Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie - na co zmienić?

Featured Replies

Napisano

I zbliża mi się ten smutny moment w życiu każdego samochodu gdy zawieszenie odmawia posłuszeństwa wink.gif

Pacjent to Mitsubishi Galant smile.gif

Ideałem byłoby zawieszenie gwintowane z regulacją tłumienia np TEINa, ale mnie generalnie nie stać zlosnik.gif

Zapewne postawię na amortyzatory wyższej klasy oraz sprężyny delikatnie obniżające -30mm, może -40mm.

Zastanawiam się nad amorkami Bilstein, ale nie wiem nad którymi...

Jaka jest różnica między B4 a B6? B4 to zwykłe amory, a B6 "sportowe"? Co w takim razie z B8? hmm.gif

Na jakie amorki jeszcze warto popatrzeć?

Sprężyny H&R, a może Eibach?

Gdzieś widziałem, że jest na forum osoba oferująca zawieszenia, ale nie pamiętam kto to był hmm.gif

Do wydania mam około 3000zł, ale wiadomo, że im mniej wydam tym lepiej będzie grinser006.gif

Napisano

dwa posty niżej masz temat o b4/ b6...

ja kupowałem zawias od gościa na forum i jestem zadowolony, mogę polecić (prv)

jeśli chodzi o sprężyny eibacha to cieszą się one dobrą opinią ok.gif

Napisano

Weź do kompletu poliuretany ok.gif I powinno być fajnie. Poliuretan to fajna inwestycja bo raz że auto się fajnie prowadzi a dwa jest kilka razy trwalszy od zwykłej gumy.

Napisano

> dwa posty niżej masz temat o b4/ b6...

> ja kupowałem zawias od gościa na forum i jestem zadowolony, mogę polecić (prv)

> jeśli chodzi o sprężyny eibacha to cieszą się one dobrą opinią

Poproszę namiar.

Napisano
  • Autor

> Weź do kompletu poliuretany I powinno być fajnie. Poliuretan to fajna inwestycja bo raz że auto

> się fajnie prowadzi a dwa jest kilka razy trwalszy od zwykłej gumy.

obawiam sie, ze do gala to poliuretany dostanę jedynie w USA frown.gif

Napisano

> Weź do kompletu poliuretany I powinno być fajnie. Poliuretan to fajna inwestycja bo raz że auto

dodaj jednak że dobrze być pewnym swojej budy przy poliuretanach bo dostaje ona bardziej po tyłku zlosnik.gif

Napisano

> obawiam sie, ze do gala to poliuretany dostanę jedynie w USA

można dorobic bez problemu na wymiar

Napisano

no. i będzie pięknie skrzypieć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no. i będzie pięknie skrzypieć

skrzypienie odpada - nic mnie bardziej nie denerwuje jak świerszcze w samochodzie crazy.gif

Napisano

> skrzypienie odpada - nic mnie bardziej nie denerwuje jak świerszcze w samochodzie

to zapomnij o poliuretanie grinser006.gif

Napisano

> no. i będzie pięknie skrzypieć

A coma mu skrzypieć? Miałem poliuretan w leonie i SC i nic nie skrzypiało. Nie wiem skąd miałeś tujeje lub gdzie słyszałes takie bzdury.

Napisano

> A coma mu skrzypieć? Miałem poliuretan w leonie i SC i nic nie skrzypiało. Nie wiem skąd miałeś

> tujeje lub gdzie słyszałes takie bzdury.

mialem powerflexy, superflexy, dorabiane na wymiar i KAŻDE skrzypiały. Mało tego, u WSZYSTKICH moich znajomych, którzy założyli PU również skrzypiało.

Więc nie wiem jak bardzo trzeba być głuchym żeby tego nie słyszeć. Inna sprawa, że wielu to nie przeszkadza. Ja się z tym godziłem, bo były ważniejsze aspekty, niż skrzypienie zlosnik.gif

Napisano

Ja miałem strongflexy i nic takiego nie miało miejsca 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jaka jest różnica między B4 a B6? B4 to zwykłe amory, a B6 "sportowe"? Co w takim razie z B8?

B4 - zamiennik serii

B6 - twardszy i troche sportowy

B8 - to samo co B6 ale pod krotsza sprezyne

Napisano

Eibach + B6

Napisano
  • Autor

> B6 - twardszy i troche sportowy

jak duża różnica w twardości jest między B4, a B6?

trochę sie boję, że taczkę zrobie z wygodnego dziadkowoza grinser006.gif

1 sztuka B6 to koszt ok 500zł, czyli jakieś 2000zł na autko plus ok 800zł na spręzyny - 3000zł - ciekawe czy znalazłbym jakiś gwin z regulacja tłumienia w tej cenie hmm.gif

Napisano

> jak duża różnica w twardości jest między B4, a B6?

> trochę sie boję, że taczkę zrobie z wygodnego dziadkowoza

Podstawowe gazowe bilsteiny zrobiły z omegi taczkę. Czuć każdy kamyk i nierówność, chociaż felgi mam 15". Nie wiem jak w takim razie wygląda jazda na tych twardszych wink.gif

Napisano

> Podstawowe gazowe bilsteiny zrobiły z omegi taczkę. Czuć każdy kamyk i nierówność, chociaż felgi

> mam 15". Nie wiem jak w takim razie wygląda jazda na tych twardszych

Przejedź się ciężarówką to będziesz wiedział jakie masz miękkie zawieszenie. wink.gif

Napisano

B4/sachs+Eibach jak do cywilnej jazdy. ok.gif ; i tak będzie twardo.

B6+H&R/poliuretany-do sportu/na autobahn ok.gif, w normalnej jeździe po polskich drogach będziesz klnie.gif

Napisano

> A coma mu skrzypieć? Miałem poliuretan w leonie i SC i nic nie skrzypiało. Nie wiem skąd miałeś

ja słyszę te bzdury codziennie jak wsiadam do samochodu hehe.gif

codziennie jakaś bzdura skrzypi na progach zwalniających i przy zjeżdżaniu z krawężnika.

Bilstein B6, seria sprężyna i twardy poliuretan z Bikopuru.

Napisano

> jak duża różnica w twardości jest między B4, a B6?

Oddajmy głos do studia:

Quote:

Is the BILSTEIN B6 Sport shock absorber harder than the BILSTEIN B2 Oil or the B4 Gas shock absorber?

Basically the BILSTEIN B6 Sport shock absorber is designed for sporty drivers, as it provides firmer damping and thus better road holding.

Czyli trochę zwiększona siła tłumienia w B6. Osobiście mam w 2 autach B4 i moim zdaniem do normalnej jazdy po polskich drogach, o ile można tak powiedzieć, to wystarcza w zupełności.

Dodam jeszcze że wg tego samego źródła (FAQ producenta) B6 nadają się od serii do -30 mm a B8 do -50 mm za wskazaniem na -30 do -40 mm.

Napisano

miałem kiedyś b6 w 525, teraz mam b6 w w210 - dają radę, po 4 latach kłania się do wymiany tył także jakoś tam wytrzymały zlosnik.gif co do jazdy chyba rzeczywiście im większe auto tym tego typu amorki się sprawdzają, w megance mam z tyłu jakieś niby twardsze Kajaby i o ile prowadzi się bdb to komfort jazdy na tylnej kanapie jest do d.. - sztywno sick.gif w MB aucie komfort jest naprawdę znakomity, auto nie przechyla się na zakrętach zbytnio, czasami jest trochę sztywno jak trafisz na b. wyboistą drogę ale ogólnie polecam ok.gif

Napisano

BISTEIN B6 regeneruje się w zerkopolu i można zażyczyć sobie jaka ma być charakterystyka tego amorka smile.gif

Napisano

Z tego co pamiętam to dość krótko miałeś te auta. Chłopaki dobrze gadają. Ten syf (zwłaszcza z strong fleksa) skrzypi a później się rozlatuje. Już mamy pierwsze reklamacje na to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.