Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto, Brava, Bravo i inne wloskie zlomy JTD

Featured Replies

Napisano

> w sumie opisujesz wady najlepszego diesla w danej Vectrze

> biorac pod uwage inne diesle ktore wystepowaly w tym modelu ten fiatowski wyroznia sie

> niezawodnoscia

Akurat 2.2 DTI z Vectry sprawia mało problemów, słynna pompa VP44 już się psuje tak często, wtryskiwacze trwałe, dwumas pancerny. Jedynie dbać trzeba o szczelność układu wtryskowego, bo potem pojawiają się problemy z odpalaniem itd.

Napisano

> Mozna to podsumowac jako "slabo"

Wiesz, tutaj posiadacze tego motoru będą go bronić do upadłego, a wejdź sobie na forum vectry i zobacz ile kosztownych problemów sprawiają te silniki w okolicy 200 tys km przebiegu.

Przykładowo koszt wymiany sprzęgła z dwumasą ok. 3000 zł, ze dwa wtryski po 400 zł sztuka, EGR 300 zł, regeneracja kolektora ssącego min. 500 zł, altek 400 zł, wywalenie dpfa 1000 zł.

To są tylko te wydatki, które mogą Cię spotkać po zakupie, a gdzie eksploatacja, tarcze, klocki?

Remont skrzyni M32 min. 1500 zł.

Napisano

> Akurat 2.2 DTI z Vectry sprawia mało problemów, słynna pompa VP44 już się psuje tak często,

> wtryskiwacze trwałe, dwumas pancerny. Jedynie dbać trzeba o szczelność układu wtryskowego, bo

> potem pojawiają się problemy z odpalaniem itd.

ja mam 2.2dti w VC od 2007 i teraz mam 201000km.

Przy silniku to uważać trzeba na:

- przewody podcisnienia bo parcieją (koszty wymiany niewielkie bo kupuje sie wężyk na metry z allegro)

- zaworki sterujące podciśnieniami szczególnie turbo z zbiorniczka vacuum (błąd przeładowania) tu zaworek 400pln sztuka

- rury do/z intercoolera bo potrafią pęknąć (błąd niedoładowania) 200-300pln lub budujemy dolot fmic

- koło pasowe raz na kilka lat pada 500pln

- VC kombi czujnik położenia przepustnicy (usuwa się softem za 200pln)

-egr niezaślepialny niestety ale i dość niezawodny (warto oczyścić okresowo) - Pompę paliwa bo jak padnie to bardzo boli finansowo 3-6kpln

Reszta jak kolega napisał jest pancerna...szczególnie dwumas i turbina... zero problemów

Niestety silnik słaby bo tylko 125KM i niechipowalny (ew box aale to nie to samo)

Silnik pali 7-8ltr w trasie i ok 8-10ltr w mieście

1.9 120-150KM

Trzeba na początku zainwestować 2-2.5kpln:

- usunąć klapki

- usunąć dfp

- usunąć egr

- zrobić soft devil.gif

Po takiej kuracji eliminujesz wiekszość jego bolączek ok.gif

Napisano

> Garret tak na prawde nie przewiduje regeneracji turbin z VNT i nie oferuje czesci zamiennych. Tak

> wiec wszystkie naprawy oferowane przez rozne firmy sa pewnie na chinskich podzespolach

Dokładnie tak jak piszesz ok.gif , choć współpracuję z pewną firmą i robią takie rzeczy z gwarancją, osobiście do tematu podchodzę sceptycznie.

Napisano

> Dokładnie tak jak piszesz , choć współpracuję z pewną firmą i robią takie rzeczy z gwarancją,

> osobiście do tematu podchodzę sceptycznie.

Tez znam taka jedna, chyba z Mielca, regeneruja, daja gwarancje i jakos dzialaja. Ale tez speptycznie podchodze do regeneracji, przynajmniej niektorych turbin.

Napisano

> Wiesz, tutaj posiadacze tego motoru będą go bronić do upadłego, a wejdź sobie na forum vectry i

> zobacz ile kosztownych problemów sprawiają te silniki w okolicy 200 tys km przebiegu.

wiesz może problem polega na tym co na około silnika...tak samo 1.9dci w lagunie 2 też jest lipny...a w v40 jeździ bezawaryjnie... wink.gif

albo tak jak w 3.0 by isuzu...w ciężarówce było ok...zmniejszyli układ smarowania i lypa wink.gif

Napisano

> w jtd 8v 120 KM nie masz klapek

NB w 150 KM tez nie ma zdaje się. Były jakis wypusty chyba w pierwszym roku 2007

Napisano

> Wiesz, tutaj posiadacze tego motoru będą go bronić do upadłego, a wejdź sobie na forum vectry i

> zobacz ile kosztownych problemów sprawiają te silniki w okolicy 200 tys km przebiegu.

> Przykładowo koszt wymiany sprzęgła z dwumasą ok. 3000 zł, ze dwa wtryski po 400 zł sztuka, EGR 300

> zł, regeneracja kolektora ssącego min. 500 zł, altek 400 zł, wywalenie dpfa 1000 zł.

napisz który nowoczesny diesel przy przebiegu powyżej 200tys km może nie wymagać wymiany dwumasu \ sprzęgła , problemów z dpf ,

chętnie się dowiem

egr , klapki w wersji 150KM to się zgodzę , wada konstrukcyjna

Napisano

> napisz który nowoczesny diesel przy przebiegu powyżej 200tys km może nie wymagać wymiany dwumasu \

> sprzęgła , problemów z dpf ,

> chętnie się dowiem

Mam nadzieje, ze mój smile.gif

A ile to jest powyzej bo mam dopiero 148 tys

Napisano

> - Stilo od chyba 2005

U mnie produkcja grudzień 2005 i jest to Multijet 120KM, _MIESIĄC_

później zaczęto wkładać DPFy grinser006.gif

Napisano

> Mam nadzieje, ze mój

> A ile to jest powyzej bo mam dopiero 148 tys

no ja mam 224tys , sprzęgło , dwumas , ukł wtryskowy , pompa CR wszystko ori , ale suszarkę musiałem regenerować , a egr wyciąć ;

tankuję zawsze zwykły ON na markowych stacjach

Napisano

> U mnie produkcja grudzień 2005 i jest to Multijet 120KM, _MIESIĄC_

> później zaczęto wkładać DPFy

Wypust z lipca 2006 - bez DPFa - chyba nie ma reguły hmm.gif

Napisano

> Niniejszym poprawiam - były wersje bez DPF, w PL chyba jest to przeważająca większość.

dpf w tym silniku na pl wymagal doplaty 2750zl zlosnik.gif

Napisano

> no ja mam 224tys , sprzęgło , dwumas , ukł wtryskowy , pompa CR wszystko ori , ale suszarkę

> musiałem regenerować , a egr wyciąć ;

> tankuję zawsze zwykły ON na markowych stacjach

Od nowości rozumie masz ten samochód i przejechałeś 224 tys km ?

Napisano

> to proste , dopiero 2.0 jtdm ma F40;

> ale , M32 od 2008r ma ''podobno'' lepszej jakości łożyska ;

> wcześniej - przed GM , fiat w jtd16v stosował skrzynie getrag , bardzo trwałe ;

> w skrócie jeżeli masz wsteczny wbijany przy jedynce to masz oplowską skrzynię , jeżeli przy 5\6

> biegu to niemiecki getrag

Getraga montowali w stilo do koñca produkcji, czy tez byly wersje z oplowska?

ROzumiem, ze w Bravo II montowana byla juz oplowska skrzynia.

Z tych podsumowan wynika, ze najmniej klopotliwe diesele byly w Stilo i AR156...

Prawda jest taka, ze w ktorym by nie padlo cos typu dwumas, sprzeglo czy turbo to i tak koszty beda odpowiednie.

Przykladowo DMZ + sprzeglo do Mazdy 6 2.0 to koszt rzedu 3kPLN + robocizna.