Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głupi pomysł + profanacja

Featured Replies

Napisano

> moim zdaniem Corrado to taki klasyk jak z koziej d... trąba

> po co mam wymieniać E32 na Corrado?

> Chcę chromu, drewna, klimatu lat 60/70 na co dzień i auto ma byc duże bo jestem duży. Myślałem

> jeszcze o ogarnieciu drugiej Wołgi na co dzień, ale tam zawieszenie i hamulce wymagałyby

> gruntownej przebudowy, a to w W108 przynajmniej daje radę

Mi tam się pomysł z w108 podoba, pomijam kwestie zmiany silnika. Jeśli uratujesz merca od złomowania i na dodatek będziesz psuć nerwy ludziom jeżdżąc fajnym klasykiem do pracy to jeszcze bardziej trzymam kciuki za projekt. Co do LPG.... widziałem już różne auta zagazowane jaguary, merce nawet porshe to czemu nie klasyka?? Auto nie będzie i tak w oryginale. Jedynie jego użyteczność i chęć właściciela do jazdy takim autem może uratować go po odsprzedaży od złomowania.

Rób co zaplanowałeś tylko nie zapomnij o fotach na forum 20.GIF

Napisano

Ogólnie myślę że temat do ogarnięcia, ale mimo wszystko jeśli zmieniałbym silnik to jednak na tej samej marki ok.gif

Napisano

A tak wlasciwie to czemu uparcie obstajesz przy M30B35 jak gdyby nie bylo niczego bardziej pasujacego ideologicznie, np. M104 w odmianie 3.2, 3.4 lub 3.6 (o ile w ogole musi to byc rzedowa szostka). Cala masa tego byla w W124 i W140, nie powinno byc problemu dostac takiego silnika, wiec cenowo pewnie wypadnie podobnie jak jednostka BMW.

Chyba ze ta "profanacja" nie jest tylko efektem ubocznym, a jednym z podstawowych zalozen projektu, a to przepraszam, zmienia postac rzeczy diametralnie.

Napisano

Quote:

silnik - profanacja - mój ulubiony nabój czyli M30B35 z BMW z manualem -
uwielbiam ten silnik
, w dodatku znosi sekwencję LPG która by na pewno wpadła i ma TEN DÓŁ Chciałbym widzieć miny kolesi z MB/8

270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A tak wlasciwie to czemu uparcie obstajesz przy M30B35 jak gdyby nie bylo niczego bardziej

> pasujacego ideologicznie, np. M104 w odmianie 3.2, 3.4 lub 3.6 (o ile w ogole musi to byc

> rzedowa szostka). Cala masa tego byla w W124 i W140, nie powinno byc problemu dostac takiego

> silnika, wiec cenowo pewnie wypadnie podobnie jak jednostka BMW.

podstawowe powody:

- mam ten silnik w 2ch samochodach i znam go na wylot

- mam ogarniętą wiązkę BMW, podpięcie elektroniki zajmie mi z 2h może hmm.gif

- silnik M104 to dość nieogarniety temat jeśli chodzi o SWAP - Mercedesiarze jakoś niechętnie się bawią w takie rzeczy zlosnik.gif

- wiązka M104 słynie ze sprawiania problemów już w W124/W140 oryginalnie wink.gif

- M30B35 jest prostsze w konstrukcji i bardziej wytrzymałe

- ma lepszy dół (jeździłem trochę W124 E320 i mniej mnie ten silnik urzekł) zlosnik.gif

a profanacja wyjdzie przy okazji. Ja nie jestem ortodoksem - silnik 6zyl to silnik 6zyl. Co to za różnica jaki znaczek na nim widnieje. Nie założyłbym nawet felg z BMW do Merca, ale silnik czy skrzynie -> przecież tego nie widać zlosnik.gif Kto to będzie wiedział poza mną niewiem.gif

Napisano

> - ma lepszy dół (jeździłem trochę W124 E320 i mniej mnie ten silnik urzekł)

Od podstawowego 3.0 moze miec, ale podejrzewam, ze od 3.4 lub 3.6 juz nie - zbyt duza roznica w osiagach.

> przecież tego nie widać Kto to będzie wiedział poza mną

Wszyscy po pierwszej przegazowce grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Od podstawowego 3.0 moze miec, ale podejrzewam, ze od 3.4 lub 3.6 juz nie - zbyt duza roznica w

> osiagach.

ale też ewentualny serwis tak nietypowych silników może już być kłopotliwy - poza tym bez przesady, nie chcę stworzyć kolejnego potwora wink.gif

> Wszyscy po pierwszej przegazowce .

ale tylko po odcince zlosnik.gif

tak czy siak, obiecałem sobie że jak już będzie gotowe to podjadę na jakiś zlot dziadów zbożowych z jakiegoś klubu wzajemnej adoracji właścicieli dorożek i odjadę na odcince jarając lacze zlosnik.gif Trzeba łamać konwenanse hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> tak czy siak, obiecałem sobie że jak już będzie gotowe to podjadę na jakiś zlot dziadów zbożowych z

> jakiegoś klubu wzajemnej adoracji właścicieli dorożek i odjadę na odcince jarając lacze

> Trzeba łamać konwenanse

Jestes niemozliwy... rotfl.gif

Napisano

> ale też ewentualny serwis tak nietypowych silników może już być kłopotliwy - poza tym bez przesady,

> nie chcę stworzyć kolejnego potwora

> ale tylko po odcince

> tak czy siak, obiecałem sobie że jak już będzie gotowe to podjadę na jakiś zlot dziadów zbożowych z

> jakiegoś klubu wzajemnej adoracji właścicieli dorożek i odjadę na odcince jarając lacze

claps.gifhehe.gifok.gif

Napisano

zlosnik2.gifrotfl.gifwaytogo.gif

daj znać kiedy to nastąpi, przyjadę zobaczyć te icon_eek.gif miny hahaha.gif

Napisano

Ładny, chociaż bardziej pasowałby mi w kolorze merca z twojego awataru. Nie znam się na zabytkach ale środek wygląda nie tak źle jak dla laika smile.gif Resztę to wiem, że będziesz rozbierał na drobno.

Przy okazji trafiłem na merca którego oglądałem kiedyś w TopGear, wygląd klasyka z nowościami wewnątrz i pod maską. klikamy

mechatronik-mercedes-w111.jpg

Napisano
  • Autor

> Ładny, chociaż bardziej pasowałby mi w kolorze merca z twojego awataru.

ale taki już mam zlosnik.gif

ja bym widział 111 w brązie serduszka.gif

Mercedes-Benz%20W111%201959-1971%20%281959-1965%20220SE%20sedan%204d%29%20%2801%29%20%5BBC1%5D.jpg

Nie znam się na zabytkach

> ale środek wygląda nie tak źle jak dla laika Resztę to wiem, że będziesz rozbierał na

> drobno.

> Przy okazji trafiłem na merca którego oglądałem kiedyś w TopGear, wygląd klasyka z nowościami

> wewnątrz i pod maską. klikamy

kosmos ok.gif

Napisano

> Odbiło mi? Co sądzicie?

Fikol jestes. wink.gif A manual na codzien to w ogole absurd. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fikol jestes. A manual na codzien to w ogole absurd.

automat bez systemów, przy +200KM to absurd, szczególnie w zimie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> cudo

> eh nigdy w życiu mnie nie będzie stać na takiego

myślę że z tego forum byłoby pewnie na takiego stać niezbyt wielu więc nie masz się czym przejmować grinser006.gif

dlatego trzeba działać po swojemu - zapewne efekt nie będzie aż tak spektakularny, ale nie znaczy to że nie satysfakcjonujący zlosnik.gif

Napisano

> myślę że z tego forum byłoby pewnie na takiego stać niezbyt wielu więc nie masz się czym przejmować

> dlatego trzeba działać po swojemu - zapewne efekt nie będzie aż tak spektakularny, ale nie znaczy

> to że nie satysfakcjonujący

Przecieraj szlaki! ok.giffood.gifgrinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Szukając starej 911 przypadkiem trafiłem na coś co świetnie pasuje do tytułu Twojego wątku -

> klikamy i patrzymy przez palce.

Nie ma tu ani glupiego pomyslu, ani profanacji. To jest wersja specjalna 911 SC Slantnose (Flachbau), produkowana w 948 egzemplarzach we wczesnych latach 80-tych. Swego rodzaju rarytas. Niestety ten egzemplarz ewidentnie zaliczyl dzwona i zostal naprawiony przy pomocy szpachli i wlokna szklanego.

First-View-600x399.jpg

Napisano

> Niestety ten egzemplarz ewidentnie zaliczyl dzwona i zostal naprawiony przy pomocy szpachli i wlokna szklanego.

Znajdź 911 różnic hehe.gif

Slantnose.jpg

Napisano

padłem hahaha.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

KoNik znam gościa w Zimnowodzie pod Częstochową co ma 2 takie Mesie do remontu

mercusie003.jpg

mercusie002.jpg

mercusie001.jpg

szukam danych kontaktowych ok.gif

mam :

ZHU Wiesiołek , Zimnowoda 71 , tel 603 189 371

auta stoją w dużym zakładzie blacharsko-lakierniczym ok.gif

Napisano
  • Autor

szkoda że to 110 a nie 111, ale zadzwonię. ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

96BadassW108AudiRS61.jpg

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no więc zakupiłem zgliszcza '69 250SE

1.jpg

2.jpg

4.jpg

5.jpg

silnik M129 2,5 litra 150KM - o dziwo gada zlosnik.gif

8.jpg

ładne drewno i chromy - a głównie to w tym aucie robi koszt więc... ;P

Obraz%2520007.jpg

wiem - wyyygląda strasznie ale.... ma całkiem zdrową podłogę i podłużnice i naprawdę niewiele rdzy ok.gif

auto stało wiele lat we francji narażone na słońce, stąd katastrofalny stan lakieru (i też np uszczelek szyb - ale to ma dla mnie drugorzędne znaczenie smile.gif

czekam teraz na lawetkę jak mi go przywiezie i jedziemy z koksem zlosnik.gif

Napisano

> no więc zakupiłem zgliszcza '69 250SE

> wiem - wyyygląda strasznie ale.... ma całkiem zdrową podłogę i podłużnice i naprawdę niewiele rdzy

> auto stało wiele lat we francji narażone na słońce, stąd katastrofalny stan lakieru (i też np

> uszczelek szyb - ale to ma dla mnie drugorzędne znaczenie

> czekam teraz na lawetkę jak mi go przywiezie i jedziemy z koksem

Wyglada jakby go raczej wyciagneli z Loary, ewentualnie przesychal na sloncu. zlosnik.gif

Powodzenia szajbusie. wink.gifok.gif

Napisano

Ty jednak nie jesteś normalny... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

To czarne po prawej fajne

Napisano
  • Autor

> Wyglada jakby go raczej wyciagneli z Loary, ewentualnie przesychal na sloncu.

> Powodzenia szajbusie.

oj tam sceptyku, oglądałem spoooro 108 i ta naprawdę nie jest złą bazą. Gorsze są takie co się błyszczą, kosztują 20kzł i nie mają podłogi hehe.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ty jednak nie jesteś normalny...

a kto jest? zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To czarne po prawej fajne

jakis stary Plymouth zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to teraz sie dopiero zacznie zabawa

> gdzie Ty takie rodzyny wyszukujesz ?

w necie zlosnik.gif i na żywo. Wiesz, ryzyko było duże że to totalny zgniłek, ale miło mnie rozczarował więc dam mu drugie życie jako dupowóz koNika zlosnik.gif

Napisano

kolejna osoba której wątki dodałbym do ulubionych jakby była taka opcja smile.gif gratuluje zakupu i czekam na efekty smile.gif

Napisano

normalny to Ty nie jestes zlosnik.gif

co sprzedajesz ?

Napisano
  • Autor

> co za wsiowe felgi w klasyku

to chyba 6.3 zapewne stąd te Penty. Generalnie dobrać jakieś sensowne felgi do W108 to ciężki temat

może popełnię faux pas ale moim zdaniem te Penty tak źle nie wyglądają, ale zawsze miałem słabość do Pent wiec być może nie jestem obiektywny zlosnik.gif

427738d1340266283-f-s-replica-w123-amg-rims-13inch-114pcd-vv-wide-121164-1887862.jpg

Napisano
  • Autor

> normalny to Ty nie jesteś

oj tam oj tam zlosnik.gif

> co sprzedajesz ?

dreswagena zlosnik.gif

w ogóle to 108 to nie jest prawdopodobnie 1969 tylko 1966 zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> oj tam oj tam

> dreswagena

ile i co trzeba zrobic ?

> w ogóle to 108 to nie jest prawdopodobnie 1969 tylko 1966

zlosnik.gif

Napisano

nie mam słów, pozytywny z Ciebie koleś ok.gif

Napisano
  • Autor

> ile i co trzeba zrobic ?