Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

6 cyl Diesel - VM RA 630 DOHC lepszy niz 4 cyl???

Featured Replies

Napisano

> Czy w EU jest taki sam na ilosc cm3 w Diesel i w benzynie, tzn czy rzad cie karze za posiadanie

> wiecej cm3 i musisz wiecej $$$???

> Ergo, nacisk jest na male Diesel czy Diesel to Diesel i nie ma znaczenia ile ma cm3?

Mniejsza pojemność = mniej pali

Napisano

> Tym wywodem udawadniasz, ze po prostu nie umiesz jezdzic niczym innym niz klasyczna benzyna - po

> prostu. Strzal w bok na rondzie Gdyby Twoi koledzy siedzieli w RX-8 tez by dostali strzal w

> bok

Piotr nie jest tak.

U nas w PL ludzie na rondach jeżdżą jak ostatnie pipy i dlatego może tego typu sytuacje spowodowane tylko i wyłącznie turbolagiem się nie zdarzają.

U nich zapewne jeździ się szybko na tego typu skrzyżowaniach i jak widzisz że się zmieścisz na styk to jedziesz. No i masz zdziwienie że nie ma zupełnie reakcji na gaz. A jeszcze przed chwilą reakcja była i to bardzo dobra (bo turbo grało).

Napisano

> . Turbo benzyna jezdzilem tylko 4.0l I6 - lagu brak[...] Malymi nie jezdzilem, wiec sie nie

> wypowiem jak te kosiarki chodza

Ja się raz przejechałem 1.4T-Jet Fiata i tez laga nie zauważyłem. Może jest, ale nie zwrócił mojej uwagi.

Napisano

> [...] i moim skromnym zdaniem to zupełnie inna bajka. Szczególnie w połączeniu z

> Jak inna jest ta bajka??? Mniej vibracji, halas mniejszy?

Tak, hałas jest mniejszy i wibracje są mniejsze, ale są.

Napisano

> Piotr nie jest tak.

[...]

Ale to nadal swiadczy, ze po prostu nie umieja jezdzic niczym innym niz wolnossaca benzyna i sa "bystrzy inaczej" jezeli chodzi o jazde czyms innym niz do tej pory. Jak wsiadlem pierwszy raz w ciezkie TD to tez musialem sie "nauczyc" nim jezdzic, zwlaszcza rozpedzac z malych predkosci na rondach (Irlandia - duzo rond) i jakos kurcze dramatu nie bylo, w bok mi nikt nie wjechal... Moze dlatego, ze najpierw pojezdzilem 5 (slownie: piec) minut po parkingu i sprawdzilem jak to rusza i przyspiesza ? Pewnie dziwny jestem, ze nie ruszylem natychmiast w trasie dajac szanse zgasnac demonicznej mocy TDCi na srodku ronda, a potem napisac hejterski watek na AK.

Napisano

> Ergo co to za Diesel ???? VM Motori RA 630 DOHC 176kW i 6 cylindorw ???

> Nie chodzi mi o klotnie Diesel vs benzyna, ale o opinie kto moze porownac 4 cyl Diesel z 6 cyl Diesel

Ten VM Motori v6 to jednostka z której, sądząc po doniesieniach włoskiej prasy, producent jest z niego bardzo dumny. Podobno świetna reakcja na gaz, kultura pracy, moc/moment w użytecznych zakresach, oszczędne gospodarowanie paliwem...

Zdaje się że miał być bezpośrednim konkurentem VAG-owskiego 3.0 TDI.

W każdym razie to zupełnie nowa konstrukcja, o różnych poziomach mocy, z przeznaczeniem do całej gamy modeli koncernu Fiat/Chrysler. U nas dostępna chyba tylko w Jeep'ie.

... amiała zastąpić popularny 2.4 JTD w Alfie Romeo 159... ale 159 się nie doczekała :-(

Może teraz od razu zadebiutuje w gamie AR w nowej Gullia'i RWD shhh.gif

Napisano

> [...]

> Ale to nadal swiadczy, ze po prostu nie umieja jezdzic niczym innym niz wolnossaca benzyna i sa

> "bystrzy inaczej"

>Pewnie dziwny jestem, ze nie ruszylem natychmiast w

> trasie dajac szanse zgasnac demonicznej mocy TDCi na srodku ronda, a potem napisac hejterski

> watek na AK.

Tak, masz rację.

Siła przyzwyczajenia może byc jednak olbrzymia. Ja pisałem ostatnio, jak moja żona, nowo zakupionym autem, po zrobieniu trasy 250km na koniec wjechała w bramę tym autem.

To było auto ze skrzynią automatyczną, a bidulka zawsze jeździła na ręcznej. I jak trzeba było natychmiast zareagować na to, że auto się samo toczy i wjeżdża w bramę, to ona odruchowo szukała sprzęgła, żeby hamując nie zdusic silnika. No i sprzęgła nie znalazła.

Druga sprawa, to że Ty możesz jeździć po tych rondach po polsku, czyli wjeżdżasz na rondo jak nic na nim nie jedziesz, a zjeżdżasz z niego, a na pewno nic za Tobą nie ma zlosnik.gif

Nie, to nie żart i przytyk. Tak jeżdżą w Polsce i stąd korki na tego typu skrzyżowaniach.

Napisano

> Współczesne t.benzyny maja maks moment przy 1100-1250 rpm i stopień sprężania nawet 11:1, do tego

> sprezarki z małym lagiem i typu twinscroll. Uważasz ze to bez znaczenia?

Mylisz laga z turbodziura a to zupelnie nie to samo. Faktycznie, nowoczesne silniki praktycznie nie maja juz dziury, wciskasz, najwyzej chwilke czekasz i auto jedzie. W starszych bylo tak ze majac 2krpm to mogles sobie depnac do podlogi ale dopoki auto nie mialo 3k to i tak nic zupelnie sie nie dzialo. Natomiast lag czyli czas od depniecia gazu do responsu jak najbardziej ciagle jest, niewazne na jakich masz auto obrotach. Jedz 5krpm, pusc gaz na 2 sekundy i wcisnij ponownie do deski - zawsze uplynie troszeczke czasu zanim znow naprawde pojedzie. Znacznie krotszy niz kiedys (bo turbiny lepsze, bo mapowanie lepsze, bo stopien sprezania wyzszy, bo bezposredni wtrysk itp.) ale zawsze male opoznienie jest. A najlepiej je czuc jesli jezdzimy tez autem N/A.

Napisano

> Mniejszy? - (pytam bo moze, moje subiektywne odczucia W 4.5l V8 Land Cruiser Lag-a brak

Lag jest w kazdym turbo, ktore nie ma podtrzymania. Taka juz natura turbiny, ze jak puscisz gaz to ona zwalnia, a jak nacisniesz to potrzebuje troszke czasu by sie znow napedzic. Natomiast mozna faktycznie powiedziec, ze w wiekszych dieslach (wlasnie V6, V8 i takich z wiecej niz 1 turbina) nie istnieje juz zjawisko dziury.

Napisano

> Mowie ze masz problemy z czytaniem.

co zrobić. Ale byłem ciekaw, bo kilkukrotnie spotkałem się z opinią że R4 ma lepszą kulturę pracy niż V6.

Napisano

> co zrobić. Ale byłem ciekaw, bo kilkukrotnie spotkałem się z opinią że R4 ma lepszą kulturę pracy

> niż V6.

Z samej matematyki wynika że tak być nie może. Jednak silnik to nie czysta matematyka. Napisałem jednak wyraźnie ze moim zdaniem obecnie różnice są realnie niewielkie. Jak dla mnie nawet różnica miedzy R6 (które jest matematycznie ideałem ) a R4 jest na tyle niewielka że nie warta pieniędzy i większej masy silnika R6 w aucie kompaktowym. Różnica miedzy R4 a R3 jest już bardzo duża i ciekaw jestem czy da się zrobić akceptowalny silnik trzycylindrowy.

Napisano

Uważasz ze mała turbina nie ma wpływu na zmniejszenie t. Laga? Wysoki stopień sprezania ? Czy ja napisałem ze laga nie ma wcale?

Napisano

> Uważasz ze mała turbina nie ma wpływu na zmniejszenie t. Laga? Wysoki stopień sprezania ? Czy ja

> napisałem ze laga nie ma wcale?

Uwazam, ze ma wplyw, zreszta to napisalem. Ale najwiekszy wplyw ma na zniwelowanie dziury. Lag w doladowanym turbina silniku bedzie zawsze. No chyba, ze mamy ALS grinser006.gif

Napisano

> Z samej matematyki wynika że tak być nie może.

Jakby się zastanowić, to nie do końca. Przecież w R4 przy wykorbieniach co 180 stopni gdy dwa tłoki poruszają się w górę, dwa kolejne idą do dołu, większośc sił pięknie się równoważy. Przy v6 sprawa jest już bardziej skomplikowana tym bardziej jeśli przyjąć starą szkołe klasyfikacji. Wtedy miałbyś dwa korbowody na zasadniczo jednym wykorbieniu. I ilośc generowanych wibracji dość wysoką.

> Różnica miedzy R4 a R3 jest już

> bardzo duża i ciekaw jestem czy da się zrobić akceptowalny silnik trzycylindrowy.

ale r3 ro połowa r6. wykorbienia co 120 stopni. Więc teoretycznie potencjał jest.

Napisano
  • Autor

> Tym wywodem udawadniasz, ze po prostu nie umiesz jezdzic niczym innym niz klasyczna benzyna - po

> prostu.

Skad wieszzlosnik.gif? Czy w 4.5l V8 Diesel ok 20,000 km na rok sie kwalifikujepanic.gif?

Czy ciezarowka 3t i ok 5k km na rok tez sie nie kwalifikujepanic.gif?

Strzal w bok na rondzie Gdyby Twoi koledzy siedzieli w RX-8 tez by dostali strzal w

> bok, bo pewnie obserwacja obrotomierza i ogarniecie jak ten silnik sie zachowuje to juz ciezko

Niezlosnik.gif - przyzwyczajenie powoduje, ze tymi automi nie da sie jezdzic. zapytaj 940,000 osob ktore wydalo swoje $$$ na nowe auta w tym rokulizak.gif, a ze 60,000 decudyje sie na Diesel, coz, ziew.gif - bedzie wiecej wypadkowzlosnik.gifwink.gif

> przychodzi, oj ciezko. Wszystkim trzeba sie nauczyc jezdzic, jak ktos lata popylal wolnossaca

> benzyna, a teraz siada za TD (niezbyt chyba nowoczesnym) i jeczy, ze jest lag, ze 10 sec delay

To jeszcze, pls udowodnij mi ze nie ma 10sec od kiedy nacisniej gaz dopoki auto jakos sie potoczy...001.gif

> itp. itd. to mi sie kojarzy z gosciem, ktory twierdzi, ze najlepsze to byly parowozy za jego

[...]

Coz majac do wyboru kosiarke o pojemnosci 1.2l a Diesel pewnie bym tez tak myslal, ale prawda jest taka, ze gdyby nie EU podatki...to Diesel nie ma szans...Skonczy jak Grecjazlosnik.gif30.GIF[...]

Pogadamy za 10 lat zlosnik.gif jak w EU bedzie jeden cyl i pojemnosc 50c3zlosnik.gif[...]

Nazywasz mnie Dinosauremwink.gif, ale widzisz nikt jeszcze w silniku spalinowym nie wymyslil nic lepszego niz wolnossace, o duzej pojemnosci. I mowie ci to majac 30 pare lat i przez ostanie 17 lat majac pare V8, majac auta 4 cylindrowe, majac V6...

Wybor001.gif[...]

Ale widzisz, jestem reformowalnywink.gif[...] Patrze czy wydac moja ciezko zarobiona $$$ na 3.0l V6 Dieselsmirk.gif[...]

drive.gif i wtedy pogadamy, bo narazie twierdze, ze 4 cyk maly Diesel to totalne g...o ktore ledwo jezdzilizak.gif, podobnie, jak i ilosc floty ktora trace w pracy, swiadczy o tymzlosnik.gif[...]

1273655003_49463.jpg

No coz trzeba bedzie chodzic 1km zeby zaplacic za Diesel i z Road Trains tankowac[zlosni]. Ech to sie bedzie nazywac poswiecenie dla Dieselzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ten VM Motori v6 to jednostka z której, sądząc po doniesieniach włoskiej prasy, producent jest z

> niego bardzo dumny.[...]

Dzieki za towaytogo.gif. Pojezdze to zobacze, z teorii watku jakos nic nowegozlosnik.gif[...]

> Zdaje się że miał być bezpośrednim konkurentem VAG-owskiego 3.0 TDI.

[...]

A ten to dobryhmm.gif? Rozumiem, ze to taki wyznacznik poprzeczki, tak?

Napisano
  • Autor

> Mniejsza pojemność = mniej pali

Dobra, ale liczy sie pojemnosc np gdzies tu cczytalem, ze cie podatkiem karza za pojemnoschmm.gifpad.gif???

Napisano
  • Autor

> Mam teraz Rav z dieslem 2.2 177km i[...]

hmm.gif U mnie brak tylko 2.4l i V6. Ten Diesel 2.2l ma podobno przyjsc jako opcjaniewiem.gif... ale C®aptiva Diesel to jest doslownie porazkapad.gif ... To nie ma prawa drive.gif, zasady fizykizlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz pamiętać, że tutaj istnieją inne samochody niż SUV

> Najdłużej miałem do czynienia z dieslem R6 w modelu 525d E60. [...]

To zaleta BMW czy Dieselzlosnik.gif? Pytam powaznie, czytam tu o ach, och Vee Dub, ale wlasciwie to co sie uwaza w EUhmm.gif? Najlepszy Diesel robi ?????

Napisano

> Dobra, ale liczy sie pojemnosc np gdzies tu cczytalem, ze cie podatkiem karza za pojemnosc???

Są różne stawki akcyzy - do dwóch litrów jest 3.1%, powyżej - 18.6%. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> [...]

[..]a potem napisac hejterski

> watek na AK.

Stary cos ci sie pomieszalolizak.gif, watek jest o Chrysler 300 V6 Diesel, a take cos IMVHO swiadczy, ze po prostu nie znosisz jak ktos ma inne zdanie niz tyold.gif[...]

Ja ci nie zabraniam jezdzic Diesel, ale mam prawo do opini jak i wiekszosc ludzi, ze Diesel to w aucie osobowym pomylkaidea.gif[...] a ty mi dajesz odpowiedz "Bo u was to murzynow bija"hahaha.gif[...]

Wyobraz sobie, ze przesiadasz sie z czegos co jezdzi na cos co nie jezdzi, jak Kravitz zauwazyl sila przyzwyczajenia jest silna...

Odpisuja jak ty powinienem byl napisac:

"Przykro mi, ze nie stac cie na V8, wiec wychwalasz Diesel bo nie umiesz jezdzic porzadna benzyna"

I zeby bylo jasne tak wcale nie mysle, ale tak odbieram twoja odpowiedzzlosnik.giflizak.gif, wiec wybacz aluzje i ironie ostatniego zdania i tytulufly.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Są różne stawki akcyzy - do dwóch litrów jest 3.1%, powyżej - 18.6%.

O to, to to mi chodzilo, czyli twierdzenie "wybieram Diesel o poejmnosci Ozi'ego kosiarki bo kocham przyjemnosc z jazdy" jest po prostu klamliwezlosnik.gif[...]

Jak by mnie rzad po dkara.gif... tez tak lal to pewnie bym 4.0l V6 teraz na obrazku ogladalzlosnik.gif[...] Ech. User-zy AKhahaha.gif][...]

Napisano

> Dobra, ale liczy sie pojemnosc np gdzies tu cczytalem, ze cie podatkiem karza za pojemnosc???

W Polsce, bo są 2 poziomy akcyzy zależne od pojemności poniżej lub powyżej 2 litrów.

Ale to nie ma kompletnie nic wspólnego z przepisami Unijnymi- odwrotnie.

Kraje, w których podatek był zależy od pojemości zmieniają na zależny od emisji CO2.

Napisano
  • Autor

> Ja się raz przejechałem 1.4T-Jet Fiata i tez laga nie zauważyłem. Może jest, ale nie zwrócił mojej

> uwagi.

Nie mialem okazji jezdzic jeszcze malym Turbo. 1.4l Cruze jedyne auto jakie mi przychodzi na mysl + jakies kosiarki typu Golf 1.4lhmm.gif. Do tego calego 1.8l TSI tez turbo ladujaniewiem.gif?

Napisano

> A ten to dobry? Rozumiem, ze to taki wyznacznik poprzeczki, tak?

Hahahaha, w PL na pewno, w koncu VW grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W Polsce, bo są 2 poziomy akcyzy zależne od pojemności poniżej lub powyżej 2 litrów.

I kiedy to placisz, co rok, czy przy kupnie?

> Ale to nie ma kompletnie nic wspólnego z przepisami Unijnymi- odwrotnie.

> Kraje, w których podatek był zależy od pojemości zmieniają na zależny od emisji CO2.

tez takie roznice 4x? Jak jest w Sverigehmm.gif? Placisz cos jak podatek na drogi na rok?

U mnie zalezy od masy auta a nie czy ma 8 cyl czy 1 cylinderold.gif, czyli czym ciezsze tym wiecej placisz[...]. Za FJ Crusier czyli - ponad 2 tony to teraz $450 na rok.

Napisano
  • Autor

> Hahahaha, w PL na pewno, w koncu VW

Der Pasnik?zlosnik.gif

Pytanie powaznezlosnik.gif. Ten silnik 3.0 to krol pasnikow? Apologies, powinno byc Der Pasnikow, z duzej literyzlosnik.gif?

Myslale, czy nie kupic nowego Pasnika ale musze przyznac, ze watki na AK mnie skutecznie zniechecilyhahaha.gif

Napisano

> I kiedy to placisz, co rok, czy przy kupnie?

Przy kupnie. Zreszta w PL zawsze byly durne przepisy wynikajace tylko z pojemnosci silnika - kiedys podatek drogowy (dzis juz w cenie paliwa), nadal skladka ubezpieczenia OC.

Napisano

Tak jak napisał mAbz. Akcyza jest istotnie wyższa przy pojemności powyżej 2litry.

Nie znam dokładnie wysokości tego podatku, ale to jest chyba stosunek kilka procent podatku (dla mniejszych niż 2 litry) do kilkudziesięciu procent (dla większych).

Podatek jest w cenie nowego auta i płacisz go raz.

No i OC jest liczone od pojemności. A to już płacisz co rok.

Większa pojemność, to tak jak napisałem, większe spalanie. A większe spalanie to większa emisja CO2. I nie wiem czy w EU w jakiś krajach nie płaci się podatku jakiegoś co roku, zależnego od emisji niewiem.gif

Dodam coś od siebie też. EU to socjalizm. A kto jeździ autami z dużymi silnikami? Bogacze. No to bogaczom trzeba dosrać wink.gif

Napisano

> Der Pasnik?

> Pytanie powazne. Ten silnik 3.0 to krol pasnikow? Apologies, powinno byc Der Pasnikow, z duzej

> litery?

IMHO 3.0d z BMW bije go na glowe ale pewnie zaraz sie znajdzie kilku, co Ci powiedza, ze to najlepszy silnik swiata grinser006.gif

> Myslale, czy nie kupic nowego Pasnika ale musze przyznac, ze watki na AK mnie skutecznie

> zniechecily

Hahahahaha...taaaa, nie ma jak B5 po lifcie w kombi TDI - przedmiot pozadania calej Polski powiatowej i polowy miejskiej 270635636-JUMP2.gif

Napisano

>Do tego calego 1.8l TSI tez turbo laduja?

No jak jest w nazwie "T", to właśnie turbo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO 3.0d z BMW bije go na glowe ale pewnie zaraz sie znajdzie kilku, co Ci powiedza, ze to

> najlepszy silnik swiata

Jezdzilem 2.0l X1, ba wbrew co mnie tu niektorzy osadzaja, ze nie nawidze Dieslelizak.gif, o malo nie kupilemfly.gif[...], jednak wyrafinowanie i kultura pracy... oraz identyczna opinia mulher.gif szybko mnie wyleczyly z tego pomysluchaja.gif[...]

> Hahahahaha...taaaa, nie ma jak B5 po lifcie w kombi TDI - przedmiot pozadania calej Polski

> powiatowej i polowy miejskiej

Mial byc Kombi zlosnik.gif, ale V6lizak.gif[...], jednak mulher.gif puknela mnie w lebchaja.gif[...]

Patrze wlasnie na VW Kombi Alltrack zlosnik.gif i hmm.gif podoba mi sieshhh.gif - ba Diesel 2.0l ale nie bede sie na sile polonizowalzlosnik.gifwink.gif...

Napisano

> IMHO 3.0d z BMW bije go na glowe ale pewnie zaraz sie znajdzie kilku, co Ci powiedza, ze to

> najlepszy silnik swiata

> Hahahahaha...taaaa, nie ma jak B5 po lifcie w kombi TDI - przedmiot pozadania calej Polski

> powiatowej i polowy miejskiej

Problem w tym ze tych 3.0 od BMW jest sporo. Pewnie nie miałeś na myśli wersji 381KM?

Napisano

> I kiedy to placisz, co rok, czy przy kupnie?

Przy pierwszej rejestracji.

> tez takie roznice 4x? Jak jest w Sverige? Placisz cos jak podatek na drogi na rok?

Roczny podatek zależny od emisji C02.

Kiedyś zależał od masy auta i pojemności ale już wiele lat temu to zmienili.

Stare auta mają dyspensę i w dalszym ciągu płacą wg starego systemu.

> U mnie zalezy od masy auta a nie czy ma 8 cyl czy 1 cylinder, czyli czym ciezsze tym wiecej

> placisz[...]. Za FJ Crusier czyli - ponad 2 tony to teraz $450 na rok.

Ja za 5-cylindrowego Focusa RS płaciłem około 400 AUD.

Napisano

> Problem w tym ze tych 3.0 od BMW jest sporo. Pewnie nie miałeś na myśli wersji 381KM?

Powiem tak - analogiczne do wersji 3.0TDI, bo tamtych tez bylo sporo.

Napisano
  • Autor

[...]

> Dodam coś od siebie też. EU to socjalizm. A kto jeździ autami z dużymi silnikami? Bogacze. No to

> bogaczom trzeba dosrać

To juz w ogole inny watekzlosnik.gif, ale ostatnio przejawiajacy sie na AK dosc czesto... pad.gif...

Jednak dochodze do wnosiku, ze macie pod wzgledem aut przes...epad.gif[...]

Np Toyota u mnie w ogole DFP nie stosujelizak.gif [...] i Oz dalej stoiwink.gif[...]

Napisano

> nie wiem czy w EU w jakiś krajach nie płaci się podatku jakiegoś co roku, zależnego od

> emisji

Myślę, że w więksości hmm.gif a w każdym razie tak ma być docelowo wg dyrektywy unijnej.

> Dodam coś od siebie też. EU to socjalizm. A kto jeździ autami z dużymi silnikami? Bogacze. No to

> bogaczom trzeba dosrać

Bo Zieloni to współcześni bolszewicy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jezdzilem 2.0l X1, ba wbrew co mnie tu niektorzy osadzaja, ze nie nawidze Diesle, o malo nie

> kupilem[...], jednak wyrafinowanie i kultura pracy... oraz identyczna opinia szybko mnie

> wyleczyly z tego pomyslu[...]

Jakoś Ci się nie dziwie. Wersja 204KM jest imho do tego auta za słaba jak ktoś się przesiada z czegoś mocniejszego. Ciekaw jestem jak byś ocenił wersje 218KM. No i bez dyskusji jest kwestia kultury pracy. z tym jest kiepsko.

Poskapili wyciszenia i to słychać.

> Mial byc Kombi , ale V6[...], jednak puknela mnie w leb[...]

> Patrze wlasnie na VW Kombi Alltrack i podoba mi sie - ba Diesel 2.0l ale nie bede sie na sile

> polonizowal...

Napisano

> Powiem tak - analogiczne do wersji 3.0TDI, bo tamtych tez bylo sporo.

Ale co to znaczy? W danym roku BMW oferuje równolegle ok 4-5 wersji 3.0 diesel. One się dość mocno od siebie różnią. Także kultura pracy. Wyższe ciśnienie na listwie to już nieco cichsza praca. Poza tym moim zdaniem BMW kiepsko wycisza silniki. Zdaniem sprzedawcy taka filozofia marki. Kierowca ma słyszeć silnik.

Napisano

> Nie - przyzwyczajenie powoduje, ze tymi automi nie da sie jezdzic.

To nie przyzwyczajenie - to nieumiejetnosc adaptacji. Co do reszty nie bede dyskutowal, bo podpierasz sie tutaj podatkami, a akurat w PL nie ma to zastosowania - u nas liczy sie zuzycie paliwa, a to mimo wszystko w dieslach jest znacznie mniejsze.

Napisano

> [..]a potem napisac hejterski

> Stary cos ci sie pomieszalo, watek jest o Chrysler 300 V6 Diesel, a take cos IMVHO swiadczy, ze po

> prostu nie znosisz jak ktos ma inne zdanie niz ty[...]

Rownie dobrze moge to napisac o tobie - meczysz te diesle juz od dluzszego czasy, argumenty (mimo, ze sa zbijane przez wielu forumowiczow) wciaze te same, a ty dalej swoje... Rozmowa z toba o dieslach to rozmowa ze sciana.

> Ja ci nie zabraniam jezdzic Diesel, ale mam prawo do opini jak i wiekszosc ludzi, ze Diesel to w

> aucie osobowym pomylka[...] a ty mi dajesz odpowiedz "Bo u was to murzynow bija"[...]

Nie - nie umiecie jezdzic, tez mam prawo do takiej opinii.

> Wyobraz sobie, ze przesiadasz sie z czegos co jezdzi na cos co nie jezdzi, jak Kravitz zauwazyl

> sila przyzwyczajenia jest silna...

Przesiadlem sie - wiele razy i jakos do tej pory nikt mi nie wjechal w bok na rondzie, co tu przytaczasz, a co swiadczy o totalnej ignorancji (wrecz glupocie) kierowcy.

> Odpisuja jak ty powinienem byl napisac:

> "Przykro mi, ze nie stac cie na V8, wiec wychwalasz Diesel bo nie umiesz jezdzic porzadna benzyna"

Dowcip calej sytuacji polega na tym, ze jezdzilem (wg. ciebie) porzadnymi benzynami (V8 i V6, a nawet V12) i jakos nie mialem z tym problemu, nikt mi na rondzie w bok nie wjechal, ja tez w nikogo nie wjechalem i nie produkuje tutaj watkow jakie to V8 jest zle bo mnie nie stac lub wjechalem komus w kuper nie umiejac opanowac samochodu.

> I zeby bylo jasne tak wcale nie mysle, ale tak odbieram twoja odpowiedz, wiec wybacz aluzje i

> ironie ostatniego zdania i tytulu[...]

Mnie to nie wzrusza. Nie jestem jakims entuzjasta diesli (znam ich mankamenty), ale to co wypisujesz jako ich najwieksze wady, w naszych realiach jest po prostu stekiem bzdur. Pamietam jak swego czasu podawales tu spalanie benzynowej V8 i byla dyskusja o tym na ile realne jest w PL - wiele osob pisalo, ze masz tak niskie bo i warunki ruchu specyficzne, w PL sie tak nie da. Potem wyskoczyles z Captiva, ktora dla odmiany zlopala jak smok wawelski, co bylo kolejnym fenomenem. Moje spostrzezenie jest takie, ze albo nie umiesz jezdzic dieslem i zostales diesel-hejterem albo po prostu tutaj trollujesz w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> Rownie dobrze moge to napisac o tobie - meczysz te diesle juz od dluzszego czasy,[...] Rozmowa z toba o

> dieslach to rozmowa ze sciana.

1. Przeczytaj najpierw tytul glownego posta i idea.gif - pomysl, co to ma wspolnego z tym o czym piszesz - zero, nic, null

2. Ze mna nie ma obowiazku rozmowaniazlosnik.gif[...]

3. Ze sciana, rozumiem, rozwazam wydanie $60,000 na Diesel i ja je meczehahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif? Podkresle, wlasnej $$$ nie sasiada, nie banku[...]

Chyba przeczy to delikatnie temu "Ach, och nie nawidze Diesel"

> Nie - nie umiecie jezdzic, tez mam prawo do takiej opinii.

alez ja ci jej nie broniepanic.gif[...]

Tak jak ty masz prawo do opinii, tak i ja tez mamzlosnik.gif

> Przesiadlem sie - wiele razy i jakos do tej pory nikt mi nie wjechal w bok na rondzie, co tu

> przytaczasz, a co swiadczy o totalnej ignorancji (wrecz glupocie) kierowcy.

Coz nie ma sensu nad tym dyskutowac, ty wiesz swojeskromny.gif

> Dowcip calej sytuacji polega na tym, ze jezdzilem (wg. ciebie) porzadnymi benzynami (V8 i V6, a

> nawet V12) [...]

Z ciekawosci ile km?zlosnik.gif

> Mnie to nie wzrusza. [...]

Wlasnie widzehahaha.gif

Pamietam

> jak swego czasu podawales tu spalanie benzynowej V8 i byla dyskusja o tym na ile realne jest w

[...] Potem wyskoczyles z Captiva, ktora dla odmiany zlopala jak smok wawelski, co bylo kolejnym

> fenomenem. Moje spostrzezenie jest takie, ze albo nie umiesz jezdzic dieslem i zostales

> diesel-hejterem albo po prostu tutaj trollujesz w tym temacie.

Mnie o trolling posadzaszhahaha.gif? Napisze jeszcze raz, popatrz na tytyl posta (mojego autorstwa) i twoja odpowiedz[...] Co do Craptiva moge cie zapewnic, ze nic sie nie zmienilozlosnik.gif[...] Dalej zlopia po 11l czyli tyle samo co RAV4 z benzynalizak.gif[...]

Z reszta, nic nie pisz nie ma sensu nad tym dyskutowac... Nie zgodzimy sie...lizak.gif[...] Dobrej nocy zyczemamba.gif[...]30.GIF[...]

Napisano

Również nie jestem zwolennikiem diesli w osobówkach, chyba, że jest to coś więcej niż R4.

Jeśli szukasz SUVa to przejedź się bmw X3/X5 z R6 pod maską. IMHO jest ogromna różnica między nim a R4 z tej samej stajni. Powiem więcej, dźwięk R6d może się nawet podobać podczas gdy R4 to tak jak być miłośnikiem muzyki klasycznej a słuchać techno.

Napisano

> Piotr nie jest tak.

> U nas w PL ludzie na rondach jeżdżą jak ostatnie pipy i dlatego może tego typu sytuacje spowodowane

> tylko i wyłącznie turbolagiem się nie zdarzają.

> U nich zapewne jeździ się szybko na tego typu skrzyżowaniach i jak widzisz że się zmieścisz na styk

> to jedziesz. No i masz zdziwienie że nie ma zupełnie reakcji na gaz. A jeszcze przed chwilą

> reakcja była i to bardzo dobra (bo turbo grało).

Na rondzie powinno się jeździć bezpiecznie czy u nas czy tam, nie ma znaczenia. Jeśli ktoś twierdzi, że dieslem nie da się z ronda ,,uciec'' to trzeba tylko z politowaniem głową pokiwać. Idąc tym tokiem myślenia śmiertelność na rondach w samochodach do 80 KM powinna wynosić 99% bo to nie jedzie ani z dołu, ani z góry, ani środkiem ok.gif

Napisano

> To nie przyzwyczajenie - to nieumiejetnosc adaptacji. Co do reszty nie bede dyskutowal, bo

> podpierasz sie tutaj podatkami, a akurat w PL nie ma to zastosowania - u nas liczy sie zuzycie

> paliwa, a to mimo wszystko w dieslach jest znacznie mniejsze.

Bardzo trafne podsumowanie, zwłaszcza ten wycinek ,,To nie przyzwyczajenie - to nieumiejetnosc adaptacji'' ok.gif

Napisano

Zabawa się zaczyna z v8 diesla. Jeżdze sporadycznie taką toyotką w land cruiserze i dźwięk super jak na klekota

Napisano

> Na rondzie powinno się jeździć bezpiecznie czy u nas czy tam, nie ma znaczenia. Jeśli ktoś

> twierdzi, że dieslem nie da się z ronda ,,uciec'' to trzeba tylko z politowaniem głową

> pokiwać.

Da się, tylko trzeba wiedzieć, że twoje auto nie odjedzie natychmiast.

>Idąc tym tokiem myślenia śmiertelność na rondach w samochodach do 80 KM powinna

> wynosić 99% bo to nie jedzie ani z dołu, ani z góry, ani środkiem

No, to pokazuje jak jeździsz na rondzie?

jaka kurna śmiertelność na rondzie? zlosnik.gif Przy takich prędkościach kończy się na pogniecionej blasze, a i to nie zawsze.

Jakoś w Holandii ludzie wjeżdżali na rondo z marszu, prawie nikt przed rondem nie stawał do 0km/h. Zaryzykowałbym twierdzenie że zupełnie nikt, bez "prawie".

Napisano

> Zabawa się zaczyna z v8 diesla. Jeżdze sporadycznie taką toyotką w land cruiserze i dźwięk super

> jak na klekota

Ile to ma ? 200KM? W ciężkiej budzie to ma być zabawa?

Napisano

> podpierasz sie tutaj podatkami, a akurat w PL nie ma to zastosowania - u nas liczy sie zuzycie

> paliwa, a to mimo wszystko w dieslach jest znacznie mniejsze.

Gdyby nie preferencyjne podatki na diesla to nikt by nie pakował diesla do osobówek. Poza EU nigdzie na świecie się tego nie robi. Nigdzie też na świecie diesel nie był traktowany preferencyjnie.

Napisano

> Ile to ma ? 200KM? W ciężkiej budzie to ma być zabawa?

200kW smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.