Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciski hamulcowe z przodu lub tyłu tarczy.

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak sobie ostatnio obserwowałem samochody i zauważyłem, że większość samochodów ma w przednich kołach zacisk hamulcowy umieszczony przed tarczą , czyli od strony zderzaka. A większość Audi i Mercedesów z tyłu. Czy są jakieś przesłanki co do umiejscowienia zacisku? Jakieś plusy i minusy takich rozwiązań?

Napisano

> Witam

> Tak sobie ostatnio obserwowałem samochody i zauważyłem, że większość samochodów ma w przednich

> kołach zacisk hamulcowy umieszczony przed tarczą , czyli od strony zderzaka. A większość Audi

> i Mercedesów z tyłu. Czy są jakieś przesłanki co do umiejscowienia zacisku? Jakieś plusy i

> minusy takich rozwiązań?

W polonezach np przeniesiono zacisk z tyłu na przód tarczy co zwiększyło kąt skrętu bo zacisk nie ograniczał już drążka kierowniczego wink.gif Pewnie jest tez mnóstwo innych powodów typu geometria zawieszenia itp cool.gif

Napisano

> Witam

> Tak sobie ostatnio obserwowałem samochody i zauważyłem, że większość samochodów ma w przednich

> kołach zacisk hamulcowy umieszczony przed tarczą , czyli od strony zderzaka. A większość Audi

> i Mercedesów z tyłu. Czy są jakieś przesłanki co do umiejscowienia zacisku? Jakieś plusy i

Moim zdaniem umiejscowienie zacisku na przednich kołach z przodu może wynikać z ograniczeń ruchu kołami. Gdyby ją umieścić z tyłu, skręt mógłby być mniejszy.

A tak, to na chłopski rozum zaciski z przodu powinny być za tarczą, a zaciski z tyłu przed tarczą. Zaciski zawsze coś ważą i lepiej żeby były jak najbliżej środka auta zlosnik.gif

Napisano

Też mi się wydawa, tak jak wyżej pisano, że zacisk z tyłu przedniego, skrętnego koła ogranicza skręt (koło zewnętrzne edit: tfu wewnętrzne skręca o większy kąt niż zewnętrzne), w przypadku kiedy przednie jest napędzane ogranicza półoś napędowa. BMW i MB wiadomo z małymi wyjątkami są tylnonapędowe, stąd półoś nie przeszkadza, do tego mogą mieć mniejsze ET felg bo nie trzeba mieścić przegubu napędowego wewnatrz felgi.

Napisano

> (koło zewnętrzne skręca o większy kąt niż wewnętrzne),

Taaa... ciekawe, czy tylko w Twoim wozie tak jest? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Też mi się wydawa, tak jak wyżej pisano, że zacisk z tyłu przedniego, skrętnego koła ogranicza

> skręt (koło zewnętrzne skręca o większy kąt niż wewnętrzne), w przypadku kiedy przednie jest

> napędzane ogranicza półoś napędowa. BMW i MB wiadomo z małymi wyjątkami są tylnonapędowe, stąd

> półoś nie przeszkadza, do tego mogą mieć mniejsze ET felg bo nie trzeba mieścić przegubu

> napędowego wewnatrz felgi.

Wewnętrzne koło skręca o większy kąt niż zewnętrzne, czyli skręcając zacisk ma większą drogę na zewnątrz niż do wewnątrz.

Ale Audi robi z przodu - im nic nie przeszkadza?

Napisano

> Witam

Pomijając kwestię skrętu kól umieszczenie przedniego zacisku za kołem poprawia rozkład masy poprzez jej scentralizowanie. Tyle, że to już bardziej w supercars niż bułkowozach.

Napisano

> Wewnętrzne koło skręca o większy kąt niż zewnętrzne, czyli skręcając zacisk ma większą drogę na

> zewnątrz niż do wewnątrz.

Ale co ma do tego droga pokonywana przez zacisk?

> Ale Audi robi z przodu - im nic nie przeszkadza?

Zastało już powiedziane, że większość robi z przodu. Koło wewnętrzne skręca się bardziej i jeśli masz zacisk z przodu, to nic on wtedy nie znaczy hehe.gif W tym samym czasie i tym samym skręcie koło zewnętrzne jest skręcone o mniejszy kąt i wtedy zacisk już ma znaczenie. Ale właśnie dlatego, że jest z przodu, to to koło może zostać skręcone o taki, a nie mniejszy kąt, bo gdyby zacisk był z tyłu tarczy, to wtedy przez koło wewnętrzne - koło zewnętrzne mogło by się skręcić o mniejszy kąt. Tyle teoria na AK. spineyes.gif Teraz już rozumiesz? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ale co ma do tego droga pokonywana przez zacisk?

> Zastało już powiedziane, że większość robi z przodu. Koło wewnętrzne skręca się bardziej i jeśli

> masz zacisk z przodu, to nic on wtedy nie znaczy W tym samym czasie i tym samym skręcie koło

> zewnętrzne jest skręcone o mniejszy kąt i wtedy zacisk już ma znaczenie. Ale właśnie dlatego,

> że jest z przodu, to to koło może zostać skręcone o taki, a nie mniejszy kąt, bo gdyby zacisk

> był z tyłu tarczy, to wtedy przez koło wewnętrzne - koło zewnętrzne mogło by się skręcić o

> mniejszy kąt. Tyle teoria na AK. Teraz już rozumiesz?

Ja już wcześniej zrozumiałem. Ale nie wiem jeszcze, czemu przednionapędowemu Audi to nie przeszkadza. Bo BMW i Mercedes ma napęd na tył, mogą to inaczej rozwiązać. Czyżby chęć bycia bardziej ekskluzywnym? Ale na to nikt nie zwraca uwagi.

Napisano

> Ale co ma do tego droga pokonywana przez zacisk?

> Zastało już powiedziane, że większość robi z przodu. Koło wewnętrzne skręca się bardziej i jeśli

> masz zacisk z przodu, to nic on wtedy nie znaczy W tym samym czasie i tym samym skręcie koło

> zewnętrzne jest skręcone o mniejszy kąt i wtedy zacisk już ma znaczenie. Ale właśnie dlatego,

> że jest z przodu, to to koło może zostać skręcone o taki, a nie mniejszy kąt, bo gdyby zacisk

> był z tyłu tarczy, to wtedy przez koło wewnętrzne - koło zewnętrzne mogło by się skręcić o

> mniejszy kąt. Tyle teoria na AK. Teraz już rozumiesz?

Teoria zgietej parasolki. Nic technicznie nie stoi na przeszkodzie, aby zrobic tak, zeby zacisk

zupelnie nie przeszkadzal w pelnym zakresie skretu kol, nawet po jego poszerzeniu.

To co mowisz o kacie wychylenia kol jest prawda, lecz IMO nie ma ona znaczenia przy podejmowaniu decyzji odnosnie umiejscowienia zacisku.

Napisano

> Taaa... ciekawe, czy tylko w Twoim wozie tak jest?

pomyliłem się po prostu, co innego pisałem, co innego miałem na myśli

Napisano

Moda, choć teoretycznie przed osią jest lepiej bo pył z klocków idzie na jezdnie a nie na zawieszenie.

Napisano

> Moda, choć teoretycznie przed osią jest lepiej bo pył z klocków idzie na jezdnie a nie na

> zawieszenie.

Teoretycznie najlepiej jest gdy przedni zacisk jest za kołem a tylny przed. Do tego jak najbliżej ziemi...

Napisano

Suzuki Jimny przy przednich hamulcach ma zaciski umieszczone od góry.

Napisano

> To co mowisz o kacie wychylenia kol jest prawda, lecz IMO nie ma ona znaczenia przy podejmowaniu

> decyzji odnosnie umiejscowienia zacisku.

A czy przypadkiem nie ma znaczenia siła oznaczona na poglądowym rysunku jako F?

Zacisk z przodu - F1 działa dociskając koło do podłoża

Zacisk z tyłu - F2 działa "odrywając" koło od podłoża

286319477-zaciski.jpg

Czy może jednak się mylę? screwy.gif

post-88514-14352517567579_thumb.jpg

Napisano

Ta siła nie odrywa koła, ani go nie dociska. Ona hamuje koło.

Jak obrócisz to koło, co narysowałeś w obu sytuacjach tak, że siła jest przy ziemi, to w obu sytuacjach jest to samo.

A tak przy okazji, to na tarcze nie oddziałuje siła, tylko moment siły, bo mamy do czynienia z ruchem obrotowym. Dopiero w miejscu styku koła z podłożem możemy określić siłę hamującą.

Przy rysowaniu takich wektorów istotny jest punkt zaczepienia i oddziaływanie pomiędzy konkretnymi dwoma obiektami, ale to co wymyśliłeś też jest ciekawe cool.gif

Tak jeszcze zauważyłem, że nawet, jeśli ta siła, którą narysowałeś faktycznie występowała i próbowała podnieść, czy docisnąć samochód, to i tak nie jest to możliwe, bo zaczęłaby kręcić kołem zamiast go podnieść.

Napisano

> A czy przypadkiem nie ma znaczenia siła oznaczona na poglądowym rysunku jako F?

> Zacisk z przodu - F1 działa dociskając koło do podłoża

> Zacisk z tyłu - F2 działa "odrywając" koło od podłoża

> Czy może jednak się mylę?

Chyba się mylisz. To jest siła działająca między tarczą, a zaciskiem i jego mocowaniem (jarzmem i piastą). Moim zdaniem nie ma nic wspólnego z trakcją koła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.