Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Megane vs. Laguna - silnik diesel'a

Featured Replies

Napisano

Megane 2006 i Laguna II.

Oba modele mają silniki 1.9.

Silnik Laguny II (dci) cieszy się bardzo złą sławą - Meganka ma ten sam silnik?

Napisano

> Megane 2006 i Laguna II.

> Oba modele mają silniki 1.9.

> Silnik Laguny II (dci) cieszy się bardzo złą sławą - Meganka ma ten sam silnik?

ten sam

Napisano
  • Autor

> ten sam

1- podobno od 2006 został poprawiony (?)

2- dlaczego meganki nie cieszą się taką złą sławą?

Napisano

> 1- podobno od 2006 został poprawiony (?)

> 2- dlaczego meganki nie cieszą się taką złą sławą?

Ponieważ sam fakt, ze nie jest zamontowany w królowej lawet wpływa na niego pozytywnie.

Nie mówiąc o takim psychologicznym zjawisku, że awaria w Lagunie to potwierdzenie kupowatości tego modelu a to samo w megance to po prostu pech.

Napisano

> 1- podobno od 2006 został poprawiony (?)

a ile ma koni?

ten, ktory ma 130KM podobno jest ok, starsza wersja 120KM nie bardzo.

Napisano

> Silnik Laguny II (dci) cieszy się bardzo złą sławą - Meganka ma ten sam silnik?

Ja mam w Lagunie 1.9 dCi 110 KM z fabrycznym turbo, wtryskami, dwumasą, itd. itd. Przebieg 220 000 km. O co chodzi z tą złą sławą?

Napisano

> Ja mam w Lagunie 1.9 dCi 110 KM z fabrycznym turbo, wtryskami, dwumasą, itd. itd. Przebieg 220 000

> km. O co chodzi z tą złą sławą?

W mojej ocenie każde auto można zarżnąć przez stosowanie się ściśle do poleceń producenta w instrukcji użytkowania hehe.gif

Napisano

> Ja mam w Lagunie 1.9 dCi 110 KM z fabrycznym turbo, wtryskami, dwumasą, itd. itd. Przebieg 220 000

> km. O co chodzi z tą złą sławą?

Nie znasz dnia ani godziny zlosnik.gif

Napisano

> W mojej ocenie każde auto można zarżnąć przez stosowanie się ściśle do poleceń producenta w

> instrukcji użytkowania

hehe.gif szczegłonie jeśli chodzi o interwały wymian oleju w renurarach waytogo.gif

Napisano

Jeżdziłem Megan II z 1.9 DCI 115 km.Zrobiłem 240kkm.Jak sprzedawałem to turbosprężarka i dkz fabryczne.Cały czas jeżdzone na Lotosie syntetyku.Wymiany co 15kkm.Nie było żadnych problemów z silnikiem.

Napisano

W renówkach z tego co słyszałem (teściu swoim Scenicem 1.9 dci potwierdza) największym problemem jest elektryka. Motorownia jak cie mogę, mechanicznie zawieszenie daje rade ale co rusz z elektroniką są problemy.

Napisano

> W renówkach z tego co słyszałem (teściu swoim Scenicem 1.9 dci potwierdza) największym problemem

> jest elektryka. Motorownia jak cie mogę, mechanicznie zawieszenie daje rade ale co rusz z

> elektroniką są problemy.

Nie tyle z elektroniką, co a elektryką, co objawiało się rożnymi niedomaganiami tejże.

A dokładnie problemem najczęściej były złączki, które po jakimś czasie używania nie stykały.

Złączki w wiązkach do poduszek, do świateł, czy choćby do pedału gazu itp.

Materiał użyty na styki korodował i sam w sobie był mało sprężysty, by utrzymywać dobry styk.

Napisano

Ojciec jeździ żelazkiem z silnikiem 1.9, nakręcił już 200Kkm i nie ma żadnych problemów.

Pardą, żarówka się spaliła, klima sie rozszczelniła na złączu, a wczoraj klamka nie odbijała, na co ojciec powiedział "No tak, ma już swoje lata".

Napisano

Do 2006 r zdążyli raczej usunąć wszystkie poważne bolączki tego silnika. Miałem Lagunę II Ph I i do pewnego momentu wszystko było OK, aż się dziwiłem że mają taką złą sławę a moja chodzi jak marzenie. Ale jak zaczęła się sypać elektryka to masakra, dwukrotną wymianę turbiny pomijam pomimo wymiany zgodnie ze sztuką i wymianami oleju co 10kkm. Padał co chwilę jakiś czujnik, przepływomierz itp. Jak była chwila spokoju z silnikiem to znowu padło coś z wyposażenia albo disco w zegarach. Największym problemem było podpięcie pod kompa bo nie ze wszystkimi gadała, a bez tego diagnoza była trudna do postawienia. No i zawieszenie na polskich drogach nie należy do trwałych, części do zawieszenia nie są drogie ale co chwilę coś pukało.