Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gazowac?

Featured Replies

Napisano

> Tak wlasnie myslalem

> Czyli realnie wyjdzie max 30% oszczednosci...

IMO dziś to ciut więcej, tak kole 40% jeśli auto jeździ

Napisano

> Tak wlasnie myslalem

> Czyli realnie wyjdzie max 30% oszczednosci...

Hmm nie wiem dlaczego tylko 30 % oszczednosci...

ostatnio zaczalem prowadzic statystyki...

2835km temu zatankowalem benzyne za 60 zl ... gdy tankowalem to dystans na benzynie pokazywalo ok. 100 km, obecnie mam 80 km - wiec powiedzmy ze przepalilem ta benzyne + jeszcze jakies 2 litry ...

Czyli przyjmijmy w zaokragleniu, ze na 3000 km benzyna za 100 zł... czyli dalej mamy mniej wiecej 23 zł oszczednosci na kazdych 100 km ...

I to wszystko przy modelu 10litrow benzyny do 12litrow gazu...

Przy wiekszym sr spalaniu benzyny te roznice bylyby jeszcze wieksze...

Napisano

> a co do Twojego przypadku, skąd wiesz że to na 100% lód w tłumiku ?

> może zamarzło coś w dolocie ? a podgrzanie auta w garażu rozwiązało problem

Za pierwszym razem nie wiedziałem przyczyny. Po odstaniu kilku godzin w garażu auto zapaliło i zignorowałem cały fakt. Za kilka dni sytuacja się powtórzyła. Kiedy samochód postał trochę w garażu postanowiłem spróbować go zapalić. Zastanowiło mnie, że przez jakąś nieszczelność w układzie wydechowym słychać było wydobywające się spaliny pod wysokim ciśnieniem. Wtedy skojarzyłem fakt, że w lecie zmieniłem tłumik na rzemieślniczy. Pamiętałem też, że w tym starym była mała dziurka, której brakowało w nowym. Wywiercenie otworu i spuszczenie sporej ilości wody rozwiązało problem na przyszłość.

Napisano

> Hmm nie wiem dlaczego tylko 30 % oszczednosci...

> ostatnio zaczalem prowadzic statystyki...

> 2835km temu zatankowalem benzyne za 60 zl ... gdy tankowalem to dystans na benzynie pokazywalo ok.

> 100 km, obecnie mam 80 km - wiec powiedzmy ze przepalilem ta benzyne + jeszcze jakies 2 litry

> ...

> Czyli przyjmijmy w zaokragleniu, ze na 3000 km benzyna za 100 zł... czyli dalej mamy mniej wiecej

> 23 zł oszczednosci na kazdych 100 km ...

> I to wszystko przy modelu 10litrow benzyny do 12litrow gazu...

> Przy wiekszym sr spalaniu benzyny te roznice bylyby jeszcze wieksze...

Po uwzglednieniu wszystkich kosztow i zalozeniu min 1ltr benzyny na 100km...

W sumie to liczylem to sobie czysto teoretycznie, bo do LPG juz nie zamierzam wracac wink.gif

Napisano

> Trochę? A widziałeś kiedyś samochód zasilany benzyną z którego cieknie woda z wydechu?

Bardzo często. Co nie zmienia faktu że z LPG chmurka pary jest większa - temu nie zaprzeczam. Ale nie jest tej wody 5 razy więcej tylko ok 20%-30% więcej i nadal uważam, że nijak się to ma do zwiększonego gromadzenia emulgatu w silniku.

> Widziałeś kiedyś problem zamarzających wydechów w samochodach bez LPG?

Nie. Ale z LPG też nie. Zapewne mało widziałem. smile.gif

Napisano

> wiesz ile tej wody by się tam musiało zebrać ? dobre kilka litrów

I czasem tyle może się uzbierać. Kiedyś w czasie wymiany tłumika wylałem prawie poł wiaderka ...

Napisano

> I czasem tyle może się uzbierać. Kiedyś w czasie wymiany tłumika wylałem prawie poł wiaderka ...

Moze w skrajnym przypadku tak?

Ja jezdze na gazie 15lat, roznymi autami i nie cudami techniki, wymienialem w kazdym tlumiki i nigdy tam tyle wody nie znalazlem. Nigdy tez mi wydech nie zamarzl jak tu ludzie pisza, choc profilaktycznie w poldku wiercilem otworek w najnizszym punckie (ale tam ze wzgledu na koszty zakladalem rzemioslo czesto padajace, wierzylem ze to zycie im przedluzy).

Moze znaczenie ma to, ze auta systematycznie dluzsze odcinki robily?

Napisano

> Moze znaczenie ma to, ze auta systematycznie dluzsze odcinki robily?

To bankowo ma znaczenie. Na rozgrzanych elementach woda się nie skropli.

Napisano

> To bankowo ma znaczenie. Na rozgrzanych elementach woda się nie skropli.

I szybciej odparuje jeśli już tam się znajdzie

Napisano

> Moze w skrajnym przypadku tak?

> Ja jezdze na gazie 15lat, roznymi autami i nie cudami techniki, wymienialem w kazdym tlumiki i

> nigdy tam tyle wody nie znalazlem. Nigdy tez mi wydech nie zamarzl jak tu ludzie pisza, choc

> profilaktycznie w poldku wiercilem otworek w najnizszym punckie (ale tam ze wzgledu na koszty

> zakladalem rzemioslo czesto padajace, wierzylem ze to zycie im przedluzy).

Przerabiałem temat w TICO. Zapala i gaśnie. Na pierwszy rzut sprawdzenie pompki noPB, gaźnika i tak po kolei od dolotu do wylotu 270751858-jezyk.gif. Katalizator i dalej... Po demontażu kolejnych elementów układu wydechowego okazało się, że wydech zamarznięty na całej średnicy. Autko faktycznie robiło kilka kilometrów dziennie. Kolega z naszego forum wie coś o tym, bo jest właścicielem zlosnik.gif. Pozdr dla rbgarb1

Napisano

> Moze w skrajnym przypadku tak?

> Ja jezdze na gazie 15lat, roznymi autami i nie cudami techniki, wymienialem w kazdym tlumiki i

> nigdy tam tyle wody nie znalazlem. Nigdy tez mi wydech nie zamarzl jak tu ludzie pisza, choc

> profilaktycznie w poldku wiercilem otworek w najnizszym punckie (ale tam ze wzgledu na koszty

> zakladalem rzemioslo czesto padajace, wierzylem ze to zycie im przedluzy).

Ja jeżdżę na LPG od ponad 12 lat i przeważnie krótkie odcinki 8-12 km po czym postój 8-10 godzin i z powrotem 8-12 km i nigdy nie zdarzyło mi się zamarznięcie tłumika. Przy wymianie tłumika nigdy też woda nie lała mi się litrami. Nie nawiercałem też otworów. Najtańszy z możliwych założony tłumik w Lanosie wytrzymał 6 lat, obecnie w Nubirze też najtańszy 4 lata i brak oznak korozji na zewnątrz. Samochód oczywiście nocuje pod gołym niebem.

Napisano

> Ja jeżdżę na LPG od ponad 12 lat i przeważnie krótkie odcinki 8-12 km po czym postój 8-10 godzin i

> z powrotem 8-12 km i nigdy nie zdarzyło mi się zamarznięcie tłumika. Przy wymianie tłumika

> nigdy też woda nie lała mi się litrami. Nie nawiercałem też otworów. Najtańszy z możliwych

> założony tłumik w Lanosie wytrzymał 6 lat, obecnie w Nubirze też najtańszy 4 lata i brak oznak

> korozji na zewnątrz. Samochód oczywiście nocuje pod gołym niebem.

hehe.gif widzisz u mnie to samo, fakt że ja robiłem dłuższe przebiegi bo ok 25km po mieście, więc może woda zdążyła odparować

myślę że to zależy od konstrukcji układu wydechowego, wystarczy żeby po drodze była "górka" i woda będzie się bardziej zbierać w układzie

widać że nie są to jakieś niespotykane sytuacje, więc trzeba przyjąć że się zdarzają grinser006.gif

Napisano

> ... Po demontażu kolejnych elementów układu wydechowego okazało się, że wydech zamarznięty na całej średnicy. ...

Ostatnio zauważyłem, że w najniższej części tłumika jest mały otworek - w puntku miałem taki jak zmieniłem tłumik, a w BXie sobie taki otworek zrobiłem wiertłem 2mm.

Polecam ze względu właśnie na wodę - podczas pracy silnika woda zostanie wypchnięta przez ciśnienie panujące w układzie.

Napisano

Gaz w rodzinie mamy zamontowany już w 5 aucie.

Uno 1.1 zrobiło 250kkm z czego ponad 120kkm na gazie - dwa razy wymieniony tłumik, dwa razy uszczelka (pierwszą dał kijową mechanior i się po prostu rozleciała).

Palio 1.2 200kkm z czego 130kkm na gazie, raz uszczelka pod głowicą, za czasów jeszcze benzyny i również dwa razy zmieniony tłumik - kupowany oczywiście najtańszy za 120zł wink.gif

Stilo 1.4 ponad 100kkm z czego ponad 60kkm na gazie - żadnych napraw

Astra G 1.4 około 100kkm na pewno około połowa na gazie - na razie żadnych problemów.

Stilo 1.8 - kupiony z problematycznym silnikiem - na gazie jeździł dużo lepiej niż na benzynie bo nie zalewało świeczek i ładnie palił - na benzynie gasł.

Także mówienie o awaryjności przy gazie mnie śmieszy i opinie pewnych osób o rdzewiejących tłumikach i wodzie w nich można w bajki se wsadzić. W palio aktualnie mam wogóle niewyregulowaną instalacje po wymianie reduktora - jeździ na bogato i również z tym problemów nie ma. Pali ok. 10-11l i to i tak daje spore oszczędności w porównaniu do beznyny.

Serwis wcale nie jest droższy, jedynie przegląd odrobinę drożej wychodzi, co się zwraca po drugim tankowaniu.

Instalacja zwróciła mi się conajmniej kilkukrotnie.

Napisano

> Witajcie, chodze ostatnio z mysla czy gazowac auto czy nie. Colt 1.3 w sumie duzo nie pali ok 7l,

Zastanów się ile tym autem zamierzasz jeździć.

Ja ostatnio kupiłem auto i po zadaniu sobie tego pytania, wziąłem telefon w garść i się do gazownika umówiłem wink.gif

Napisano

> temat sobie odpuscilem, oszczedniej mi wyjdzie (wbrew pozorom) kupic drugie auto

Masz na mysli ta omege, o ktora pytasz na innym kaciku?

Przeciez ona spali tego gazu tyle co Colt benzyny, wiec gdzie ta oszczednosc? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Masz na mysli ta omege, o ktora pytasz na innym kaciku?

> Przeciez ona spali tego gazu tyle co Colt benzyny, wiec gdzie ta oszczednosc?

nie drugi samochod w sensie inny tylko drugi w sensie ilosci (jeden moj drugi mojej mulher.gif) teraz trase musze pokonywac 6-8razy a na dwa samochody 2-3 razy, koszty wyjda podobne a upierdliwosc sporo mniejsza.

Napisano

> nie drugi samochod w sensie inny tylko drugi w sensie ilosci (jeden moj drugi mojej ) teraz trase

> musze pokonywac 6-8razy a na dwa samochody 2-3 razy, koszty wyjda podobne a upierdliwosc sporo

> mniejsza.

To sporo zmieniaok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.