania zgodnie z przeznaczeniem. Żeby GUM wydał legalizację musi poddać urządzenie kontroli jego sprawności np po pół roku czy roku

a tutaj inny fajny kwiatek

Napisano

Chciałem zauważyć że chyba jest dokładnie odwrotnie. Im większy kąt fotoradaru w stosunku do obiektu któy mierzy tym prędkosć niższa od rzeczywistej.

Przy kącie równym 90 prędkość w stosunku do fotoradaru będzie wynosić ZERO.

Krawiec

Napisano

Nie płać, bądź twardy.

Zbieraj materiały, przedstawisz je w sądzie.

Opisz potem jak ci poszło

Napisano
  • Autor

> Nie płać, bądź twardy.

> Zbieraj materiały, przedstawisz je w sądzie.

> Opisz potem jak ci poszło

Niestety, ale by sprawę skierować do sądu trzeba by mieć mocny dowód. Aczkolwiek tam gdzie mam odesłać kto kierował itp. można by dołączyć pismo, o podanie kąta zdjęcia lub to jakieś uwagi niewiem.gif sam niewiem... Najgorsze jest to że starałem się wszędzie jechać przepisowo, i czuje, że zostałem oszukany z tą prędkością.

Napisano

Jechałeś choć raz po Polsce jako kierowca?

Tak BTW pytam...

Napisano

> zdaje się, ze ta linia ...

A wszystkim się zdawało że to Wojski gra jeszcze.... hehe.gifzlosnik2.gif

>Oba końce to punkt A i B czyli auto musi

> pokonać ten odcinek. Maszynka oblicza czas przejazdu i ma prędkość.

A o radarze słyszałeś? o zjawisku Dopplera?

>Prędkość liczona w

> milisekundach

Myślisz nad tym co piszesz?

Prędkośc mierzy się w układzie SI w metrach na sekundę - w milisekundach (jednostka pochodna) mierzy się czas...

Napisano

Ale jak? Aby radar zawyżył prędkosć kąt musiałby być mniejszy niż owe 22 stopnie.

Krawiec

Napisano

> Chciałem zauważyć że chyba jest dokładnie odwrotnie. Im większy kąt fotoradaru w stosunku do

> obiektu któy mierzy tym prędkosć niższa od rzeczywistej.

> Przy kącie równym 90 prędkość w stosunku do fotoradaru będzie wynosić ZERO.

Też mam takie wrażenie, ale najlepiej poszukać u źródeł: pytanie nr 5

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.