Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej, ssanie, płukanka i problem.

Featured Replies

Napisano

> a gdzie waść oddajesz przepracowany olej ?

robię to u kumpla w warsztacie, od niego kupuję olej, stary przepracowany zlewam do pojemnika który jak jest pełen przyjeżdża i zabiera firma, która notabene dostarcza do warsztatu świeży olej?

Jeszcze jakieś wścibskie pytania?

Wątek jest stricte techniczny, a nie filozficzny zlosnik.gif

Napisano

> Umiem grzebać to grzebię, gdybym nie umiał to robiłby to mechanik. Raz w roku mam czas, żeby

> poświęcić godzinę na wymianę oleju w 2 autach.

ja też umiem grzebać, ale wolę oddać auta do mechanika na wymianę bo w tym czasie zarobię sporo więcej od tego co mam zapłacić za wymianę 20.GIF

Napisano
  • Autor

> ja też umiem grzebać, ale wolę oddać auta do mechanika na wymianę bo w tym czasie zarobię sporo

> więcej od tego co mam zapłacić za wymianę

Ja pracuję na etacie, więc jak zostanę po godzinach, to wychodzi mi efektywnie niższa stawka godzinowa hehe.gif

Więc wolę wolny czas poświęcić na niepłacenie za usługi, które mogę zrobić sam.

Napisano

> a to sory winetu ale ja wolę odstawić auto do warsztatu niż samemu się babrać

> stać mnie na auto stać mnie na wymianę oleju

Po prostu jesteś typowym użyszkodnikiem. Zero zacięcia z pogranicza A.Słodowego i MacGyvera. Zero, null. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> przekonałem się, ze można zrobić bagnet z zakretami

To przecież zupełnie normalne u Francuzów - oni nie akceptują prostych rozwiązań hehe.gif

Napisano

> Po prostu jesteś typowym użyszkodnikiem. Zero zacięcia z pogranicza A.Słodowego i MacGyvera. Zero,

> null.

o przepraszam foch.gif planuje w ravce zamontować światła dzienne w miejsce halogenów biglaugh.gifbiglaugh.gif

= po prostu mając np fiata 126p potrafiłem wyjąć silnik z skrzynią 4 razy na dzień ale zarabiałem grosze , obecnie nie opłaca mi się grzebać w samochodzie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

znalazłem skład tego preparatu

http://www.valvolinepolska.pl/karty/dodatki%20uszlachetniajace/ENGINE%20FLUSH.6ss8os4pd.pdf

W większości to nafta lotnicza, benzyna i małoagresywne rozpuszczalniki. Żadne wyrafinowane związki chemiczne - same węglowodory i alkohole.

Można powiedzieć, że w tej chwili mając 50 ml tego preparatu w oleju mam od razu olej o przebiegu kilku tys km w krótkich trasach. Poza tym za jakiś czas te domieszki odparują z oleju i polecą do odmy.

Więc zmiana oleju nie jest jakaś super istotna.

I nic dziwnego - wszak producenci takich preparatów muszą zakładać, że trochę tego zostanie w silniku po płukaniu i powinno się to ładnie wydalić z silnika.

Napisano

> To przecież zupełnie normalne u Francuzów - oni nie akceptują prostych rozwiązań

i jeszcze ta miska olejowa gdzie wszystko nie spłynie hehe.gif , mam też pedzota to znam te klimaty , i ich radosną twórczość konstruowania

Napisano

> dla jednego babranie dla innego przyjemność, a Twój argument o staniu czy nie staniu to ma się jak

> pięść do oka.

> Umiem grzebać to grzebię, gdybym nie umiał to robiłby to mechanik. Raz w roku mam czas, żeby

> poświęcić godzinę na wymianę oleju w 2 autach.

A jak/gdzie się pozbywasz starego oleju?

Napisano

> o przepraszam planuje w ravce zamontować światła dzienne w miejsce halogenów

Zapytam po twojemu: po co? Żeby zaoszczędzić gówniane parę groszy, czy żeby zburaczyć samochód?

mar00ha

Napisano

> A jak/gdzie się pozbywasz starego oleju?

Napisał przecież. Rozsądne pozbycie sie starego oleju to niewielki kłopot w dzisiejszych czasach.

mar00ha

Napisano

> i jeszcze ta miska olejowa gdzie wszystko nie spłynie , mam też pedzota to znam te klimaty , i

> ich radosną twórczość konstruowania

Faktycznie, z max 2 setki starego oleju w misce to dramathehe.gif

Napisano

> Faktycznie, z max 2 setki starego oleju w misce to dramat

jak się mądrze skonstruuje miskę to będzie o 2 setki mniej

Napisano

> jak się mądrze skonstruuje miskę to będzie o 2 setki mniej

I wg Ciebie ma to istotny wplyw na trwalosc silnika?

Napisano

> I wg Ciebie ma to istotny wplyw na trwalosc silnika?

Na trwałość silnika może to i nie wpływa, ale zawsze zastanawiam się, jakim trzeba być ciężko chorym na umyśle, by takie rozwiązanie najpierw wymyśleć, a później wdrożyć do produkcji? I zawsze o tym rozmyślam, ilekroć usiłuję wylać całą zawartość kartonika z mlekiem, które ma korek dokładnie tak, jak pokazana tu miska olejowa: korek nie wystaje po za obrys kartonika, ale wylot jest powyżej dna... admin.gifpad.gifscrewy.gif

Napisano

> Napisał przecież.

Nie znalazłem.

> Rozsądne pozbycie sie starego oleju to niewielki kłopot w dzisiejszych czasach.

Czyli? Bo mi stoi w garażu bańka 5 litrów po kilku wymianach w traktorku.

Napisano

> Nie znalazłem.

> Czyli? Bo mi stoi w garażu bańka 5 litrów po kilku wymianach w traktorku.

Quote:

robię to u kumpla w warsztacie, od niego kupuję olej, stary przepracowany zlewam do pojemnika który jak jest pełen przyjeżdża i zabiera firma

Napisano

> A jak/gdzie się pozbywasz starego oleju?

Jako stary policjant, pewnie podrzuca chłopakom na komende.

Ludzie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

A wiesz że przez tą konstrukcje miski zapycha się sitko w smoku, objawem tego jest brak cisnienia oleju. Jak silnik ma więcej niż 100 tys. trzeba by było zdjąć miske, wymyć ją pożądnie i sprawdzić sitko w smoku które nie da się oczyścić, ratuje tylko wymiana smoka, więc sprawdź to żeby nie było przykrej sytuacji. Serwis citroena lub forda zaleca wymiane tego smoka właśnie co 100 tys.

Napisano

> Czyli? Bo mi stoi w garażu bańka 5 litrów po kilku wymianach w traktorku.

Sprawdź w warsztatach które zajmują się wymianą oleju. Taki olej jest uzywany jako paliwo do urządzeń grzewczych.

mar00ha

Napisano

> Sprawdź w warsztatach które zajmują się wymianą oleju. Taki olej jest uzywany jako paliwo do

> urządzeń grzewczych.

> mar00ha

Każdy warsztat powinien z uśmiechem przyjąć zużyty olej. To czysty biznes. U mnie, jak uzbiera się większa ilość (ok 600 litrów), dzwonię do Oilera, przyjeżdżają, zabierają, płacą.

Napisano

> Widziałeś we wcześniejszym poście, że miska ma spust nie w najniższym miejscu - więc i tak korkiem

> nie zleci cały olej.

> Spust oleju jest we wgłębieniu miski (od środka patrząc- na górce) aby nie zmniejszać prześwitu.

Z tego wniosek, że powinieneś spuścić ile się da oleju tradycyjną metodą, potem zakręcić korek spustowy, nalać zamiast oleju wody - oliwa zawsze na wierzch wypływa, wtedy znowu odkręcasz korek, zlatuje woda z olejem, i na dnie, poniżej poziomu korka zostaje czysta woda, więc rozpalasz pod miską olejową ognisko i czekasz, aż woda wyparuje, wtedy zakręcasz korek i zalewasz już docelowo olej.

Proste.

Napisano

> I wg Ciebie ma to istotny wplyw na trwalosc silnika?

tak , bo z czasem się tam osadza syf

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.