Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu "co to może być" rezonans przy jeździe

Featured Replies

Napisano

witam

Pacjent :

Skoda Fabia Kombi 1.2 2006 rok z gazikiem

Objawy : Podczas jazdy słychać jakby rezonans, im większa prędkość tym bardziej słyszalny. Wydaje się, że z przodu...jednak może być to mylne.

szczegóły :

- wciskanie sprzęgła nic nie zmienia

- zmiana biegów na którykolwiek, lub luz nic nie zmienia

- gazowanie , obroty silnika też nic nie zmieniają

Ki diabeł?

Pzdr

yikes.gif

Napisano

> witam

> Pacjent :

> Skoda Fabia Kombi 1.2 2006 rok z gazikiem

> Objawy : Podczas jazdy słychać jakby rezonans, im większa prędkość tym bardziej słyszalny. Wydaje

> się, że z przodu...jednak może być to mylne.

> szczegóły :

> - wciskanie sprzęgła nic nie zmienia

> - zmiana biegów na którykolwiek, lub luz nic nie zmienia

> - gazowanie , obroty silnika też nic nie zmieniają

> Ki diabeł?

> Pzdr

W Tipie mi tak antena kiedyś huczała jak była zbyt pionowo ustawiona - może masz jakąś od CB i w rezonans wpada. Inne rzeczy to coś luźnego w nadwoziu albo podwoziu... Z otwartą szybą i głową na zewnątrz może się uda zlokalizować - w taką pogodę, BHP poleca jednak ubrać czapkę przed dokonaniem procedury.

Napisano
  • Autor

Anten cb brak. Wiem, że mam do wymiany prawą gumę stabilizatora ( a czy łącznik to wyjdzie po wymianie gumy) luz jest spory. Czy to może generować taki dzwiek ?

Pzdr

Napisano

Kiedyś u mnie pojawiał się rezonans, ale taki prawdziwy, tzn pojawiał się przy pewnej prędkości (ok. 75 km/h), a poniżej i powyżej jej słabł. Powodem było rozwarstwienie bocznej ścianki opony. Ciekawe było też to, że dopóki auto stało na kołach, to nikt tego nie zauważył, dopiero po podniesieniu auta stało się to wyraźnie widoczne.

Możesz dla pewności sprawdzić wszystkie opony, czy nie ma takich atrakcji, chociaż jak nie zaatakowałeś jakiejś poważnej dziury, to nie powinno się coś takiego stać.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś u mnie pojawiał się rezonans, ale taki prawdziwy, tzn pojawiał się przy pewnej prędkości

> (ok. 75 km/h), a poniżej i powyżej jej słabł. Powodem było rozwarstwienie bocznej ścianki

> opony. Ciekawe było też to, że dopóki auto stało na kołach, to nikt tego nie zauważył, dopiero

> po podniesieniu auta stało się to wyraźnie widoczne.

> Możesz dla pewności sprawdzić wszystkie opony, czy nie ma takich atrakcji, chociaż jak nie

> zaatakowałeś jakiejś poważnej dziury, to nie powinno się coś takiego stać.

Rzucę okiem, wszystko możliwe. Oponki 2 sezon Barumy, ale dziur w wawie sporo po odwilży:(

Napisano

nie wiem czy to dotyczy akurat twojego przypadku ale jeżdżąc często widywałem auta z falującym jakimś osłona plastikową pod autem,i zawsze zastanawiałem się czy takie falowanie nie powoduje hałasu?

Napisano
  • Autor

> A moze to wentylator od chlodnicy. On przeciez kreci sie podczas jazdy, ped powietrza go napedza.

Hmm przyjrzę się wentylatorowi. Zastanawiam się jednak czy jak mam wybitą tą gumę stabilizatora to rezonans nie robi się od łącznika. icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie wiem czy to dotyczy akurat twojego przypadku ale jeżdżąc często widywałem auta z falującym

> jakimś osłona plastikową pod autem,i zawsze zastanawiałem się czy takie falowanie nie powoduje

> hałasu?

Może powodować. Najwięcej takich aut widuję po śnieżnych zimach, bo im się obrywają z tyłu przy cofaniu w głębokim śniegu.

Napisano

> Hmm przyjrzę się wentylatorowi. Zastanawiam się jednak czy jak mam wybitą tą gumę stabilizatora to

> rezonans nie robi się od łącznika.

Ciekawy temat, właśnie przerabiam dokładnie to samo w takim samym aucie. Denerwuje mnie ten huk jak mało co :/ Na początku myślałem, że to wiatr gra na relingach, bo odgłos jest taki jak podczas jazdy z bagażnikiem na dachu... ale to nie to. Ciśnienie w oponach też wykluczyłem. W sumie niczym sobie nie "zasłużyłem" - w pewnym momencie zaczęło buczeć w trasie.

Na razie planuję zaczekać do marca i zmienić opony na letnie. Jak to nie pomoże to skończy się na warsztacie bo innych pomysłów brak.

Kolego slon, gdybyś przypadkuem znalazł przyczynę u siebie to będę bardzo wdzięczny za informację smile.gif

Napisano
  • Autor

Po wymianie :

- gum stabilizatora

- gumy wahacza

- zbieżności

- sprawdzeniu opon

- sprawdzeniu chłodnicy

- sprawdzeniu osłony silnika

- nowy filtr oleju,olej, filtr powietrza + porządne dokręcenie obudowy

Bez zmian frown.gif

Niestety zapomniałem zapytać o tą osłonę tłumika.

Ewidentnie rezonans pojawia się plus minus od prędkości 30 km i wzrasta wraz z jej wzrostem smile.gif

frown.gif

Napisano

U mnie czasami słychać taki rezonans z okolic ... wycieraczek przedniej szyby facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie czasami słychać taki rezonans z okolic ... wycieraczek przedniej szyby

też sprawdzałem i antenę też frown.gif

Napisano

Możliwe przyczyny:

1. wyząbkowane opony (często w kombi, kiedy przełoży się po dużym przebiegu opony z tyłu na przód)

2. płyta pod silnikiem, szczególnie gdy oberwane są przednie zaczepy

3. sprzęgiełko alternatora - u mnie burczało kiedy się zatarło...

4. posprawdzać jeszcze puszkę filtra powietrza, kiedyś miałem nie do końca dokręcone śrubki mocujące górną część i też buczało...

Napisano

> - wciskanie sprzęgła nic nie zmienia

> - zmiana biegów na którykolwiek, lub luz nic nie zmienia

> - gazowanie , obroty silnika też nic nie zmieniają

> Ki diabeł?

Wszelakie osłony termiczne po obluzowaniu dają takie lub podobne objawy.

PS. W 1998 kupiłem w salonie nówkę Felicię kombi i coś podobnego miałem okresowo, ale przez 2 lata nie byłęm w stanie znaleźć źródła tego "bzyczenia".

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wydech i tłumik sprawdzony. Dalej to samo. Jeszcze jedno spostrzeżenie :

- podczas jazdy kiedy słychać rezonans w momencie skręcenia kołami w lewo zanika jak koła się wyprostują jest to samo. Niestety zanik nie działa jak skręcam w prawo ..... hmmmm

Napisano

> Wydech i tłumik sprawdzony. Dalej to samo. Jeszcze jedno spostrzeżenie :

> - podczas jazdy kiedy słychać rezonans w momencie skręcenia kołami w lewo zanika jak koła się

> wyprostują jest to samo. Niestety zanik nie działa jak skręcam w prawo ..... hmmmm

łożysko koła ?

u mnie było takie jakby buczenie, byłem 100% pewien że to wydech, pojechałem do tłumikarza pomacał i nic

podwiązał blachę, osłone termiczną i też nic

ale właśnie było tak że bardzoej buczało jak skręcałem kołami w jedną stronę, a zanikało jak w drugą

tłumaczyłem to siłą odsrodkową - dociska i wtedy buczy głośniej

a wyszło że to łożysko w przednim lewym kole spineyes.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Potwierdziło się to łożysko przedniego koła dostępne tylko z piastą. Cisza i spokój smile.gif Dzieki.