Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda i jej nowy hothach

Featured Replies

Napisano

> Auto ma być projektowane specjalnie na rynek europejski.

A to ciekawe, bo zawsze tutaj padają że dla producentów aut rynek europejski znaczy prawie tyle co nic biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Niech sie uczą od toyoty. Albo lepiej niech sie z nią dogadają.

Tzn czego mają się od Toyoty uczyć?

Napisano

> Tzn czego mają się od Toyoty uczyć?

pewnie chodzi o nowego aurisa hehe.gif

Napisano

> gt86

wiem, ale to nie hatch...

Napisano

> wiem, ale to nie hatch...

więc po co porównanie nowego aurisa do hothach ?

toż to nie hot... smile.gif

Napisano
  • Autor

> gt86

Chodzi o to nowe Subaru sprzedawane przez Toyote i będące prawie tak szybkie jak model Hondy sprzed circa 10 lat? niewiem.gif

Napisano

Właśnie miałem napisać, że dla mnie ostatnim hothatchem hondy był Fn2 type r, dla niektórych EP3 T R.

Teraz to eco-hatche grinser006.gif

Napisano

> Chodzi o to nowe Subaru sprzedawane przez Toyote i będące prawie tak szybkie jak model Hondy sprzed

> circa 10 lat?

czy to nowe tylko subaru to nie wiem, proponuje poczytać

Napisano

> gt86

Wiesz, ale nie kazdy ma kaprys takowa smigac, widzialem ja dzisiaj life, i jakos wrazenia na mnie nie robi Nissan 350 czy 370

przebija pod kazdym wzglede sa o wiele ladniejsze, nowy Lexus na jej bazie bije wszystko.

wink.gif

Napisano

> Wiesz, ale nie kazdy ma kaprys takowa smigac, widzialem ja dzisiaj life, i jakos wrazenia na mnie

> nie robi Nissan 350 czy 370

> przebija pod kazdym wzglede sa o wiele ladniejsze, nowy Lexus na jej bazie bije wszystko.

ceną też przebija

Napisano
  • Autor

> Wiesz, ale nie kazdy ma kaprys takowa smigac, widzialem ja dzisiaj life, i jakos wrazenia na mnie

> przebija pod kazdym wzglede sa o wiele ladniejsze, nowy Lexus na jej bazie bije wszystko.

Ostatnio modelem nissana który grał w tej samej lidze co GT86 był 200SX.

Napisano
  • Autor

> Właśnie miałem napisać, że dla mnie ostatnim hothatchem hondy był Fn2 type r, dla niektórych EP3 T

> R.

> Teraz to eco-hatche

Zobaczymy jaki będzie nowy. A nóż widelec będzie to całkiem szybkie auto? hmm.gif

Napisano

> więc po co porównanie nowego aurisa do hothach ?

> toż to nie hot...

konstrukcyjnie i koncepcyjnie duzo blizej

Napisano

> Ostatnio modelem nissana który grał w tej samej lidze co GT86 był 200SX.

troche przesadzasz, rozumiem że 350Z czy 370Z są sporo cięższe, ale są tez be porównania mocniejsze icon_rolleyes.gif

chyba że chodziło Ci że w tak niskiej lidze zlosnik.gif to S13 conajwyżej bo S14 to bardzo fajne auto cool.gif

Napisano

> Chodzi o to nowe Subaru sprzedawane przez Toyote i będące prawie tak szybkie jak model Hondy sprzed

> circa 10 lat?

Tak, mało mnie interesują auta których mocy w codziennych warunkach nie da sie przenieść na koła. Szybkość to nie tylko przyspieszenie.

Napisano

> wiem, ale to nie hatch...

I całe szczęście. Jeśli ktoś produkuje wózek na zakupy, to odkładanie do niego silnika 200 plus KM jest żałosną próba robienia auta pseudo sportowego. Na szczęście toyota to rozumie. Brawo Toyota.

Napisano

Tylko to nie ta bajka. Wolał byś za te pieniądze aurisa z silnikiem 200 KM? Mówimy o autach za ok 100 kPLN.

Napisano

> Tak, mało mnie interesują auta których mocy w codziennych warunkach nie da sie przenieść na koła.

> Szybkość to nie tylko przyspieszenie.

Podaj przykład

Napisano

> circa 10 lat?

I to nie jeden zlosnik.gif

Napisano

> Podaj przykład

Wsiądź do przykladowego golfa gti, wcisnij gaz do deski na jedynce dwójce, a jak jest mokro to i na trójce i czwórce i zobacz jak pięknie mieli kołami.

Napisano
  • Autor

> Tak, mało mnie interesują auta których mocy w codziennych warunkach nie da sie przenieść na koła.

> Szybkość to nie tylko przyspieszenie.

S2000 nie miała problemów z trakcją.

Napisano

> Wsiądź do przykladowego golfa gti, wcisnij gaz do deski na jedynce dwójce, a jak jest mokro to i na

> trójce i czwórce i zobacz jak pięknie mieli kołami.

Jak wyłączysz u siebie (jeśli to w ogóle mozliwe) elektroniczne cugle będziesz mieć tak samo. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak wyłączysz u siebie (jeśli to w ogóle mozliwe) elektroniczne cugle będziesz mieć tak samo.

Wydaje Ci sie. Każda nawet najdrobniejsza ingerencja elektroniki jest sygnalizowana na desce. Niektórych nawet nie czuć ale ikona sie wyświetla. Po to by kierowca wiedział, ze jest ślisko. Wystarczy np przejazd przez mokre tory tramwajowe.

Napisano

> Wydaje Ci sie. Każda nawet najdrobniejsza ingerencja elektroniki jest sygnalizowana na desce.

> Niektórych nawet nie czuć ale ikona sie wyświetla. Po to by kierowca wiedział, ze jest ślisko.

> Wystarczy np przejazd przez mokre tory tramwajowe.

Ja o zupie Ty o dupie

Ja wiem że Ci mrygnie światełko jak coś zadziała, mówie tylko że jak wyłączysz u siebie elektronikę i to nowoczesne auto też będzie mielić kołami zlosnik.gif

Napisano

> Ja o zupie Ty o dupie

> Ja wiem że Ci mrygnie światełko jak coś zadziała, mówie tylko że jak wyłączysz u siebie elektronikę

> i to nowoczesne auto też będzie mielić kołami

Nie rozumiemy sie. Jeśli zechce to i bez wyłączenia elektroniki zamieli kołami (tyle, ze na krótko). Ja pisze o tym, że da sie ruszyć z jedynki bez mielenia kołami z pełnym gazem i bez ingerencji elektroniki. Oczywiście także z wyłączoną elektroniką. I tu nie chodzi o nowoczesne auto, lecz takie które ma moc dopasowaną do możliwości układu jej przeniesienia.

Napisano

> Nie rozumiemy sie. Jeśli zechce to i bez wyłączenia elektroniki zamieli kołami (tyle, ze na

> krótko). Ja pisze o tym, że da sie ruszyć z jedynki bez mielenia kołami z pełnym gazem i bez

> ingerencji elektroniki. Oczywiście także z wyłączoną elektroniką. I tu nie chodzi o nowoczesne

> auto, lecz takie które ma moc dopasowaną do możliwości układu jej przeniesienia.

Wnioskuję z tego co napisałeś, że dla Ciebie interesującym autem jest takie którego moc pozwoli na ruszanie z jedynki na pełnym gazie bez buksowania kołami smile.gif

Napisano

> Wnioskuję z tego co napisałeś, że dla Ciebie interesującym autem jest takie którego moc pozwoli na

> ruszanie z jedynki na pełnym gazie bez buksowania kołami

Tak. W normalnych warunkach. A optymalnie także na mokrym. Nie spotkałem hot hatcha zbudowanego na platformie wózka na zakupy który z mocą pow 200 KM był by do tego zdolnym. I podkreślę nie mam na myśli strzału ze sprzęgła po rozkreceniu silnika na 3 tys rpm tylko np. Wcisniecie gazu do deski gdy auto sie toczy na wolnych obrotach na jedynce.

Napisano

> Wnioskuję z tego co napisałeś, że dla Ciebie interesującym autem jest takie którego moc pozwoli na

> ruszanie z jedynki na pełnym gazie bez buksowania kołami

ale przecież nie ma takiego auta boje_sie.gif nawet 24 konny, zarżnięty maluch piszczał przy ruszaniu but.gif

Napisano

> Tak. W normalnych warunkach. A optymalnie także na mokrym. Nie spotkałem hot hatcha zbudowanego na

> platformie wózka na zakupy który z mocą pow 200 KM był by do tego zdolnym. I podkreślę nie mam

> na myśli strzału ze sprzęgła po rozkreceniu silnika na 3 tys rpm tylko np. Wcisniecie gazu do

> deski gdy auto sie toczy na wolnych obrotach na jedynce.

to jakiś nowy wyznacznik dla "jakości" samochodu. Przecież po to pedał gazu ma skok a nie jest 0/1 żeby sobie dozować moc przy ruszaniu. IMHO to bzdura

Napisano

> I całe szczęście. Jeśli ktoś produkuje wózek na zakupy, to odkładanie do niego silnika 200 plus KM

> jest żałosną próba robienia auta pseudo sportowego. Na szczęście toyota to rozumie. Brawo

> Toyota.

Takie brawo, ze wozek na zakupy zwany Megane objezdza ja bezlitosnie na kazdym torze. Ja wiem, ze dla Ciebie liczy sie, ze mozesz sobie na jedynce klepnac do deski ale gaz nie jest urzadzeniem zero-jedynkowym. Na szczescie niektorzy jeszcze to rozumieja.

Napisano

> ale przecież nie ma takiego auta nawet 24 konny, zarżnięty maluch piszczał przy ruszaniu

Oczywiście, że takie są. Technika poszła do przodu przez ostatnie 40 lat. A maluch nie był nawet w zamyśle konstruowany tak by przenosić dobrze napęd na asfalt. Większość współczesnych dobrze skonstruowanych aut fwd z mocą do 100 KM sobie z tym radzi, powyżej zwykle trzeba rwd, a po przejściu pewnej granicy mocy i masy auta potrzeba już solidnego 4x4.

Napisano

> Takie brawo, ze wozek na zakupy zwany Megane objezdza ja bezlitosnie na kazdym torze. Ja wiem, ze

> dla Ciebie liczy sie, ze mozesz sobie na jedynce klepnac do deski ale gaz nie jest urzadzeniem

> zero-jedynkowym. Na szczescie niektorzy jeszcze to rozumieja.

Tylko, że to nie są auta stworzone do jazdy na torze. A ja nie pisze o jeździe Na torze tylko zwykłej codziennej, gdzie można wykorzystać moc by np. włączyć sie do gestego ruchu.

Oczywiste jest, że na nagumowanym torze z torowymi oponami granice przenoszenia mocy znacznie sie przesuwają, a na jedynce jeśli sie jedzie to przez ułamek czasu.

Napisano

> Tylko, że to nie są auta stworzone do jazdy na torze. A ja nie pisze o jeździe Na torze tylko

> zwykłej codziennej, gdzie można wykorzystać moc by np. włączyć sie do gestego ruchu.

> Oczywiste jest, że na nagumowanym torze z torowymi oponami granice przenoszenia mocy znacznie sie

> przesuwają, a na jedynce jeśli sie jedzie to przez ułamek czasu.

A jezdziles Ty chociaz takim Megane czy Focusem RS?? Chyba nie bardzo po tym co tu wypisujesz. Ze niby nie da sie wlaczyc szybko do ruchu?? No jak ktos ma olowiane buty i rusza tylko strzelajac ze sprzegla z 5krpm to moze, ale jesli nie, to oboma da sie to zrobic bardzo plynnie i bardzo szybko. A na pewno szybciej niz 99% uczestnikow normalnego ruchu.

Napisano

> ale przecież nie ma takiego auta nawet 24 konny, zarżnięty maluch piszczał przy ruszaniu

Oczywiście że są.

Napisano

> A jezdziles Ty chociaz takim Megane czy Focusem RS?? Chyba nie bardzo po tym co tu wypisujesz. Ze

> niby nie da sie wlaczyc szybko do ruchu?? No jak ktos ma olowiane buty i rusza tylko

> strzelajac ze sprzegla z 5krpm to moze, ale jesli nie, to oboma da sie to zrobic bardzo

> plynnie i bardzo szybko. A na pewno szybciej niz 99% uczestnikow normalnego ruchu.

Płynnie i szybko da się i pandą i tez szybciej niz 99 procent typowego ruchu. Tylko mówimy o wykorzystaniu mocy silnika, a nie jego ułamka. To samo da się zrobić twoim zdaniem jak jest mokro? I wracając do toru twoim zdaniem na mokrym torze meganka tez wygra z toyota?

Napisano

> Nie rozumiemy sie. Jeśli zechce to i bez wyłączenia elektroniki zamieli kołami (tyle, ze na

> krótko). Ja pisze o tym, że da sie ruszyć z jedynki bez mielenia kołami z pełnym gazem i bez

> ingerencji elektroniki. Oczywiście także z wyłączoną elektroniką. I tu nie chodzi o nowoczesne

> auto, lecz takie które ma moc dopasowaną do możliwości układu jej przeniesienia.

A ten znowu swoje hehe.gif

Piszesz o tym w kółko tak często i nie słuchasz żadnych argumentów tak bardzo,

że to się chyba kwalifikuje do leczenia.

Napisano

> To samo da się zrobić twoim zdaniem jak jest

> mokro?

A da sie na mokrym ruszyc pelna moca majac 200+PS i RWD?? Bo mialem takowe RWD i za cholere sie nie dalo. Znaczy dalo sie, ale bardzo efektownym bokiem, efektywne toto nie bylo. Takie zabawy to tylko AWD.

> I wracając do toru twoim zdaniem na mokrym torze meganka tez wygra z toyota?

Moim zdaniem ciagle tak. Na torze nie jezdzi sie pierwszym biegiem, a i drugim nie tak wcale czesto wiec problemow trakcyjnych zwiazanych z FWD raczej takich duzych nie bedzie. A tez mocne RWD na mokrych zakretach wymaga zdecydowanie pewniejszej reki niz FWD.

Napisano
  • Autor

> S2000 była hothatchem fwd?

Ciężko się dziś z Tobą rozmawia.

Czego Honda ma się uczyć od Toyoty? GT86 to klon S2000 z dachem - tyle że wolniejszy od oryginału.

Żeby było śmieszniej to nawet Toyota SW20 była szybsza od GT86...

Napisano

> Ciężko się dziś z Tobą rozmawia.

> Czego Honda ma się uczyć od Toyoty? GT86 to klon S2000 z dachem - tyle że wolniejszy od oryginału.

> Żeby było śmieszniej to nawet Toyota SW20 była szybsza od GT86...

Słowa bym nie powiedział gdyby s2000 było produkowane i unowoczesniane. Tyle, że nie jest. Honda zamknęła temat toyota otworzyła.

Napisano

> A da sie na mokrym ruszyc pelna moca majac 200+PS i RWD?? Bo mialem takowe RWD i za cholere sie nie

> dalo. Znaczy dalo sie, ale bardzo efektownym bokiem, efektywne toto nie bylo. Takie zabawy to

> tylko AWD.

Da się. Wystarczy dobre zawieszenie, dobre wywazenie i dobre opony. Ale nie specjalistyczne na tor tylko zwykle do jeżdżenia na codzień.

> Moim zdaniem ciagle tak

Chciałbym to zobaczyć.

>Na torze nie jezdzi sie pierwszym biegiem, a i drugim nie tak wcale czesto

> wiec problemow trakcyjnych zwiazanych z FWD raczej takich duzych nie bedzie. A tez mocne RWD

> na mokrych zakretach wymaga zdecydowanie pewniejszej reki niz FWD.

No i tu się zgadzamy w stu procentach.

Napisano
  • Autor

> Słowa bym nie powiedział gdyby s2000 było produkowane i unowoczesniane. Tyle, że nie jest. Honda

> zamknęła temat toyota otworzyła.

To jak Toyota zacznie sprzedawać sportowy wóz klasy C, a dokładniej sportowy hachback, i okaże się on szybszy od nowej Hondy Civic TypeR to wrócimy do tematu,ok?

Generalnie, trochę śmieszna ta dyskusja, wiesz?

Ja piszę, że Ma się pojawić nowy hotchach Hondy - Ty sugerujesz, że Honda ma się uczyć od Toyoty która ma w ofercie tylnonapędowe coupe.

Ja piszę, że owo coupe jest wolniejsze od niemal analogicznego modelu Hondy sprzed 10 lat a Ty mi odpowiadasz, że owa Honda to nie było FWD...

Napisano

> To jak Toyota zacznie sprzedawać sportowy wóz klasy C, a dokładniej sportowy hachback, i okaże się

> on szybszy od nowej Hondy Civic TypeR to wrócimy do tematu,ok?

> Generalnie, trochę śmieszna ta dyskusja, wiesz?

> Ja piszę, że Ma się pojawić nowy hotchach Hondy - Ty sugerujesz, że Honda ma się uczyć od Toyoty

> która ma w ofercie tylnonapędowe coupe.

> Ja piszę, że owo coupe jest wolniejsze od niemal analogicznego modelu Hondy sprzed 10 lat a Ty mi

> odpowiadasz, że owa Honda to nie było FWD...

Ale właśnie o styl chodzi. Hothatche fwd moim zdaniem już dawno straciły sens. Teraz gdy każdy je produkuje warto było by zaproponować coś ciekawszego. Dla mnie toyota jest wzorem, a skoro ma dla niektórych za słaby silnik to tym bardziej jest miejsce dla hondy. Niech pokażą coś szybszego ale o normalnej konstrukcji napędu.

Napisano

> Da się. Wystarczy dobre zawieszenie, dobre wywazenie i dobre opony. Ale nie specjalistyczne na tor

> tylko zwykle do jeżdżenia na codzień.

Nie wystarczy. Jesli dasz pelna dzide na mokrym majac duzo koni w RWD to zatanczy, nie ma opcji. Oczywiscie bez systemow. Jakos S2000, ktore ma bardzo dobre zawieszenie, mialo na tyle nowiutkie Bridgestony 050A w rozmiarze 245 (wlasnie do jazdy codziennej, na tor mialem inny komplet) zawsze rzucalo tylkiem na mokrym jak chcialem dynamicznie ruszac. A tam bylo tylko 200Nm...

> Chciałbym to zobaczyć.

A czy to porownanie w 5th Gear 370Z vs Meg RS nie bylo na mokrym? Meg wygrala...a nie sadze by 86 moglo na torze powalczyc z 370Z. Chyba, ze na bardzo kretym.

Napisano

> ingerencji elektroniki. Oczywiście także z wyłączoną elektroniką.

Przeczysz sam sobie:

z elektroniką zamielisz kołami, a bez elektroniki, z gazem w podłodze - nie? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wystarczy. Jesli dasz pelna dzide na mokrym majac duzo koni w RWD to zatanczy, nie ma opcji.

> Oczywiscie bez systemow. Jakos S2000, ktore ma bardzo dobre zawieszenie, mialo na tyle

> nowiutkie Bridgestony 050A w rozmiarze 245 (wlasnie do jazdy codziennej, na tor mialem inny

> komplet) zawsze rzucalo tylkiem na mokrym jak chcialem dynamicznie ruszac. A tam bylo tylko

> 200Nm...

To może poproś żeby Ci kolega wyjaśnił jak sie rusza szybko RWD - naturalnie biorąć poprawkę na to że sie ma manualną skrzynię biegów.

> A czy to porownanie w 5th Gear 370Z vs Meg RS nie bylo na mokrym? Meg wygrala...a nie sadze by 86

> moglo na torze powalczyc z 370Z. Chyba, ze na bardzo kretym.

Napisano
  • Autor

> Przeczysz sam sobie:

> z elektroniką zamielisz kołami, a bez elektroniki, z gazem w podłodze - nie?

Kiedys KvM mi tłumaczył co dla niego oznacza szybki start - jestem skłonny uwierzyc, że tak da sie ruszyc mocnym RWD bez uślizgu kół...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.