Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Octavia Wagon

Featured Replies

Napisano

> Auto całkiem ładne. Skodzie lepiej wychodzą kombi.

> Ale zastanawia mnie gdzie jest granica tych kufrów. 600l? Po co komu tyle i do czego to zmierza?

przy bagażniku przeciętnego amerykana z lat 60/70 to maciupki bagażniczek zlosnik.gif

Napisano

> ale co w tym dziwnego? Mercedes E W211 ma 690l. I tak nie wiem, czy to jest rekord... Rodzinka

> jadąca z dziećmi na wakacje zapełni każdą ilość miejsca

Tylko po co? Jeszcze parę lat temu standardem w kombi było 400-500l. I uważane było to za dużo. Dzisiaj mają po 600l i ciągle mało?

Niedługo przyczepy będą ciągnąć. Ta sama rodzinka lecąc na wakacje samolotem mieści się w torbach po 20kg na osobę.

spineyes.gif

Napisano

> przy bagażniku przeciętnego amerykana z lat 60/70 to maciupki bagażniczek

Ale oni tam wozili zwłoki - nawet po kilka sztuk. hehe.gif

Napisano

> Tylko po co? Jeszcze parę lat temu standardem w kombi było 400-500l. I uważane było to za dużo.

> Dzisiaj mają po 600l i ciągle mało?

> Niedługo przyczepy będą ciągnąć. Ta sama rodzinka lecąc na wakacje samolotem mieści się w torbach

> po 20kg na osobę.

w kombi 400-500l kilka lat temu? Fiat Bravo 5d sprzed kilku lat ma bagażnik 400l... i uważa się to za przeciętny wynik. W212T, Omega A i B, Octavia II (580l), wymieniać dalej mi się nie chce 270751858-jezyk.gif A celowo wymieniam głównie starsze modele klasy średniej, bo Octavia długością im odpowiada - a że ma rozstaw osi kompaktu, to ma mniej miejsca dla pasażerów, a więcej na bagaże.

Napisano

> w kombi 400-500l kilka lat temu? Fiat Bravo 5d sprzed kilku lat ma bagażnik 400l... i uważa się to

> za przeciętny wynik. W212T, Omega A i B, Octavia II (580l), wymieniać dalej mi się nie chce A

> celowo wymieniam głównie starsze modele klasy średniej, bo Octavia długością im odpowiada - a

> że ma rozstaw osi kompaktu, to ma mniej miejsca dla pasażerów, a więcej na bagaże.

Mazda 6 I: 430l.

Alfa Romeo 156: 360l.

Jaguar X-type: 445l.

Nissan Primera III: 465l.

Peugeot 407: 448l.

Renault Laguna III: 508l.

Saab 9-5 II: 416l.

I to wszystko są auta o klasę wyższe od Octavii.

Napisano

> Mazda 6 I: 430l.

> Alfa Romeo 156: 360l.

> Jaguar X-type: 445l.

> Nissan Primera III: 465l.

> Peugeot 407: 448l.

> Renault Laguna III: 508l.

> Saab 9-5 II: 416l.

> I to wszystko są auta o klasę wyższe od Octavii.

Tak, tyle, że takie, w których bagażnik nigdy nie był priorytetem. Skupiono się na wyglądzie i proporcjach. A w Octavii są inne piorytety - mniej miejsca w środku, na tylnej kanapie (bo to kompakt), ale duży bagażnik.

Napisano

> Tak, tyle, że takie, w których bagażnik nigdy nie był priorytetem. Skupiono się na wyglądzie i

> proporcjach. A w Octavii są inne piorytety - mniej miejsca w środku (bo to kompakt), ale duży

> bagażnik.

A to racja. ok.gif

Napisano

> Klik 1 i klik 2 na kombi

No tak jak pisałem, upodobnienie do obecnej linii nowych aut Skody.

Napisano

> Coś tam po internecie się wala:

Ciekawie to wygląda z Chińskimi literami. zlosnik.gif

Napisano

> No tak jak pisałem, upodobnienie do obecnej linii nowych aut Skody.

Przedliftowe swiatla sa takie sobie, i to mocno. Ale te poliftowe to pasuja do tego superba jak kwiatek do kozucha hehe.gif

Napisano

> Dzisiaj mają po 600l i ciągle mało?

w sienie jest 500l. na wakacje z dwójką dzieci tak zapycham bagażnik ze trudno klape domknąć i jeszcze jakies niewielkie torby jadą pod nogami dzieci z tyłu. także 600 to byłoby super

Napisano

> kwiatek do korzucha

kożuch ! zlosnik.gif

wg mnie pasują jak żadne inne

Napisano

> Przedliftowe swiatla sa takie sobie, i to mocno. Ale te poliftowe to pasuja do tego superba jak

> kwiatek do kozucha

I pewnie zledowany będzie.

Napisano

> Ładna.

> Gdyby nie DPF w wersji z dieslem zastanowiłbym się nad zakupem ....

diesel droższy od porównywalnej mocowo benzyny o ok 10 tyś PLN pad.gif Moim faworytem na chwile obecną jest 1.4 TSI 140 KM (to troche zmieniony w stosunku do TSI 122 KM)

Napisano

> Moim faworytem na chwile obecną

> jest 1.4 TSI 140 KM (to troche zmieniony w stosunku do TSI 122 KM)

wez, nie mow takich rzeczy głośno

od dawna wiadomo, że tsi to padaka wink.gif

Napisano

> Byłem dziś w salonie i pomacałem wersję za jakieś chore pieniądze, ze 140 konnym TSI (niestety

> hadlowiec nie był mi w stanie powiedzieć czy dalej jest w nim łańcuch czy już pasek, jak tu

> wspominano).

pasek, ponoć przewidziany na całe życie samochodu zlosnik.gif czyli na 250 kkm zlosnik.gif

Napisano

> pasek, ponoć przewidziany na całe życie samochodu czyli na 250 kkm

Coś w tym może być. Ponoć wszystkie 1.6 na CR od VAG 90 i 105 KM mają przewidzianą wymianę paska pierwszą po 210 kkm icon_eek.gif

Napisano

> Coś w tym może być. Ponoć wszystkie 1.6 na CR od VAG 90 i 105 KM mają przewidzianą wymianę paska

> pierwszą po 210 kkm

Widać nowy trynd w paskach.

U mnie w Cruze 1,8 benzyna przewidują wymianę paska dopiero przy 150 000 km przebiegu shocked.gif

Ciekawe jak będzie w rzeczywistości zlosnik.gif

Napisano

> Widać nowy trynd w paskach.

> U mnie w Cruze 1,8 benzyna przewidują wymianę paska dopiero przy 150 000 km przebiegu

> Ciekawe jak będzie w rzeczywistości

W UK 100k mil, czyli 161k km grinser006.gif

Ale zaleca sie zmiane przy okolo 70-80k mil ~129k km. O dziwo, nawet VVT zbytnie nie grzechocze rano zlosnik.gif

Napisano

> W UK 100k mil, czyli 161k km

> Ale zaleca sie zmiane przy okolo 70-80k mil ~129k km.

Też tak myślałem, że przy 120kkm trzeba będzie się tym zainteresować zlosnik.gif

> O dziwo, nawet VVT zbytnie nie grzechocze rano

Przy jakim przebiegu?

U mnie jest szarpnięcie silnikiem przy odpalaniu i czasem coś metalicznie stuknie ... ale to chyba raczej coś na zewnątrz silnika się obija, wydech hmm.gif

Napisano

> Przy jakim przebiegu?

Cos kolo ~ 112kkm

> U mnie jest szarpnięcie silnikiem przy odpalaniu i czasem coś metalicznie stuknie ... ale to chyba

> raczej coś na zewnątrz silnika się obija, wydech

Nie, to jest dosc specyficzne. Czasem dzwoni, czasem nie hehe.gif. Ale jak juz dzwoni to delikatnie i przez 1-2s

Napisano

> W UK 100k mil, czyli 161k km

> Ale zaleca sie zmiane przy okolo 70-80k mil ~129k km. O dziwo, nawet VVT zbytnie nie grzechocze

> rano

Już tak kiedyś było. W Daewoo paski niby były na 90kkm ale co mądrzejsi mechanicy kazali zmieniać po 60, bo była szansa że nie wytrzymają.

Co producentowi szkodzi wpisać dowolnie duży przebieg do zmiany paska w materiałach marketingowych, jeśli tylko gwarancja kończy się wcześniej?

hehe.gif

Napisano

> Co producentowi szkodzi wpisać dowolnie duży przebieg do zmiany paska w materiałach marketingowych, jeśli tylko gwarancja kończy się wcześniej?

no właśnie, fiatowski benzynowy 1.6 - w książce pisze, ze co 120 tys, tymczasem rzadko sie zdarza, zeby do 80 tys wytrzymał

Napisano

Nie wielki, to fakt.

Ale generuje koszty, których nie chce ponosić.

Napisano

> o to, ze to automat a ma pedał sprzęgła?

Przecież to skrzynia manualna ( widać mieszek ) z zmienioną gałką . i doklejonym opisem od automatu ... zlosnik.gif

Napisano

> Przecież to skrzynia manualna ( widać mieszek ) z zmienioną gałką . i doklejonym opisem od automatu ...

No pacz pan... A mój automat ma mieszek na dzwigni. Penie też skrzynia manualna, tylko ja się przez 4 lata nie poznałem na tym...

mar00ha

Napisano

> No pacz pan... A mój automat ma mieszek na dzwigni. Penie też skrzynia manualna, tylko ja się przez

> 4 lata nie poznałem na tym...

> mar00ha

Eeee Panie to ja znam takich co nie wiedzieli że ich skrzynia ma 5 biegów i tylko na 3 jeździli.... hehe.gif a wystarczyło gałkę wymienić na taka na której było na nowo narysowane 5 biegów a starą z jakimiś dziwnymi "rysunkami" wywalić do kosza hehe.gif

Napisano

Na trzecim zdjęciu widac wyraźnie, że walony był z przodu. yikes.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Źle dobrali lakier na prawym błotniku. Potwierdza się teza, że naprawy srebrnych samochodów wymagają dobrego rzemieślnika. hehe.gifhehe.gif