Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszeństwo - kto je ma?

Featured Replies

Napisano

Sytuacja taka:

autostrada, 3 pasy ruchu, środkowy pusty.

Na lewym i prawym 2 samochody (po 1 na każdym pasie) równocześnie zjeżdżające na środkowy pas.

Kto ma pierwszeństwo?

I dlaczego?

Napisano

> Sytuacja taka:

> autostrada, 3 pasy ruchu, środkowy pusty.

> Na lewym i prawym 2 samochody (po 1 na każdym pasie) równocześnie zjeżdżające na środkowy pas.

> Kto ma pierwszeństwo?

> I dlaczego?

Jeżeli masz Prawo Jazdy i nie znasz odpowiedzi na to pytanie, to czym prędzej oddaje je do WK, bo stwarzasz realne zagrożenie na drodze dla siebie i innych yikes.gif

Napisano

> Sytuacja taka:

> Na lewym i prawym 2 samochody (po 1 na każdym pasie) równocześnie zjeżdżające na środkowy pas.

> Kto ma pierwszeństwo?

> I dlaczego?

A nie uczyli na kursie, ze pierwszenstwo ma ten z prawej? oslabiony.gifshocked.gif

Napisano

> Sytuacja taka:

> Kto ma pierwszeństwo?

> I dlaczego?

Pierwszeństwo wjazdu na środkowy pas ma pojazd znajdujący się z prawej strony

Napisano
  • Autor

Do wszystkich powyżej:

przepisy mówią wyrażnie, że masz jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni (tyczy sie to również pasów na autostradzie), a pierwszeństwo z prawej obowiązuje na skrzyżowaniu równożędnym.

Więc?

Napisano

> Do wszystkich powyżej:

> przepisy mówią wyrażnie, że masz jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni (tyczy sie to również

> pasów na autostradzie), a pierwszeństwo z prawej obowiązuje na skrzyżowaniu równożędnym.

> Więc?

Kolega wyżej Ci napisał - pierwszeństwo ma ten, który jest po prawej.

Napisano

Mam prawo jazdy od 10 lat i dobrze pamiętam, że było to omawiane na kursie. Za jajka czy za skrzydełko od cielaka masz prawo jazdy?

Napisano
  • Autor

Możecie podać podstawę prawną (konkretnie paragraf, punkt, etc.)?

Napisano

> Do wszystkich powyżej:

> przepisy mówią wyrażnie, że masz jechać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni (tyczy sie to również

> pasów na autostradzie), a pierwszeństwo z prawej obowiązuje na skrzyżowaniu równożędnym.

> Więc?

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Napisano

> Do wszystkich powyżej:

> Więc?

Więc idź się doucz a nie pisz bzdur.

Napisano

Mi wykładowca tłumaczył to tak, że jak Ty z lewego pasa zjeżdżasz na środkowy w tym samym momencie co ktoś z prawego to masz go po swojej prawej i musisz mu ustąpić (właśnie takie nawiązanie do reguły prawej strony). Nie wiem czy to właśnie o to chodzi czy jakieś inne przepisy to regulują, ale w głowie zostało, czyli efekt osiągnięty smile.gif

Napisano

> Możecie podać podstawę prawną (konkretnie paragraf, punkt, etc.)?

Art 22.

4.

Quote:

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa

pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten

pas z prawej strony.

Napisano

> Do wszystkich powyżej:

> Więc?

To co napisałeś jest w paragrafie 16. Czytaj dalej ustawę...

Napisano

> Więc?

Więc stosując Twoją (wątpliwej jakości) logikę, winni są drogowcy i projektant drogi - po co idiota wymyślił 3 pasy, skoro masz jechać tylko prawym?

Jak jeszcze dopiszesz, że nie wolno wyprzedzać, bo mam jechać jak najbliżej prawej krawędzi - wtedy z wrażenia wpadnę pod biurko i skończę pisać... yikes.gifzlosnik.gif

Napisano

> Do wszystkich powyżej:

> Więc?

Gdybys pytal o jakas skomplikowana sytuacje, to moglibysmy dyskutowac na forum. Ale zadajesz pytanie, na ktore odpowiedz zna kazdy kursant nauki jazdy - przeciez to sa podstawy kodeksu drogowego, jesli mialbys chociaz raz w zyciu kodeks drogowy w reku to bys na pewno to pamietał. Wniosek - albo nie masz prawa jazdy albo sobie robisz jaja.

Napisano

> Gdybys pytal o jakas skomplikowana sytuacje, to moglibysmy dyskutowac na forum. Ale zadajesz

> pytanie, na ktore odpowiedz zna kazdy kursant nauki jazdy - przeciez to sa podstawy kodeksu

> drogowego, jesli mialbys chociaz raz w zyciu kodeks drogowy w reku to bys na pewno to

> pamietał. Wniosek - albo nie masz prawa jazdy albo sobie robisz jaja.

Jest jeszcze inna możliwość. Tego przepisu kiedyś nie było i - o ile dobrze pamiętam - dopiero w latach 90 ub. wieku został dodany do Kodeksu Drogowego. Zatem możliwy jest częsty przyppadek, gdy ktoś kiedys się nauczył przepisów i nie zna aktualnych. A zmian było dużo, nie tylko ta jedna.

Napisano

> A nie uczyli na kursie, ze pierwszenstwo ma ten z prawej?

Jak robilem prawko w 1994 to jeszcze nie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak robilem prawko w 1994 to jeszcze nie

Ja w 1991 - też mówili inaczej. Wtedy też w telewizji w jakimś motoryzacyjnym programie wypowiadał się jeden policjant, że pierwszeństwo ma ten z lewego pasa, bo wjeżdżając na środkowy "przybliża się" do prawej krawędzi jezdni, a ten z praego "oddala się" od niej. smile.gif

Napisano

> Jest jeszcze inna możliwość. Tego przepisu kiedyś nie było i - o ile dobrze pamiętam - dopiero w

> latach 90 ub. wieku został dodany do Kodeksu Drogowego

mozliwe

ale lata 90-te to byly jakies 20 lat temu.

Warto by bylo jednak odswiezyc swoja wiedze od tamtego czasu, a nie kompromitowac sie takimi pytaniami na forum zlosnik.gif

Napisano

> Sytuacja taka:

> Kto ma pierwszeństwo?

> I dlaczego?

Jak nie wiadomo o co chodzi, to zasada prawej ręki...

Napisano

> Jak nie wiadomo o co chodzi, to zasada prawej ręki...

To może być w pewnych sytuacjach niewłaściwe podejście, jeśli jeden z pojazdów jest podporządkowany względem drugiego. Wówczas nie pomoże ani prawa reka, ani strona świata z której nadjeżdża.

Napisano

Mam PJ od ponad 40lat, niedawno też dowiedziałem się o ograniczeniach prędkości na zielonych tablicach miejscowości.Podrugie o wyprzedzaniu z prawej strony na autostr. i drog. expr.W/w drogi mogą być traktowane jako jednokierunkowe.

Napisano

> Mam PJ od ponad 40lat, niedawno też dowiedziałem się o ograniczeniach prędkości na zielonych

> tablicach miejscowości.Podrugie o wyprzedzaniu z prawej strony na autostr. i drog. expr.W/w

> drogi mogą być traktowane jako jednokierunkowe.

To nie są drogi jednokierunkowe tylko drogi z jezdniami jednokierunkowymi i dlatego wolno na nich wyprzedzać z prawej

Napisano

Litości, też zdawałem prawko w ubiegłym stuleciu (jak to brzmi zlosnik.gif ) i nawet taki przypadek był opisany w książce dla kursantów, więc jestem przerażony, że o takie rzeczy można jeszcze pytać. Przecież to OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ rotfl.gif

Napisano

> Litości, też zdawałem prawko w ubiegłym stuleciu (jak to brzmi ) i nawet taki przypadek był

> opisany w książce dla kursantów, więc jestem przerażony, że o takie rzeczy można jeszcze

> pytać. Przecież to OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ

Przecież nie pytam zlosnik.gif