Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

6 cyl Diesel - VM RA 630 DOHC lepszy niz 4 cyl???

Featured Replies

Napisano

No dobra, jak wiekszosc wie jestem przeciwniekie kosiarek i Diesellizak.gif[...]

Aleold.gif - czy kultura pracy 6 cyl Diesel jest inna niz 4 cyl niewiem.gif???

Tzn - czy jak kazdy Diesel - nazywany "10sec delay car" ma opoznienie jak sie na gaz nadepniehmm.gif?

Ergo co to za Diesel niewiem.gif???? VM Motori RA 630 DOHC 176kW i 6 cylindorw lizak.gif???

7895385840_a13beef652_z.jpg

Nie chodzi mi o klotnie Diesel vs benzyna, ale o opinie kto moze porownac 4 cyl Diesel z 6 cyl Dieselidea.gif

Napisano

> No dobra, jak wiekszosc wie jestem przeciwniekie kosiarek i Diesel[...]

> Ale - czy kultura pracy 6 cyl Diesel jest inna niz 4 cyl ???

Jest inna.

Ja miałem R5 diesla i juz było inaczej niż w R4.

Powiedziałbym, że przy butowaniu ten diesel miał bardzo ładny dźwięk, jeśli nie piękny ok.gif

Na wolnych obrotach dźwięk niestety był dieslowy, ale i tak lepszy niż R4.

Tutaj masz przykład. Takie fajne bulgotanie przy depnięciu ok.gif

> Tzn - czy jak kazdy Diesel - nazywany "10sec delay car" ma opoznienie jak sie na gaz nadepnie?

Tak, u mnie właśnie tak było, co doprowadziło do sprzedaży skądinąd bardzo fajnego auta ok.gif

Napisano

polecam sprawdzić rzędową szóstkę od BMW. Bardzo fajnie to pracuje jak na diesla.

Napisano

> Tzn - czy jak kazdy Diesel - nazywany "10sec delay car" ma opoznienie jak sie na gaz nadepnie?

> Ergo co to za Diesel ???? VM Motori RA 630 DOHC 176kW i 6 cylindorw ???

> Nie chodzi mi o klotnie Diesel vs benzyna, ale o opinie kto moze porownac 4 cyl Diesel z 6 cyl

> Diesel

Oczywiście, że jest różnica. Jeździłem trochę 2.5 vw dieslem i sporo DC Volvo (co prawda 5 cylindrowy) i moim skromnym zdaniem to zupełnie inna bajka. Szczególnie w połączeniu z automatem.

Napisano

> polecam sprawdzić rzędową szóstkę od BMW. Bardzo fajnie to pracuje jak na diesla.

Fakt, fajnie szumi jak na diesla. A z 5 cylindrów najładniejszy dźwięk ma moim zdaniem 2,4JTD.

Napisano

Kultura pracy i dzwiek oczywiscie sa inne, duzo lepsze.

Niestety ciagle ma. Niewazne ile cylindrow, lag wystepuje jak najbardziej.

Napisano

Ja nie rozumiem gdzie wy wszyscy macie to opóźnienie w dieslach niewiem.gif

Napisano

> Ja nie rozumiem gdzie wy wszyscy macie to opóźnienie w dieslach

Pedał gazu jest gumowy. W każdym turbo.

Reakcja na dodanie i ujęcie gazu niestety jest opóźniona. Podczas toczenia się po trasie czy stania w korku w mieście nie poczujesz tego, ale w zakrętach to przeszkadza. Kwestia gustu ok.gif

Napisano
  • Autor

Dwa rozwalone w ostatnim miesiacu sa tego wystarczajacym dowodemlizak.gif.

Naciskasz a tam," jestem Diesel, o fcuk jedziemy gaz nacisneli" i boomchaja.gif, oba stracone w takich samych okolicznosciach na rondzie, strzal w bok.

drive.gifprzesiadka byli z 2.4 l 4 cyl Toyota Rav4 - wiec tez zadna rakiea, ale jednak...lizak.gif

Napisano

Przejedź się Pugiem 207 1.4 HDI to zrozumiesz. Ja od dziś jeżdżę i tragedia sciana.gif

Napisano

> polecam sprawdzić rzędową szóstkę od BMW. Bardzo fajnie to pracuje jak na diesla.

Miałem R6 3.0 i dźwięk miał w miarę OK. Jeżdżę różnymi dieslami R4 i po prostu ohyda jeśli chodzi o dźwięk i większe lub mniejsze turbodziury

Napisano

> Przejedź się Pugiem 207 1.4 HDI to zrozumiesz. Ja od dziś jeżdżę i tragedia

1.4HDi to jeszcze ma niewielka turbodziure, o wiele gorszy jest 2.0HDI 120KM montowany w Expertach, tam do prawie 2krpm nie dzieje sie prawie nic (po wlaczeniu klimy DOKLADNIE nic), potem lup i zaraz ok 3krpm spadek momentu.

Dla porownania takie Ducato 2.3MJ kompletnie nie ma turbodziury, probowalem ja znalezc i sie w koncu podalem zlosnik.gif

Napisano

Przejedź się jakim V6 na gaźniku, zobaczysz wtedy jaki lag mają współczesne turbodiesle yikes.gif

Napisano

> Przejedź się jakim V6 na gaźniku, zobaczysz wtedy jaki lag mają współczesne turbodiesle

Nie potrzeba V6. Ja po jeździe moim R4, jak wsiąde do cdi ojca to nie mogę zdzierżyć tego opóźnienia.

Napisano

> Przejedź się Pugiem 207 1.4 HDI to zrozumiesz. Ja od dziś jeżdżę i tragedia

Heh, przejedź się Fabią z 1.4 TDI. TRZYcylidrowy diesel. Tylko dla masochistów facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> 1.4HDi to jeszcze ma niewielka turbodziure, o wiele gorszy jest 2.0HDI 120KM montowany w Expertach,

> tam do prawie 2krpm nie dzieje sie prawie nic (po wlaczeniu klimy DOKLADNIE nic), potem lup i

> zaraz ok 3krpm spadek momentu.

Najgorszą turbodziurę IMHO ma Opel Combo 1.3 (pomijam Fabię 1.4 TDI, to w ogóle nie jest silnik, tylko kpina z ludzi). Do 2.000 reakcji na pedał gazu brak, absolutnie, potem jest kop w plecy z utratą trakcji (1,2, na wyższych biegach nie przyspiesza w ogóle), a powyżej 3.000 jest tylko warkot i wibracje, przyspieszenia już nie ma. Przy 4.000 obroty się kończą. Taki to "urok" małego diesla no.gif

Napisano

> Kultura pracy i dzwiek oczywiscie sa inne, duzo lepsze.

> Niestety ciagle ma. Niewazne ile cylindrow, lag wystepuje jak najbardziej.

Sto procent zgoda. Lagi są mniejsze w rozwiązaniach 2 lub 3 turbiny. Gdzie mała turbina ma szanse się szybciej rozkręcić. 4/6 cyl to tylko lepsza kulturA pracy. Pod warunkiem ze to R6 a nie V6.

Napisano

> Sto procent zgoda. Lagi są mniejsze w rozwiązaniach 2 lub 3 turbiny. Gdzie mała turbina ma szanse

> się szybciej rozkręcić. 4/6 cyl to tylko lepsza kulturA pracy. Pod warunkiem ze to R6 a nie

> V6.

No ale V6 i tak będzie pod względem kultury jazdy lepsze, niż R4. Gorsze niż R6, ale wciąż lepsze niż R4.

Napisano

> No ale V6 i tak będzie pod względem kultury jazdy lepsze, niż R4. Gorsze niż R6, ale wciąż lepsze

> niż R4.

Niuanse.

Napisano

> Heh, przejedź się Fabią z 1.4 TDI. TRZYcylidrowy diesel. Tylko dla masochistów

Nie, dziękuję grinser006.gif

Napisano

> Heh, przejedź się Fabią z 1.4 TDI. TRZYcylidrowy diesel. Tylko dla masochistów

Ciekaw jestem jak sobie z tym tematem poradzi BMW.

Napisano

> Ciekaw jestem jak sobie z tym tematem poradzi BMW.

No na pewno lepiej niż VW, ale szału się nie spodziewaj. Trzy cylindry to trzy cylindry no.gif

Napisano

> No na 1 trzeba gaz wciskać

facepalm%5B1%5D.gif

> Też mam 1,4 D w Yarku i nie ma tragedii, tylko trzeba pilnować, by obroty były odpowiednie do

> przyspieszania

1.4 w Yarku to nie 1.4 w Pugu. Yarkiem też jeździłem i jedzie normalnie. 1.6 od VW też. Pisałem konkretnie o HDI, że jest badziew. Jedyny plus jak dla mnie, że jest super wyciszony

Napisano

> Sto procent zgoda. Lagi są mniejsze w rozwiązaniach 2 lub 3 turbiny. Gdzie mała turbina ma szanse

> się szybciej rozkręcić. 4/6 cyl to tylko lepsza kulturA pracy. Pod warunkiem ze to R6 a nie

> V6.

A w turbo benzynie laga nie ma?

Napisano

> A w turbo benzynie laga nie ma?

W VC 2.8 Turbo nie jest odczuwalny. W R5 GT Turbo jest spory ale to zabytek na gaźniku

Napisano

Zależy w jakiej. W niektorych nowoczesnych prawie nie.

Napisano

> Zależy w jakiej. W niektorych nowoczesnych prawie nie.

Nowoczesność tu nie ma nic do rzeczy. Po prostu turbina rozpędza się i zaczyna pracować nie od razu, tylko w okolicach 2.000-2.500 obrotów. Jeżeli mamy duży silnik, to on sprawnie napędza auto nawet bez turbiny i lag jest minimalny. Jeżeli duże auto jest napędzane silniczkiem 1.4, który ma po rozpędzeniu turbiny 160 KM, ale dopóki turbina nie działa zaledwie 30 KM przy obrotach 2.000, to dziura będzie bardzo odczuwalna. W przypadku silnika np. 2.5 przy 2.000 obrotów ma się 60 KM do dyspozycji, lag jest mniej odczuwalny.

Napisano

> Nowoczesność tu nie ma nic do rzeczy. Po prostu turbina rozpędza się i zaczyna pracować nie od

> razu, tylko w okolicach 2.000-2.500 obrotów. Jeżeli mamy duży silnik, to on sprawnie napędza

> auto nawet bez turbiny i lag jest minimalny. Jeżeli duże auto jest napędzane silniczkiem 1.4,

> który ma po rozpędzeniu turbiny 160 KM, ale dopóki turbina nie działa zaledwie 30 KM przy

> obrotach 2.000, to dziura będzie bardzo odczuwalna. W przypadku silnika np. 2.5 przy 2.000

> obrotów ma się 60 KM do dyspozycji, lag jest mniej odczuwalny.

Współczesne t.benzyny maja maks moment przy 1100-1250 rpm i stopień sprężania nawet 11:1, do tego sprezarki z małym lagiem i typu twinscroll. Uważasz ze to bez znaczenia?

Napisano

> Współczesne t.benzyny maja maks moment przy 1100-1250 rpm i stopień sprężania nawet 11:1, do tego

> sprezarki z małym lagiem i typu twinscroll. Uważasz ze to bez znaczenia?

To pudrowanie pryszcza. Niezależnie od tych wszystkich drogich i skomplikowanych zabawek małe turbodoładowane silniki nadal mają turbodziurę i będą mieć. Minimalną turbodziurę miał VW 1.4 160KM, ale to przez kompresor. Niestety, VW nie dał rady ogarnąć tego silnika i został wycofany. 1.4 122KM laga ma i jest on bardzo odczuwalny. Nie spotkałem się jeszcze z małą turbobenzyną, która nie miałaby laga. Duże - owszem, lag jest minimalny (przez pojemność), ale w przypadku małej zawsze jest denerwujące opóźnienie i "zawieszenie" przy dodaniu gazu na małych obrotach.

Napisano

>4/6 cyl to tylko lepsza kulturA pracy. Pod warunkiem ze to R6 a nie V6.

mowisz, ze v6 ma gorsza badz taką samą kulture pracy jak R4?

Napisano

Jeździłem R6 i V6 Diesel i R4 i różnica była bardzo duża. Najlepiej wypadł chyba 2.5DTI R6 z Omegi, ale tam dobre wyciszenie było, całkiem fajnie też chodził 3.0 V6 CDTI z Vectry C. A jeździłem jeszcze np. 1.3CDTI to była masakra. zlosnik.gif

Napisano

> mowisz, ze v6 ma gorsza badz taką samą kulture pracy jak R4?

Ale on dziwne rzeczy ostatnio gada, wiesz tylko BMW.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem R6 i V6 Diesel i R4 i różnica była bardzo duża. Najlepiej wypadł chyba 2.5DTI R6 z Omegi,

> ale tam dobre wyciszenie było, całkiem fajnie też chodził 3.0 V6 CDTI z Vectry C.[...]

Czy w EU jest taki sam 270747800-sex.gifpad.giffacepalm%5B1%5D.gif na ilosc cm3 w Diesel i w benzynie, tzn czy rzad cie karzekara.gif za posiadanie wiecej cm3 i musisz wiecej $$$niewiem.gif???

Ergo, nacisk jest na male Diesel czy Diesel to Diesel i nie ma znaczenia ile ma cm3?hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No na 1 trzeba gaz wciskać [...], by obroty były odpowiednie do

> przyspieszania

Od tego sie w Diesel gluchnieold.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kultura pracy i dzwiek oczywiscie sa inne, duzo lepsze.

hmm.gif Pojedzielm dzis Ford Territory 2.7l Diesel 6 cyl - widzeidea.gif, ze sie tak nie trzesiehmm.gif, vibracje dlaej sapad.gifsick.gif, ale juz nie takie jak 4cylhmm.gif

> Niestety ciagle ma. Niewazne ile cylindrow, lag wystepuje jak najbardziej.

Mniejszyhmm.gif? - (pytam bo moze, moje subiektywne odczucianiewiem.gif W 4.5l V8 Land Cruiser Lag-a brakhmm.gif

Napisano
  • Autor

hmm.gif. Turbo benzyna jezdzilem tylko 4.0l I6 - lagu brakidea.gif[...] Malymi nie jezdzilem, wiec sie nie wypowiem jak te kosiarki chodzaniewiem.gif

2002.11.18_eng_Ford_FalconXR6Turbo.jpg

Napisano
  • Autor

[...] i moim skromnym zdaniem to zupełnie inna bajka. Szczególnie w połączeniu z

> automatem.

Jak inna jest ta bajkazlosnik.gif??? Mniej vibracjihmm.gif, halas mniejszy?

Napisano
  • Autor

Prawie kiedys kupilem X1 Diesel - wyleczylem sie facepalm%5B1%5D.gif, jak mi d..kara.gif wytrzeslohmm.gif[...]

Mowisz o 3.0l z X3hmm.gif?

Napisano
  • Autor

> Jest inna.

> Ja miałem R5 diesla i juz było inaczej niż w R4.

[...]

> Tutaj masz przykład. Takie fajne bulgotanie przy depnięciu

Uszy bolazlosnik.gif - to jak stary kot sie wydzierawink.gif

> Tak, u mnie właśnie tak było, co doprowadziło do sprzedaży skądinąd bardzo fajnego auta

hmm.gif Jak narazie co dzisdrive.gif to chyba nawet ilosc cyl i cm3 nie ma znaczeniahmm.gif[...] Placic za ciezarowke w aucie osobowymsick.gif - chyba nie, ale jeszcze 270747800-sex.gif temat ...glebiejzlosnik.gif

Napisano

> mowisz, ze v6 ma gorsza badz taką samą kulture pracy jak R4?

Mowie ze masz problemy z czytaniem.

Napisano

> Dwa rozwalone w ostatnim miesiacu sa tego wystarczajacym dowodem.

> Naciskasz a tam," jestem Diesel, o fcuk jedziemy gaz nacisneli" i boom, oba stracone w takich

> samych okolicznosciach na rondzie, strzal w bok.

> przesiadka byli z 2.4 l 4 cyl Toyota Rav4 - wiec tez zadna rakiea, ale jednak...

Bo jeździć to trzeba umieć ok.gif jak ktoś wjazd w bok na rondzie tłumaczy ,,turbo dziurą'' w dieslu to nie mam pytań no.gif

Napisano
  • Autor

> Bo jeździć to trzeba umieć

Kosiarkapanic.gif??? Konkurencje dla JD trzeba zrobiczlosnik.gif[...] ale wola ta oryginalnalizak.gif[...] przynajmniej mi miejsca w garazu nie zajmujewink.gif[...]

4965j11_20.jpeg

jak ktoś wjazd w bok na rondzie tłumaczy ,,turbo dziurą'' w dieslu to

> nie mam pytań

Ja nie mam pytan, jak sie ideologie do silnika ktory nie ma prawa istnienie, gdyby nie przepisy podatkowe. fly.gif[...]

Diesel ma turbo, przesiac sie z 3.6l V6 195kW do auta ktore mowi "jestem Diesel, aaaaaaaaaaaaaaa drive.gif ncisnal gaz , oooooooooooooooooo jedziemy" a sec leca...lizak.gif[...]

[...] to zobaczymy.

Wypelnialem paiery za oba rozwalone i gdybym sam jednym nie pojezdzil pare tyg. to tez bym chlopakom nie wierzyl ... Z resztziew.gif - busted.gif sam mowil, ze to normalne, lud mysli, ze to benzyna i sie przeslizgnie... Na szczescie tylko 6% luda sie myli i kupuje Dieselzlosnik.gif*

* ideologia dorobiona.

Napisano

> Prawie kiedys kupilem X1 Diesel - wyleczylem sie , jak mi d.. wytrzeslo[...]

> Mowisz o 3.0l z X3?

Musisz pamiętać, że tutaj istnieją inne samochody niż SUV cool.gif

Najdłużej miałem do czynienia z dieslem R6 w modelu 525d E60.

Zaraz po odpaleniu było słychać, że to diesel. Po unormowaniu obrotów już trzeba się przysłuchiwać. Silnik ciągnie równo i pracuje bardzo kulturalnie. Reakcja na gaz też jest ok jeśli nie próbujesz przyspieszać od biegu jałowego.

Napisano

> Dwa rozwalone w ostatnim miesiacu sa tego wystarczajacym dowodem.

> Naciskasz a tam," jestem Diesel, o fcuk jedziemy gaz nacisneli" i boom, oba stracone w takich

> samych okolicznosciach na rondzie, strzal w bok.

> przesiadka byli z 2.4 l 4 cyl Toyota Rav4 - wiec tez zadna rakiea, ale jednak...

Mam teraz Rav z dieslem 2.2 177km i śmigałem troche dla porównania przed zakupem benzyną 2.4 ( nie pamietam ile km ) Wniosek taki ze ten potor benzynowy ma się ni jak do diesla, benzyna jest strasznie mułowata, a moce silnika w km są podobne.

Napisano

> Mam teraz Rav z dieslem 2.2 177km i śmigałem troche dla porównania przed zakupem benzyną 2.4 ( nie

> pamietam ile km ) Wniosek taki ze ten potor benzynowy ma się ni jak do diesla, benzyna jest

> strasznie mułowata, a moce silnika w km są podobne.

Bo w klekocie masz turbo, miałbyś to samo w benzynie i klekot zostawałby w tyle.

Napisano

> Bo w klekocie masz turbo, miałbyś to samo w benzynie i klekot zostawałby w tyle.

Raczej podejrzewam, ze kolega nie wie do czego służy skrzynia biegów.

Napisano

> Kosiarka??? Konkurencje dla JD trzeba zrobic[...] ale wola ta oryginalna[...] przynajmniej mi

> miejsca w garazu nie zajmuje[...]

> jak ktoś wjazd w bok na rondzie tłumaczy ,,turbo dziurą'' w dieslu to

> Ja nie mam pytan, jak sie ideologie do silnika ktory nie ma prawa istnienie, gdyby nie przepisy

> podatkowe. [...]

> Diesel ma turbo, przesiac sie z 3.6l V6 195kW do auta ktore mowi "jestem Diesel, aaaaaaaaaaaaaaa

> ncisnal gaz , oooooooooooooooooo jedziemy" a sec leca...[...]

> [...] to zobaczymy.

> Wypelnialem paiery za oba rozwalone i gdybym sam jednym nie pojezdzil pare tyg. to tez bym

> chlopakom nie wierzyl ... Z reszt - sam mowil, ze to normalne, lud mysli, ze to benzyna i sie

> przeslizgnie... Na szczescie tylko 6% luda sie myli i kupuje Diesel*

> * ideologia dorobiona.

Tym wywodem udawadniasz, ze po prostu nie umiesz jezdzic niczym innym niz klasyczna benzyna - po prostu. Strzal w bok na rondzie hahaha.gif Gdyby Twoi koledzy siedzieli w RX-8 tez by dostali strzal w bok, bo pewnie obserwacja obrotomierza i ogarniecie jak ten silnik sie zachowuje to juz ciezko przychodzi, oj ciezko. Wszystkim trzeba sie nauczyc jezdzic, jak ktos lata popylal wolnossaca benzyna, a teraz siada za TD (niezbyt chyba nowoczesnym) i jeczy, ze jest lag, ze 10 sec delay itp. itd. to mi sie kojarzy z gosciem, ktory twierdzi, ze najlepsze to byly parowozy za jego mlodosci, a teraz to juz takich nie robia (taki klasyczny dziadyga). Jest takie fajne przyslowie: Plochomu tancoru i jajca mieszajut - idealnie pasuje do dorabianych tu przez Ciebie "wad" diesla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.