Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O przyszłości Skody

Featured Replies

Napisano

> Miejscowi sie kapuja. Ale wiele osob po przesiadce z Audi/Merca/BMW jest bardzo zadowolonych.

> Oczywiscie widza pewne niedociagniecia, ale przynajmniej pisza, ze sa zadowoleni. I nie dziwie

> im sie, bo to przyzowicie wykonczone auto

Owszem, jest. Ale zgodzisz się, że po postawieniu obok nowej klasy E czy BMW 5 widać przepaść jakościową i technologiczną.

Przy przesiadce ze starego modelu może to tak nie boli a cena jest faktycznie niższa.

Z drugiej strony, u nas przyzwoicie wyposażony Superb wychodzi drożej niż porównywalny Passat.

Napisano

Najdroższy Superb, 4x4 2.0 TDI w najbardziej rozbudowanej wersji według cennika to koszt 160 tyś zł. Zakładajac że nikt kupuje auta ze wszystkimi opcjami mozna zakładać że 150tyś za superba to max. Moim zdaniem to uczciwa cena za to co dostajemy.

Napisano

> Najdroższy Superb, 4x4 2.0 TDI w najbardziej rozbudowanej wersji według cennika to koszt 160 tyś

> zł.

superby.jpg

Napisano

> Najdroższy Superb, 4x4 2.0 TDI w najbardziej rozbudowanej wersji według cennika to koszt 160 tyś

> zł. Zakładajac że nikt kupuje auta ze wszystkimi opcjami mozna zakładać że 150tyś za superba

> to max. Moim zdaniem to uczciwa cena za to co dostajemy.

Skonfigurowałem sobie właśnie Passata Highline kombi 1.8TSI DSG z paroma dodatkami. Wyszło mi 128kpln.

Tak samo skonfigurowany Superb wychodzi 135kpln, z rzekomym rabatem 6kpln.

screwy.gif

Napisano

Mogło tak wyjść bo nie zaznaczyłem opcjonalnych felg i szklanego dachu.

Co do wyceny passata to jestem zaskoczony, myślałem że wyjdzie więcej nie superb.

Napisano

> Mogło tak wyjść bo nie zaznaczyłem opcjonalnych felg i szklanego dachu.

> Co do wyceny passata to jestem zaskoczony, myślałem że wyjdzie więcej nie superb.

Ja też byłem zaskoczony. Ale dzięki promocyjnym pakietom i dość dobremu wyposażeniu na start Passat wychodzi całkiem przyzwoicie.

I jeszcze diler VW całkiem chętnie rozmawiał o rabatach. Do tego promocyjny leasing i w moim przypadku Passat miażdżył Superba.

shocked.gif

Napisano

> Owszem, jest. Ale zgodzisz się, że po postawieniu obok nowej klasy E czy BMW 5 widać przepaść

> jakościową i technologiczną.

Nie zgodze sie. Przepasc to dzieli Seicento od wypasionego Superba. Jest roznica w jakosci pewnych elementow, oczywiscie, ale jak ma nie byc, skoro Wypasiony Superb w Uk kosztuje ~26k funtow, a E klasa przynajmniej 10k funtow wiecej (choc z podobnym wyposazeniem bedzie to raczej 15-20k).

> Przy przesiadce ze starego modelu może to tak nie boli a cena jest faktycznie niższa.

To sa wlasciciele nowych aut, ktorzy je lizinguja ok.gif. Mnie ogolnie wali czym jezdze - ma mnie dowiezc z punktu A do punktu B.

> Z drugiej strony, u nas przyzwoicie wyposażony Superb wychodzi drożej niż porównywalny Passat.

Byc moze. Nigdy sie Passatem nie interesowalem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem, jest. Ale zgodzisz się, że po postawieniu obok nowej klasy E czy BMW 5 widać przepaść

> jakościową i technologiczną.

Z jakościową to nie byłbym taki pewien. Z technologiczną też.

Napisano

> Nie zgodze sie. Przepasc to dzieli Seicento od wypasionego Superba.

I właśnie z Superbem vs. E-klasa jest to taka sama przepaść.

Gdzie w Superbie znajdziesz choćby aktywne zawieszenie, aktywny tempomat, NightVision, HUD, kamery dookoła, aktywne fotele, trój- i więcej strefową klimatyzację, Internet, różnego rodzaju elektronicznych asystentów od wszystkiego i setki innych technologicznych dodatków?

Skoda w kwestii technologii została świadomie wykastrowana przez VAG nie bez powodu. Więc nie ma co udawać, że jest czymś czym nie jest.

> Jest roznica w jakosci pewnych

> elementow, oczywiscie, ale jak ma nie byc, skoro Wypasiony Superb w Uk kosztuje ~26k funtow, a

> E klasa przynajmniej 10k funtow wiecej (choc z podobnym wyposazeniem bedzie to raczej 15-20k).

Problem polega na tym, że Mercedesa nie kupuje się z takim wyposażeniem, żeby go porównać do Superba.

> To sa wlasciciele nowych aut, ktorzy je lizinguja . Mnie ogolnie wali czym jezdze - ma mnie dowiezc

> z punktu A do punktu B.

Tak. Ale cena auta jest taka a nie inna z jakiegoś powodu. Nawet jeśli klienta to "wali".

> Byc moze. Nigdy sie Passatem nie interesowalem

Napisano

> Z jakościową to nie byłbym taki pewien. Z technologiczną też.

No proszę Cię - już pisałem wyżej. Superba nie jesteś w stanie wyposażyć nawet jak przyzwoite auto klasy średniej, a gdzie mu tam do premium.

Głupi Opel ma aktywne zawieszenia, głupi Peugeot ma HUD, aktywne tempomaty mają wszyscy a Skoda? Podwozie z Golfa i podgrzewane siedzenia.

hehe.gif

Napisano

> I właśnie z Superbem vs. E-klasa jest to taka sama przepaść.

> Gdzie w Superbie znajdziesz choćby aktywne zawieszenie, aktywny tempomat, NightVision, HUD, kamery

> dookoła, aktywne fotele, trój- i więcej strefową klimatyzację, Internet, różnego rodzaju

> elektronicznych asystentów od wszystkiego i setki innych technologicznych dodatków?

Ale te dodatki kosztuja 2x tyle co podstawowa wersja E-klasy, gdzie podstawa kosztuje kilka tysiecy funtow wiecej od "wypasionego" Superba.

> Skoda w kwestii technologii została świadomie wykastrowana przez VAG nie bez powodu. Więc nie ma co

> udawać, że jest czymś czym nie jest.

Oczywiscie, ze nie. Ale podstawowa E-klasa oprocz kilkoma szczegolami (jakosc skory np.) nie bedzie sie roznila zbytnio od Superba - poza plakietka.

> Problem polega na tym, że Mercedesa nie kupuje się z takim wyposażeniem, żeby go porównać do

> Superba.

Taki Mercedes kosztuje 2.5x tyle co Superb, wiec co tu porownywac. Taka E-klasa niebezpiecznie zbliza sie do ceny S-klasy, i dlatego "na zachodzie" czesto porownuja E-klase z wyposazeniem podobnym do Superba - wtedy roznicy szalonej nie ma wink.gif.

Wiesz, ja widze roznice miedzy Q7 szwagrostwa, ale widze tez roznice w cenie zakupu 3x. IMVHO nie warto wink.gif.

> Tak. Ale cena auta jest taka a nie inna z jakiegoś powodu. Nawet jeśli klienta to "wali".

Cena Audi jest np. inna bo mozesz sobie sam wybrac kolor jaki chcesz, i jest wiele innych dodatkow personalizujacych auto, w porownaniu z masowka Superba

Napisano

> No proszę Cię - już pisałem wyżej. Superba nie jesteś w stanie wyposażyć nawet jak przyzwoite auto

> klasy średniej, a gdzie mu tam do premium.

> Głupi Opel ma aktywne zawieszenia, głupi Peugeot ma HUD, aktywne tempomaty mają wszyscy a Skoda?

> Podwozie z Golfa i podgrzewane siedzenia.

Uwazam, ze bladzisz. Zobacz ile kosztuje 508 wyposazona jak Superb, a potem doloz bajery i okaze sie, ze jestes blisko dobrze wyposazonej E-klasy.

Co ciekawe - w takim UK Superb utrzymuje wartosc lepiej od VW Passata, a ceny Insigni czy508 leca na leb na szyje wink.gif

Napisano

> Uwazam, ze bladzisz. Zobacz ile kosztuje 508 wyposazona jak Superb, a potem doloz bajery i okaze

> sie, ze jestes blisko dobrze wyposazonej E-klasy.

> Co ciekawe - w takim UK Superb utrzymuje wartosc lepiej od VW Passata, a ceny Insigni czy508 leca

> na leb na szyje

Ale rozmowa nie jest o pieniądzach tylko aspiracjach do klasy premium.

Napisano

> Ale rozmowa nie jest o pieniądzach tylko aspiracjach do klasy premium.

Ta aspiracja bierze sie z ilosci miejsca z tylu - taka S klasa dla ludu grinser006.gif.

A aspiracje do wyzszej klasy to maja i Mondek i Insignia, i z moich doswiadczen Superb radzi sobie lepiej ok.gif

Napisano

> Ta aspiracja bierze sie z ilosci miejsca z tylu - taka S klasa dla ludu .

Ale to nie jest wyznacznik klasy średniej grinser006.gif

> A aspiracje do wyzszej klasy to maja i Mondek i Insignia, i z moich doswiadczen Superb radzi sobie

> lepiej

Ale rozmawiamy o Superbie i twoim porównywaniu go do Mercedesa czy BMW

Napisano

> Ale to nie jest wyznacznik klasy średniej

Sredniej na pewno nie grinser006.gif

> Ale rozmawiamy o Superbie i twoim porównywaniu go do Mercedesa czy BMW

To nie moje porownanie, ja sie odnosze dlaczego bywa porownywane z E-klasa na ten przyklad. Wieczorkiem moge zapodac takie prownanie i nie slychac tam, ze E-klase od Superba dziela lata swietlne, a takie opinie sie pojawiaja zlosnik.gif

Napisano

> Dość szybko odrzuciłem to auto żeby się zdecydować na Latitude.

> Którego i tak w końcu nie kupiłem, bo znalazłem Epicę.

A na C5 zerkałeś ? Jeśli tak to dlaczego o nim realnie nie pomyślałeś ?

Napisano

Prosze bardzo przyklad (bierzemy pod uwage, ze ten Merc kosztuje 2x co Superb) - czy pozytywna opinia na temat Merca bedzie miazdzaca?

i troche na luzie:

.

Pewnie znalazloby sie takich wiecej wink.gif.

Skoda to Skoda, Merc to Merc. Ot, tak troche jak AMD i Intel - wiadomo, co lepsze, ale... hehe.gif

Napisano

> Problem w tym, że Gorex ma opinię na temat VW, bo jeździ Skodą.

> mar00ha

Coz, ja widze co sie dzieje z VeeDubpad.gif [...] Golf z South Africa to byla porazkapad.gif[...] ale wyglada, ze produkcja Made in Germany jest nie wiele lepsza...

Mam dobry przyklad z T5 - probka ponad 100 aut - to sie po prostu rozsypuje, DSGpad.gif

Skoda niewiem.gif, za malo sprzedaja, zebym mial z czym porownacidea.gif[...], ale patrzac na VeeDub skotecznie mnie przeraza i odraza pchanie palca lizak.gif w te marke[...]

Napisano

[...] np. systemowo daje opust w wysokości 70% w słynnym "fakapie" z rozrządem w TSI. [...]

1.8 TSIhmm.gifniewiem.gif???

> Piszczące zawieszenie w Skodzie to ew. strata czasu na podjechanie do ASO, [...]

> Do tego dochodzą koszty zakupu, które w VW są wyższe itp.

> W moim mniemaniu VW przewróci się mimo wszystko pierwszy (o ile nie zmienią swojego stosunku do

> klienta). [...]

Coz u mnie koszty service VeeDub przyprawiaja o pad.gif, yyy tak np 4 (CZTERYpad.gif) krotnie wiecej niz Toyota ...

Mam taka glupia zasade, ze zawsze patrze na koszt service - wymiana klockow u VW za $900hahaha.gifhahaha.gif to screwy.gifscrewy.gif[...]

Napisano

> Superb w Europie to taki standardowy segment D "nie-premium", dziwne jest też stawianie na równi

> IS250 z A6?

Patrze i cenowo - do $60,000 i wymiarowohmm.gifidea.gif

Czy przypadkiem to nie GS jest konkurencją dla A6? IS to chyba A4?

Wymiarowo takok.gif

Napisano

> Skonfigurowałem sobie właśnie Passata Highline kombi 1.8TSI DSG z paroma dodatkami. Wyszło mi

> 128kpln.

> Tak samo skonfigurowany Superb wychodzi 135kpln, z rzekomym rabatem 6kpln.

ale że co? passat to klasa niżej więc czemu miałby być droższy?

Napisano

> ale że co? passat to klasa niżej więc czemu miałby być droższy?

Passat jest o klasę niżej niż Superb? spineyes.gif

Napisano

> W Australii Skoda reklamuje Superba jako "luxury car" - alternatywę dla Mercedesa E, Audi A6 i BMW

> 5.

Tak bylo na poczatku, chyba nawet pisalem o tym na AK pare lat temuzlosnik.gif, ale my znow tacy naiwni nie jestesmyzlosnik.gif, ale liczyc lud tez umie001.gif[...]

Jesli nie boisz sie calkowicie NIEZNANEJ markiidea.gif[...], ktora jednak ma wsparcie VeeDub i cieszysz sie, ze z rekomendowanej ceny detalicznej zjedzasz 1/3 zlosnik.gif to Skoda jest dla ciebie...

Drugi typ klientow lub jak my ich nazywany Europejskich kretynowfly.gif to tacy ktorzy zakochali sie w Diesel i wierza, ze ma byc jak w EUlizak.gif[...]

Trzeci typ - to lud jak ja, albo expats - widzieli marke w EU, patrza, ze sie rozwija, ale zdaja sobie sprawe, ze 30% zakup od rekomendowanej ceny = klopoty z odsprzedaza001.gif, co jednak nie zmenia postaci, ze to kawalek auta, za 1/2 tego co BMW czy Audi001.gif[...]

> Licząc na to, że marka jest tam nieznana, więc miejscowi się nie kapną jaka to ściema.

Juz wiedzashhh.gifwink.gif

Napisano

> Passat jest o klasę niżej niż Superb?

oczywiście.

Napisano

> ale że co? passat to klasa niżej więc czemu miałby być droższy?

Ty tak poważnie czy sobie jaja robisz?

Napisano

> Tak bylo na poczatku, chyba nawet pisalem o tym na AK pare lat temu, ale my znow tacy naiwni nie

> jestesmy, ale liczyc lud tez umie[...]

Podejrzewałem, że nikt nie będzie taki głupi i nie da się nabrać. Wystarczy sprawdzić w Internecie jak pozycjonowana jest marka w Europie i już wszystko wiadomo.

> Jesli nie boisz sie calkowicie NIEZNANEJ marki[...], ktora jednak ma wsparcie VeeDub i cieszysz

> sie, ze z rekomendowanej ceny detalicznej zjedzasz 1/3 to Skoda jest dla ciebie...

Nie wiem czy wsparcie VeeDub to argument za czy raczej przeciw. hehe.gif

> Drugi typ klientow lub jak my ich nazywany Europejskich kretynow to tacy ktorzy zakochali sie w

> Diesel i wierza, ze ma byc jak w EU[...]

My jeździmy dieslami z bardzo wielu powodów, ale żadnym z nich nie jest miłość.

zlosnik.gif

> Trzeci typ - to lud jak ja, albo expats - widzieli marke w EU, patrza, ze sie rozwija, ale zdaja

> sobie sprawe, ze 30% zakup od rekomendowanej ceny = klopoty z odsprzedaza, co jednak nie

> zmenia postaci, ze to kawalek auta, za 1/2 tego co BMW czy Audi[...]

Taaa... Tylko to samo możesz powiedzieć o Kia, Hyundai czy Renault. A jak porównasz Skodę z tymi właśnie, to już nie jest 1/2 ceny tylko mniej więcej tyle samo.

Jak pisałem wyżej, dla mnie pojedynek Superb vs. Latitude wygrał Renault (czyli Samsung).

> Juz wiedza

I bardzo dobrze. Skoda nie jest złym autem ale to nie powód żeby ludziom wodę z mózgu robić.

smile.gif

Napisano

> Źle patrzysz. U Ciebie Superb udaje konkurencję dla Audi i Lexusa. Po to właśnie żeby się wydawać

> tania.

inne odczucie rynkuhmm.gif, "glowne" marki EU dopiero staruja, ostatnio Opellizak.gif, ale ja porownuje wielkosciowo001.gif

> A naprawdę należy go porównać z Kia Optima, Renault Latitude itd. Nagle zrobi się wtedy droga.

Optima kosztuje $29k, skoda chce $50kzlosnik.gif, ale rynek realistycznie weryfikuje skutecznie te zapedy - patrzac ile sprzedaja, a ile stoi u dealera i jest zarejstrowanych i jezdzi po kawelizak.gif, to co chca dostac, a co lud chce zaplacic to dwa rozne biegunylizak.gif[...]

Patrzac, ze VeeDub ma "zlodziejskie" ceny service, ch...klnie.gif oblsuge klienta i opinie, auta ktore ma problemy z Qlizak.gif, to niestety te problemy przechodza na "skoda"...

Napisano

> oczywiście.

Ale chodzi ci o segment (C, D, E) czy o pozycjonowanie marki? Skoda jest lowcostem VW, ma wyraźnie gorszą jakość wykonania (porównując bliźniaki Polo/Fabia, Golf/Octavia, Passat/Superb). Technologia też jest "krok do tyłu" porównując z właściwym VW. Skoda jest dla VW tym, czym Dacia dla Renault. W jaki sposób Superb ma być "lepszym" Passatem? "Lepszym" VW jest Audi.

Napisano

> A na C5 zerkałeś ? Jeśli tak to dlaczego o nim realnie nie pomyślałeś ?

Nie przekonał mnie silnikami. Podstawowe oferowały słabe osiągi, a te lepsze zniechęcały ceną.

Napisano

czy ty kolego wiesz czym są klasy samochodów? Klasy samochodów w Europie świadczą tylko i wyłącznie o ich wielkości. Często za tym idzie też wyposażenie bo są to topowe modele danego producenta.

Passat to klasa D - czyli średnia. Idzie w parze w mondeo, insignią.

Superb to klasa E - idzie w parze z BMW5, Meśkiem E klasą - WIELKOŚCIOWO.

Wypas to całkiem osobna kwestia i nie ma nic wspólnego z klasą auta.

Napisano

> inne odczucie rynku, "glowne" marki EU dopiero staruja, ostatnio Opel, ale ja porownuje

> wielkosciowo

Wielkościowo to ja chyba we wszystkich autach tego segmentu miałem więcej miejsca. Skoda jest stosunkowo wąska i na miejscu kierowcy nie jest zbyt wygodnie. Miejsce z tyłu to nie wszystko.

> Optima kosztuje $29k, skoda chce $50k, ale rynek realistycznie weryfikuje skutecznie te zapedy -

> patrzac ile sprzedaja, a ile stoi u dealera i jest zarejstrowanych i jezdzi po kawe, to co

> chca dostac, a co lud chce zaplacic to dwa rozne bieguny[...]

Jakby mi zaproponowali Skodę za cenę niemal o połowę wyższą od Kia to bym ich zabił śmiechem.

> Patrzac, ze VeeDub ma "zlodziejskie" ceny service, ch... oblsuge klienta i opinie, auta ktore ma

> problemy z Q, to niestety te problemy przechodza na "skoda"...

Właśnie nie wiem jak z cenami serwisu u nas. My jesteśmy przyzwyczajeni do złodziejskich cen u wszystkich marek.

Napisano

> czy ty kolego wiesz czym są klasy samochodów? Klasy samochodów w Europie świadczą tylko i wyłącznie

> o ich wielkości. Często za tym idzie też wyposażenie bo są to topowe modele danego producenta.

> Passat to klasa D - czyli średnia. Idzie w parze w mondeo, insignią.

> Superb to klasa E - idzie w parze z BMW5, Meśkiem E klasą - WIELKOŚCIOWO.

Może ta informacja będzie dla ciebie szokiem, ale Superb jest robiony na płycie Passata i to jest TA SAMA KLASA hehe.gif

Napisano

> czy ty kolego wiesz czym są klasy samochodów? Klasy samochodów w Europie świadczą tylko i wyłącznie

> o ich wielkości. Często za tym idzie też wyposażenie bo są to topowe modele danego producenta.

> Passat to klasa D - czyli średnia. Idzie w parze w mondeo, insignią.

> Superb to klasa E - idzie w parze z BMW5, Meśkiem E klasą - WIELKOŚCIOWO.

> Wypas to całkiem osobna kwestia i nie ma nic wspólnego z klasą auta.

I w ten oto sposób Golf stał się autem o klasę wyższym od Passata.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Może ta informacja będzie dla ciebie szokiem, ale Superb jest robiony na płycie Passata i to jest

> TA SAMA KLASA

Superb NIE JEST robiony na płycie Passata. Poprzedni Superb był na płycie chińskiego Passata. Obecny Superb jest robiony na wydłużonej płycie Octavii, która to dzieli płytę z Golfem.

zlosnik.gif

Napisano

> [...] np. systemowo daje opust w wysokości 70% w słynnym "fakapie" z rozrządem w TSI. [...]

> 1.8 TSI???

Problemy z rozrządem to raczej domena 1.2TSI i 1.4TSI.

1.8 to głównie branie oleju przez wadę fabryczną uszczelniaczy gniazd zaworowych, chociaż problemy z łańcuchem też się podobno zdarzają.

> Coz u mnie koszty service VeeDub przyprawiaja o , yyy tak np 4 (CZTERY) krotnie wiecej niz Toyota

> ...

Akurat koszty eksploatacji bieżącej Toyoty w PL są dużo, DUŻO wyższe niż Skody czy VW. Np. za przegląd w Skodzinie zapłaciłem 550zł, a to samo w Toyocie wyniosłoby około 800zł.

Aczkolwiek gdyby mnie było stać kupiłbym Toyotę. Mimo wszystko mam zaufanie do tej marki.

> Mam taka glupia zasade, ze zawsze patrze na koszt service - wymiana klockow u VW za $900 to [...]

Specyfika rynku. Kiedy chciałem swego czasu kupić RAV4 dowiadywałem się ile kosztują podstawowe części eksploatacyjne. Wyszło, że oryginalne klocki kosztują prawie 700zł. Niby pseudo SUV, ale mimo wszystko za drogo.

Inna sprawa, że Toyoty na oryginalnych klockach przejeżdżają czasem po 80tys. km. (podobno)

Napisano

> Superb NIE JEST robiony na płycie Passata. Poprzedni Superb był na płycie chińskiego Passata.

> Obecny Superb jest robiony na wydłużonej płycie Octavii, która to dzieli płytę z Golfem.

No OK, ale nie tłumaczy to, dlaczego Superb nagle został klasą E icon_eek.gifhehe.gif Jest nawet węższy od Passata facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No OK, ale nie tłumaczy to, dlaczego Superb nagle został klasą E

Skoda ma fantastyczny marketing. Sprzedaliby grzebień łysemu. hehe.gif

> Jest nawet węższy od Passata

Bo to platforma PQ35 - ta co w Golfie, tylko wydłużona. Passat ma PQ46 - nowszą i większą.

Napisano

> Akurat koszty eksploatacji bieżącej Toyoty w PL są dużo, DUŻO wyższe niż Skody czy VW. Np. za

> przegląd w Skodzinie zapłaciłem 550zł, a to samo w Toyocie wyniosłoby około 800zł.

> Aczkolwiek gdyby mnie było stać kupiłbym Toyotę. Mimo wszystko mam zaufanie do tej marki.

Nie chcialbym sie czepiac, ale 250PLN wiecej za przeglad to jest DUZO, DUZO? grinser006.gif

Przeciez to nawet nie jest 1 zbiornik paliwa, a utrata wartosci w skali roku siega pewnie blisko 10kPLN...

Napisano

> Skoda ma fantastyczny marketing. Sprzedaliby grzebień łysemu.

Oj ma. Ten wątek mnie tylko utwierdził w tym przekonaniu smile.gif

Napisano

> Skoda ma fantastyczny marketing. Sprzedaliby grzebień łysemu.

Ja miałem dwie Fabie i nie mam nic do Skody, miło wspominam. Oczywiście - stosują przestarzałą technologię VW, mają wyraźnie gorszą jakość i fatalną obsługę klienta. I dopóki te klony VW były tańsze od oryginalnych VW, było super. W tej chwili cena jest taka sama, a marketing czyni cuda hahaha.gif

> Bo to platforma PQ35 - ta co w Golfie, tylko wydłużona. Passat ma PQ46 - nowszą i większą.

Czyli jak zwykle - do Skody dali starą i/lub gorszą technologię (jak w przypadku Fabii II). No i OK, taka jest idea lowcostów, tyle że Superb nagle się zrobił droższy od Passata hehe.gif No ale marketing wmówił niektórym, że to luksusowe auto klasy E hahaha.gifscrewy.gif

Napisano

> Oj ma. Ten wątek mnie tylko utwierdził w tym przekonaniu

Pamiętam, jak 10 lat temu sprzedawca w salonie (ups, przepraszam, "menedżer do spraw obsługi klienta") zachwalał Fabię I z czeskim silnikiem 1.4 8V, pamiętającym lata 60.: "paaanie, to jest Golf, tyle że tańszy!" zlosnik.gif

Napisano

> [...] np. systemowo daje opust w wysokości 70% w słynnym "fakapie" z rozrządem w TSI. [...]

> 1.8 TSI???

> Coz u mnie koszty service VeeDub przyprawiaja o , yyy tak np 4 (CZTERY) krotnie wiecej niz Toyota

> ...

> Mam taka glupia zasade, ze zawsze patrze na koszt service - wymiana klockow u VW za $900 to [...]

Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że w EU (nawet w Luksemburgu) jest taniej wink.gif

Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego są takie duże różnice na rynkach popularnych i mniej popularnych.

Ja rozumiem że koszty magazynowania są duże, transport też, ale to jest jakies lecenie w kulki.

Ja się kiedyś mocno zdziwiłem cenami części do popularnego w Polsce Seicento, w Czechach. Mała szyba boczna w Polsce kosztowała w ASO o ile pamiętam 80PLN, a w Czechach około 350PLN niewiem.gif

Z tego co rozumiem z Twoich postów, to u Was Toyota to taki nasz polski Fiat. Wszędzie tego pełno.

Napisano

> Pamiętam, jak 10 lat temu sprzedawca zachwalał Fabię I z czeskim silnikiem 1.4 8V, pamiętającym

> lata 60.: "paaanie, to jest Golf, tyle że tańszy!"

Dziś mogą powiedzieć: "paaanie, to jest jak Golf, tyle że droższy!"

hehe.gif

Napisano

> Dziś mogą powiedzieć: "paaanie, to jest jak Golf, tyle że droższy!"

A droższy znaczy lepszy, więc jest automatycznie o klasę wyżej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pamiętam, jak 10 lat temu sprzedawca w salonie (ups, przepraszam, "menedżer do spraw obsługi

> klienta") zachwalał Fabię I z czeskim silnikiem 1.4 8V, pamiętającym lata 60.: "paaanie, to

> jest Golf, tyle że tańszy!"

W AŚ Octavia była zawsze pozycjonowana z Passatem. To tutaj się dowiedziałem że to Golf. Co było też dla mnie maleńkim szokiem.

Napisano

> W AŚ Octavia była zawsze pozycjonowana z Passatem. To tutaj się dowiedziałem że to Golf. Co było

> też dla mnie maleńkim szokiem.

Taka jest polityka VW i płaci AutoBildowi żeby tak właśnie było. Fabia=Golf, Octavia=Passat, a Superb to luksusowe auto klasy E, nie mające nawet odpowiednika w ofercie VW (no chyba że konkurentem jest Phaeton) hehe.gif

Napisano

> Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że w EU (nawet w Luksemburgu) jest taniej

ceny transportu potrafie zrozumiec, ale VeeDub czyli Skoda tez po prostupad.gif[...]

Wzialbym VeeDub pod uwage, ale jednym z glownych przeszkod dla nich jest wlasnie koszt service. Pracuja nad stalymi kosztami service, jak np Toyota/Ford/Mitsu etc i zobaczymy jak im pojdzie.

Znam osobiscie wiele ludzi, ktorzy kupili VeeDub i potem powiedzieli ...nigdy wiecejfoch.gif bo po prostu czuli sie 270747800-sex.gif w..dzlosnik.gif[...]

Jednak marka robi sie coraz bardziej popularna, i wraz ze wszrostem sprzedazy musza po prostu nastapic zmiany, co za tym idzie dostepnosc czesci i ogolna wiedza mechanikow np specjalizujacych sie w European.

Gwarancja mi sie na BMW skonczyla - tak czas szybko lecizlosnik.gif, ale 45 k km wiec przedluzylismy lease, z tym, ze do dealer-a nie jezdze na service. Jezdze do faceta ktory byl 30 lat szefem service w Johannesburg, ktory zainwestowal prawie $1,000,000 we wlasna firme, ktory robi tylko 4 auta na dzien - ( i sam pracuje nad nimiwaytogo.gif) , i ktory nie oferuje ciasteczkazlosnik.gif, ani odebrania auta z pod domu, ani BMW do przejechania sie na dzien, ktory ma ceny niewiele nizsze niz Dealer BMW ... ale dzieki ktoremu auto jezdzi jak nowezlosnik.gif[...].

Dla porownania, klocki i tarcze BMW liczy $2,400 001.gif u niege to $900zlosnik.gif[...]

Problem w tym, ze takiej alternatywy jeszcze dla VeeDub nie maszhmm.gif, ale powolihmm.gif

> Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego są takie duże różnice na rynkach popularnych i mniej popularnych.

Patrz tabela nizejzlosnik.gif, VeeDub staje marka "mainstream" ludowashhh.gif

> Ja rozumiem że koszty magazynowania są duże, transport też, ale to jest jakies lecenie w kulki.

I takie mam odczucia, ergo ide $$$ wydac gdzie indziejlizak.gif

[...]

> Z tego co rozumiem z Twoich postów, to u Was Toyota to taki nasz polski Fiat. Wszędzie tego pełno.

Fiat przychodzi na ofensywe w 2013 - mamy dostac Punto, Ritmo, Journey - czy jak to sie tam u Fiat-a nazywa, a co ciekawe beda to razem sprzedawac z Dodge ( i jednym saloniezlosnik.gif), ale ceny maja byc 1/3 nizsze001.gif[...] Zobaczymy.

Toyota krolujelizak.gif, kazdy segment obstawiony, obsluga klienta najwyzsza, standardem jest telefon po kazdym service i od dealer-a i od Toyota, sprawdzajaca dealer-a.zlosnik.gif, jak jestes nie zadowolony to dealer dostajechaja.gif[...].. czesci - skrzynia biegow do toyota $3,000 , do VeeDub ....panic.gif$14,000hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif[...]

Za zeszly miesiaczlosnik.gif

September 2012 Australian New Car Sales Figures

1 Toyota 17,300

2 Mazda 10,093

3 Holden 8,955

4 Hyundai 7,815

5 Ford 7,764

6 Nissan 6,228

7 Mitsubishi 5,802

8 Volkswagen 4,949

9 Subaru 3,211

10 Kia 2,744

11 Honda 2,472

12 Suzuki 2,318

13 Mercedes-Benz 1,941

14 Jeep 1,790

15 BMW 1,630

16 Audi 1,333

17 Great Wall 773

18 Land Rover 670

19 Isuzu 591

20 Renault 566

21 Lexus 492

22 Volvo 482

23 Peugeot 436

24 Skoda 409

25 MINI 194

26 Chrysler 186

27 Dodge 185

28 Opel 174

29 Fiat 164

30 Citroen 151

31 Porsche 132

32 Ssangyong 79

33 Proton 70

34 Chery 64

35 Jaguar 64

36 Alfa Romeo 59

37 Maserati 13

38 Ferrari 9

39 Infiniti 8

40 Aston Martin 7

41 Smart 7

42 Lotus 6

43 Bentley 5

44 McLaren 3

45 Morgan 3

46 Lamborghini 2

47 Rolls-Royce 2

48 Saab 1hahaha.gif

49 Caterham 0

50 Hummer 0

Napisano

> I w ten oto sposób Golf stał się autem o klasę wyższym od Passata.

generalnie bardzo duzo ludzi stawia Golfa IV niżej niz Octavie I

a Octavie I na równi z Avensisem czy Passatem wink.gif

Napisano

> W tej chwili cena jest taka sama, a marketing czyni cuda

Moze w PL. W UK Superb jest sporo tanszy od Passata. Ale to moze dlatego, ze Passat ma ceny bliskie A6 hehe.gif

> Czyli jak zwykle - do Skody dali starą i/lub gorszą technologię (jak w przypadku Fabii II). No i

> OK, taka jest idea lowcostów, tyle że Superb nagle się zrobił droższy od Passata No ale

> marketing wmówił niektórym, że to luksusowe auto klasy E

Nikt nic nikomu nie wmowil wpysk.gif. Skoda to jest tanie auto, takim ma byc i takim jest. Ceny przegladow sa na poziomie Forda/VX, wiec jest tanio w zakupie i utrzymaniu 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.