Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chciał mi zabrać DR (w motocyklu)

Featured Replies

Napisano

Dziś z rana akcja była następująca; jadę sobie spokojnie motocyklem, i zatrzymuje mnie patrol. Normalna kontrola. Ale policjant, chce żebym mu włączył światła pozycyjne z przodu. (maszyna z 2004roku) Więc przekręcam zapłon i zapalają się pozycyjne wraz ze światłem mijania. No to chłop mi mówi żebym wyłączył światło mijania, a ja na to że się nie da. Że nie ma włączika. tak jest oryginalnie.

Koniec końców nie zabrał mi dowodu, ale teraz pytanie, jakim artykułem moge się bronić w razie powtórki takiej akcji ?? smile.gif

Napisano

Instrukcją i homologacją na PL.

Jak nie ma - to robisz sobie "pstryczek elektryczek".

Napisano

> Dziś z rana akcja była następująca; jadę sobie spokojnie motocyklem, i zatrzymuje mnie patrol.

> Normalna kontrola. Ale policjant, chce żebym mu włączył światła pozycyjne z przodu. (maszyna z

> 2004roku) Więc przekręcam zapłon i zapalają się pozycyjne wraz ze światłem mijania. No to

> chłop mi mówi żebym wyłączył światło mijania, a ja na to że się nie da. Że nie ma włączika.

> tak jest oryginalnie.

> Koniec końców nie zabrał mi dowodu, ale teraz pytanie, jakim artykułem moge się bronić w razie

> powtórki takiej akcji ??

mam moto z 2004 r i ma swiatla postojowe korzystajace z tych samych zarowek co pozycyjne i postojowe da sie wlaczyc, ale pozycyjne zapalaja sie razem z mijania.

Napisano
  • Autor

> mam moto z 2004 r i ma swiatla postojowe korzystajace z tych samych zarowek co pozycyjne i

> postojowe da sie wlaczyc, ale pozycyjne zapalaja sie razem z mijania.

no właśnie u mnie nie da się włączyć samych postojowych. nie ma włącznika. przekręcasz kluczyk i masz od razu włączone całe oświetlenie gotowe do jazdy.

Napisano

> no właśnie u mnie nie da się włączyć samych postojowych. nie ma włącznika. przekręcasz kluczyk i

> masz od razu włączone całe oświetlenie gotowe do jazdy.

co to za moto?

Napisano
  • Autor

> co to za moto?

piaggio beverly 200

Napisano

> no właśnie u mnie nie da się włączyć samych postojowych. nie ma włącznika. przekręcasz kluczyk i

> masz od razu włączone całe oświetlenie gotowe do jazdy.

A nie da sie wlaczyc np: przekrecajac kluczyk z druga strone?? U mnie tak jest, musze jeszcze bardziej przekrecic w lewo od pozycji blokady kierownicy.

U mnie po wlaczeniu zaplonu zapalaja sie pozycyjne, ale jesli zakrece rozrusznikiem to wlacza sie mijania. Po zgaszeniu motocykla i nie wylaczeniu zaplonu mijania juz nie gasna az do przekrecenia kluczyka.

Napisano

> A nie da sie wlaczyc np: przekrecajac kluczyk z druga strone?? U mnie tak jest, musze jeszcze

> bardziej przekrecic w lewo od pozycji blokady kierownicy.

> U mnie po wlaczeniu zaplonu zapalaja sie pozycyjne, ale jesli zakrece rozrusznikiem to wlacza sie

> mijania. Po zgaszeniu motocykla i nie wylaczeniu zaplonu mijania juz nie gasna az do

> przekrecenia kluczyka.

patrzylem wlasnie w instrukcje tego piaggio i wychodzi na to ze jest tylko Lock, Off, On

Napisano

> Dziś z rana akcja była następująca; jadę sobie spokojnie motocyklem, i zatrzymuje mnie patrol. policjant, chce żebym mu włączył światła pozycyjne z przodu. (maszyna z

> 2004roku) Więc przekręcam zapłon i zapalają się pozycyjne wraz ze światłem mijania. No to

> chłop mi mówi żebym wyłączył światło mijania, a ja na to że się nie da. Że nie ma włączika.

> tak jest oryginalnie.

> Koniec końców nie zabrał mi dowodu, ale teraz pytanie, jakim artykułem moge się bronić w razie

Jeśli jesteś absolutnie pewny swego - prosisz o wniosek do sądu, informując jednocześnie pana policjanta, że w tym sądzie razem pośmiejecie się z jego niekompetencji i ignorancji biglaugh.gifhehe.gif

A bardziej poważnie to takie sprawy określa Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262. Tekst obowiązuje od 16 czerwca 2012

Rzoporządzenie...

par. 13.2

Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:

1) światła pozycyjne przednie i tylne,(...) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych (...);

2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła wymienione w pkt 1; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych.

Tyle przepisy. Nie ma słowa o tym, że ma być możliwość wyłączenia światła mijania.

Napisano
  • Autor

> patrzylem wlasnie w instrukcje tego piaggio i wychodzi na to ze jest tylko Lock, Off, On

dokładnie, tak jest jak piszesz.

Napisano
  • Autor

> Jeśli jesteś absolutnie pewny swego - prosisz o wniosek do sądu, informując jednocześnie pana

> policjanta, że w tym sądzie razem pośmiejecie się z jego niekompetencji i ignorancji

> A bardziej poważnie to takie sprawy określa Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów

> oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

> Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262. Tekst obowiązuje od 16 czerwca 2012

> Rzoporządzenie...

> par. 13.2

> Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:

> 1) światła pozycyjne przednie i tylne,(...) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną

> mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła

> pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych (...);

> 2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone

> równocześnie światła wymienione w pkt 1; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub

> mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych.

> Tyle przepisy. Nie ma słowa o tym, że ma być możliwość wyłączenia światła mijania.

też to znalazłem, i to wszystko. Myślałem ze gdzieś jeszcze jest, coś napisane odnośnie pozycyjnych świateł.

Napisano

> Jeśli jesteś absolutnie pewny swego - prosisz o wniosek do sądu, informując jednocześnie pana

> policjanta, że w tym sądzie razem pośmiejecie się z jego niekompetencji i ignorancji

> A bardziej poważnie to takie sprawy określa Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów

> oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

> Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262. Tekst obowiązuje od 16 czerwca 2012

> Rzoporządzenie...

> par. 13.2

> Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:

> 1) światła pozycyjne przednie i tylne,(...) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną

> mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła

> pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych (...);

> 2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone

> równocześnie światła wymienione w pkt 1; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub

> mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych.

> Tyle przepisy. Nie ma słowa o tym, że ma być możliwość wyłączenia światła mijania.

hmm...

§ 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:

6) pozycyjne przednie — pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;

wg tego to motocykl wogole nie musi miec swiatel pozycyjnych.... hmm.gif a tymbardziej postojowych bo te sa fakulktatywne...

spineyes.gif

Napisano

> piaggio beverly 200

mam tak samo w beverly 125 i hondzie.w poprzednich moto tez tak bylo

Napisano

Przeczytać instrukcję obsługi sprzętu.

Jak mało - powtarzać to aż do skutku.

Każdy (dokładnie każdy) sprzęt MUSI mieć możliwość włączenia świateł pozycyjnych.

Zazwyczaj jest

1. przełącznik (off-pozycyjne-mijania) ORAZ odpowiednia pozycja na stacyjce

2. Po prostu odpowiednia pozycja na stacyjce.

U mnie w HD (jak kozacko zabrzmiało :-) ) stacyjka jest trójpozycyjna - off - pozycyjne - on (w sensie, że zapłon).

Pozycja ON = włączony zapłon, pozycyjne (przód/tył), mijania (lub drogowe - zależnie od pozycji przełącznika) włączony zapłon i reszta urządzeń. Wyłączyć świateł mijania przy włączonym zapłonie się nie da - brak wyłącznika :-)

W romku z kolei jest "klasyczny" przełącznik świateł + odpowiednia pozycja na stacyjce (po środku = wszystko off, w lewo = zapłon i urządzenia, w prawo = wszystko off, ale działają światła = można normalnie używać przełącznika świateł.

Dla mnie trochę idiotyzm, bo każdy może wyłączyć te światła, lub przełączyć na mijania i rozładować w trymiga akumulator.

Napisano

> Przeczytać instrukcję obsługi sprzętu.

> Jak mało - powtarzać to aż do skutku.

> Każdy (dokładnie każdy) sprzęt MUSI mieć możliwość włączenia świateł pozycyjnych.

wiem,ze mi nie uwierzysz-ale nie kazdy.

obydwa moje sprzeta maja przelaczniki odpowiednio dlugie/krotkie oraz lock/off/all.

dobije cie jeszcze tym,ze honda nie ma nawet blendy hehe.gif

Napisano

> hmm...

> § 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:

> 6) pozycyjne przednie — pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;

> wg tego to motocykl wogole nie musi miec swiatel pozycyjnych.... a tymbardziej postojowych bo te

> sa fakulktatywne...

A widzisz - polskie prawo nie może być zbyt proste i dlatego definicję pojazdu samochodowego znajdziemy w PoRD, art38:

38. pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

Powyższe w połączeniu z art. 37 rozjaśnia nam już nieco sytuację... spineyes.gif

37. pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;

I zauważ też, że w Rozporządzeniu pisze niekiedy "... pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla... " więc jeśli moto czegoś ma nie mieć, to jest to wyraźnie zaznaczone.

A gdyby komuś jeszcze było mało - mamy również definicję motocykla - a jakże zlosnik.gif

art. 54. [ motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy;]

< motocykl - pojazd samochodowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej przekraczającej 50 cm3, dwukołowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy; określenie to obejmuje również pojazd trójkołowy o symetrycznym rozmieszczeniu kół; >

Napisano

> mam moto z 2004 r i ma swiatla postojowe korzystajace z tych samych zarowek co pozycyjne i

> postojowe da sie wlaczyc, ale pozycyjne zapalaja sie razem z mijania.

Czym sie różnia swiatła postojowe od pozycyjnych?

Pytam serio...

Daj przyklad tych swiatem w samochodzie i moto

Napisano

U mnie w Hornecie z 2003r jest tak samo, nie włącze samych pozycji. Po przekręceniu kluczyka mam odrazu mijania. W starszych modelach trzeba była włączac ręcznie

Napisano

> W romku z kolei jest "klasyczny" przełącznik świateł + odpowiednia pozycja na stacyjce (po środku =

> wszystko off, w lewo = zapłon i urządzenia, w prawo = wszystko off, ale działają światła =

> można normalnie używać przełącznika świateł.

> Dla mnie trochę idiotyzm, bo każdy może wyłączyć te światła, lub przełączyć na mijania i rozładować

> w trymiga akumulator.

Romek romkowi nie równy. W moim <50ccm romku w koperacji z arkusem made in china światła zasilane są z prądnicy. Z aku zasilane są tylko kierunkowskazy po przekręceniu kluczyka. Stacyjka ma 3 pozycje od prawej on, off, lock. Przełącznik nr 1: off, pozycja, pozycja + mijania. Przełącznik nr 2: drogowe i mijania.

Napisano

Nawet YBR na której zdaje się egzamin na kategorię A światła postojowe i mijania są niejako zblokowane po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.

Innymi słowy nie da się wyłączyć mijania by pozostawić wyłącznie postojowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> wiem,ze mi nie uwierzysz-ale nie kazdy.

> obydwa moje sprzeta maja przelaczniki odpowiednio dlugie/krotkie oraz lock/off/all.

> dobije cie jeszcze tym,ze honda nie ma nawet blendy

jak miałem majesty 125 też blendy nie było smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przeczytać instrukcję obsługi sprzętu.

> Jak mało - powtarzać to aż do skutku.

> Każdy (dokładnie każdy) sprzęt MUSI mieć możliwość włączenia świateł pozycyjnych.

no nie każdy ma taką opcje. starsze owszem, mają ręczne włączanie świateł. a nowsze sprzęty niestety nie.

> Zazwyczaj jest

> 1. przełącznik (off-pozycyjne-mijania) ORAZ odpowiednia pozycja na stacyjce

zazwyczaj, czyli "prawie" a prawie robi różnice smile.gif

> Dla mnie trochę idiotyzm, bo każdy może wyłączyć te światła, lub przełączyć na mijania i rozładować

> w trymiga akumulator.

niby tak, ale skuter jest wyposażony w dość potężny akku. Więc musiałby stać dośc długo żeby skończyć baterówe

Napisano
  • Autor

dobrze, skoro doszliśmy do tego że nowsze sprzęty mają na stałe zblokowane światła. To teraz proszę o podanie jakiegoś rozsądnego artykułu. Bo normalnie padłem dziś jak koleś mi wyskoczył z tekstem że mi DR weźmie :/

Napisano

> Czym sie różnia swiatła postojowe od pozycyjnych?

> Pytam serio...

> Daj przyklad tych swiatem w samochodzie i moto

swiatla pozycyjne okreslaja pozycje pojazdu w ruchu/postoju(dla dlugich pojazdow)

postojowe, np takie jak w VW przy prawym lub lewym kierunkowskazie ( swieca sie tylko z jednej strony pojazdu)

swiatla postojowe powinny jeszcze wygaszac podswietlenie deski. i dzialac bez kluczyka w stacyjce.

Napisano

> no nie każdy ma taką opcje. starsze owszem, mają ręczne włączanie świateł. a nowsze sprzęty

> niestety nie.

Hmmm... 2008 to stary sprzęt?

Możliwość włączenia pozycyjnych być MUSI - kropa.

> zazwyczaj, czyli "prawie" a prawie robi różnice

> niby tak, ale skuter jest wyposażony w dość potężny akku. Więc musiałby stać dośc długo żeby

> skończyć baterówe

7Ah to "potężny"?

Napisano

> Innymi słowy nie da się wyłączyć mijania by pozostawić wyłącznie postojowe

Ale da się włączyć pozycyjne bez włączania mijania wink.gif

Napisano

> Ale da się włączyć pozycyjne bez włączania mijania

Myślisz o medelu który wskazałem?

Czyli jak to zrobić? zlosnik.gif

BTW W Hondzie 125, która służy do egzaminu na kategorię A1 mijania włączają się po przekręceniu kluczyka w pozycję ON spineyes.gif

Napisano

> Myślisz o medelu który wskazałem?

> Czyli jak to zrobić?

> BTW W Hondzie 125, która służy do egzaminu na kategorię A1 mijania włączają się po przekręceniu

> kluczyka w pozycję ON

Przepraszam, za dużo wyciąłem zlosnik.gif - odnosiłem się do:

Quote:

Nawet YBR na której zdaje się egzamin na kategorię A światła postojowe i mijania są niejako zblokowane po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.

W egzaminacyjnej YBR250 po przekręceniu stacyjki w pozycję On zapalają się pozycyjne.

Po uruchomieniu silnika zapalają się mijania.

Napisano

> Możliwość włączenia pozycyjnych być MUSI - kropa.

U mnie takiej możliwości na 100% nie ma. Instrukcję czytałem i nawet zastanawiałem się nad tym, więc zapytałem w serwisie. Potwierdzili wyraźnie. Zawsze włącza sie światło mijania (razem z pozycyjnymi) po przekręceniu kluczyka. Nie ma ŻADNEJ opcji włączenia samych pozycyjnych (niezależnie czy kluczykiem czy jakimiś przełącznikami). Chyba tylko i wyłącznie można wyjąć bezpiecznik.

Motocykl posiada homologację i jest sprzedawany na rynku polskim. Zresztą w egzaminacyjnej CBF 125 jest identycznie. Światła włączone po przekręceniu stacyjki na ON (wszystkie), wyłączone po przekręceniu na OFF lub LOCK.

Jedynie mamy wpływ na to czy są włączone mijania czy długie. Koniec. Kropka.

Co ciekawe motocykl ma światło mijania symetryczne i obecnie

jest to dopuszczalne.

Napisano

> 6) pozycyjne przednie — pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;

jeszcze pytanie jak należy to czytać. Czy jako

(pojazd samochodowy oraz przyczepa) o szerokości 1,6m lub więcej, czy też raczej jako

pojazd samochodowy oraz (przyczepa o szerokości.... )

Czyli czy każdy pojazd samochodowy musi mieć światła pozycyjne (a ograniczenie 1,6m dotyczy tylko przyczep), czy tylko pojazd o szerokości 1,6m lub więcej.

Napisano
  • Autor

> Hmmm... 2008 to stary sprzęt?

młoda maszyna smile.gif

widocznie w H-D postawili na klasykę :>

> Możliwość włączenia pozycyjnych być MUSI - kropa.

> 7Ah to "potężny"?

ja mam 12Ah, więc jak na skuter to potężna bateria.

Napisano

a nie masz opcji w stacyjce, przekrecajac dalej niz OFF powinny sie zapalic pozycyjne

z mozliwoscia wyjecia kluczyka)

Napisano

> a nie masz opcji w stacyjce, przekrecajac dalej niz OFF powinny sie zapalic pozycyjne

> z mozliwoscia wyjecia kluczyka)

w beverly nie ma takiej opcji no.gif

Napisano

> a nie masz opcji w stacyjce, przekrecajac dalej niz OFF powinny sie zapalic pozycyjne

> z mozliwoscia wyjecia kluczyka)

nie. ja tez nie mam takiej pozycji kluczyka (tylko lock)

Napisano

Ja was moge pocieszyc, ze ja wogole nie mam stacyjki grinser006.gif o pozycyjnych moge rowniez zapomniec. Homologacje mam grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

To jakies upierdliwe policjanty.

Mnie kiedys zatrzymali za swiecace sie na stale kierunki z przodu. Oczywiscie intensywnosc swiecenia byla minimalna, no ale niezgodna jednak z polskimi przepisami. Generalnie skonczylo by sie na niczym ale badan nie mialem ( akurat pierwsza traska po zimie smile.gif) no i zabrali DR.

Teraz kierunki mam juz wylaczone ale za to z tylu

RSW_Ani.gif

I nikt sie nie czepia smile.gif

Napisano

Masz rację, zwracam honor ok.gif

To w małej Hondzie, po przekręceniu kluczyka nic się nie włącza, dopiero po odpaleniu silnika mamy zblokowane pozycyjne i mijania ok.gif

.

> W egzaminacyjnej YBR250 po przekręceniu stacyjki w pozycję On zapalają się pozycyjne.

> Po uruchomieniu silnika zapalają się mijania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.