Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O przyszłości Skody

Featured Replies

Napisano

> Problemy z rozrządem to raczej domena 1.2TSI i 1.4TSI.

THXwaytogo.gif, ale patrzac samolubnie po sobei takich malych kosiarek nawet nie bral bym pod uwage[...]

> 1.8 to głównie branie oleju przez wadę fabryczną uszczelniaczy gniazd zaworowych, chociaż problemy

> z łańcuchem też się podobno zdarzają.

RS 147kW to u mnie praktycznie jedyny sprzedajazy sie model, do tego Diesel, wiem, ze sa u delaera jakies mniejsze silniki jak ten 1.4 ale na ulicy tego jeszcze nigdy nie widzialem001.gif, wiec podejrzewam, ze nawet sztuk nie majahmm.gif

[...]> Aczkolwiek gdyby mnie było stać kupiłbym Toyotę. Mimo wszystko mam zaufanie do tej marki.

Jak mowisz, specyfika rynkuhmm.gif, calkowicie odwortnie niz u mnie. Nie uwazam, ze ze Skoda nalezy sie smiac, ale po prostu nie ma zamiaru placic za $538* za taki sam service, za ktory Toyota liczy $130lizak.gif

> Specyfika rynku. Kiedy chciałem swego czasu kupić RAV4 dowiadywałem się ile kosztują podstawowe

[...]że Toyoty na oryginalnych klockach przejeżdżają czasem po 80tys. km. (podobno)

Nie podobnozlosnik.gif 103,000 km jak sprzedalem swoja, oryginalne klocki, jeszcze ... 23% mialyzlosnik.gif. Opony, generalnie z Toyota jakie mialem (Corolla, HiLux, HiLux, Kluger) wychodzi mi ok 70,000 - 80,000 sredniohmm.gif[...]

Napisano

> czy ty kolego wiesz czym są klasy samochodów? Klasy samochodów w Europie świadczą tylko i wyłącznie

> o ich wielkości. Często za tym idzie też wyposażenie bo są to topowe modele danego producenta.

> Passat to klasa D - czyli średnia. Idzie w parze w mondeo, insignią.

> Superb to klasa E - idzie w parze z BMW5, Meśkiem E klasą - WIELKOŚCIOWO.

Ale przeciez nowe Mondeo/Insignia sa dluzsze od Superba niewiem.gif

Napisano

W pierwszej dziesiątce 5 producentów japońskich i dwóch koreańskich. Zdrowy rynek tam macie ok.gif

Napisano

> Nikt nic nikomu nie wmowil . Skoda to jest tanie auto, takim ma byc i takim jest. Ceny przegladow

> sa na poziomie Forda/VX, wiec jest tanio w zakupie i utrzymaniu

No jak to nie wmówił? Vadero twierdzi, że Superb to klasa E zlosnik.gif

Napisano

> Jak mowisz, specyfika rynku, calkowicie odwortnie niz u mnie. Nie uwazam, ze ze Skoda nalezy sie

> smiac, ale po prostu nie ma zamiaru placic za $538* za taki sam service, za ktory Toyota liczy

> $130

W UK kosztuje 120-200 funtow. A glupia Honda Civic 300 funciakow za taki sam przeglad grinser006.gif

> [...]że Toyoty na oryginalnych klockach przejeżdżają czasem po 80tys. km. (podobno)

> Nie podobno 103,000 km jak sprzedalem swoja, oryginalne klocki, jeszcze ... 23% mialy. Opony,

> generalnie z Toyota jakie mialem (Corolla, HiLux, HiLux, Kluger) wychodzi mi ok 70,000 -

> 80,000 srednio[...]

A moja Vectra na ori klockach zrobila 64k mil, i ma jeszcze na kolejne 30k mil - ale to nie swiadczy o niczym o aucie, a o kierowcy bardziej zlosnik.gif

Napisano

> Podejrzewałem, że nikt nie będzie taki głupi i nie da się nabrać. Wystarczy sprawdzić w Internecie

sa tacy ...zlosnik.gif,

> jak pozycjonowana jest marka w Europie i już wszystko wiadomo.

widzisz, ludzie akurat nato nie patrzahmm.gif, i osobiscie tez by mmnie to nie obchodziloidea.gif[...] EU daleko jest i sie walizlosnik.gif, umiera,panic.gif, co nas to obchodzizlosnik.gif[...]

> Nie wiem czy wsparcie VeeDub to argument za czy raczej przeciw.

Wsparcie VeeDub to ..zartzlosnik.gif

> My jeździmy dieslami z bardzo wielu powodów, ale żadnym z nich nie jest miłość.

Widzisz, u mnie jest nurt.. na prawie kazdym forum.panic.gif, sa fani zapatrzenia na EU, na partie pracylizak.gif, na obejmowanie drzewek i cala ten terrorzym ekologicznyzlosnik.gif[...], a potem nadchodzi rzeczywistoscpanic.gif.. taki idzie do pracy, taki kupuje Diesel .. i widzi, ze czarne nie jest takie czarne jak marketing opisywalzlosnik.gif.. Jednak sa tacy ludzie i jest ich jak na nasze proporcje sporopanic.gif[...]

> Taaa... Tylko to samo możesz powiedzieć o Kia, Hyundai czy Renault. A jak porównasz Skodę z tymi

> właśnie, to już nie jest 1/2 ceny tylko mniej więcej tyle samo.

Nie do konca specyfika rynku, Hyundai ma dobra % odsprzedazy, Subaru od lat jest numerem jeden, ale Toyota to numer dwa (szczegolnie Camry, Land Cruiser), Hyundai powoli wysuwa sie na 4-5 pozycje001.gif

> Jak pisałem wyżej, dla mnie pojedynek Superb vs. Latitude wygrał Renault (czyli Samsung).

gdziepanic.gif ten pojedynek?zlosnik.gif

> I bardzo dobrze. Skoda nie jest złym autem ale to nie powód żeby ludziom wodę z mózgu robić.

Ja uwazamskromny.gif, ze Skoda jest swietnym autemwaytogo.gif, ale... rzeczywistosc i praktycznosc sprawila, ze na 90% nie stanie w garazu (mimo, ze bym bardzo chcialskromny.gif - chyba to EU sentymentniewiem.gif). Z reszt juz werdykt zapadlzlosnik.gif na 90% shhh.gif

Napisano

[...] Zdrowy rynek tam macie

Rozwinhmm.gif

Toyota jest traktowana jak "nasza" zlosnik.gif, Camry od lat jest klepana lokalnie i exportowanashhh.gif[...]

meanwhile_in_australia_640_03.jpg

Napisano

> Jakby mi zaproponowali Skodę za cenę niemal o połowę wyższą od Kia to bym ich zabił śmiechem.

Mowisz... a czy Optima ma 3.6l 4x4? Pewny jestes, ze OZI porownuje identycznie wyposazone auta? Bo ja mam wrazenie, ze nie bardzo. Na briskoda jest kilkoro ludzi z Ozilandu, i raczej nie widac, by plakali na ceny serwisu, czy koszt zakupu, a wrecz przeciwnie - bardzo z ich tekstow mozna wywnioskowac, ze jest bardzo podobnie jak w UK ok.gif

Napisano

> [...] Zdrowy rynek tam macie

> Rozwin

Na waszym rynku ceni się "value for money", jakość i trwałość. Dlatego dużo jest aut japońskich (lub o japońskim rodowodzie). Brak diesli w osobówkach, brak małych turbodoładowanych kosiarek. To są wynaturzenia UE, wynikające z polityki fiskalnej. U was rynek po prostu jest zdrowy.

Napisano

> W UK kosztuje 120-200 funtow. A glupia Honda Civic 300 funciakow za taki sam przeglad

Te $53o cos tam to po dzisiejszym telefonie do dealera (a dokladnie 3zlosnik.gif),

Tu masz co Kia u mnie liczyzlosnik.gif, Toyota genralnie $130 - 170 zalezy od modelu, Za FJ Cruiser place $210 za kazdym razem (10,000km) az do 60,000km, po 60,000 km - deal dealer-a a nie Toyota kazdy nastepny service to $285, pod warunkiem, ze wszystkie robione u niegolizak.gif.

Dodaj 200,000 km i 6 lat gwarancjizlosnik.gif[...] Oh, what a feeling toyotazlosnik.gif[...]

goodbye-toyota-land.jpg

> A moja Vectra na ori klockach zrobila 64k mil, i ma jeszcze na kolejne 30k mil - ale to nie

> swiadczy o niczym o aucie, a o kierowcy bardziej

Oczywscie, ale jednak u mnie powszechan jest opinia, ze EU auta to max 40-50 k km, a Toyota jednakhmm.gif[...]

Zanim mojazona.gif zaczela kupowac BMWzlosnik.gif, jezdzila Corolla - Corolla 65k z klockow, BMW wytrzymaly 45 k kmzlosnik.gif[...]

Teraz ma w pracy Camrylizak.gifhmm.gif wiec zobaczymy, 001.gif

Napisano

> wow , alfę tam macie , to mogę się przeprowadzać

Musisz poczekac do 2013zlosnik.gif, ceny maja isc w dol 30%, planuja sie stac "glowna" markapanic.gifzlosnik.gif*

*Chrysler Australia przejmuje dystrybucje i beda probowac (drugi raz) przedstawic Fiat-azlosnik.gif i ulepszyc Alfe (co widac po wynikach sprzedazyzlosnik.gif)

Napisano

> Na waszym rynku ceni się "value for money", jakość i trwałość. Dlatego dużo jest aut japońskich

> (lub o japońskim rodowodzie).

Brak diesli w osobówkach, brak małych turbodoładowanych

> kosiarek. To są wynaturzenia UE, wynikające z polityki fiskalnej. U was rynek po prostu jest

> zdrowy.

waytogo.gif, Kosiarki zaczynaja przyplywac, ale widac, ze dalej prosty 2.0l cylidrowy silnik jest dalej podstawa do miasta001.gif ... Diesel jest krolem w SUV, pick ups etc...

Diesel w osobowkachhmm.gif - powoli, ale jednak[...]*

* do pierwszego service - gdzie zamiast zostawic $150-200 za benzyne, zostawiaja $400zlosnik.gif i wychodza na forum i klnie.gif[...]

Napisano

> sa tacy ...,

Jak wszędzie.

> widzisz, ludzie akurat nato nie patrza, i osobiscie tez by mmnie to nie obchodzilo[...] EU daleko

> jest i sie wali, umiera,, co nas to obchodzi[...]

A ja patrzę. I nie mam zamiaru płacić kilka razy drożej za jakiś produkt, o którym wiem, że za oceanem to nie jest żaden luksus. Tylko u nas próbują nam wmówić nie wiadomo co. Tak jest np. z produktami Levi's, Tommy Hilfiger itp. Ceny w Polsce nijak mają się do ich realnej warotści. Dlaczego z samochodami miałoby być inaczej?

> Wsparcie VeeDub to ..zart

Dobry żart. hehe.gifok.gif

> Widzisz, u mnie jest nurt.. na prawie kazdym forum., sa fani zapatrzenia na EU, na partie pracy, na

> obejmowanie drzewek i cala ten terrorzym ekologiczny[...], a potem nadchodzi rzeczywistosc..

> taki idzie do pracy, taki kupuje Diesel .. i widzi, ze czarne nie jest takie czarne jak

> marketing opisywal.. Jednak sa tacy ludzie i jest ich jak na nasze proporcje sporo[...]

Cała ta ideologia kończy się, gdy krzykacze zorientują się ile to naprawdę kosztuje.

I już przestają być tacy zafascynowani.

hehe.gif

> Nie do konca specyfika rynku, Hyundai ma dobra % odsprzedazy, Subaru od lat jest numerem jeden, ale

> Toyota to numer dwa (szczegolnie Camry, Land Cruiser), Hyundai powoli wysuwa sie na 4-5

> pozycje

U nas np. Subaru traktuje się jak markę premium. I ceny też są premium. Moim zdaniem kompletnie bez sensu - coś jak Skoda u Was.

screwy.gif

> gdzie ten pojedynek?

Nie pisałem tutaj, ale gdy szukałem następcy Lacetti to zrobiłem sobie rajd po salonach. Celem było duże i wygodne auto klasy średniej. Jako że nie oferowali już wtedy Chevy Epica, a Malibu był tylko w planach szukałem jakiejś alternatywy.

Oglądałem niemal wszystkie auta dostępne na rynku spełniające moje kryteria. I wszystkie odpadały z takich lub innych powodów. Na koniec na placu boju został Passat i Latitude. Latitude już nawet niemal zamówiłem, ale w ostatniej chwili znalazłem moją Epicę - używaną, ale na tyle mało, że warto ją było wziąć. Decyzji nie żałuję.

zlosnik.giftrophy.gif

> Ja uwazam, ze Skoda jest swietnym autem, ale... rzeczywistosc i praktycznosc sprawila, ze na 90%

> nie stanie w garazu (mimo, ze bym bardzo chcial - chyba to EU sentyment). Z reszt juz werdykt

> zapadl na 90%

Mi też się nawet podobała, ale po bliższym poznaniu straciła właśnie - paradoksalnie - przez ilość miejsca. Z przodu za mało, z tyłu za dużo.

hehe.gifspineyes.gif

Wysoka cena też nie pomogła.

sick.gif

Napisano

>[...]Skoda jest

> stosunkowo wąska i na miejscu kierowcy nie jest zbyt wygodnie.

U mnie auto musi byc szerokiezlosnik.gif, dokladnie tak szerokie, ze jak siegam wyprostowana reka to nie moze siegac dalej niz polowy siedzenia pasazera... W BMW czuje sie panic.gifzlosnik.gif

Miejsce z tyłu to nie wszystko.

> Jakby mi zaproponowali Skodę za cenę niemal o połowę wyższą od Kia to bym ich zabił śmiechem.

to ich zabilem, jak tylko przypelzazlosnik.gif. naczytalem sie od lat na AK270747800-sex.gif, napalilem sie270747800-sex.gif a tam ... V6 Superb $60,000hahaha.gif - i mowi, ze zbudowane na Audi A6wink.gif.. Poprawilem ze to PQ35zlosnik.gif, wysmialem i wyszedlemwink.gif[...]

Pod koniec dnia dostalem telefon, ze moze chce za $55kzlosnik.gif[...]

> Właśnie nie wiem jak z cenami serwisu u nas. My jesteśmy przyzwyczajeni do złodziejskich cen u

> wszystkich marek.

I to powoli do mnie probuje sie przedostac, razem ze zlodziejski cenami EU aut - Opel Insignia - $45khahaha.gif, staaaaaaaaaaaaaary za to jest Chrysler 300wink.gif

Napisano

> U nas np. Subaru traktuje się jak markę premium. I ceny też są premium.

Jakie premium? Ceny zarówno samochodów jak i serwisu nie są powyżej przeciętnej. I nie patrz na STi jako całość smile.gif

Napisano

> Mowisz... a czy Optima ma 3.6l 4x4? Pewny jestes, ze OZI porownuje identycznie wyposazone auta? Bo

> ja mam wrazenie, ze nie bardzo. Na briskoda jest kilkoro ludzi z Ozilandu, i raczej nie widac,

> by plakali na ceny serwisu, czy koszt zakupu, a wrecz przeciwnie - bardzo z ich tekstow mozna

> wywnioskowac, ze jest bardzo podobnie jak w UK

Możliwe, że chodzi o zupełnie inne wersje wyposażenia i silniki. Jednak ja w Polsce porównywałem auta podobne do siebie i w określonym przedziale cenowym. I Skoda wychodziła mi i tak drożej od konkurencji.

Napisano

> Te $53o cos tam to po dzisiejszym telefonie do dealera (a dokladnie 3),

> Tu masz co Kia u mnie liczy, Toyota genralnie $130 - 170 zalezy od modelu, Za FJ Cruiser place $210

> za kazdym razem (10,000km) az do 60,000km, po 60,000 km - deal dealer-a a nie Toyota kazdy

> nastepny service to $285, pod warunkiem, ze wszystkie robione u niego.

Juz pisalem, jakie sa ceny w UK 270751858-jezyk.gif

> Dodaj 200,000 km i 6 lat gwarancji[...] Oh, what a feeling toyota[...]

A teraz wsiadasz do Avensisa, bo tylko to jest dostepne z aut duzych, i robisz icon_eek.gif - male, ciasne, wykonczeniowka taka se, a cena niekoniecznie zbiezna z tym, co widzisz. A ze 5 lat gwarancji - VX daje dozywotnia, a jakos o VX nikt sie nie zabija hehe.gif

> Oczywscie, ale jednak u mnie powszechan jest opinia, ze EU auta to max 40-50 k km, a Toyota

> jednak[...]

Przyznasz, ze glupia opinia, bo akurat klocki sa robione z tych samych materialow w kazdym aucie. A jak ktos nie umie jezdzic, to niewiem.gif

> Zanim moja zaczela kupowac BMW, jezdzila Corolla - Corolla 65k z klockow, BMW wytrzymaly 45 k

> km[...]

> Teraz ma w pracy Camry wiec zobaczymy,

W EU nie ma Camry, a importu nie bede robil, bo pozniej z tym same problemy no.gif

Napisano

> Jakie premium? Ceny zarówno samochodów jak i serwisu nie są powyżej przeciętnej. I nie patrz na STi

> jako całość

Tam gdzie serwisuję Chevroleta stoją też Ople i Subaru. Subaru są droższe od Opli (nie wspominając o Chevroletach) mimo dużo gorszej jakości i słabej technologii.

sick.gif

Napisano

> Tam gdzie serwisuję Chevroleta stoją też Ople i Subaru. Subaru są droższe od Opli (nie wspominając

> o Chevroletach) mimo dużo gorszej jakości i słabej technologii.

Gorszej jakości serwisu czy auta?

Napisano

> Gorszej jakości serwisu czy auta?

Wykończenia. Serwis jest ten sam i tak samo beznadziejny. hehe.gif

Napisano

> Wykończenia. Serwis jest ten sam i tak samo beznadziejny.

To fakt że wykończenie jest takie sobie. Ale to auto ma jeszcze parę innych cech smile.gif A do cen premium mimo wszystko jeszcze trochę brakuje smile.gif

Napisano

> Mi też się nawet podobała, ale po bliższym poznaniu straciła właśnie - paradoksalnie - przez ilość

> miejsca. Z przodu za mało, z tyłu za dużo.

icon_eek.gif. Mam 193cm i nie brakuje mi miejsca z przodu. JEDYNE ograniczenie miejsca z przodu, to srodkowy tunel z panelem od klimy. Ale wsiac do A6 - zdziwisz sie, ze jest podobna kicha.

> Wysoka cena też nie pomogła.

W Polsce ceny Skody sa dziwne. W UK Skoda ma non-stop "promocje" na 0% VAT. Plus dodatkowe wytargowane upusty i cena koncowa oscyluje w granicach 75% ceny cennikowej.

Co ciekawe - uzywki "prawie nowe (do roku)" okrutnie trzymaja cene i potrafia kosztowac tyle, co nowka, albo pare groszy taniej. Na Superba w UK czeka sie 4-7 miesiecy (i ZTCW np. w CH jest podobny okres oczekiwania) hehe.gif

Napisano

> Jak wszędzie.

Miod i kwait spoleczenstwazlosnik.gif

> A ja patrzę.[...]

A ja sie edukujezlosnik.gif

Tak jest np.

> z produktami Levi's, Tommy Hilfiger itp. [...]

No ja w tym chodzezlosnik.gif, ale zazwyczaj jak jestem w US to kupuje po 10 sztukhahaha.gif

> Dlaczego z samochodami miałoby być inaczej?

Nie moze zlosnik.gif - tak patrze z persektywy i ... widze, ze EU z cala to swoja regulacja IMVHO musi zdechnac... Ale okrotnie mnie wq... jak lokalni kretyni probuja to przeniesc do mniepad.gif[...]

> Dobry żart.

Pisalem o tym na MKzlosnik.gif, ale lud mnie chaja.gif[...]

$11,000 za "factory reconditioned" geraboxpad.gif do T5...

tylko po to, zeby zadzwonic do niego 1/2h pozniej i powiedziec:

-Sir, labour i not includedhahaha.gif

odp byla - "You guys are on drugs over there"hahaha.gif

I stracili klienta, teraz kupil 5 x Hyundai iLoadzlosnik.gif

> Cała ta ideologia kończy się, gdy krzykacze zorientują się ile to naprawdę kosztuje.

My tez bylismy mlodzizlosnik.gif

> I już przestają być tacy zafascynowani.

No dostaja po d..zlosnik.gif i motoryzacyjnie tezwink.gif

> U nas np. Subaru traktuje się jak markę premium. I ceny też są premium. Moim zdaniem kompletnie bez

> sensu - coś jak Skoda u Was.

Dokladnie odwrotnie, Subaru Liberty (Legacy) to $32,000k - Skoda Superb (podstawowy Superb)

$38,990*

Price Guide

2012 Skoda Superb Ambition 103TDI 3T

4 door Sedan

6.1L / 100km

6 speed, Sports Automatic Dual Clutch

4 cylinder, 2.0 litre engine

$32,990*

Price Guide

2012 Subaru Liberty 5GEN

4 door Sedan

8.9L / 100km

6 speed, Manual

4 cylinder, 2.5 litre engine

> Nie pisałem tutaj, ale gdy szukałem następcy Lacetti to zrobiłem sobie rajd po salonach. Celem było

> duże i wygodne auto klasy średniej. Jako że nie oferowali już wtedy Chevy Epica, a Malibu był

> tylko w planach szukałem jakiejś alternatywy.

[...] Decyzji nie żałuję.

waytogo.gif

> Mi też się nawet podobała, ale po bliższym poznaniu straciła właśnie - paradoksalnie - przez ilość

> miejsca. Z przodu za mało, z tyłu za dużo.

> Wysoka cena też nie pomogła.

To nigdy nie pomagazlosnik.gif

Napisano

> Juz pisalem, jakie sa ceny w UK

porownujecfaniaczek.gif

> A teraz wsiadasz do Avensisa, bo tylko to jest dostepne z aut duzych, i robisz - male, ciasne,

> wykonczeniowka taka se, a cena niekoniecznie zbiezna z tym, co widzisz.

Znam jeden rynek gdzie Camry zastapili Avensis - u mnie w domuzlosnik.gif --- Guess what?wink.gif Sprzedaz.... spadlazlosnik.gif

A ze 5 lat gwarancji -

> VX daje dozywotnia, a jakos o VX nikt sie nie zabija

Na Subaru?hmm.gif?

> Przyznasz, ze glupia opinia, bo akurat klocki sa robione z tych samych materialow w kazdym aucie.

Ale dodatki innezlosnik.gif, temp inna001.gif (powietrza)wink.gif, EU sa o wile miekksze i to naprawde czuc jak kupujesz oryginalne BMWhmm.gif

A

> jak ktos nie umie jezdzic, to

zlosnik.gifech te mulher.gif

> W EU nie ma Camry, a importu nie bede robil, bo pozniej z tym same problemy

Zdaje sobie z tego spraweok.gif, BTW jak KIA w UKhmm.gif?

Napisano

> To fakt że wykończenie jest takie sobie. Ale to auto ma jeszcze parę innych cech

To prawda. Układ napędowy jest fajny. Ale nie samym układem napędowym człowiek jeździ.

Zapytałem o czujnik deszczu - nie ma.

Podgrzewana przednia szyba? Brak.

Elektrochromatyczne lusterko? A co to jest?

Głupie sterowanie radiem w kierownicy? Bluetooth? Tylko w najdroższych wersjach.

Powyższe dotyczyło poprzedniej wersji Legacy. Ale obecna, mimo że dostała już powyższe dodatki to przy głupim Oplu Insignia dalej jest wyposażona jak auto z Chin. Głupiego automatu do diesla nie dają.

sick.gif

Napisano

> Na waszym rynku ceni się "value for money", jakość i trwałość.

Wczoraj na mini spocie AK dyskutowaliśmy o tym "value for money" samochodów z Azji.

To "value" to jest inne "value" niż w samochodach z Europy.

W azjatyckich samochodach wszystko wygląda fajnie na fotce, wychodzi trwałe w użytkowaniu i...to tyle

Ja mam dwuletnie japońskie auto, a wiele rzeczy jest podobnych jak w koreańskich aucie które ujeżdżałem 10 lat temu.

Dźwięk zamykanych drzwi jakbyś walnął drzwiami Wartburga wink.gif To jeden z przykładów. Nawet w Seicento to wygląda lepiej.

W europejskim aucie zaoszczędzą na głośnikach i dadzą jakieś popierdziawki. W azjatyckim aucie dadzą głośniki które udają droższe (nie ma średnich tonów prawie wcale, ale są wysokie i niskie) i te głośniki grają z twardym jak skała boczkiem drzwi.

Skóra na kierownicy z plastikowej krowy. W starym Punto mam prawdziwą skórę.

Prowadzenie auta w stylu ponton też chyba jest regułą. Nieważne jak, ważne że ma być wygodnie.

Zaglądasz do bagażnika i co widzisz? Coś białego co jest spodem tylnej półki. Jakaś gąbka/szmata? niewiem.gif W aucie z Europy jest jakaś maskownica.

Jedziesz po białych liniach na drodze i się okazuje że nie zastosowano żadnego wygłuszenia nadkoli. Tutaj też w Seicento nawet było ciszej.

Wymieniam same wady, aby podkreślić, że to "value" w pewnych miejscach nie istnieje w autach z Azji.

Napisano

> Dokladnie odwrotnie, Subaru Liberty (Legacy) to $32,000k - Skoda Superb (podstawowy Superb)

U was jest wszystko do gory nogami hehe.gif

- Subaru Legacy Sports Tourer 2.0i ES NAV SPORTS TOURER 5dr - 18500GBP

- Skoda Superb Hatchback 5-Dr 1.6 TDI CR S 5dr - 15500GBP

hehe.gif

Napisano

> Mowisz... a czy Optima ma 3.6l 4x4?

Pewny jestes, ze OZI porownuje identycznie wyposazone auta?

Porownuje ma

x Superb -z max Kia Optima, ale ... klasa nie tazlosnik.gif Bo

> ja mam wrazenie, ze nie bardzo. Na briskoda jest kilkoro ludzi z Ozilandu, i raczej nie widac,

> by plakali na ceny serwisu, czy koszt zakupu, a wrecz przeciwnie - bardzo z ich tekstow mozna

> wywnioskowac, ze jest bardzo podobnie jak w UK

Mozliwe, ale koszt innych mrek jest DUZO nizszy, a ... tych religyjnych nigdzie nie brakuje*

Realistycznie patrzac, nie zaplace Skoda $500 za to co Toyota wycenia na $170lizak.gif[...]

* ja zabijam za V8zlosnik.gifwink.gif[...]

Napisano

> To prawda. Układ napędowy jest fajny. Ale nie samym układem napędowym człowiek jeździ.

> Zapytałem o czujnik deszczu - nie ma.

> Podgrzewana przednia szyba? Brak.

> Elektrochromatyczne lusterko? A co to jest?

> Głupie sterowanie radiem w kierownicy? Bluetooth? Tylko w najdroższych wersjach.

> Powyższe dotyczyło poprzedniej wersji Legacy. Ale obecna, mimo że dostała już powyższe dodatki to

> przy głupim Oplu Insignia dalej jest wyposażona jak auto z Chin.

Po prostu nie jesteś targetem. Ja po dwóch latach w S już chyba nie chce nic innego. I to mimo braku tych udogodnień.

Napisano

> . Mam 193cm i nie brakuje mi miejsca z przodu. JEDYNE ograniczenie miejsca z przodu, to srodkowy

> tunel z panelem od klimy.

Z przodu wąsko. A ten tunel i konsola środkowa nie pozwalają na swobodne ułożenie prawej nogi podczas jazdy z włączonym tempomatem. Jako że jeżdżę chyba z 90% czasu z włączonym tempomatem to prawa noga by mi cierpła, czyniąc jazdę męką. Dziękuję bardzo.

> Ale wsiac do A6 - zdziwisz sie, ze jest podobna kicha.

Może. Audi się nie przyglądałem bo się nie mieściło w budżecie.

> W Polsce ceny Skody sa dziwne. W UK Skoda ma non-stop "promocje" na 0% VAT. Plus dodatkowe

> wytargowane upusty i cena koncowa oscyluje w granicach 75% ceny cennikowej.

Mi VW dawał lepszy rabat niż Skoda. hehe.gif

> Co ciekawe - uzywki "prawie nowe (do roku)" okrutnie trzymaja cene i potrafia kosztowac tyle, co

> nowka, albo pare groszy taniej. Na Superba w UK czeka sie 4-7 miesiecy (i ZTCW np. w CH jest

> podobny okres oczekiwania)

U nas chyba też, bo zachowywali się jakby łaskę robili że w ogóle pozwalają komuś te auta kupować.

Napisano

> U was jest wszystko do gory nogami

> - Subaru Legacy Sports Tourer 2.0i ES NAV SPORTS TOURER 5dr - 18500GBP

> - Skoda Superb Hatchback 5-Dr 1.6 TDI CR S 5dr - 15500GBP

meanwhile_in_australia_640_65.jpg

Napisano

> Na Subaru??

Na 99% aut w UK sa 3 lata gwarancji (2 lata bez wzgledu na przebieg, 3 rok do 60k mil). Wyjatki to Toyota, 5 lat (ale chyba 100k mil), Kia 7 lat, Hyunday 5 lat, Vauxhall dozywotnio. Reszta aut za doplata rozszerzalna gwarancja do 4-5 lat.

> Zdaje sobie z tego sprawe, BTW jak KIA w UK?

Porownywalnie ze Skoda/VX/Fordem, ALE gdy chcialem doposazyc Optime do poziomu Superba, cena zrobila sie dziwnie wysoka no.gif.

Napisano

> Miod i kwait spoleczenstwa

> A ja sie edukuje

> No ja w tym chodze, ale zazwyczaj jak jestem w US to kupuje po 10 sztuk

Witaj w klubie. hehe.gif

Kupuję je po kilkanaście-kilkadziesiąt $ i ze zdumieniem oglądam ceny w Polsce.

hehe.gifscrewy.gif

> Nie moze - tak patrze z persektywy i ... widze, ze EU z cala to swoja regulacja IMVHO musi

> zdechnac... Ale okrotnie mnie wq... jak lokalni kretyni probuja to przeniesc do mnie[...]

W końcu przeniosą. Bo ci kretyni mają z tego dużo $$$, więc coraz więcej kretynów się tam pcha.

> Pisalem o tym na MK, ale lud mnie [...]

> $11,000 za "factory reconditioned" gerabox do T5...

> tylko po to, zeby zadzwonic do niego 1/2h pozniej i powiedziec:

> -Sir, labour i not included

> odp byla - "You guys are on drugs over there"

> I stracili klienta, teraz kupil 5 x Hyundai iLoad

Widzisz, u nas tak się zachowują wszyscy dealerzy. Więc nam wszystko jedno.

hehe.gif

> My tez bylismy mlodzi

> No dostaja po d.. i motoryzacyjnie tez

> Dokladnie odwrotnie, Subaru Liberty (Legacy) to $32,000k - Skoda Superb (podstawowy Superb)

> (...)

Mi się ten Legacy nawet podoba. Zastanawiam się nad czymś 4x4 jako następcą Epiki bo nie chce mi się zimą podjazdu odśnieżać. hehe.gif

Ale "value for money" w Polsce jest przeciw Subaru. Może kupię jakiegoś używanego Grand Cherokee...

hmm.gif

Za to moja żona chyba przesiądzie się do Imprezy właśnie.

smile.gif

> (...)

Napisano

> Za to moja żona chyba przesiądzie się do Imprezy właśnie.

> > (...)

Pojeździj trochę to jej zabierzesz smile.gif

Napisano

> Z przodu wąsko. A ten tunel i konsola środkowa nie pozwalają na swobodne ułożenie prawej nogi

> podczas jazdy z włączonym tempomatem. Jako że jeżdżę chyba z 90% czasu z włączonym tempomatem

> to prawa noga by mi cierpła, czyniąc jazdę męką. Dziękuję bardzo.

U mnie lewa noga wink.gif. Ale nie, nie przeszkadza szerokosc tunelu. Przeszkadzac moze jedynie, gdy chce sie "wyciagnac"...

> Może. Audi się nie przyglądałem bo się nie mieściło w budżecie.

> Mi VW dawał lepszy rabat niż Skoda.

W UK VW nie jest takie elastyczne - plus Passat kombi wyglada no.gif

> U nas chyba też, bo zachowywali się jakby łaskę robili że w ogóle pozwalają komuś te auta kupować.

rotfl.gif

Napisano

> Po prostu nie jesteś targetem. Ja po dwóch latach w S już chyba nie chce nic innego. I to mimo

> braku tych udogodnień.

Możliwe. Możliwe też, że się przekonam i zmienię zdanie. Jednak ja lubię trochę komforu bo spędzam w aucie dużo czasu.

Obecne Legacy mi się podoba, mimo że cena mi się nie podoba. Podobałby mi się też Forester ale wydaje mi się trochę mały. Nadal uważam, że te auta kosztują za dużo w stosunku do tego co oferują, ale jak przyjdzie co do czego to porozglądam się może za jakąś młodą używką lub demo...

Nigdy nie mówię nigdy... Jakby Subaru było jakieś 20% tańsze to już bym takim jeździł.

Napisano

> Pojeździj trochę to jej zabierzesz

Nie zabiorę. Kupię sobie własną. hehe.gif

Tak było kiedyś z Lacetti. Przejechała się moim i chciała mi zabrać. Ale doszła do wniosku, że lepiej mieć własne.

wink.gif

Napisano

> Nadal uważam, że te auta kosztują za dużo w stosunku do tego co

> oferują, ale jak przyjdzie co do czego to porozglądam się może za jakąś młodą używką lub

> demo...

To zależy co oczekujesz od auta. Bo jak komfortu to ciężko. Ale za tą cenę nie kupisz nowego auta, które tak jeździ.

Napisano

> To zależy co oczekujesz od auta. Bo jak komfortu to ciężko. Ale za tą cenę nie kupisz nowego auta,

> które tak jeździ.

Wiesz, kupiłem Epicę - jestem więc raczej targetem dla kogoś, kto chce sprzedać ponton.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Witaj w klubie.

> Kupuję je po kilkanaście-kilkadziesiąt $ i ze zdumieniem oglądam ceny w Polsce.

ech, ja zawsze kupuje dodatkowa walizkehahaha.gif, jak mulher.gif byla ze mna .. to kupilsmy trzyhahaha.gif - na szczescie mam limit 96kg na bagazzlosnik.gif

> W końcu przeniosą. Bo ci kretyni mają z tego dużo $$$, więc coraz więcej kretynów się tam pcha.

to ich[pifaf]zlosnik.gif [...] Lud sie obudzil, bo nas po kieszeni uderzylonono.gif i tez caly obecny zielono-pracownicy rzad przegra w przyszlym rokuwaytogo.gif[...] Nie moge sie doczekaclizak.gif

> Widzisz, u nas tak się zachowują wszyscy dealerzy. Więc nam wszystko jedno.

wy jestescie przyzwayczajnie do 270747800-sex.gif .. my sie dopiero uczymyzlosnik.gif

> Mi się ten Legacy nawet podoba. Zastanawiam się nad czymś 4x4 jako następcą Epiki bo nie chce mi

> się zimą podjazdu odśnieżać.

Przy takim designpanic.gif?

> Ale "value for money" w Polsce jest przeciw Subaru.

zdaje sobie sprawe z tego po postach Yarkahmm.gif

Może kupię jakiegoś używanego Grand Cherokee...

Idziesz w moim kierunkuhahaha.gif

> Za to moja żona chyba przesiądzie się do Imprezy właśnie.

> > (...)

Przynajmnije nie wyglada tak tragicznie jak .. Lanoszlosnik.gif

2013-subaru-impreza-ex-photo-425792-s-original.jpg

Napisano

> ech, ja zawsze kupuje dodatkowa walizke, jak byla ze mna .. to kupilsmy trzy - na szczescie mam

> limit 96kg na bagaz

hehe.gifok.gif

> to ich[pifaf] [...] Lud sie obudzil, bo nas po kieszeni uderzylo i tez caly obecny

> zielono-pracownicy rzad przegra w przyszlym roku[...] Nie moge sie doczekac

Jeśli macie tam jakąś alternatywę...

> wy jestescie przyzwayczajnie do .. my sie dopiero uczymy

Długa droga przed Wami. hehe.gif

> Przy takim design?

1. Przynajmniej się jakoś wyróżnia.

2. Stawiam wyżej walory użytkowe co widać po moich dotychczasowych wyborach.

wink.gif

> zdaje sobie sprawe z tego po postach Yarka

> Idziesz w moim kierunku

Tylko że mi się podoba ten model:

jeep-grand-cherokee-wk-2005-2010.jpg

> Przynajmnije nie wyglada tak tragicznie jak .. Lanos

Myśleliśmy raczej o takim:

Subaru%20XV%20zewn.jpg

Napisano

> Jeśli macie tam jakąś alternatywę...

Rzady zmieniamy co ok 6-10 lat, po prostu ta twarz sie juz opatrzylazlosnik.gif

> Długa droga przed Wami.

mam nadziej, ze ja juz bede 6f underlizak.gif

> 1. Przynajmniej się jakoś wyróżnia.

> 2. Stawiam wyżej walory użytkowe co widać po moich dotychczasowych wyborach.

Widzisz, ja nie mam parcia na markezlosnik.gif, ba mam w d... jaka to marka, ale jak mi kto portfel rabujechaja.gif to mnie ... angryfire.gif[...], jak mi ktos probuje udowodnic, ze kosiarka z 1.0l silnikiem jest lepsza niz 3.0l V6 to mniehahaha.gif[...]

Moze sie juz starzeje, ale nie wyobrazam sobie degradacji do 4 cylindrowlizak.gif i wiem, jednak, ze zyjac w EU inaczej bym na to przez pryzmat porteflawink.gif patrzylzlosnik.gif

> Tylko że mi się podoba ten model:

GC idzie jak swieze pieczywowaytogo.gif - na SRT8 jest pol roku czekaniazlosnik.gif

> Myśleliśmy raczej o takim:

waytogo.gif mnie sie podoba*

* ale ja dziwny jestemzlosnik.gif

Napisano

> Nie przekonał mnie silnikami. Podstawowe oferowały słabe osiągi, a te lepsze zniechęcały ceną.

A jakość wykonania i komfort jak zestawiasz z w/w autami ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.