Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chips do Chevroleta/Opla 1.4T 120/140KM - ktoś już robi?

Featured Replies

Napisano

mam na myśli tunera w Polsce a nie niemiecki EDS. Poczytalem różne fora i jakoś nie wiem czy już ktoś w tym dłubie czy jeszcze nie...

Przymierzam sie do Astry z motorkiem 120KM ale chcialbym dodać ciut powera do tych 160KM spineyes.gif.

Pewnie korzystałbym z tego ze 2 razy na rok ale mimo to lepiej mieć pod nogą wiecej niż mniej smile.gif

Napisano

A nie lepiej od razu kupić 1.6T 180KM?? hmm.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej od razu kupić 1.6T 180KM??

Nie, bo auto ma iść do gazu a 1.4T jest do tego znacznie lepszy niż 1.6T

Napisano

> Nie, bo auto ma iść do gazu a 1.4T jest do tego znacznie lepszy niż 1.6T

A tak wogole jak sie sprawuja te silniki 1.4 turbo w astrze ? Bo VW ma spore klopoty a tutaj ?

Napisano
  • Autor

> A tak wogole jak sie sprawuja te silniki 1.4 turbo w astrze ? Bo VW ma spore klopoty a tutaj ?

Serwisowo to silnik 1.4TSI jest sto lat za Murzynami w stounku do Opla 1.4T

A to dlatego że oplowski motor to dość leciwa ale przez to sprawdzona konstrukcja bez wtrysku bezpośredniego

Napisano

> Serwisowo to silnik 1.4TSI jest sto lat za Murzynami w stounku do Opla 1.4T

> A to dlatego że oplowski motor to dość leciwa ale przez to sprawdzona konstrukcja bez wtrysku

> bezpośredniego

Czyli mozna uznac ja za godna polecenia ? Nie bedzie sie sypac ? Jakies wady tego silnika ?

Zastanawiam sie nad zmiana auta w przyszlym roku i wlasnie Astra 1.4 turbo jest jedna z wielu mozliwosci.

Napisano

> Czyli mozna uznac ja za godna polecenia ? Nie bedzie sie sypac ? Jakies wady tego silnika ?

> Zastanawiam sie nad zmiana auta w przyszlym roku i wlasnie Astra 1.4 turbo jest jedna z wielu

> mozliwosci.

Silnik obecny w wielu modelach a mimo to nie słychać o problemach ok.gif

Napisano

> A tak wogole jak sie sprawuja te silniki 1.4 turbo w astrze ? Bo VW ma spore klopoty a tutaj ?

Nie wiem jak w Astrze ,ale w Insignii po 38kkm zero problem ok.gif

Napisano

1.6 "burbo" dziś odebrałem dla serwisanta - za x czasu mogę się wypowiedzieć nt. grinser006.gif

Napisano

> mam na myśli tunera w Polsce a nie niemiecki EDS. Poczytalem różne fora i jakoś nie wiem czy już

> ktoś w tym dłubie czy jeszcze nie...

> Przymierzam sie do Astry z motorkiem 120KM ale chcialbym dodać ciut powera do tych 160KM .

> Pewnie korzystałbym z tego ze 2 razy na rok ale mimo to lepiej mieć pod nogą wiecej niż mniej

Na chwilę obecną zostaje Ci chyba tylko EDS w DE, albo Superchips w UK.

Napisano

> Serwisowo to silnik 1.4TSI jest sto lat za Murzynami w stounku do Opla 1.4T

> A to dlatego że oplowski motor to dość leciwa ale przez to sprawdzona konstrukcja bez wtrysku

> bezpośredniego

I właśnie dlatego oplowski pali w mieście 7,9 l/100km a VW tylko 6,4 l/100km (Astra vs Golf).

Napisano

> I właśnie dlatego oplowski pali w mieście 7,9 l/100km a VW tylko 6,4 l/100km (Astra vs Golf).

Tak chodzi o koszt eksploatacji tego. Taką Astrę 1.4T można zagazować, Golfa już niekoniecznie.

Napisano

> bezpośredniego

Czy jest to ten sam Ecotec to w Astrze 1/2? Ewentualnie ma zamiast paska łańcuch?

Napisano

> Na chwilę obecną zostaje Ci chyba tylko EDS w DE, albo Superchips w UK.

A w czym jest problem, że w buli nie robią?

Napisano

> Czy jest to ten sam Ecotec to w Astrze 1/2? Ewentualnie ma zamiast paska łańcuch?

Jest to rozwinięcie konstrukcji z Astry F i G.

Napisano

> A w czym jest problem, że w buli nie robią?

Nie wiem co znaczy powyższe "buli" smile.gif Ale u nas powoli ciężko się robi z nowymi Oplami. Z20LER nadal nikt w PL nie opanował, a silnik występuje ładnych kilka lat. Kwestia sterownika.

Napisano

> Nie wiem co znaczy powyższe "buli" Ale u nas powoli ciężko się robi z nowymi Oplami. Z20LER nadal

> nikt w PL nie opanował, a silnik występuje ładnych kilka lat. Kwestia sterownika.

Bula znaczy wolska zlosnik.gif

Myslalem, że Cinek to ogarnia frown.gif

Napisano
  • Autor

> I właśnie dlatego oplowski pali w mieście 7,9 l/100km a VW tylko 6,4 l/100km (Astra vs Golf).

Ja mam dane katalogowe troche inne biglaugh.gif

Średnie spalanie w cyklu mieszanym to 5,9 Astra J 1.4T 120 KM i 6,2 VW Golf 1,4 TSI 122 KM

A co dla mnie najistotniejsze to zagazowanie VW jest 3X droższe niż Opla.

Wtrysk bezpośredni sie kłania .

Tak wiec jak sie nie obrócisz i tak z każdej strony d......

Napisano

> Ja mam dane katalogowe troche inne

> Średnie spalanie w cyklu mieszanym to 5,9 Astra J 1.4T 120 KM i 6,2 VW Golf 1,4 TSI 122 KM

Porównywałem wersje 140KM, ale dla TSI 122 średnie w konfiguratorze to 5,2 :

Silnik

Pojemność, l/cm3 1,4 l / 1395

Moc max., kW (KM) przy obr./min. 90 (122) / 5000

Max. moment obr., Nm przy obr./min 200 / 1500-4000

Przygotowanie mieszanki bezpośredni elektroniczny wtrysk wielopunktowy

Oczyszczanie spalin katalizator

Norma emisji spalin EURO5

Skrzynia biegów, seryjnie manualna, 6-biegowa

Alternator, A 320 [59]

Akumulator/pojemność A (Ah) 140

DPF (filtr cząstek stałych) nie

Osiągi

Prędkość maksymalna, km/h 203

Przyspieszenie, s 0-80 / 0-100 km/h 6,3 / 9,3

Zużycie paliwa w l/100 km

cykl miejski 6,6

poza miastem 4,3

średnio 5,2

średni poziom emisji CO2, g/km 120

> A co dla mnie najistotniejsze to zagazowanie VW jest 3X droższe niż Opla.

> Wtrysk bezpośredni sie kłania .

> Tak wiec jak sie nie obrócisz i tak z każdej strony d......

Skoro o d... mowa, jak dla mnie kupno turbobenzyny z myślą o gazowaniu gdy są ciekawe diesle w ofercie to podcieranie d... szkłem. Rozumiem kupno Octavii 1.6MPI plus LPG vs TDI - tam nie ma dwumasy, turbiny itd.

Napisano
  • Autor

> Czy jest to ten sam Ecotec to w Astrze 1/2? Ewentualnie ma zamiast paska łańcuch?

Nie. To zmodyfikowany 1.2. Zmieniło sie wykorbienie wału przez co zwiekszono skok tłoka.

Ma łańcuch i raczej niezbyt wiele wspólnego ze zwykłym 1.4 znanym z Astry F/G Pojemność tego 1.4T to 1364ccm a zwykłego 1.4 znanego z poprzednich modeli to 1398 ccm

Oba silniki występują w Astrze J pod pojemnością 1.4 ale tylko ten 1364 ccm ma turbo

Napisano

> Skoro o d... mowa, jak dla mnie kupno turbobenzyny z myślą o gazowaniu gdy są ciekawe diesle w

> ofercie to podcieranie d... szkłem. Rozumiem kupno Octavii 1.6MPI plus LPG vs TDI - tam nie ma

> dwumasy, turbiny itd.

Jeśli chodzi o ciekawego diesla w obecnym Oplu to zostaje chyba tylko 2.0 CDTI, z którego DPF można już wywalić. Ten natomiast jeśli o Astrze J mowa, występuje tylko w GTC.

Napisano

> Skoro o d... mowa, jak dla mnie kupno turbobenzyny z myślą o gazowaniu gdy są ciekawe diesle w

> ofercie to podcieranie d... szkłem. Rozumiem kupno Octavii 1.6MPI plus LPG vs TDI - tam nie ma

> dwumasy, turbiny itd.

Może ktoś nie chce: śmierdzącego, kopcącego, klekocącego, trującego sadzomiotacza, a benzyna 1.6 wolnossąca nie jedzie więc szuka czegoś mocniejszego do LPG ?

Uzyska osiągi lepsze niż w traktorze przy podobnych kosztach eksploatacji, wyższą kulturę pracy oraz przede wszystkim przyjemność z jazdy kosztem zasięgu i koła zapasowego... Wielu ludzi JEST w stanie to poświęcić grinser006.gif

Kiedyś też byłem napalony na "TDI", ale pojeździłem kilkunastoma samochodami pb/lpg/on i na szczęście miłość do diesla bezpowrotnie przeminęła smirk.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o ciekawego diesla w obecnym Oplu to zostaje chyba tylko 2.0 CDTI, z którego DPF można

> już wywalić. Ten natomiast jeśli o Astrze J mowa, występuje tylko w GTC.

A myślisz że seryjny diesel z DPF'em będzie bardziej ryzykowny niż zachipowana turbo benzyna przerobiona na DPF?

A co jest nie tak z tym 1.7 CDTI?

Napisano
  • Autor

>

> ofercie to podcieranie d... szkłem.

Mam zagazowaną Astrę i również Astrę 1.9 CDTI. Wiec raczej posiadam wiedzę o tym co i jak wygląda w praktyce. Diesle są ciekawe ale tylko w katalogu. Jak sie wys.. turbo, wtryskiwacz albo dwumasa to sie robi mniej ciekawie. O klekocie w środku nie wspominam. Optymalna jest IMHO turbobenzyna z LPG. Chyba nawet w Oplu na to wpadli skoro sam producent oferuje serię aut LPG TEC właśnie z silnikiem 1.4T. Nie dealer tylko PRODUCENT !!!

Ale nie o to mi chodziło w tym temacie, bo pogląd mam już wyrobiony na podstawie włanych doświadczeń. Chcesz jeździć turbobenzyną? Twoja wola. minister finansów na pewno popiera Twój wybór biglaugh.gif

Ja nie zamierzam i jeśli kupię 1.4T to pójdzie do gazu

Napisano

> Mam zagazowaną Astrę i również Astrę 1.9 CDTI. Wiec raczej posiadam wiedzę o tym co i jak wygląda

> w praktyce. Diesle są ciekawe ale tylko w katalogu. Jak sie wys.. turbo, wtryskiwacz albo

> dwumasa to sie robi mniej ciekawie.

ALe przecież to samo będziesz miał w tym 1,4T, jedynie wtryski będą tańsze.

> Chcesz jeździć turbobenzyną? Twoja wola. minister finansów na pewno popiera Twój

> wybór

> Ja nie zamierzam i jeśli kupię 1.4T to pójdzie do gazu

Mam C180K i świadomie zostałem przy benzynie bo LPG mi się nie opłaci.

Napisano

>Diesle są ciekawe ale tylko w katalogu. Jak sie wys.. turbo, wtryskiwacz albo

> dwumasa to sie robi mniej ciekawie. O klekocie w środku nie wspominam. Optymalna jest IMHO

> turbobenzyna z LPG.

Astro, ale w 1.4T chyba też jest dwumasa...?

Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach koszty napraw diesla wcale nie są kosmicznie droższe w porównaniu do benzyniaka...

Świece, kable/cewki, sondy lambda, dwumasy, turbosprężarki.

Policzmy, że świece wymieniamy co 50 tyś. km (załóżmy 4x50zł) to na 200 tyś. km mamy 800zł do tego cewka zapłonowa ok. 200zł/sztuka czasami po 200kkm już wszystkie są nowe to kolejne 800zł to już 1600zł to wystarczy na regenerację wtrysków w dieslu po tych 200 tyś. km... Sonda zazwyczaj też przy ok. 200kkm lubi klęknąć kolejne 300-600zł. Dwumasy wytrzymują dłużej niż w dieslach, ale też się zdarza, że padnie. Turbosprężarka analogicznie.

IMHO w dzisiejszych czasach koszty eksploatacji turbo beny i turbo diesla mogą wyjść bardzo podobnie - kwestia gustu kto czym chce jeździć... ok.gif

Ja bezapelacyjnie wybieram Pb + LPG lub ewentualnie Pb palacz.gif

Napisano

> Może ktoś nie chce: śmierdzącego, kopcącego, klekocącego, trującego sadzomiotacza, a benzyna 1.6

> wolnossąca nie jedzie więc szuka czegoś mocniejszego do LPG ?

To niech sobie szuka, ale seryjnego silnika a nie kombinuje z chipowaniem. W turbobenzynie przy chipowaniu trzeba silnik mocniej podlać benzyną żeby schłodzić komorę spalania, na LPG tego nie zrobisz.

> Uzyska osiągi lepsze niż w traktorze przy podobnych kosztach eksploatacji, wyższą kulturę pracy

> oraz przede wszystkim przyjemność z jazdy kosztem zasięgu i koła zapasowego... Wielu ludzi

> JEST w stanie to poświęcić

> Kiedyś też byłem napalony na "TDI", ale pojeździłem kilkunastoma samochodami pb/lpg/on i na

> szczęście miłość do diesla bezpowrotnie przeminęła

Ja dochodzę do tego samego wniosku, ale jakbym chciał LPG to bym wybrał jakiś duży wolnossący motor a nie małą wysiloną turbobenzynę.

Napisano

> To niech sobie szuka, ale seryjnego silnika a nie kombinuje z chipowaniem. W turbobenzynie przy

> chipowaniu trzeba silnik mocniej podlać benzyną żeby schłodzić komorę spalania, na LPG tego

> nie zrobisz.

Nie wiem jak te 1.4T, ale to zależy od tego jaki ma "zapas" silnik.

VAG'owski 1.8T można śmiało chipować na 180KM potem dopiero LPG i wszystko jest cacy, ale nigdy w odwrotnej kolejności bo potem więcej cyrkowania... ok.gif

> Ja dochodzę do tego samego wniosku, ale jakbym chciał LPG to bym wybrał jakiś duży wolnossący motor

> a nie małą wysiloną turbobenzynę.

Popieram - dźwięk większego silnika jest zdecydowanie przyjemniejszy i trwałość lepsza bo większe silniki wolnossące zazwyczaj nie są wysilone do granic możliwości wink.gif Niestety nie jest łatwo znaleźć samochód z takim silnikiem, żeby spełniał jeszcze szereg innych wymagań...

Napisano
  • Autor

> Astro, ale w 1.4T chyba też jest dwumasa...?

jest, ale trzeba sie starać żeby ją zajechać.

> Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach koszty napraw diesla wcale nie są kosmicznie droższe w

> porównaniu do benzyniaka...

Są droższe i to znacznie

> już 1600zł to wystarczy na regenerację wtrysków w dieslu po tych 200 tyś. km...

Chyba na 1 wtrysk. Poruszamy sie w temacie Astry i mocy ok 120-140KM a w takim przypadku zostaje do wyboru 1 silnik czyli 1.7 na osprzęcie Denso.

Wtryski są nieregenerowalne. Albo używka albo nówka w ASo za 2,3 tyś /szt. Turbo oczywiście szybciej siada niż w benzynach. A to za sprawą DPFa który oprócz innych "udogodnień"potrafi znacznie rozrzedzić olej pogarszając przez to smarowanie. Turbo tego nie lubi. ZTCW to w turbobenzynach nie ma kłopotu z zapiekaniem kierownic turbo.

btw

W Astrze z LPG mam jeszcze oryginalną cewkę po ponad 200 tyś km. Kabli nie mam wcale . W 1.4T jest podobnie. 1 cewka na 4 gary i zero kabli.

Napisano

> Chyba nawet w Oplu na to wpadli skoro sam producent oferuje serię aut

> LPG TEC właśnie z silnikiem 1.4T. Nie dealer tylko PRODUCENT !!!

Szkoda ze nie wpadli na to w wersjach benzynowych bez turbo, nie kazdy potrzebuje do zycia 160-200KM (przyklad rozchwytywanej Octy z 1,6MPI).

Napisano

> W Astrze z LPG mam jeszcze oryginalną cewkę po ponad 200 tyś km. Kabli nie mam wcale . W 1.4T jest

> podobnie. 1 cewka na 4 gary i zero kabli.

Dodam jeszcze, że świece irydowe u mnie producent zaleca wymienić co 90 kkm, czyli w moim przypadku co 4,5 roku.

Jeździłem nowoczesnym DCI i ta sraczka przy każdym tankowaniu, żeby syfu nie wlać... sick.gif

Napisano

> ALe przecież to samo będziesz miał w tym 1,4T, jedynie wtryski będą tańsze.

Dwumasa spokojnie dluzej wytrzyma, turbina najpewniej tez.

Napisano

> W turbobenzynie przy

> chipowaniu trzeba silnik mocniej podlać benzyną żeby schłodzić komorę spalania, na LPG tego

> nie zrobisz.

Kolega trochę poczyta o instalacjach lpg i silnikach turbo i dopiero się wypowie. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Porównywałem wersje 140KM, ale dla TSI 122 średnie w konfiguratorze to 5,2 :

Ale co Ty porównujesz? Nowego Golfa VII z bluetechnology który dopiero wchodzi na rynek a Astrą która na rynku już nie jest nowością? Może lepiej porównaj Golfa VII bez tego cuda.

IMHO powinieneś brać pod uwagę to:

Quote:

Pojemność, l/cm3 1,4 l / 1390

Alternator, A 140

Akumulator/pojemność A (Ah) 280 (60)

Osiągi

Prędkość maksymalna, km/h 201

Przyspieszenie, s 0-80 / 0-100 km/h 6,8 / 9,9

Pojemność, l/cm3 1,4 l / 1390

Alternator, A 140

Akumulator/pojemność A (Ah) 280 (60)

Osiągi

Prędkość maksymalna, km/h 201

Przyspieszenie, s 0-80 / 0-100 km/h 6,8 / 9,9

cykl miejski 8,3

poza miastem 5,3

średnio 6,3

To z konfiguratora Golfa VI kombi.

Wiec nie ma żadnego szału z tym silnikiem .jAle w moim przypadku to i tak nie ma znaczenia bo szukam 2 latka co wyklucza golfa VII

Napisano
  • Autor

> Szkoda ze nie wpadli na to w wersjach benzynowych bez turbo,

Opel nie ma w ofercie klasy kompaktów innego silnika który dało by sie tak bezproblemowo przerobić na gaz. Próbowali z 1.6 za pośrednictwem dealerów i sie poparzyli wiec dali spokój. Można jeszcze przerobić 1.8 ale tylko w Chevrolecie i nie wiem czy gwarancja jest wtedy producenta czy dealera.

Auta używane 1.6/1.8 można przerabiać ale wymagają szczególnej uwagi podczas eksploatacji.

Napisano

> Ten natomiast jeśli o Astrze J mowa, występuje tylko w GTC.

Przecież 160KM w HB i ST też występuje... hmm.gif

Napisano

> Opel nie ma w ofercie klasy kompaktów innego silnika który dało by sie tak bezproblemowo przerobić

> na gaz. Próbowali z 1.6 za pośrednictwem dealerów i sie poparzyli wiec dali spokój.

Mogliby pomyslec nad tym, choc pewnie rynki zbytu z LPG sa dla nich marginesem.

> Można

> jeszcze przerobić 1.8 ale tylko w Chevrolecie i nie wiem czy gwarancja jest wtedy producenta

> czy dealera.

Czyja gwarancja nie pytalem, za to dowiedzialem sie, ze Cruza w kombi nie mozna (powiedziano mi, ze brak opcji kola zapasowego, tylko zestaw naprawczy, brak wneki na butle, w walce sie nie bawia - zreszta co to za kombi z walcem). Jak ktos chce niech sam kombinuje i o gwarancji zapomni.

> Auta używane 1.6/1.8 można przerabiać ale wymagają szczególnej uwagi podczas eksploatacji.

Podarowalem sobie gwrancje i zalozylem LPG do 1,6.

Napisano
  • Autor

> Mogliby pomyslec nad tym, choc pewnie rynki zbytu z LPG sa dla nich marginesem.

Ten margines sie zmienia. Dlatego jest linia LPGTEC. Poczuli że mogą zarobić niewielkim nakladem kosztów to zarabiają. I to nie tylko u nas bo u Niemców też ta linia jest w ofercie. Wystarczy mieć silnik dobrze gadający z gazem, założyc włoską instalkę , dać fabryczny przycisk na desce rozdzielczej i mamy już auto fabryczne z LPG.

Napisano

> Dwumasa spokojnie dluzej wytrzyma, turbina najpewniej tez.

Jesli bedzie Start&Stop na pokladzie to turbo moze dlugo nie wytrzymac tongue.gif. Tez lapie chyba wyzsza temperature niz w dieslach hmm.gif

Napisano

> Kolega trochę poczyta o instalacjach lpg i silnikach turbo i dopiero się wypowie.

Gdzie napisałem nieprawdę?

Napisano

> Dwumasa spokojnie dluzej wytrzyma, turbina najpewniej tez.

W serii tak, po chipie już nie byłbym taki pewny.

Napisano

> Gdzie napisałem nieprawdę?

Z twojej postu wynika (ja to tak zinterpretowałem), że auto na LPG musi jeździć na biednej mieszance i że ilość paliwa schładza silnik, a to chodzi tylko o to że bogata mieszanka spala się z niższą temperaturą.

U mnie 1,8t o mocy 190km ma EGT takie same jak na benzynie, mogę nawet tak ustawić LPG, że EGT będzie nawet niższe niż na noPB, ale wtedy będzie bardzo bogato.

LPG w turbo to tylko odpowiedni dobór gratów, porządny montaż i strojenie (najlepiej na hamowni).

Jak coś to pytaj co będę wiedział to odpowiem.

Pozdrawiam

Napisano

Można

> jeszcze przerobić 1.8 ale tylko w Chevrolecie i nie wiem czy gwarancja jest wtedy producenta

> czy dealera.

> Auta używane 1.6/1.8 można przerabiać ale wymagają szczególnej uwagi podczas eksploatacji.

Dobrze ,ze moja Vectra tego nie przeczyta ,bo jeszcze by sie wzięła i popsuła.

Jak na razie prawie 100kkm na LPG i zap...... aż miło biglaugh.gif

Napisano

> Można

> Dobrze ,ze moja Vectra tego nie przeczyta ,bo jeszcze by sie wzięła i popsuła.

> Jak na razie prawie 100kkm na LPG i zap...... aż miło

Mowisz o 1,8 140KM, bo to z nimi Opel LPG nie zaleca?

Naczytalem sie o tych silnikach w Vectrach 1,8 i 1,6 w Astrach i jak to w zyciu bywa, jeden twierdzi, ze ma 200kkm bez zagladania, inny ze remont silnika i te sprawy.

Ale odbiegamy od sedna sprawy, tematem mialo byc turbo, niech wiec bedzie.

Napisano

> Jesli bedzie Start&Stop na pokladzie to turbo moze dlugo nie wytrzymac

Nie wiem czy akurat tak jest w tym silniku ale np. w 1.6T w BMW/Mini olej nadal krazy nawet po zatrzymaniu silnika funkcja start/stop - jest elektryczna pompa oleju.

> Tez lapie chyba wyzsza

> temperature niz w dieslach

Teoretycznie tak. W praktyce jednak jakos te turbiny w benzyniakach sa wytrzymalsze. Prawdopodobnie dlatego, ze cisnienia doladowania sa sporo nizsze.

Napisano

> Mowisz o 1,8 140KM, bo to z nimi Opel LPG nie zaleca?

> Naczytalem sie o tych silnikach w Vectrach 1,8 i 1,6 w Astrach i jak to w zyciu bywa, jeden

> twierdzi, ze ma 200kkm bez zagladania, inny ze remont silnika i te sprawy.

> Ale odbiegamy od sedna sprawy, tematem mialo byc turbo, niech wiec bedzie.

1.8 140KM to chyba jedyny silnik w którym Opel nie zaleca LPG.

Z drugiej strony ,to ze nie zaleca nie oznacza ,ze się nie da ok.gif

Pozostałę prostsze silniki Opla tj: Z16XE i Z18XE lubią LPG tak samo jak Pb ,albo i bardziej ok.gif

Wracając do Turbo : własnie dlatego kupiłem 1,4T by móc go zagazować zaraz po wykupieniu z leasingu. Zakładając oczywiscie ,ze go wykupie , co wcale pewne nie jest biglaugh.gif

W kazdym razie ,w opinii gazowników z wieloletnim doswiadczeniem w temacie LPG ,ten silniczek swietnie sie do LPG nadaje.

Juz takie gazowali i problemów z nimi nie ma i nie było ok.gif

Napisano

> Jak na razie prawie 100kkm na LPG i zap...... aż miło

Sio do rynsztoka z takim słownictwem! zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Nie wiem czy akurat tak jest w tym silniku ale np. w 1.6T w BMW/Mini olej nadal krazy nawet po

> zatrzymaniu silnika funkcja start/stop - jest elektryczna pompa oleju.

To dobrze, ze olej ok.gif. Sa rozwiazania, ze krazy plyn chodzacy, ale w korpusie turbiny. Niestety to gorsze chlodzenie, bo studzi muszle, a nie os, na ktorej gotuje sie olej oslabiony.gif

> Teoretycznie tak. W praktyce jednak jakos te turbiny w benzyniakach sa wytrzymalsze. Prawdopodobnie

> dlatego, ze cisnienia doladowania sa sporo nizsze.

Tylko, ze takie turbiny tez sa sporo mniejsze, przynajmniej w nowych malych benzyniakach.

Napisano

> Z twojej postu wynika (ja to tak zinterpretowałem), że auto na LPG musi jeździć na biednej

> mieszance

Nic takiego nie napisałem.

>i że ilość paliwa schładza silnik,

A czy to jest nieprawda?

> a to chodzi tylko o to że bogata mieszanka spala

> się z niższą temperaturą.

Ponieważ jest trudniej ją zapalić i nie spala się całkowicie chłodząc komorę spalania.

> U mnie 1,8t o mocy 190km ma EGT takie same jak na benzynie, mogę nawet tak ustawić LPG, że EGT

> będzie nawet niższe niż na noPB, ale wtedy będzie bardzo bogato.

> LPG w turbo to tylko odpowiedni dobór gratów, porządny montaż i strojenie (najlepiej na hamowni).

> Jak coś to pytaj co będę wiedział to odpowiem.

> Pozdrawiam

Ok, skoro masz takie samo EGT to jak wygląda AFR na benzynie i LPG (oczywiście mowa o WOT) ?

Jaka róznica w mocy jest na zasilaniu LPG vs benzyna?

Te 190KM to na K03 czy K03s ?

I na koniec jaką masz instalkę? Zastanawiam się nad zagazowaniem seryjnego B5FL 1.8T z slnikiem AWT i jestem ciekawy jaka będzie sprawdzona konfiguracja.

Również pozdrawiam.