Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bieżnikowane: Ecoopony czy Markgum

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję kupić 4 sztuki do mojego nowego nabytku.

Ecoopony mam sprawdzone i są bdb jakości: koszt ok. 145zł sztuka bez montażu

Markgum ponoć też dobre, 125zł z montażem za sztukę hmm.gif

Może się ktoś wypowiedzieć kto użytkował te opony ?

Napisano

> Potrzebuję kupić 4 sztuki do mojego nowego nabytku.

> Ecoopony mam sprawdzone i są bdb jakości: koszt ok. 145zł sztuka bez montażu

> Markgum ponoć też dobre, 125zł z montażem za sztukę

> Może się ktoś wypowiedzieć kto użytkował te opony ?

Ja mam ecoopony 16 cali, kojdus ma Markguma z tym samym bieżnikiem w 14 calach. Markgum trochę gorzej wykonany na pierwszy rzut oka. Przyczepności nie porównam bo to beemka do upalania vs. palio weekend wink.gif

Napisano

Markgumu nie miałem, to nie wiem. NAtomiast zimowe ecoopony użytkowałem i złego słowa nie powiem.

ps teraz są najdroższe. przed zimą w okolicach września i wiosną mają zawsze lepsze ceny.

Napisano

mam obecnie markguma(i jeszcze zyje;)

opona ok ale troche niechlujnie wykonana,innych wad nie zauważyłem.

trzymają nieźle,nic sie nie odkleja nie rozwarstwia,hałas w normie opony regenerowanej. im bardziej sie przyciera tym lepiej trzyma.

kupiłbym drugi raz,tzn kupie:)

Napisano
  • Autor

A może by tak Gold Gum hmm.gif

Najtańsza opcja bo 115 zł

Przeznaczenie 90% śnieg.

Który bieżnik będzie lepiej ciągnął ??

Czy jeden czort hmm.gif

niby Nokian HK5

opony-zimowe-195-65r15-n_84.jpg

Michelin Alpin2 (taki bieżnik miałem z Ecoopony i było OK)

kopia-185-65-r14-conti-t_57.jpg

Napisano

> A może by tak Gold Gum

> Najtańsza opcja bo 115 zł

> Przeznaczenie 90% śnieg.

> Który bieżnik będzie lepiej ciągnął ??

> Czy jeden czort

> niby Nokian HK5

> Michelin Alpin2 (taki bieżnik miałem z Ecoopony i było OK)

mam bieznik nokiana,na mokrym trzeba użać ale bez tragedii,na sniegu jeszcze nie testowałem

Napisano

> A może by tak Gold Gum

Trzymaj się jak najdalej od tego g***a. Raz sie skusiłem. I nigdy więcej.

Kiedys już tu napisałem i zamieściłem zdjęcia nalewek goldguma po 1 sezonie (jak to początkowo się wyważyć nie dały a potem im druty na wierzch powychodziły).

edit

znalazłem

Napisano

> Potrzebuję kupić 4 sztuki do mojego nowego nabytku.

> Ecoopony mam sprawdzone i są bdb jakości: koszt ok. 145zł sztuka bez montażu

> Markgum ponoć też dobre, 125zł z montażem za sztukę

> Może się ktoś wypowiedzieć kto użytkował te opony ?

bierz Profile

dobre oponki

zimowki mialy byc nawet w sportowej wersji ale nie wiem czy sa juz w produkcji

ale standardowe jak najbardziej ok

Napisano

Wymieniałem ostatnio 2 opony na całoroczne navigatory(swoją drogą bardzo dobre opony na polską pogodę) i zostawiłem 13 letnie fabryczne micheliny nierówno pozdzierane, ale 2mm beiżnika miały jeszcze, w zakładzie,oni te opony sprzedają dalej do firm bieżnikujących , gość mówił że jak opony markowe to wszystkie łykają hehe. Wolę kupić najtańsze nawet chińskie opony niż bieżnikowane gówno, tym bardziej że oni zalewają teraz całą oponę a nie tak jak kiedyś tylko czoło i nie widać ile lat miały te opony.

Napisano

> Jak chcesz z takim przeznaczeniem to weź takie

> http://allegro.pl/zimowe-opony-bieznikowane-185-65r15-nordmaster4-i2788587977.html

> co roku producentem jest ktoś inny, ale prawie co roku kupuję zestaw takich opon z tym bieżnikiem

> u nich i są świetne

Kupiłem Markgumy z takim bieżnikiem, jeśli chodzi o hamowanie na suchym przy tych oponach z przodu to nie istnieje, a prowadzenie przy szybkości ponad 60 km/h to walka o utrzymanie się na jezdni, o pasie ruchu to już nawet nie wspominam. Jednakże na snieg być może są świetne, spadnie to założę i okaże się.

Napisano
  • Autor

No i już sam nie wiem, czy to możliwe, że te Ecoopony się przykładają i robią te nalewki po prostu lepsze hmm.gif

Latałem na nich po śniegu i po suchym i problemów nie było niewiem.gif, a prędkości przepisowe nie były. Może akurat dobrze trafiłem hmm.gif

Napisano

> No i już sam nie wiem, czy to możliwe, że te Ecoopony się przykładają i robią te nalewki po prostu

> lepsze

> Latałem na nich po śniegu i po suchym i problemów nie było , a prędkości przepisowe nie były. Może

> akurat dobrze trafiłem

nie.

Po prostu podchodzisz do tego jak do normalnej opony. Gdybyś założył najlepsze opony świata przeciętnemu kącikowiczowi i powiedział, że to nalewka to by sie zabił na pierwszym zakręcie tylko po to żeby udowodnić, ze to kompost wink.gif

Ecoopony

Markgum

Fedima

Maxsport

Ludzie jeżdżą, katują te opony, tną krawężniki, idą po dziurach bez odjęcia, przegrzewają, zdzierają do druta w KJSach i nic nikomu się złego nie dzieje.

Moje zimowe Ecoopony drugi sezon bardzo ostrej jazdy wytrzymują. Bije jedno koło, ale ta felga nie ma prawa być prosta po przejściu przez wysepkę ooniee.gif Wulkanizator oczywiście przy zakładaniu musiał okazać swoje zdziwienie, że się wyważyły z dużą dokładnością. facepalm%5B1%5D.gif

Jeździłem na ciśnieniach od 1,8 do 2,8, upalałem po lotnisku, ciąłem krawężniki. I co? I nic. I jakoś nie chcą się zepsuć. I dziwnym trafem to jest opona przewidywalna na suchym, mokrym i na śniegu. Normalnie tylko ten jeden komplet chyba udało im się zrobić. Trafiłem na jedyne nalewki na świecie na których nijak nie idzie się zabić.

Napisano

> Kupiłem Markgumy z takim bieżnikiem, jeśli chodzi o hamowanie na suchym przy tych oponach z przodu

> to nie istnieje,

A czego się spodziewałeś po takim bieżniku? osiągów jak na Toyo R888? Kupiłeś oponę z bieżnikiem jak do ciągnika rolniczego i chcesz latać po suchym?

> a prowadzenie przy szybkości ponad 60 km/h to walka o utrzymanie się na

> jezdni,

facepalm%5B1%5D.gif

Sprawdź czy nie zapomniałeś ich napompować ewentualnie czy masz jeszcze amortyzatory. Przykład: Fiat palio weekend, zawieszenie jak łódź na resorach, nowa nalewka markgum (własnie ta) z wysokim bieżnikiem, balonowy profil i jakoś można jechać precyzyjnie i bez stresu po suchym i mokrym z prędkościami lekko niedozwolonymi na autostradach. Nie powiem kto jechał ale nie ja clown.gif

> o pasie ruchu to już nawet nie wspominam.

Może nie przesadzajmy? Może warto geometrię sprawdzić? Bo 60km/h to na gołych felgach na swoim pasie powinieneś się utrzymać.

> Jednakże na snieg być może są świetne,

> spadnie to założę i okaże się.

Uwierz, będzie. To jest opona do kopnego śniegu. Bieżnik Nokiana HK4. W Skandynawii to jeszcze kolcują uzbroj_zlo.gif

Tylko napompuj więcej niż przewiduje producent Twojego auta. tak mniej więcej plus 0,2-0,4 bara. Będzie stabilniej. Na suchym trzymają lepiej jak zejdzie trochę bieżnika. Każda nowa zimówka jest mało stabilna i mało precyzyjna.

Napisano

> A czego się spodziewałeś po takim bieżniku? osiągów jak na Toyo R888? Kupiłeś oponę z bieżnikiem

> jak do ciągnika rolniczego i chcesz latać po suchym?

Spodziewam się, a raczej oczekuję że opona jaka by nie była pozwoli mi bezpiecznie jeździć nawet tam, gdzie śnieg nie zalega. Ten model tego nie gwarantuje.

> Sprawdź czy nie zapomniałeś ich napompować ewentualnie czy masz jeszcze amortyzatory. Przykład:

> Fiat palio weekend, zawieszenie jak łódź na resorach, nowa nalewka markgum (własnie ta) z

> wysokim bieżnikiem, balonowy profil i jakoś można jechać precyzyjnie i bez stresu po suchym i

> mokrym z prędkościami lekko niedozwolonymi na autostradach. Nie powiem kto jechał ale nie ja

Amortyzatory są, jednak pierwszy wyjazd za miasto na tych oponach i wyprzedzanie autobusu PKS spowodowało, że nieźle się spociłem. Autem jeżdżę na codzień w pracy, wiem czego po nim mogę się spodziewać mimo wieku i przebiegu a jednak te opony mnie zaskoczyły.

> Może nie przesadzajmy? Może warto geometrię sprawdzić? Bo 60km/h to na gołych felgach na swoim

> pasie powinieneś się utrzymać.

Geometria ustawiona, łącznie z kątami pochylenia kół.

> Uwierz, będzie. To jest opona do kopnego śniegu. Bieżnik Nokiana HK4. W Skandynawii to jeszcze

> kolcują

Oczekuję więc (choć nie niecierpliwie) na ten śnieg, a opona oczekuje w piwnicy.

> Tylko napompuj więcej niż przewiduje producent Twojego auta. tak mniej więcej plus 0,2-0,4 bara.

> Będzie stabilniej. Na suchym trzymają lepiej jak zejdzie trochę bieżnika. Każda nowa zimówka

> jest mało stabilna i mało precyzyjna.

To cenna uwaga z pompowaniem, spróbuję na pewno. waytogo.gif

Za to niepewnego zachowania nie doświadczyłem nigdy na żadnej fabrycznej zimówce, nawet na Wanli w dużym aucie typu Renault Traffic. Na bieżnikowanych zresztą też nie, ten model musi typowo terenowy skoro tak się dzieje. Dla mieszkających na wsi w moich okolicach na zimę byłyby jak znalazł.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz z takim przeznaczeniem to weź takie

> http://allegro.pl/zimowe-opony-bieznikowane-185-65r15-nordmaster4-i2788587977.html

> co roku producentem jest ktoś inny, ale prawie co roku kupuję zestaw takich opon z tym bieżnikiem

> u nich i są świetne

Zamówiłem te z ciekawości, recenzja niedługo zlosnik.gif

Oby nie było angryfire.gif

Napisano

> Zamówiłem te z ciekawości, recenzja niedługo

> Oby nie było

To czekam na recenzje bo ten model znalazlem w moim rozmiarze w dobrej cenie i tez sie zastanawiam ok.gif

Napisano
  • Autor

> To czekam na recenzje bo ten model znalazlem w moim rozmiarze w dobrej cenie i tez sie zastanawiam

Spodziewam się padaczki na asfalcie suchym i mokrym, zobaczymy hmm.gif

Obawiam się "pływania" i hałasu, dam znać ok.gif

Napisano

Bardzo ciekawe to co piszesz, powiem więcej - mocno mnie zachęciłeś. Ecoopona w interesującym mnie rozmiarze (225/40R18) kosztuje 155 zł! To jest 600 zł za komplet = bardzo tanio, bo 600 zł to kosztuje jedna średniej klasy nowa 18'... Trochę się obawiam, bo jednak mam zakorzenione w głowie, że tanie = bylejakie...

Napisano

> Bardzo ciekawe to co piszesz, powiem więcej - mocno mnie zachęciłeś. Ecoopona w interesującym mnie

> rozmiarze (225/40R18) kosztuje 155 zł! To jest 600 zł za komplet = bardzo tanio, bo 600 zł to

> kosztuje jedna średniej klasy nowa 18'... Trochę się obawiam, bo jednak mam zakorzenione w

> głowie, że tanie = bylejakie...

Wez pod uwage, ze oni uzywaja tych opon glownie do upalania grinser006.gif

Napisano

> Wez pod uwage, ze oni uzywaja tych opon glownie do upalania

No i właśnie z tego co piszą opony są trudne do zabicia. Tym lepiej dla mnie, ponieważ 95% czasu jeżdżę spokojnie. Źle myślę?

Napisano

> No i właśnie z tego co piszą opony są trudne do zabicia. Tym lepiej dla mnie, ponieważ 95% czasu

> jeżdżę spokojnie. Źle myślę?

\

Ja mysle, ze maja zupelnie inne oczekiwania co do tych opon...

Balbym sie chyba "latac" po autostradach z wiekszymi predkosciami na opoanch bieznikowanychok.gif

Napisano

> \

> Ja mysle, ze maja zupelnie inne oczekiwania co do tych opon...

> Balbym sie chyba "latac" po autostradach z wiekszymi predkosciami na opoanch bieznikowanych

Na drogach szybkiego ruchu i na autostradach często mozna natknąć się na bieżnik wink.gif ale bez koła wink.gif

Napisano

> Bardzo ciekawe to co piszesz, powiem więcej - mocno mnie zachęciłeś. Ecoopona w interesującym mnie

> rozmiarze (225/40R18) kosztuje 155 zł! To jest 600 zł za komplet = bardzo tanio, bo 600 zł to

> kosztuje jedna średniej klasy nowa 18'... Trochę się obawiam, bo jednak mam zakorzenione w

> głowie, że tanie = bylejakie...

Tak....

A potem czytamy lub widzimy lub co gorsza mimowolnie uczestniczymy:

Quote:

20 maja o godz. 16. na trasie krajowej nr 92 w Kompinie w gminie Nieborów doszło do wypadku drogowego z udziałem dwóch samochodów i motocyklisty. Łowicka policja wyjaśnia przyczyny i okoliczności wypadku. Ze wstępnych ustaleń wynika, że w wypadku uczestniczyły trzy pojazdy: Mercedes, Opel Astra i motocykl Yamaha. Pojazdy jechały w tę samą stronę, kiedy w pewnym momencie w Mercedesie, którym kierował 40-letni mieszkaniec województwa mazowieckiego, wystrzeliła opona. Jadący za nim Oplem 47-letni mieszkaniec Zgierza, próbował uniknąć zderzenia z fragmentami opony i zdecydował się na gwałtowne hamowanie.

Napisano

Oczywiście już jesteś w stanie stwierdzić, że przyczyną była na 100% bieżnikowana opona, która rozpadła się sama z siebie.

A gdyby "sprawca" miał nowe miszleny to by wypadku nie było...

Napisano

Hmm ... patrząc na te zdjęcia byłym skłonny powiedzieć, że nie potrzeba lepszej definicji chałupnictwa, czy produkcji garażowo - stodołowej.

Patrząc na te zdjęcia jakoś średnio wierzę w te szczegółowe testy karkasów (bardziej "Józeeek... a druty nie wystajom ? E... nie dużo.") ani powtarzalność procesu produkcyjnego.

Napisano

> Który bieżnik będzie lepiej ciągnął ??

Nokian będzie lepiej ciągnął w kopnym śniegu, Alpin lepiej się sprawdzi na błocie i wodzie.

Napisano

> Hmm ... patrząc na te zdjęcia byłym skłonny powiedzieć, że nie potrzeba lepszej definicji

> chałupnictwa, czy produkcji garażowo - stodołowej.

> Patrząc na te zdjęcia jakoś średnio wierzę w te szczegółowe testy karkasów (bardziej "Józeeek... a

> druty nie wystajom ? E... nie dużo.") ani powtarzalność procesu produkcyjnego.

Druty które wystają obcina się i szlifuje, opony zakleja - to nawet w jednym z programów na Discovery - Jak to jest robione - można zobaczyć odnośnie regeneracji opon smile.gif

Ale to jeszcze mały pikuś.... mają 4 opony zużyte każda od innego producenta, każda z inną datą produkcji, z innym indeksem prędkości i nośności - czyli z inną budową a wychodzą 4 idealne nowe identycznie niczym się nie różniące opony - toć to cud panie ... i jak sie tu ma zastosowanie prawa, że na osi muszą być identyczne opony?

Napisano

> Oczywiście już jesteś w stanie stwierdzić, że przyczyną była na 100% bieżnikowana opona, która

> rozpadła się sama z siebie.

> A gdyby "sprawca" miał nowe miszleny to by wypadku nie było...

Nie... Nie potrafię tego stwierdzić ale zawsze jak przejeżdżam obok zbiorowego pomnika wypadku autobusowego pod Kokoszkami myślę o tym... dla tych co nie pamiętają

Napisano

> zastosowanie prawa, że na osi muszą być identyczne opony?

Zdrowy rozsądek - w wozie konnym, czy przyczepce używanej raz na ruski rok to nie robi problemu.

Do tego ten chałupniczo - stodołowy produkt się nadaje.

Wiem, wiem - nie używam, to się nie powinienem wypowiadać.

Napisano

> \

> Balbym sie chyba "latac" po autostradach z wiekszymi predkosciami na opoanch bieznikowanych

jak chcesz jezdzić 200km/h to masz racje.

z tego co wiem to w PL chyba tak szybko nie mozna.

Zajechałe osobiście kilkanaście kompletów opon regenerowanych.

NIGDY mi się żadna nie rozkleiła,nie wybuchła.....

ganiamy sie z Koyotee'm 5lat i NIGDY nie widziałem żeby na jakichs zawodach komus opona wybuchła.

jeśli opona jest na wykończeniu(jest łysa) dopiero wtedy sie odkleja.

Opony testowane do 180km/h(wiecej mi rdówka nie jeździ) ale sporo ludzi gania na nalewkach po 200km/h.

najgorsze jest to,że wiekszośc ludzi,którzy tu piszą o wadach opon regenerowanych nigdy takich opon nawet nie widziała na oczy.

Argumenty w stylu szwagier kolegi kiedys widział itp.

Napisano

> Wez pod uwage, ze oni uzywaja tych opon glownie do upalania

Nie tylko.

Ja normalnie po mieście jeżdżę. Po trasie po słoiki na wieś też.

pod fabryką mam akurat zaparkowane teraz na tych nalewkach.

Napisano

> Hmm ... patrząc na te zdjęcia byłym skłonny powiedzieć, że nie potrzeba lepszej definicji

> chałupnictwa, czy produkcji garażowo - stodołowej.

> Patrząc na te zdjęcia jakoś średnio wierzę w te szczegółowe testy karkasów (bardziej "Józeeek... a

> druty nie wystajom ? E... nie dużo.") ani powtarzalność procesu produkcyjnego.

Rozumiem,ze opony maja byc regenerowane w wyspecjalizowanych laboratoriach przez wysokiej klasy inzynierów ubranych w białe fartuchy:)

Napisano

> No i właśnie z tego co piszą opony są trudne do zabicia. Tym lepiej dla mnie, ponieważ 95% czasu

> jeżdżę spokojnie. Źle myślę?

Dobrze myslisz, moje palio do wożenia ziemniaków tez mam obecnie na mrkgumie.

Napisano

> \

200km/h wytrzymują.

dalej ogranicza mnie odcięcie na piątym biegu więc nie wiem.

Z tego co widzę 18 cali mają indeks V. Więc do 240. Nie wiem jaki jest mandat za +100km/h ale chyba jest to do sprawdzenia w odpowiednio mocnej furze

Napisano

> Tak....

> A potem czytamy lub widzimy lub co gorsza mimowolnie uczestniczymy:

> Quote:

> 20 maja o godz. 16. na trasie krajowej nr 92 w Kompinie w gminie Nieborów doszło do wypadku

> drogowego z udziałem dwóch samochodów i motocyklisty. Łowicka policja wyjaśnia przyczyny i

> okoliczności wypadku. Ze wstępnych ustaleń wynika, że w wypadku uczestniczyły trzy pojazdy:

> Mercedes, Opel Astra i motocykl Yamaha. Pojazdy jechały w tę samą stronę, kiedy w pewnym

> momencie w Mercedesie, którym kierował 40-letni mieszkaniec województwa mazowieckiego,

> wystrzeliła opona. Jadący za nim Oplem 47-letni mieszkaniec Zgierza, próbował uniknąć

> zderzenia z fragmentami opony i zdecydował się na gwałtowne hamowanie.

czyli rozumiem winę za całe zdarzenie ponosi użytkownik opony regenerowanej a sama opona regenerowana to zło.

Znajomy kota kiedyś omijał tak efektownie że skasował samochód na latarni. To wina kotów.

Przyglądałeś się kiedyś ile leży różnego rodzaju śmieci/kamieni/syfu na drogach w naszym pięknym kraju? Ile procent z tego to bieżnik z opon ciężarówek? (tak, bo to z kół przeładowanych ciężarówek odpada bieżnik a nie z osobówek).

Napisano

> Na drogach szybkiego ruchu i na autostradach często mozna natknąć się na bieżnik ale bez koła

z ciężarówki trzeba dodać dla ścisłości.

Napisano

> Nie... Nie potrafię tego stwierdzić ale zawsze jak przejeżdżam obok zbiorowego pomnika wypadku

> autobusowego pod Kokoszkami myślę o tym... dla tych co nie pamiętają

pytanie za 100pkt: czy ta opona była regenerowana czy bawisz się w redaktora Faktu? palacz.gif

Napisano

To co pisałem opony takie to loteria a ja nie mam szczęścia w grach losowych zlosnik.gif

Moge zrozumieć i zaakceptować tylko jeden przypadek - mam opony markowe 3 letnie i nie maja juz bieżnika... oddaje do regeneracji ale podpisuje od wewnątrz i dostaje te same ale z nowym bieżnikiem... wink.gif i juz nie jeżdżę 140 km/h z rodzina po autostradzie chipsy.gif

Napisano

> To co pisałem opony takie to loteria a ja nie mam szczęścia w grach losowych

> Moge zrozumieć i zaakceptować tylko jeden przypadek - mam opony markowe 3 letnie i nie maja juz

> bieżnika... oddaje do regeneracji ale podpisuje od wewnątrz i dostaje te same ale z nowym

> bieżnikiem... i juz nie jeżdżę 140 km/h z rodzina po autostradzie

rozumiem,ze miałeś nieprzyjemne doswiadczenie z nalewkami.

Napisano
  • Autor

> To czekam na recenzje bo ten model znalazlem w moim rozmiarze w dobrej cenie i tez sie zastanawiam

Opony na aucie. Zrobiłem jakieś 30 km.

Ogólne wrażenie na plus, bo spodziewałem się gorszego.

Bieżnik bardzo agresywny, lamelki ponacinane aż do końca, wysokość bieżnika ok. 10 mm.

Wyważyły się bez problemu.

Na plus:

ogólne wrażenie z prowadzenia po suchym, opona jest cała w lamelkach ale prowadzi się dość precyzyjnie, jest lekkie! "pływanie" ale przy tym bieżniku musi być.

o dziwo dość stabilnie przy większych prędkościach 120-150 km/h.

Hałas umiarkowany, spodziewałem się gorszego.

Cena grinser006.gif

Na minus:

Hałas, zawsze mógłby być mniejszy, ale jak na tą rzeźbę bieżnika to raczej tak być musi.

Jak większość bieżnikowanych, na mokry asfalt są lepsze opony od tych na pewno.

Porównując do tego bieżnika Ecoopony Alp2 to na pewno te co kupiłem są głośniejsze trochę reszta podobnie.

Patrząc na bieżnik to swój pazur powinny pokazać w śniegu, czyli tam gdzie je potrzebuję 270751858-jezyk.gif

Pojeżdżę więcej to dopiszę jeszcze coś złego lub dobrego zlosnik.gif

286481386-opony.jpg

post-79168-14352518097126_thumb.jpg

Napisano

> Druty które wystają obcina się i szlifuje, opony zakleja - to nawet w jednym z programów na

> Discovery - Jak to jest robione - można zobaczyć odnośnie regeneracji opon

> Ale to jeszcze mały pikuś.... mają 4 opony zużyte każda od innego producenta, każda z inną datą

> produkcji, z innym indeksem prędkości i nośności - czyli z inną budową a wychodzą 4 idealne

> nowe identycznie niczym się nie różniące opony - toć to cud panie ... i jak sie tu ma

> zastosowanie prawa, że na osi muszą być identyczne opony?

Też się dziwię opinii,że stara opona jest według fachowców jest niezdatna do użytku ze względu na swój wiek(z tym się zgadzam),ale ta sama opona z nalewką jest już jak najbardziej wartościowa hmm.gif

Napisano

> Też się dziwię opinii,że stara opona jest według fachowców jest niezdatna do użytku ze względu na

> swój wiek(z tym się zgadzam),ale ta sama opona z nalewką jest już jak najbardziej wartościowa

no to przemyśl jeszcze raz, zastanów sie co, jeśli jest stare, nie nadaje się do użytku w takiej oponie.

Przeciez tu chodzi o mieszankę gumy z której zrobiony jest bieżnik. Guma się starzeje, bieżnik się ściera, opona jako całość traci właściwości.

Możesz zedrzeć bieznik, zawulkanizować nowy i będziesz miał (prawie) nówkę sztukę.

Napisano

właśnie się dowiedziałem, że mam wybuloną oponę z przodu po prawej.

Jakiś dziad co nie umie się zmieścić na zakręcie w swoim pasie przycisnął mnie do krawężnika, dobrze, że felgi nie rozwaliłem angryfire.gif

Muszę kupić jedną oponę... ech... to wszystko dlatego, że to nalewka grinser006.gif

Napisano

> no to przemyśl jeszcze raz, zastanów sie co, jeśli jest stare, nie nadaje się do użytku w takiej

> oponie.

> Przeciez tu chodzi o mieszankę gumy z której zrobiony jest bieżnik. Guma się starzeje, bieżnik się

> ściera, opona jako całość traci właściwości.

> Możesz zedrzeć bieznik, zawulkanizować nowy i będziesz miał (prawie) nówkę sztukę.

Uważasz, ze cała opona to tylko bieżnik?

Napisano

> Uważasz, ze cała opona to tylko bieżnik?

Nie. ale przyczepność do nawierzchni gwarantuje właśnie bieżnik. Sam karkas owszem w jakiś sposób traci swoje właściwości (zmęczenie materiału, pęknięcia, etc...) ale wpływa to na trwałość całego produktu i wytrzymałość na obciążenie/prędkość. Natomiast na przyczepność jeśli wpływa to w znikomym stopniu.

Tak już poza konkursem. pożyczyłem wczoraj kumplowi samochód na dwa dni. Założona zimówka regenerowana z bieżnikiem jak na obrazku powyżej, dałem znać przy przekazaniu kluczyków, że na mokrym to raczej cudów nie robi ta opona więc niech uważa.

Zadzwonił do mnie po przejechaniu 100km i stwierdził, że przesadzam bo jego letnie markowe w peżocie trzymają gorzej na mokrym a moje auto idzie jak po sznurku. Widocznie jestem przyzwyczajony do dużo lepszych opon na mokre. niewiem.gif

Napisano

> no to przemyśl jeszcze raz, zastanów sie co, jeśli jest stare, nie nadaje się do użytku w takiej

> oponie.

> Przeciez tu chodzi o mieszankę gumy z której zrobiony jest bieżnik. Guma się starzeje, bieżnik się

> ściera, opona jako całość traci właściwości.

> Możesz zedrzeć bieznik, zawulkanizować nowy i będziesz miał (prawie) nówkę sztukę.

Wiesz co,to jak obłożenie starej walącej się rudery styropianem i putzem.Masz "prawie" nowy dom .

Napisano

> Nie. ale przyczepność do nawierzchni gwarantuje właśnie bieżnik. Sam karkas owszem w jakiś sposób

> traci swoje właściwości (zmęczenie materiału, pęknięcia, etc...) ale wpływa to na trwałość

> całego produktu i wytrzymałość na obciążenie/prędkość.

Opona to nie tylko przyczepność,ale również trwałość i odporność na obciążenia.

Napisano

> Opona to nie tylko przyczepność,ale również trwałość i odporność na obciążenia.

nie neguję tego. Dlatego nalewki z indeksem V czy W praktycznie nie występują.

Większość jest do 200km/h

A nie oszukujmy się... ile aut jeździ ponad 200?

Napisano

> nie neguję tego. Dlatego nalewki z indeksem V czy W praktycznie nie występują.

> Większość jest do 200km/h

> A nie oszukujmy się... ile aut jeździ ponad 200?

nie znudziło Ci sie jeszcze?

nalewki to zło i koniec.