Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gazowac?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, chodze ostatnio z mysla czy gazowac auto czy nie. Colt 1.3 w sumie duzo nie pali ok 7l, ale za to dosc duzo jezdze, no ale na krotkich odcinkach, do pracy mam ledwo 4km, po kobiete jak jede do pracy to zrobie 6km w jedna strone. reszta to wypady na zakupy, tez nie daleko, ewentualnie do rodzicow i za miasto na dzialke. od czerwca od kiedy kupilem ten samochod przejechalem 5,5kkm wiec raczej duzo. ale czy na tak krotkie dystanse sie oplaca? i ile kosztuje teraz zalozenie gazu i co byscie polecili.

Napisano

> Witajcie, chodze ostatnio z mysla czy gazowac auto czy nie. Colt 1.3 w sumie duzo nie pali ok 7l,

> ale za to dosc duzo jezdze, no ale na krotkich odcinkach, do pracy mam ledwo 4km, po kobiete

> jak jede do pracy to zrobie 6km w jedna strone. reszta to wypady na zakupy, tez nie daleko,

> ewentualnie do rodzicow i za miasto na dzialke. od czerwca od kiedy kupilem ten samochod

> przejechalem 5,5kkm wiec raczej duzo. ale czy na tak krotkie dystanse sie oplaca? i ile

> kosztuje teraz zalozenie gazu i co byscie polecili.

Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, usiadz z kalkulatorem w dloni i przelicz co Ci sie bardziej oplaci ...

Latem sekwencja przelaczy Ci sie praktycznie od razu, zima nalezaloby troszke przejechac...

Koszt instalacji do takiego auta nie przekroczy 2500 zł (to juz na bogato) a da sie pewnie cos uskladac za 2000 zł. Roznica w spalaniu gaz do benzyny to +20% ...

Do ostatniego auta (vectra c) gaz zalozylem na poczatku czerwca. Kosztowal mnie 2200 zł ... Odliczylem VAT, wiec z kieszeni 1800 zł... Na kazdych 100 km mam srednio 25 zł oszczednosci. Zatem instalacja zwrocila mi sie po ok 7 tys km... Autem zrobilem juz 12 tys. Jak dobrze kalkuluje, to na plus jestem wlasnie ok. 1200 zł.

Oczywiscie w aucie ktore malo pali instalacja bedzie zwracac sie proporcjonalnie dluzej, ale jesli nie chcesz auta za chwile sprzedawac, to mysle, ze warto sie zastanowic. No i zawsze jest dodatkowy atut - w dobie obecnych cen paliw, auto z instalacja lpg jest duzo latwiej sprzedac smile.gif

Napisano

> w dobie obecnych cen paliw, auto z instalacja lpg jest duzo latwiej sprzedac

Ponoć ruskie cło na LPG podniosą o 130%, ceny LPG maja wzrosnąć ponad 3,50, więc uwzględnić to należy przy obliczaniu amortyzacji założenia instalacji LPG. W przypadku autora wątku, na tak krótkich odcinkach będzie jeździł tylko na noPb, więc amortyzacja się wydłuzy. I wcale nie jeździ on tak duzo: 5500 km w 4 miesiące to wychodzi 16500 km na rok, więc standard...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> krótkich odcinkach będzie jeździł tylko na noPb, więc amortyzacja się wydłuzy.

no wlasnie tego sie obawiem ze caly czas bedzie na benzynie, wadaje mi sie ze poprostu lepszym rozwiazaniem bedzie kupno skutera

Napisano

> W przypadku autora wątku, na tak

> krótkich odcinkach będzie jeździł tylko na noPb, więc >amortyzacja się wydłuzy.

Nie do konca. Mam ustawiona temp przelaczania na 25 stopni. Latem auto przelaczalo sie na gaz praktycznie po uruchomieniu. Teraz musze przejechac jakies 200-300 metrow.

Jaka odleglosc bedzie zima ? Nie wiem...

Ale punto mk2 1.2 16V na sekwencji nawet w najwieksze mrozy przelaczal sie po max 1 km ...

Ofkoz mowie o autach ktore stoja pod chmurka...

>I wcale nie

> jeździ on tak duzo: 5500 km w 4 miesiące to wychodzi 16500 km na rok, więc standard...

no wiec musi przekalkulowac kiedy mu sie ten caly zakup zwroci.

> Pozdr.

Napisano

> ... lepszym rozwiazaniem bedzie kupno skutera

I to elektrycznego smile.gif

Napisano

> no wlasnie tego sie obawiem ze caly czas bedzie na benzynie, wadaje mi sie ze poprostu lepszym

> rozwiazaniem bedzie kupno skutera

to jest zawsze korzystniejszy zakup smile.gif

tylko ciekawi mnie jak bedziesz jezdzil podczas zimy / w deszcz smile.gif

Napisano
  • Autor

> to jest zawsze korzystniejszy zakup

> tylko ciekawi mnie jak bedziesz jezdzil podczas zimy / w deszcz

samochodem zlosnik.gif

Napisano

co masz za instalkę w swojej VC?

Pozdrawiam

Boa

Napisano

Moze wiele nie pomoge, ale krotkie trasy + lpg w zimie = maslo pod korkiem, wilgoc w silniku. Konsekwencją moze byc zatkanie odmy i wywalenie oleju. Akurat to przerabialem wiec warto wspomniec grinser006.gif

Napisano

> Moze wiele nie pomoge, ale krotkie trasy + lpg w zimie = maslo pod korkiem, wilgoc w silniku.

> Konsekwencją moze byc zatkanie odmy i wywalenie oleju. Akurat to przerabialem wiec warto

> wspomniec

A co ma LPG do masła pod korkiem? Tzn jaka niby różnica do NoPb?

Napisano

> A co ma LPG do masła pod korkiem? Tzn jaka niby różnica do NoPb?

Produktem spalania lpg jest woda

Napisano

> Produktem spalania lpg jest woda

A benzyny niby nie?

Napisano

> co masz za instalkę w swojej VC?

> Pozdrawiam

> Boa

budzetowa smile.gif sterownik STAGA, czerwone valdemary, tomasetto arctic... smile.gif

Napisano

> Moze wiele nie pomoge, ale krotkie trasy + lpg w zimie = maslo pod korkiem,

Może i LPG zwiększa jakoś prawdopodobieństwo takich defektów, ale i w dieslach odma też potrafi zamarznąć.

Napisano

> A benzyny niby nie?

Ale z benzyny jest dużo mniej. Dlatego przy LPG wymienia się częściej tłumiki. Jako doświadczony gazownik powinieneś wiedzieć takie rzeczy smile.gif

Napisano

> Witajcie, chodze ostatnio z mysla czy gazowac auto czy nie. Colt 1.3 w sumie duzo nie pali ok 7l,

> ale za to dosc duzo jezdze, no ale na krotkich odcinkach, do pracy mam ledwo 4km, po kobiete

> jak jede do pracy to zrobie 6km w jedna strone. reszta to wypady na zakupy, tez nie daleko,

> ewentualnie do rodzicow i za miasto na dzialke. od czerwca od kiedy kupilem ten samochod

> przejechalem 5,5kkm wiec raczej duzo. ale czy na tak krotkie dystanse sie oplaca? i ile

> kosztuje teraz zalozenie gazu i co byscie polecili.

ja bym nie gazował, tzn nie wiem ile robisz rocznie km ?

vitara z podpisu mimo że pali sporo więcej to jeździ bez gazu, właśnie ze względu na krótkie dystansy i przebieg rzędu 5kkm/rok

policz ile będzie ci się zwracać instalacja, a ile "zarobisz" ?

na gazeo jest fajny kalkulator ok.gif

Napisano

> Ale z benzyny jest dużo mniej. Dlatego przy LPG wymienia się częściej tłumiki. Jako doświadczony

> gazownik powinieneś wiedzieć takie rzeczy

Nie jestem gazownikiem. Z benzyny jest trochę wody mniej i jej ilość w spalinach nie ma decydującego wpływu na odkładanie się emulgatu w komorze silnika a bardziej styl jazdy i związana z tym kondensacja. Co do korozji wydechu to czynnikiem głównym jest większe zasiarczenie LPG od benzyny co doprowadza do zakwaszenia. Choć dziś już chyba nieaktualne. Na lpg pomykam 8 lat i tłumik jest fabryczny a korozja zżera go z zewnątrz.

Napisano

> Ale z benzyny jest dużo mniej. Dlatego przy LPG wymienia się częściej tłumiki. Jako doświadczony

> gazownik powinieneś wiedzieć takie rzeczy

Nawet gdyby, to o ile przyspieszy to zuzycie tlumika ? O rok ? dwa ? Gdybym moim autem robil roczne przebiegi ok. 20 tys km, to dawaloby to oszczednosci ok. 5 tys zl. Za taka kwote to mozna co roku robic kompletny wydech z kwasowki ... smile.gif

Napisano

> ok. 5 tys zl. Za taka kwote to mozna co roku robic kompletny wydech z kwasowki ...

Tylko w niektórych autach 5 tys. kosztuje właśnie cały wydech z kwasówki ...

Szkoda byłoby wydawać całe oszczędności lpg na wydech smile.gif

Napisano

> Tylko w niektórych autach 5 tys. kosztuje właśnie cały wydech z kwasówki ...

> Szkoda byłoby wydawać całe oszczędności lpg na wydech

Przerysowalem troche, aby wykazac absurd argumentu...

Cos na zasadzie "gaz to jest do zapalniczek" smile.gif

Przyjmijmy, ze robisz 100 tys km i wymieniasz kompletny wydech (co jest kompletna bzdura, bo mam w domu benzyniaka, ktory natlukl juz 300 tys km, z czego 60 tys na LPG, a wydech seryjny)...

Na gazie niech to bedzie 80 tys km ...

Niech bedzie, ze na kazdych 100 km zaoszczedzasz 20 zl ...

80 tys km na gazie daje 16.000 zł oszczednosci ...

Jakie moga byc koszty seryjnego wydechu ?

Do VC Z18XE:

1)tlumik przedni - ok. 200 zł

2)tlumik srodkowy- ok. 460 zł

3)tlumik koncowy - ok. 550 zł

4)rura z plecionka - 400 zł

Razem: 1610 zł

Troszke jednak zostalo z tych 16.000,00 zł ? smile.gif

Napisano

>zasiarczenie LPG od benzyny co doprowadza do zakwaszenia.

Zawsze będzie trochę aktualne, bo skuteczne nawaniacze gazu, to związki siarki. Coraz mniej, ale zawsze trochę ich będzie.

Co do meritum, to pamiętać wypada, że przy obecnie spotykanych instalacjach zimne rozruchy i wstępne rozgrzewanie silnika zachodzi akurat na benzynie, a nie na LPG, a to właśnie takie warunki bardzo sprzyjają kondensacji wody ze spalin w silniku. Z tego względu też skłaniam się ku opcji, że nie paliwo, a raczej charakter eksploatacji pojazdu będzie miał tu decydujące znaczenie.

"Duży"silnik + dużo zimnych rozruchów i jazdy na krótkich trasach = masło.

Napisano

> Zawsze będzie trochę aktualne, bo skuteczne nawaniacze gazu, to związki siarki. Coraz mniej, ale

> zawsze trochę ich będzie.

Widzisz, fakt, o tym to nawet nie pomyślałem smile.gif

Napisano

> Zawsze będzie trochę aktualne, bo skuteczne nawaniacze gazu, to związki siarki. Coraz mniej, ale

> zawsze trochę ich będzie.

> Co do meritum, to pamiętać wypada, że przy obecnie spotykanych instalacjach zimne rozruchy i

> wstępne rozgrzewanie silnika zachodzi akurat na benzynie, a nie na LPG, a to właśnie takie

> warunki bardzo sprzyjają kondensacji wody ze spalin w silniku. Z tego względu też skłaniam się

> ku opcji, że nie paliwo, a raczej charakter eksploatacji pojazdu będzie miał tu decydujące

> znaczenie.

> "Duży"silnik + dużo zimnych rozruchów i jazdy na krótkich trasach = masło.

otóż to, nie rozumiem argumentów że w zimie na gazie to bee ...

auto nagrzewa się na noPB, a dopiero ciepłe (30'C) przechodzi na LPG

ciężko więc mówić o negatywnych czy pozytywnych skutkach zasilania LPG

co do wydechu, mnie w astrze wytrzymywał po ok 5lat, dla porównania vitara która gazu nie ma też tłumik po 5latach skończyła (zamiennik)

w c-max'ie mam jeszcze oryginały, tzn mają 8lat, z czego 3lata na gazie

co do majonezu, stwierdzony w astrze z LPG, jak i w suzuce bez gazu

więc osobiście różnic nie widzę i zgadzam się że przede wszytskim sposób eksploatacji ma znaczenie

Napisano

> Nawet gdyby, to o ile przyspieszy to zuzycie tlumika ? O rok ? dwa ? Gdybym moim autem robil roczne

> przebiegi ok. 20 tys km, to dawaloby to oszczednosci ok. 5 tys zl. Za taka kwote to mozna co

> roku robic kompletny wydech z kwasowki ...

Nie interesują mnie koszty, oszczędności itd itp. Stwierdziłem tylko fakt.

Napisano

> Nie jestem gazownikiem. Z benzyny jest trochę wody mniej i jej ilość w spalinach nie ma

Trochę? A widziałeś kiedyś samochód zasilany benzyną z którego cieknie woda z wydechu? Widziałeś kiedyś problem zamarzających wydechów w samochodach bez LPG?

Napisano

> Przerysowalem troche, aby wykazac absurd argumentu...

Jakiego znowu argumentu? Czy ja gdzieś napisałem że gaz jest zły? Czy aż tak się wstydzisz jazdy na LPG że każdą krytyczną uwagę na jego temat odbierasz osobiście?

Napisano

> Jakiego znowu argumentu? Czy ja gdzieś napisałem że gaz jest zły? Czy aż tak się wstydzisz jazdy na

> LPG że każdą krytyczną uwagę na jego temat odbierasz osobiście?

Buhaha, no to pojechales smile.gif

Argumentu na temat rdzewiejacego wydechu smile.gif

Dlaczego mialbym sie wstydzic jazdy na LPG ? To wstyd oszczedzac pieniadze, ktore mozna potem wydac na cos innego ? smile.gif

Napisano

> Widziałeś

> kiedyś problem zamarzających wydechów w samochodach bez LPG?

A Ty widziales kiedys ten problem w jakichkolwiek samochodach wyprodukowanych po epoce Gierka ? zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego mialbym sie wstydzic jazdy na LPG ? To wstyd oszczedzac pieniadze, ktore mozna potem wydac

> na cos innego ?

Bo jakbyś się nie wstydził to byś przy każdej krytycznej uwadze nie wyjeżdżał z tabelkami. Tylko pisał na temat. Sorry.

Napisano

> A Ty widziales kiedys ten problem w jakichkolwiek samochodach wyprodukowanych po epoce Gierka ?

Może wyjrzyj troszeczku poza własny nos, wejdź na takie Gazeo czy lpg-forum i wytłumacz tym ludziom że mają samochody sprzed epoki Gierka. Bo w Twoim nic się takiego nie dzieje (albo o tym nie wiesz). Z mojej strony EOT bo sorry ale z fanbojami ciężko się dyskutuje.

Napisano

> Bo jakbyś się nie wstydził to byś przy każdej krytycznej uwadze nie wyjeżdżał z tabelkami. Tylko

> pisał na temat. Sorry.

Domorosly psychoanalityk ? smile.gif

Pisze na temat w przeciwienstwie do Ciebie ...

Kolega prosil o rady w kwestii oplacalnosci jazdy na LPG... No to staram sie mu przedstawic koszty. Bo oplacalnosc to ilosc pieniedzy, ktore zostaja w kieszeni...

A Ty przedstawiasz argument : "nie oplaca sie bo wydech rdzewieje" rotfl.gif

No prosze Cie ....

Btw: i wlew LPG tez mam w widocznym miejscu smile.gif

Napisano

> Może wyjrzyj troszeczku poza własny nos, wejdź na takie Gazeo czy lpg-forum i wytłumacz tym ludziom

> że mają samochody sprzed epoki Gierka. Bo w Twoim nic się takiego nie dzieje (albo o tym nie

> wiesz).

No w zadnym z moich aut tego problemu nie stwierdzilem... A nawet zdarzlo mi sie jezdzic tymi samochodami w miejsca, gdzie sa troszke ciezsze warunki atmosferzyczne niz w Krakowie smile.gif

> Z mojej strony EOT bo sorry ale z fanbojami ciężko się dyskutuje.

Fanbojami czego ? Mialem auta na noPb, mialem diesle, obecnie ostaly sie tylko benzyniaki z gazem. Wszystko kwestia przebiegow jakie auto ma generowac. Nie uwazam gazu za wybawienie ludzkosci, bo wszystko na swoje plusy i minusy - nawet noPb i diesel, ale nie robie slepej krucjaty przeciwko autom uzbrojonym z zbiornik gazu...

Kolega oczekiwial przedstawienia mu ekonomicznych aspektow jazdy na LPG, to moze z laski swojej przedstaw mu argumenty contra, bo do tej pory to pitolisz na zasadzie "gaz to zlo" 270751858-jezyk.gif

Uwazasz, ze zamarza wydech to powiedz jakie moga byc tego konsekwencje finansowe, piszesz o rdzewiejacym wydechu to powiedz po jakim czasie to nastanie i ile to kolege bedzie kosztowac ....

Napisano

> A Ty przedstawiasz argument : "nie oplaca sie bo wydech rdzewieje"

To teraz napisz gdzie ja napisałem coś takiego. Czekam na cytat.

Napisano

> przedstaw mu argumenty contra, bo do tej pory to pitolisz na zasadzie "gaz to zlo"

Czekam na kolejny cytat, gdzie napisałem że gaz to zło.

Napisano

> To teraz napisz gdzie ja napisałem coś takiego. Czekam na cytat.

Prosz...

"Dlatego przy LPG wymienia się częściej tłumiki. Jako doświadczony gazownik powinieneś wiedzieć takie rzeczy"

Oprocz tego zadnej merytoryki .... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Prosz...

> "Dlatego przy LPG wymienia się częściej tłumiki. Jako doświadczony gazownik powinieneś wiedzieć

> takie rzeczy"

Więc stwierdzenie faktu że tłumiki zużywają bardziej na lpg jest równoznaczne ze stwierdzeniem że lpg to zło. OK - nie mam więcej pytań.

A doczytałeś chociaż w jakim kontekscie to napisałem?

Napisano

> Może wyjrzyj troszeczku poza własny nos, wejdź na takie Gazeo czy lpg-forum i wytłumacz tym ludziom

> że mają samochody sprzed epoki Gierka. Bo w Twoim nic się takiego nie dzieje (albo o tym nie

> wiesz). Z mojej strony EOT bo sorry ale z fanbojami ciężko się dyskutuje.

ale co znaczy "zamarzający wydech" icon_eek.gif

bo ja nigdy się z czymś takim nie spotkałem hmm.gif

woda się zbiera w wydechu i zamarza, zatykając przelot spalin ?

Napisano

> ale co znaczy "zamarzający wydech"

> bo ja nigdy się z czymś takim nie spotkałem

> woda się zbiera w wydechu i zamarza, zatykając przelot spalin ?

Dokładnie tak. Zależy to w dużej mierze od konstrukcji tłumika. W niektórych się woda zwyczajnie gromadzi. Jeśli auto nie jeździ za dużo i nie ma to jak odparować to efekt jest dokładnie taki. A ludzie sobie radzą np. wiercąc dziurki.

Napisano

> Dokładnie tak. Zależy to w dużej mierze od konstrukcji tłumika. W niektórych się woda zwyczajnie

> gromadzi. Jeśli auto nie jeździ za dużo i nie ma to jak odparować to efekt jest dokładnie

> taki. A ludzie sobie radzą np. wiercąc dziurki.

hmm ale to chyba winny jest tutaj producent że zawalił układ wydechowy hmm.gif

swoją drogą w vitarce mam właśnie wydech z "górką" pod koniec - tłumnik przechodzi nad mostem

więc teoretycznie woda może się tam zbierać, ale jakoś nigdy nie było takiego problemu hmm.gif

tlumik-kocowy-suzuki-vitara-16.jpg

a auto jeździ na krótkich odcinkach

dużo znajomych ma LPG w tych autach i nie słyszałem żeby komuś zamarzło hmm.gif

wiesz ile tej wody by się tam musiało zebrać ? dobre kilka litrów

Napisano

> wiesz ile tej wody by się tam musiało zebrać ? dobre kilka litrów

Chłopaki pisali że wyciekło kilka litrów. W Lagunie 1. Oczywiście że problem wszędzie nie występuje. Ale występuje i trzeba napisać o takiej możliwości.

Napisano

> Chłopaki pisali że wyciekło kilka litrów. W Lagunie 1. Oczywiście że problem wszędzie nie

> występuje. Ale występuje i trzeba napisać o takiej możliwości.

ok.gif

ale ciężko mi to sobie wyobrazić, bo przecież wydech będzie wydmuchiwał wodę, nawet na krótkich odcinkach

wiesz, skłaniał bym się że ktoś zrobił komuś żart/na złość i po prostu nalał wody grinser006.gif

widzisz ja w terenie widziałem auta z zalanym całkowicie układem wydechowym

i takie auta odpalały, odjeżdżały i nie było problemu hmm.gif

Napisano

> ale co znaczy "zamarzający wydech"

> bo ja nigdy się z czymś takim nie spotkałem

> woda się zbiera w wydechu i zamarza, zatykając przelot spalin ?

Dawnymi laty miałem przypadek zamarzniętego wydechu w Fiacie Uno 1,0 z LPG. Pomogło właśnie wymiecenie dziurki pod końcowym tłumikiem i spuszczenie wody.

Napisano

> Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, usiadz z kalkulatorem w dloni i przelicz co Ci sie bardziej

> oplaci ...

> Latem sekwencja przelaczy Ci sie praktycznie od razu, zima nalezaloby troszke przejechac...

> Koszt instalacji do takiego auta nie przekroczy 2500 zł (to juz na bogato) a da sie pewnie cos

> uskladac za 2000 zł. Roznica w spalaniu gaz do benzyny to +20% ...

> Do ostatniego auta (vectra c) gaz zalozylem na poczatku czerwca. Kosztowal mnie 2200 zł ...

> Odliczylem VAT, wiec z kieszeni 1800 zł... Na kazdych 100 km mam srednio 25 zł oszczednosci.

> Zatem instalacja zwrocila mi sie po ok 7 tys km...

Moglbys powiedziec w jakis sposob masz 25PLN oszczednosci na 100km? grinser006.gif

Liczylem kiedys z ciekawosci dla mojej 2-litrowej benzyny i wychodzilo mi max polowa tej kwoty hehe.gif

Napisano

> ale ciężko mi to sobie wyobrazić, bo przecież wydech będzie wydmuchiwał wodę, nawet na krótkich

> odcinkach

> wiesz, skłaniał bym się że ktoś zrobił komuś żart/na złość i po prostu nalał wody

> widzisz ja w terenie widziałem auta z zalanym całkowicie układem wydechowym

> i takie auta odpalały, odjeżdżały i nie było problemu

Z wodą w tłumiku auto pojedzie. Ale jeśli ta woda tam zamarznie to za daleko się nie pojedzie. W moim przypadku auto w zimie po wyjeździe z ciepłego garażu normalnie się przemieszczało. Po odstaniu 8h pod pracą na -15 st. auto tylko zapalało i zaraz gasło. Pomagało wciągnięcie auta ponownie do garażu.

Napisano

> Z wodą w tłumiku auto pojedzie. Ale jeśli ta woda tam zamarznie to za daleko się nie pojedzie. W

> moim przypadku auto w zimie po wyjeździe z ciepłego garażu normalnie się przemieszczało. Po

> odstaniu 8h pod pracą na -15 st. auto tylko zapalało i zaraz gasło. Pomagało wciągnięcie auta

> ponownie do garażu.

no tak, wszytsko się zgadza

ale jeśli auto jedzie tzn że przelot spalin jest (gdyby wody było za dużo, wypluje rurą ?)

i co staje i nagle wody przybywa na tyle że zatyka przelot ?

wiem że może spłynąć z wyższych partii, trochę zwiększa objętość jak zamarza ... ale to i tak jakoś mało wiarygodne grinser006.gif

bo jednak przy wyższych obrotach "wypluje" tej wody sporo

nic, mam nadzieje że się nie przekonam na własnej skórze wink.gif

a co do Twojego przypadku, skąd wiesz że to na 100% lód w tłumiku ?

może zamarzło coś w dolocie ? a podgrzanie auta w garażu rozwiązało problem hmm.gif

Napisano

> Moglbys powiedziec w jakis sposob masz 25PLN oszczednosci na 100km?

> Liczylem kiedys z ciekawosci dla mojej 2-litrowej benzyny i wychodzilo mi max polowa tej kwoty

Prosze ...

10litrow benzyny x 5,80 zł = 58 zł

12 litrów gazu x 2,65 zł = 31,8 zł

Różnica - 26,20 zł smile.gif

Ofkoz jest to model idealny, bo w ruchu miejskim zawsze cos benzyny podje, nie mniej jednak mniej wiecej tak to wychodzi...

Napisano

> Moglbys powiedziec w jakis sposob masz 25PLN oszczednosci na 100km?

> Liczylem kiedys z ciekawosci dla mojej 2-litrowej benzyny i wychodzilo mi max polowa tej kwoty

25zł to ciężko będzie

9x2.6zł = 25zł (z noPB)

8x5.9zł = 47zł

więc wychodzi jakieś 22zł licząc bardzo optymistycznie (spalanie na lpg 10% większe, mało paliwa na rozpałki - trasa)

dochodzą koszty serwisu

Napisano

> Prosze ...

> 10litrow benzyny x 5,80 zł = 58 zł

> 12 litrów gazu x 2,65 zł = 31,8 zł

> Różnica - 26,20 zł

> Ofkoz jest to model idealny, bo w ruchu miejskim zawsze cos benzyny podje, nie mniej jednak mniej

> wiecej tak to wychodzi...

Tak wlasnie myslalemok.gif

Czyli realnie wyjdzie max 30% oszczednosci...

Napisano

> Prosze ...

> 10litrow benzyny x 5,80 zł = 58 zł

> 12 litrów gazu x 2,65 zł = 31,8 zł

> Różnica - 26,20 zł

> Ofkoz jest to model idealny, bo w ruchu miejskim zawsze cos benzyny podje, nie mniej jednak mniej

> wiecej tak to wychodzi...

ok.gif

tak patrzę teraz i u mnie (trasy 90%) benyzny za 50zł starczyło na 3tyś km

z czego jakieś 2-3L wypaliłem celowo "na rozruszanie" wtrysków (a dokładnie skończył mi się gaz)

czyli realnie zrobił bym z 4-5tys km na paliwie za 50zł icon_eek.gif

to daje jakieś 1.2zł/100km (system jazdy - odpalam robię 250km, gaszę)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.