Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O przyszłości Skody

Featured Replies

Napisano

Amerykańskie czasopismo Car & Driver ma bardzo ciekawy artykuł o przyszłości Skody:

http://blog.caranddriver.com/skodas-rapi...aris-auto-show/

A wszystko dlatego że VW pokazał nowy model Skody - Rapid. Model który ma zastąpić Octavię, a który technologicznie jest o krok do tyłu w stosunku do Octavii - tylna belka pochodzi z amerykańskiej Jetty a przód ze starej wersji Polo. Dlaczego VW chce zastąpić rewelacyjną Octavię badziewiastym Rapidem? Bo Skody są ZA DOBRE!. W zamyśle VW, Skoda miała być tanią marką - samochodem dla ludzi których nie stać na VW. Niestety wiele z modeli Skody jest tak dobrych, że zamiast konkurować z Kia, zjadają klientów VW. Zamiast ludzi których nie stać na VW, kupują je ludzie którzy są za mądrzy by kupić VW. W związku z czym VW około dwóch lat temu postanowił zepsuć Skody. I nowe modele będą znacznie gorsze od VW, tak by było wiadomo za co płaci się więcej. Skody mają być wiodącym produktem VW w "biednych" krajach - Europie Wschodniej, Chinach, Indiach i tym podobnych. Ale uwaga - VW także myśli o tym by samochody sprzedawane w USA były "tańsze", co może oznaczać że USA zostanie zaliczone przez VW do "biednych" krajów i dostaniemy Skody ze znaczkiem VW smile.gif

Napisano

[...]kupują je ludzie którzy są za mądrzy by kupić VW[...]

hmm.gif, patrze na Superb SW, $44,000 za V6 ze wszystkimidea.gif[...], patrze na L IS250... patrze na A6.

Ja tym nie bede jezdzil, ale widze, ze za takie $$$ - $44k nie ma wiekszego i lepiej wyposazonego V6001.gif[...]

Problem Skoda, to nieznanosc marki (ale EU = prestigezlosnik.gif) i to, ze sugerowana cena detaliczna ma 0 wspolnego z drive awaylizak.gif[...], (tak odlicz -20-30% na dzien dobrylizak.gif), ergo co za tym idzie spadek wartosci... + jest cholernie duzo aut z 2010/11 fabrycznie nowych, ktore jezdza u dealer-a po kawezlosnik.gif (zeby mogly byc sprzedane jako demo - przebieg 50-100km)/

IMVHO US zobaczy Skoda w takiej lub innej formie001.gif[...]

2011 SKODA OCTAVIA 1Z MY11 RS DSG 147TSI

$33,800

Drive Away No More to Pay

PreviousNext

4cyl

Auto

Wagon

15 kms

124720141.jpg

124720143.jpg

vs Cena recomendowanazlosnik.gif:

Octavia RS Wagon 147TSI (6sp DSG)

$46,996.00*

Driveaway Price*

Napisano

Ale ona ma zastąpić O Tour. Premiera nowej Octavi przewidziana chyba na 2014r hmm.gif

Napisano

> Ale ona ma zastąpić O Tour. Premiera nowej Octavi przewidziana chyba na 2014r

I być usadowiona pomiędzy Fabią a Octavią. Coś się chyba jankesom pomyliło.

Napisano

> Amerykańskie czasopismo Car & Driver ma bardzo ciekawy artykuł o przyszłości Skody:

> http://blog.caranddriver.com/skodas-rapi...aris-auto-show/

> A wszystko dlatego że VW pokazał nowy model Skody - Rapid. Model który ma zastąpić Octavię, a który

> technologicznie jest o krok do tyłu w stosunku do Octavii - tylna belka pochodzi z

> amerykańskiej Jetty a przód ze starej wersji Polo. Dlaczego VW chce zastąpić rewelacyjną

> Octavię badziewiastym Rapidem? Bo Skody są ZA DOBRE!. W zamyśle VW, Skoda miała być tanią

> marką - samochodem dla ludzi których nie stać na VW. Niestety wiele z modeli Skody jest tak

> dobrych, że zamiast konkurować z Kia, zjadają klientów VW. Zamiast ludzi których nie stać na

> VW, kupują je ludzie którzy są za mądrzy by kupić VW. W związku z czym VW około dwóch lat temu

> postanowił zepsuć Skody. I nowe modele będą znacznie gorsze od VW, tak by było wiadomo za co

> płaci się więcej. Skody mają być wiodącym produktem VW w "biednych" krajach - Europie

> Wschodniej, Chinach, Indiach i tym podobnych. Ale uwaga - VW także myśli o tym by samochody

> sprzedawane w USA były "tańsze", co może oznaczać że USA zostanie zaliczone przez VW do

> "biednych" krajów i dostaniemy Skody ze znaczkiem VW

jesli to powyzej to prawda to jest to bardzo rozsadne posuniecie patrzac na dlugofalowa strategie

wydaje mi sie jednak ze zarzad skody jest coraz silniejszy w koncernie VW i nie pozwoli na to

natomiast prawda jest taka ze za chwile VW bedzie brakowalo taniej marki

jak

renault - dacia

opel - chavloret

itp

Napisano

VW nie potrzebuje zmian by ratować popyt. VW załatwi się sam.

Jeszcze kilka tak udanych silników jak ostatniozlosnik.gif, parę równie udanych zawieszeńzlosnik.gif, lekkie podniesienie cen i mam nadzieję ludzie przestaną masowo kupować to badziewie.

(Zdanie subiektywne)

Napisano

> VW nie potrzebuje zmian by ratować popyt. VW załatwi się sam.

> Jeszcze kilka tak udanych silników jak ostatnio, [...]

Rozwin pls, bo chce porownac co czytam na South African VW forum z EU opinializak.gif[...]

Napisano

Skoda faktyczenie się ,,rozbrykała" i przestała być obciachem a stała się ładnym, dobrze wykonanym samochodem. Juz dawno w rozmowach ze znajomymi zastanawiawiałem się dlaczego superb jest o 50 tys tańszy od audi czy innych marek danej klasy. Swoją drogą mam teraz octavie i to całkiem fajnie wyposażoną ale osobiście raczej już więcej skody nie kupie. Może to przez silnik i marne wygłuszenie. Nie mogę tak naprawdę za nic ten samochód pochwalić ani też specjalnie narzekać. Jest po prostu bezpłciowy. Pomijam że co chwile coś się w nim psuje, non stop jakieś drobiazgi.

Napisano

> Rozwin pls, bo chce porownac co czytam na South African VW forum z EU opinia[...]

Na Skodzie znajdziesz watek kolegi o rozrzadzie.

Napisano

> A wszystko dlatego że VW pokazał nowy model Skody - Rapid.

W wątku o Rapidzie napisałem, że nie rozumiem tego auta. Miało być pomiędzy Fabią a Octavią, a rozmiarowo - jeśli chodzi o rozmiary istotne dla klienta - jest większe od Octavii.

Do tego słabe silniki (3 cyl. i 75 KM w takim aucie to jakieś totalne nieporozumienie) i dość wysoka cena. O co chodzi ??

Auto ładne i nawet go rozważałem - ale nie z tymi silnikami i nie z tą ceną. Liczyłem że w okolicach 45k będzie wersja z 1,2 TSI.

Napisano

> Rozwin pls, bo chce porownac co czytam na South African VW forum z EU opinia[...]

Jest kilka marek samochodów, które uważałem za "ostoję motoryzacji". Myślałem, że te firmy nie pozwolą sobie na jakieś większe wpadki nie mówiąc o umyślnych działaniach na niekorzyść klienta.

Wydarzenia ostatnich lat spowodowały jednak, że jedna z tych "ikon motoryzacji" w moich oczach upadła bezpowrotnie.

Nie znaczy to , że przy okazyjnej cenie nie kupiłbym produktu VW, ale na pewno nie będę już liczył, ani na trwałość, ani na niezawodność.

Dlaczego właśnie VW a nie Skoda??

Ano dlatego, że moje problemy są NICZYM w porównaniu do problemów posiadaczy VW z tymi samymi wadami.

Skoda np. systemowo daje opust w wysokości 70% w słynnym "fakapie" z rozrządem w TSI. W VW trzeba walczyć o 15%.

Piszczące zawieszenie w Skodzie to ew. strata czasu na podjechanie do ASO, żeby coś tam nasmarowali, ale nigdy nie chcieli za to pieniędzy. Kolega ma to samo w Golfie VI i on juz nie jeździ z tym do ASO bo tam za darmo nie chcieli go nawet w d..... kopnąć.

Do tego dochodzą koszty zakupu, które w VW są wyższe itp.

W moim mniemaniu VW przewróci się mimo wszystko pierwszy (o ile nie zmienią swojego stosunku do klienta).

Rozumiem też, że w innych krajach VW bardziej szanuje klienta, a PL jest zbyt małym rynkiem, żeby się przejmowali. Niemniej jednak tylko na podstawie tego co się dzieje w Polsce mogę "wystawić im ocenę".

Napisano

> Skoda faktyczenie się ,,rozbrykała" i przestała być obciachem a stała się ładnym, dobrze wykonanym

> samochodem. Juz dawno w rozmowach ze znajomymi zastanawiawiałem się dlaczego superb jest o 50

> tys tańszy od audi czy innych marek danej klasy. Swoją drogą mam teraz octavie i to całkiem

> fajnie wyposażoną ale osobiście raczej już więcej skody nie kupie. Może to przez silnik i

> marne wygłuszenie. Nie mogę tak naprawdę za nic ten samochód pochwalić ani też specjalnie

> narzekać. Jest po prostu bezpłciowy. Pomijam że co chwile coś się w nim psuje, non stop jakieś

> drobiazgi.

Poza tym Skoda ma paradoksalnie lepszy serwis i obsługę klienta niż droższy VW.

A że jest bezpłciowa......No cóż. W tym segmencie jaki mnie interesuje nie ma "porywających" samochodów. Tak jak kompakty innych firm na czele z moją (jeszcze) wymarzoną Toyotą - wszystkie są bezpłciowe.

Napisano

> Ale ona ma zastąpić O Tour. Premiera nowej Octavi przewidziana chyba na 2014r

z ostatnich newsów marzec 2013

Napisano

Dodam jeszcze że kilka osób które gdzieś tam przypadkiem miały kontakt z moim samochodem w nocy, obstawiały w pierwszej chwili że to VW. Pewnie dlatego że bardzo mało octavi jeździ z pseudo drewnem, jasnym wnętrzem i ksenonami. To na pewno duży plus dla wizerunku skody.

Napisano

> jesli to powyzej to prawda to jest to bardzo rozsadne posuniecie patrzac na dlugofalowa strategie

> wydaje mi sie jednak ze zarzad skody jest coraz silniejszy w koncernie VW i nie pozwoli na to

Jezeli wlascicielem jest VW, to chyba proste kto jest w zarzadzie i radzie nadzorczej Skody wink.gif

Napisano

> Skoda np. systemowo daje opust w wysokości 70% w słynnym "fakapie" z rozrządem w TSI. W VW trzeba

> walczyć o 15%.

Że co proszę? wyjasnij bo lajkonik jestem w tej kwestii...

Napisano

Problem w tym, że Gorex ma opinię na temat VW, bo jeździ Skodą.

mar00ha

Napisano

> Juz dawno w rozmowach ze znajomymi zastanawiawiałem się dlaczego superb jest o 50

> tys tańszy od audi czy innych marek danej klasy.

Wystarczy wsiąść do Audi i do Skody i porównać jakość wnętrza.

mar00ha

Napisano

> Jezeli wlascicielem jest VW, to chyba proste kto jest w zarzadzie i radzie nadzorczej Skody

wiesz wszedzie teraz licza sie tabelki i wykresy i ciezko przekonac do pojscia droga ktora bedzie teraz dusic kure znoszaca zlote jajka

Napisano

> Skoda np. systemowo daje opust w wysokości 70% w słynnym "fakapie" z rozrządem w TSI. W VW trzeba walczyć o 15%.

> Piszczące zawieszenie w Skodzie to ew. strata czasu na podjechanie do ASO, żeby coś tam

> nasmarowali, ale nigdy nie chcieli za to pieniędzy. Kolega ma to samo w Golfie VI i on juz nie

> jeździ z tym do ASO bo tam za darmo nie chcieli go nawet w d..... kopnąć.

To ciekawe. Ani rozrząd w TSI mi nie pada, ani zawieszenie nie piszczy. Nawet DSG nie chce mi się rozlecieć!

Problemy były za to z cewkami zapłonowymi.

mar00ha

Napisano

> Poza tym Skoda ma paradoksalnie lepszy serwis i obsługę klienta niż droższy VW.

W czym? Zaraz po tym jak miałem Skodę, kupiłem VW. Lepszego serwisu w Skodzie, w porównaniu do VW, nie stwierdziłem.

mar00ha

Napisano

> wiesz wszedzie teraz licza sie tabelki i wykresy i ciezko przekonac do pojscia droga ktora bedzie

> teraz dusic kure znoszaca zlote jajka

Z punktu widzenia dostawcy automotive, mogę powiedzieć, że takiego zamordyzmu jak w VW, nie ma w żadnym innym koncernie. Często odnoszę wrażenie, że jak coś sobie wymyślą w centrali, to tak ma być i koniec dyskusji, a jak się nie podoba to do widzenia.

Napisano

> Poza tym Skoda ma paradoksalnie lepszy serwis i obsługę klienta niż droższy VW.

dobree, wprawdzie ja mam 1.4 TSI ale, kumpel kupił TOURA 1.6 w czerwcu, był już dwa razy, raz ciekł mu olej, niby nie było uszczelniacza pod jedną ze śrub miski olejowej, problem ustał, nie ciekło, pojechał na wymianę oleju ( się uparł, że zmieni po 7 kkm na nowy po okresie docierania yikes.gifhehe.gif) no i na drugi dzień popatrzył a tam znowu olej leci yikes.gif, okazało się, że jakaś śruba zaślepiająca blok silnika, tylko, żeby to zobaczyć zdjęli skrzynie biegów clown.gif, naprawili, ciekawe, mam nadzieję, że dalej nic mu się nie wysypie...

PS: jeszcze rozrząd mi nie hałasuje pomimo 15 kkm zlosnik.gif

Napisano

> Z punktu widzenia dostawcy automotive, mogę powiedzieć, że takiego zamordyzmu jak w VW, nie ma w

> żadnym innym koncernie. Często odnoszę wrażenie, że jak coś sobie wymyślą w centrali, to tak

> ma być i koniec dyskusji, a jak się nie podoba to do widzenia.

ale tak ma kazda wieksza korporacja.

Tabelki i wyniki sa wazne, ale strategia firmy i pewne metodyki czasmi bywaja nadrzedne.

Napisano

> Swoją drogą mam teraz octavie i to całkiem

> fajnie wyposażoną ale osobiście raczej już więcej skody nie kupie. Może to przez silnik i

> marne wygłuszenie.

IMHO

Przepaść w wygłuszeniu i materiałach między O1 a S1 jest olbrzymia.

Superby 1 były (nie wiem czy S2) produkowane w fabryce w Kvasinach - widać po aucie że jest lepiej wykonane.

Żeby nie być gołosłownym byłem ze Skodovką na wycieczce w Mlada Boleslav i to co zobaczyłem na finalnym QC Fabii bardzo przypominało FSO :-D Mogli przynajmniej zachować pozory przy wycieczce fanklubu Skody :-)

W O1 Ambiente (taką teraz mam) sensowny poziom wygłuszenia uzyskałem dopiero po wygłuszeniu słupków przednich i drzwi oraz tylnych błotników odpowiednimi matami. IMHO O1 Tour kolegi młodsze o 5 lat (2008 rok) jest jeszcze słabiej wygłuszone (szum wiatru i hałas od kół) niż moje Ambiente z 2003 roku przed głuszeniem.

Czekam czy Octa 1.8 TSI arturo_freestyle pociągnie ze 120kkm na setupie na 320KM :-)

Jeśli tak to za dwa lata będę myślał o używanym S2 kombi z 1.8/2.0 TSI :-)

Napisano

> Jezeli wlascicielem jest VW, to chyba proste kto jest w zarzadzie i radzie nadzorczej Skody

czemu, wlascicielowi z reguły zalezy aby miał jak najwięcej kasy, wiec co to za roznica czy przyniesie mu to jego spółka VW czy Skoda?

T-Mobile jest niemiecki, a prezesem zarządu spółki córki PTC (stara Era, T-Mobile Polska) a prezes i połowa zarządu są z Czech...

jak spółka Państwowa to pewnie wtedy są tam z reguły ludzie z tego Państwa

ale jak prywaciarz to moze być tam każdy

Napisano

> W wątku o Rapidzie napisałem, że nie rozumiem tego auta. Miało być pomiędzy Fabią a Octavią, a

> rozmiarowo - jeśli chodzi o rozmiary istotne dla klienta - jest większe od Octavii.

Bo źle porównujesz. Prównanie trzeba robić z nadchodzącą Octavią (2013) i Fabią (2014)

Napisano

A przepaści miedzy passatem/audi a octavią jesli chodzi o wnętrze i materiały nie ma? Jest ogromna. Problem VW polega na tym że ludzie teraz bardziej patrzą na awaryjność a ta jest porównywalna. Do tego właściciele Skod jeżdzą statystycznie dużo mniej i powstaje iluzoryczna opinia w internecie że psują się mniej... W DE taką fabia po 5-7 latach ma srednio 100-150tyś km a Golf ponad 250.

Napisano

> A przepaści miedzy passatem/audi a octavią jesli chodzi o wnętrze i materiały nie ma? Jest ogromna.

Ogromna jest przy porównaniu Audi -> Skoda.

Jakoś Golf 4 szału nie robi w porównaniu do O1 zlosnik.gif

> Problem VW polega na tym że ludzie teraz bardziej patrzą na awaryjność a ta jest porównywalna.

> Do tego właściciele Skod jeżdzą statystycznie dużo mniej i powstaje iluzoryczna opinia w

> internecie że psują się mniej... W DE taką fabia po 5-7 latach ma srednio 150-200tyś km a Golf

> bliżej 300.

Mam prawie 300kkm Octavią i powiem Ci, że jest to auto stosunkowo niezawodne.

Gorycz spowodowało wystąpienie zużycia eksploatacyjnego między 275kkm a 285kkm na kwotę około 4 tysięcy złotych (Turbo, EGR, czujnik ABS, łożysko koła, wachacze).

Do przebiegu 275kkm - padły 2 łożyska w kołach, jeden czujnik ABS, pękła sprężyna przód (wymiana sprężyn i amortyzatorów przód), wymienione gumowe osłony amortyzatorów tylnych, padł podnośnik szyby, wymieniono regulację pod lędźwie fotela przód, naprawa tapicerki fotela przód, lakierowanie gwarancyjne słupków i progów - i tyle.

Potencjał na dobicie do 400kkm bez awarii jest duży i zamierzam go wykorzystać :-)

Napisano

> PS: jeszcze rozrząd mi nie hałasuje pomimo 15 kkm

To masz jeszcze jakieś 25tys.zlosnik.gif

U mnie też usterka wystąpiła wyjątkowo późno.

.........szczęściarz ze mniezlosnik.gif.

Napisano

> W czym? Zaraz po tym jak miałem Skodę, kupiłem VW. Lepszego serwisu w Skodzie, w porównaniu do VW,

> nie stwierdziłem.

> mar00ha

Ja nie twierdzę, że obiektywnie tak jest. Ja tylko opisuję swoje doświadczenia i w miarę pewne informacje od znajomych/rodziny/przyjaciół.

Napisano

> To ciekawe. Ani rozrząd w TSI mi nie pada, ani zawieszenie nie piszczy. Nawet DSG nie chce mi się

> rozlecieć!

> Problemy były za to z cewkami zapłonowymi.

> mar00ha

Jesteś w czopku urodzonyzlosnik.gif.

A co do zawieszenia to mnie zaskoczyłeś. Może masz jakieś inne zawieszenie.

Napisano

> Problem w tym, że Gorex ma opinię na temat VW, bo jeździ Skodą.

> mar00ha

Ten sam silnik, to samo zawieszenie, ten sam osprzęt...........w sumie dwa zupełnie różne samochodyzlosnik.gif.

Poza tym informacje na temat sławetnych rozsypujących się rozrządów w TSI mam głównie z forów VW.

Napisano

> Że co proszę? wyjasnij bo lajkonik jestem w tej kwestii...

VW (dla uparcie podkreślających że VW to NIE Skoda - Skoda) w silnikach TSI montuje tandetny łańcuch rozrządu (rozciągający się) i wadliwy napinacz tegoż.

W wyniku tego między 15 a 40-50tys. km. występuje charakterystyczne klekotanie luźnego łańcucha przy rozruchu na zimno.

Ignorowanie tego objawu prowadzi to wyciągania się łańcucha i "przeskoczenia" o ogniwo/parę ogniw. Na ogół następuje to podczas normalnej jazdy i to na wolnych obrotach (spadek ciśnienia oleju).

Na ogół nie dzieje się nic specjalnego - czasem samochód pali więcej paliwa, czasem są problemu z odpaleniem, ale czasem tłoki spotykają się z zaworami.

Twierdzą, że od połowy 2012 roku łańcuch i napinacz są już inne/nowe/lepsze, ale jakoś nie jestem przekonany. Dlaczego nie jestem??

Bo np. w Reno do dzisiaj montuje się rozsypujące się cewki zapłonowe, a problem jest znany od wielu lat.

Napisano

Ale VW moze sobie odpuscic Polske w calosci i w raporcie nikt tego nawet nie zobaczy. Zobacz jak sie sprzedaje VW na świecie, jaki maja wzrost obrotow. I nie mowmy ze to sa zlomy, bo jakos te miliony ludzi rok w rok kupuje te VW i jakos sa zadowoleni*

* Nie dotyczy PL

Napisano

> Ale VW moze sobie odpuscic Polske w calosci i w raporcie nikt tego nawet nie zobaczy. Zobacz jak

> sie sprzedaje VW na świecie, jaki maja wzrost obrotow. I nie mowmy ze to sa zlomy, bo jakos te

> miliony ludzi rok w rok kupuje te VW i jakos sa zadowoleni*

> * Nie dotyczy PL

to samo chciałem napisać mogą olać Polskę i tyle

dobre wyniki sprzedaży skody to przedewszystkim cena !!! ludzie są skłonni przymknąć oko na felery aut wzamian za tańszy zakup (poprostu na tyle nas stać w tym kraju) do tego floty robią swoje.

Napisano

> Gorycz spowodowało wystąpienie zużycia eksploatacyjnego między 275kkm a 285kkm na kwotę około 4

> tysięcy złotych

chciałbym swoją dobić do tylu, ale chyba się nie uda, bo co nowsze auto to gorsze no.gif

Napisano

> chciałbym swoją dobić do tylu, ale chyba się nie uda, bo co nowsze auto to gorsze

Plus taki, że masz więcej miejsca w środku ok.gif

W O1 z tyłu miejsca jest naprawdę mikroskopijna ilość.

Napisano

Ale ja nie wiem co myślą "wszyscy". Ja w każdym razie nie zamierzam chwalić tej marki jak też wszystkich pochodnych VW.

A co do tego zadowolenia za granicą. Myślę, że to głownie zasługa obsługi klienta, która po cichu i bez dyskusji naprawia to co spieprzyła fabryka. Z tego co słyszałem w TSI sprzedawanych "na zachodzie" też rozlatuje się rozrząd tyle, że nie trzeba tam walczyć o swoje prawa tak jak u nas.

Napisano

> Jesteś w czopku urodzony.

> A co do zawieszenia to mnie zaskoczyłeś. Może masz jakieś inne zawieszenie.

Mam DCC. Przypuszczam jednak, że róznica to wyłącznie amortyzatory.

mar00ha

Napisano

> Mam DCC. Przypuszczam jednak, że róznica to wyłącznie amortyzatory.

> mar00ha

I nie skrzypi Ci na wybojach?? Co prawda tylko w zimie albo po deszczu, ale zawsze.

U mnie dwa razy było smarowane i pomagało "na sezon".

Napisano

> I nie skrzypi Ci na wybojach??

Nie. I, szczerze mówiąc, nawet nie wiedziałem że powinno. A fora VW na temat Golfa 6 mam przekopane.

mar00ha

Napisano

> , patrze na Superb SW, $44,000 za V6 ze wszystkim[...], patrze na L IS250... patrze na A6.

> (...)

Źle patrzysz. U Ciebie Superb udaje konkurencję dla Audi i Lexusa. Po to właśnie żeby się wydawać tania.

A naprawdę należy go porównać z Kia Optima, Renault Latitude itd. Nagle zrobi się wtedy droga.

Napisano

> Źle patrzysz. U Ciebie Superb udaje konkurencję dla Audi i Lexusa. Po to właśnie żeby się wydawać

> tania.

> A naprawdę należy go porównać z Kia Optima, Renault Latitude itd. Nagle zrobi się wtedy droga.

Nie miałem okazji jeździć i40 czy Optimą, którym mocno kibicuję. Miał może ktoś okazję jeździć nimi i porównać je do aktualnego Audi A4 ? Tym Audi zdarza mi się jeździć i bardzo ciekaw jestem wniosków z takiego porównania, bo wg mnie, to nieco przeceniony samochód jak na swoją cenę.

Napisano

> Nie miałem okazji jeździć i40 czy Optimą, którym mocno kibicuję. Miał może ktoś okazję jeździć nimi

> i porównać je do aktualnego Audi A4 ?

jeżdziłem 2 tgodnie i40

bardzo przyjemny samochód

ALE

według mnie hyundai, ustawiając cenę na i40 na TAKIM poziomie, strzelił sobie w kolano

dobrze wyposażony i40 (automat, skóra ksenony) kosztuje ponad 130 tyś złotych

silnik 1,7 135 km

chyba za wcześnie wyrównali ceny do europejskiej konkurencji (lub nawet przeskoczyli)

Napisano

> jeżdziłem 2 tgodnie i40

> bardzo przyjemny samochód

> ALE

> według mnie hyundai, ustawiając cenę na i40 na TAKIM poziomie, strzelił sobie w kolano

> dobrze wyposażony i40 (automat, skóra ksenony) kosztuje ponad 130 tyś złotych

> silnik 1,7 135 km

> chyba za wcześnie wyrównali ceny do europejskiej konkurencji (lub nawet przeskoczyli)

Ale i40 i Optima to nie target dla UE. Wprowadzili przy okazji... Zobacz jak to sie dobrze sprzedaje w USA. Zreszta dobrze to widac na ulicach Widzialem ze 2 Optimy i moze 5 i30. Zreszta patrzec na ceny nowego ceeda to tez szalu nie ma.

Napisano

> [...]kupują je ludzie którzy są za mądrzy by kupić VW[...]

> , patrze na Superb SW, $44,000 za V6 ze wszystkim[...], patrze na L IS250... patrze na A6.

Superb w Europie to taki standardowy segment D "nie-premium", dziwne jest też stawianie na równi IS250 z A6? Czy przypadkiem to nie GS jest konkurencją dla A6? IS to chyba A4?

Napisano

> Superb w Europie to taki standardowy segment D "nie-premium", dziwne jest też stawianie na równi

> IS250 z A6? Czy przypadkiem to nie GS jest konkurencją dla A6? IS to chyba A4?

W Australii Skoda reklamuje Superba jako "luxury car" - alternatywę dla Mercedesa E, Audi A6 i BMW 5.

Licząc na to, że marka jest tam nieznana, więc miejscowi się nie kapną jaka to ściema.

hehe.gif

Napisano

> W Australii Skoda reklamuje Superba jako "luxury car" - alternatywę dla Mercedesa E, Audi A6 i BMW

> 5.

> Licząc na to, że marka jest tam nieznana, więc miejscowi się nie kapną jaka to ściema.

Miejscowi sie kapuja. Ale wiele osob po przesiadce z Audi/Merca/BMW jest bardzo zadowolonych. Oczywiscie widza pewne niedociagniecia, ale przynajmniej pisza, ze sa zadowoleni. I nie dziwie im sie, bo to przyzowicie wykonczone auto ok.gif

Napisano

> Nie miałem okazji jeździć i40 czy Optimą, którym mocno kibicuję. Miał może ktoś okazję jeździć nimi

> i porównać je do aktualnego Audi A4 ? Tym Audi zdarza mi się jeździć i bardzo ciekaw jestem

> wniosków z takiego porównania, bo wg mnie, to nieco przeceniony samochód jak na swoją cenę.

Nie jeździłem Audi a Optimę oglądałem tylko u dilera. Dość dokładnie, ale jednak bez jazdy próbnej. Porównywałem ją z Renault Latitude.

Auto jest bardzo ładnie wykończone wewnątrz, jest wygodne (sporo miejsca) i ergonomiczne. Jednak dyskwalifikacją są dla mnie ohydne zawiasy włażące do bagażnika oraz kompletny brak sensownych silników.

Dość szybko odrzuciłem to auto żeby się zdecydować na Latitude.

Którego i tak w końcu nie kupiłem, bo znalazłem Epicę. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.