Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Rav4 - wylane amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Robiłem dzisiaj u siostry przegląd w Ravce przed trasą 1200 km x 2 a że do przeglądu niedługo to dolewałem olej, umyłem auto, zmieniłem wycieraczki itp.

Na wulkanizacji gdzie wyważałem na nowo felgi zauważyłem że wszystkie amortyzatory są spocone.

Oczywiście pojechałem do Toyoty a tam grobowa cisza i tekst że gwarancja wyszła w grudniu.

Auto ma przebieg 42000 kilometrów.

Komplet amortyzatorów tylnych wymieniany przy przebiegu 8000 kilometrów, kolejna zmiana ale już całości 22000 kilometrów. Zrobiły 20 tysięcy tylko i klops.

Jako że gwarancji brak a auto na firmę dali mi do zrozumienia żebym spadał na drzewo bo nic nie ugram.

Podziękowałem za rabat 20% na wymianę zawieszenia w promocyjnej cenie i kulturalnie zrezygnowałem z zamówienia na nową ravke w imieniu firmy.

Rozmowa się nieco zmieniła, przyszedł kierownik, wytłumaczył że 20 tysięcy po asfalcie potrafi zmęczyć zawieszenie w suvie, przeprosił i udało się dał 25 % rabatu na zmianę zawiasu.

Mimo to podziękowałem, siostra bierze sobie mini countrymana na którego długo chorowała, a zawias w toycie naprawi jutro niezalezny mechanik na fabrycznych częsciach z rabatem 40% od ceny ASO po rabacie.

Auto 3 letnie, 42 tysiące, użytkuje jedna kobieta, tylko premium diesel, dba o auto a co chwila jakis problem był, nigdy więcej toyoty. Do zabawy w teren mamy inne auta a to miałobyć bezpieczne auto - trzecia ravka siostry z kolei i niestety ostatnia z każdą generacją było znacznie gorzej.

Napisano

Może fajnie było by zainteresować TVN Turbo ,jest tam taki special program ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może fajnie było by zainteresować TVN Turbo ,jest tam taki special program

Wiesz nie chce się nikomu, aczkolwiek jak ktoś się zapyta o ravake to mamy w bliskiej rodzinie 3 i żadnej nie polecam

Napisano

> Wiesz nie chce się nikomu, aczkolwiek jak ktoś się zapyta o ravake to mamy w bliskiej rodzinie 3 i

> żadnej nie polecam

Jak uważasz ale taką chamote naszych dealerów należy wg mnie tępić ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak uważasz ale taką chamote naszych dealerów należy wg mnie tępić

Wiesz niby nic ale ten dealer sprzedał naszej rodzinie 5 yarisów, aurisa, 3 ravki, land cruisera v8 i verso... I kurcze o ile pierwsze ravki i yarisy były super, o tyle yaris ten przedostatni, ravka i verso prezentują poziom tandety. Plastiki jak z butelek, trzeszczy, lakier się rysuje od paznokci a zużycie paliwa takie jak podaje producent x 1.3

Napisano

> Mimo to podziękowałem, siostra bierze sobie mini countrymana na którego długo chorowała, a zawias w

> toycie naprawi jutro niezalezny mechanik na fabrycznych częsciach z rabatem 40% od ceny ASO po

> rabacie.

Trzecia wymiana amortyzatorów z tego samego źródła to chyba nie jest dobry pomysł. Ja bym zrezygnował z oryginalnych części w takim razie.

Napisano

> Wiesz niby nic ale ten dealer sprzedał naszej rodzinie 5 yarisów, aurisa, 3 ravki, land cruisera v8

> i verso... I kurcze o ile pierwsze ravki i yarisy były super, o tyle yaris ten przedostatni,

> ravka i verso prezentują poziom tandety. Plastiki jak z butelek, trzeszczy, lakier się rysuje

> od paznokci a zużycie paliwa takie jak podaje producent x 1.3

No widzisz Turbo Kamera miała by co pokazać i może dało by się coś Wam ugrać ?hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Trzecia wymiana amortyzatorów z tego samego źródła to chyba nie jest dobry pomysł. Ja bym

> zrezygnował z oryginalnych części w takim razie.

będzie komplet KYB, te z aso robi axel coś takiego

Napisano

> a zawias w

> toycie naprawi jutro niezalezny mechanik na fabrycznych częsciach z rabatem 40% od ceny ASO po

> rabacie.

1. Po co będziesz robił na fabrycznych skoro te fabryczne były tak dziadowe?

2. Masz mechanika, który ma rabaty na fabryczne części Toyoty z ponad 50% rabatem od detalu?

Napisano

> Jak uważasz ale taką chamote naszych dealerów należy wg mnie tępić

I uważasz, że ten śmieszny tvn tego dokona?

Napisano
  • Autor

> 1. Po co będziesz robił na fabrycznych skoro te fabryczne były tak dziadowe?

> 2. Masz mechanika, który ma rabaty na fabryczne części Toyoty z ponad 50% rabatem od detalu?

Nie bo widzisz paranoja jakaś.

Amortyzatory fabryczne kosztują 1100 złotych za komplet. Mój mechanik w 1500 zrobi wsio z wymianą. Toyota za te same chciała 1500 i 1000 za robocizne

Napisano

> I uważasz, że ten śmieszny tvn tego dokona?

Śmieszny nieśmieszny ale trochę dealerowi koło zada zrobi ok.gif

Napisano

> Komplet amortyzatorów tylnych wymieniany przy przebiegu 8000 kilometrów, kolejna zmiana ale już

> całości 22000 kilometrów. Zrobiły 20 tysięcy tylko i klops.

No to chyba na te elementy jest gwarancja liczona od wymiany?

Napisano
  • Autor

> No to chyba na te elementy jest gwarancja liczona od wymiany?

Niby rok i niestety minął 2 mce temu. Paranoja jakaś, w kii mam monroe i gwrancja 5 lat

Napisano

> No to chyba na te elementy jest gwarancja liczona od wymiany?

A to już zależy od gwaranta jak liczy ten czas. Od wymiany czy do końca gwarancji na całe auto.

Napisano

> Mimo to podziękowałem, siostra bierze sobie mini countrymana na którego długo chorowała,

Siostra bedzie dobrze znała mechaników serwisu Mini.

Napisano

W sumie to dziwnie sie zachowują - u mnie Lexus gwarantuje każdą naprawę dopóki posiadasz samochód. Mozesz i milion km zrobić. Niestety nie wiem jak to działa, bo nic sie nie psuje.

Napisano

> W sumie to dziwnie sie zachowują - u mnie Lexus gwarantuje każdą naprawę dopóki posiadasz samochód.

> Mozesz i milion km zrobić. Niestety nie wiem jak to działa, bo nic sie nie psuje.

Pojedź nim w trasę jakąś wymagającą... Ciekawe co wtedy powiedzą...

Napisano

[...]> Oczywiście pojechałem do Toyoty a tam grobowa cisza i tekst że gwarancja wyszła w grudniu.

Mnie wymienili bak na gwarancji, po gwarancjihmm.gif - ot inne podejscie001.gif[...]

> Auto ma przebieg 42000 kilometrów.

> Komplet amortyzatorów tylnych wymieniany przy przebiegu 8000 kilometrów, kolejna zmiana ale już

> całości 22000 kilometrów. [...]

panic.gif A Toyota MC co na to?niewiem.gif

> Podziękowałem za rabat 20% na wymianę zawieszenia w promocyjnej cenie i kulturalnie zrezygnowałem z

> zamówienia na nową ravke w imieniu firmy.

[...]

waytogo.gif

> Mimo to podziękowałem, siostra bierze sobie mini countrymana na którego długo chorowała,[...]

zlosnik.gif - podejrzewam, ze tam sie dopiero problemy zacznazlosnik.gif - moj D wyrob ma 54k km, service manager jak mnie widzi, to uciekalizak.gif, a BMW jak widzi moj numer to panic.gif[...]

Teraz jak patrze jak sie sypie BMW i porownam to z iloscia sypiacych sie mini...zlosnik.gif - (ot takie moje obserwacje u dealer-a)lizak.gif - to jest sie czego bacfly.gif[...]

> Auto 3 letnie, 42 tysiące, użytkuje jedna kobieta, tylko premium diesel, dba o auto a co chwila

> jakis problem był, nigdy więcej toyoty. [...]

Made in France ten RAV4 w EU jest?

Nie, zebym bronil Toyota, ale Echo, Corolla, 2x HiLux, Kluger, teraz FJ ... wszystkie nowe w ciagu ostanich 12 lat i nimi zadnego problemuskromny.gif[...]

Widocznie trafila na RAV4 tak jak ja z BMWpad.giffacepalm%5B1%5D.gif ... czego jej naprawde wspolczujebuu.gif[...]

Napisano

> Pojedź nim w trasę jakąś wymagającą... Ciekawe co wtedy powiedzą...

Nie wiem czy u mnie takie są, ale podejrzewam ze bali by sie ze jak nie naprawią to zrobie im koło dupy. Reputacja dla dealera jest ważniejsza niz doplacenie do jednej naprawy.

Napisano

> Obawiam sie, ze tu masz niezaprzeczalna racje

Consumer Reports mówi ze normalne mini jest dość niezawodne. Za to modele z silnikami turbo to zupełnie inna sprawa.

Napisano

> Consumer Reports mówi ze normalne mini jest dość niezawodne. Za to modele z silnikami turbo to

> zupełnie inna sprawa.

Ja sie moze i ciut zgadzam z consumer report, ale bede jednak sceptycznny jesli chodzi i wszystko, co zostale dotykane raczkami BMWlizak.gif.

Wez zobacz, ze owszem nadwozie inne, ale kosz czesci ten sam...lizak.gif ba jesli sie nie myle, to mini bylo rozwijane razem z 1 series... Wiec widzisz, zalezy jak sie trafi...

Consumer report i ja mowie, ze nigdy nie mialem problemow z Toyota, a widzisz co sie dzieje z tym RaV4 kolegihmm.gif....

Trafia ich tak jak mnie z BMWfacepalm%5B1%5D.gif]

Napisano

> Nie bo widzisz paranoja jakaś.

> Amortyzatory fabryczne kosztują 1100 złotych za komplet. Mój mechanik w 1500 zrobi wsio z wymianą.

> Toyota za te same chciała 1500 i 1000 za robocizne

Chwila to ile kosztują te fabryczne 1100 czy 1500? Bo jak znam życie to Twój mechanik nie ma części "Toyota Genuine Parts" tylko jakieś zamienniki.

Napisano

> Chwila to ile kosztują te fabryczne 1100 czy 1500? Bo jak znam życie to Twój mechanik nie ma części

> "Toyota Genuine Parts" tylko jakieś zamienniki.

Z wypowiedzi wynika, ze 1100 amorki u mecchanika i 400 robota, razem 1500, a w ASO 1500 amorki i 1000 robota, razem 2500.

Napisano

...

> Mnie wymienili bak na gwarancji, po gwarancji - ot inne podejscie...

Dealer Hondy w Białymstoku wymienił mi kiedyś tak samo i to część, która była całkowicie sprawna.

To jest dopiero podejście!

;-)

Napisano

> Auto 3 letnie, 42 tysiące, użytkuje jedna kobieta, tylko premium diesel, dba o auto a co chwila

> jakis problem był, nigdy więcej toyoty. Do zabawy w teren mamy inne auta a to miałobyć

> bezpieczne auto - trzecia ravka siostry z kolei i niestety ostatnia z każdą generacją było

> znacznie gorzej.

To ja dodam od siebie, że Corolla mojego ojca, którą nabył w 2002 roku i ostatnio dobił do 250kkm ma wciąż amortyzatory z pierwszego montażu. Inną rzeczą jest to, że właśnie z wybiciem 250kkm auto zaczęło się drastycznie sypać.

Napisano
  • Autor

Znajoma ma corolle 1996 z 580 kkm na blacie i nie robi z autem nic poza olejami itp.

Napisano
  • Autor

> Chwila to ile kosztują te fabryczne 1100 czy 1500? Bo jak znam życie to Twój mechanik nie ma części

> "Toyota Genuine Parts" tylko jakieś zamienniki.

Zamiennik kosztuje sporo mniej kolego. Amortyzatory montowane na 1 montaż, ale wybieram zamiennik firmy KYB. Co ciekawe w benzynówkach na 1 montaż idzie KYB a w dieslu AXEL czy coś takiego

Napisano

> Zamiennik kosztuje sporo mniej kolego. Amortyzatory montowane na 1 montaż, ale wybieram zamiennik

> firmy KYB. Co ciekawe w benzynówkach na 1 montaż idzie KYB a w dieslu AXEL czy coś takiego

Czyli nie części fabryczne a zamienniki. Zapewniam Cię, że w tym kraju mało kto ma wiedzę, na temat tego jakie amorki idą na pierwszy montaż w Toyocie a na pewno nikt się tą wiedzą nie dzieli.

Napisano

> ...

> Dealer Hondy w Białymstoku wymienił mi kiedyś tak samo i to część, która była całkowicie sprawna.

> To jest dopiero podejście!

To zalezy ci ci za to policzylzlosnik.gif

> ;-)

Napisano

> To zalezy ci ci za to policzyl

Za dziękuję :-D

Napisano

> To ja dodam od siebie, że Corolla mojego ojca, którą nabył w 2002 roku i ostatnio dobił do 250kkm

> ma wciąż amortyzatory z pierwszego montażu. Inną rzeczą jest to, że właśnie z wybiciem 250kkm

> auto zaczęło się drastycznie sypać.

A to dziwne że tak szybko, od ludzi słyszę że Toyoty zaczynają się sypać zwykle w okolicach 200 k mil = 320 kkm. Pewnie polskie drogi powodują przyspieszone zużycie.

Napisano

> To ja dodam od siebie, że Corolla mojego ojca, którą nabył w 2002 roku i ostatnio dobił do 250kkm

> ma wciąż amortyzatory z pierwszego montażu. Inną rzeczą jest to, że właśnie z wybiciem 250kkm

> auto zaczęło się drastycznie sypać.

Moja była Verso ma ponad 320 tyś i też orginalne amory z przodu, z tyłu wymieniałem bo wjechałem w dziure i polał sie olej grinser006.gif

Napisano

> Moja była Verso ma ponad 320 tyś i też orginalne amory z przodu, z tyłu wymieniałem bo wjechałem w

> dziure i polał sie olej

To ja napiszę (po raz kolejny zresztą), że gdyby wymienił je przy 150-180kkm, to odczułby niesamowitą różnicę. Amortyzatory mają to do siebie, że podlegają degradacji parametrów. Mogą nie wylać, ale będą coraz słabsze. Pomiary diagnostyczne tego nie ujawaniają, a użytkownicy nie są w stanie zauważyć. Dopiero wymiana i nagłe poprawienie własności jezdnych ukazuje prawdę.

Napisano

Ravka mojej żony jest prawdopodobnie z tej samej parti produkcyjnej co Twojej siostry bo gwarancja też się skończyła w grudniu i jak robiłem ostatnio przegląd ( 57000 tys. km. ) to się okazało ze amorki też ledwo przędą, ale wycieków nie zauważyłem. Poza tym nic się jeszcze nie wydażyło, na gwarancji to tylko radio się posypało, dokładnie zmieniarka CD.

Jeśli chodzi o zużycie paliwa to nie jest ono małe jak na diesla, po mieście w zimie oscyluje na granicy 10 - 11 litrów na 100km.

Napisano

> To ja napiszę (po raz kolejny zresztą), że gdyby wymienił je przy 150-180kkm, to odczułby

> niesamowitą różnicę. Amortyzatory mają to do siebie, że podlegają degradacji parametrów. Mogą

> nie wylać, ale będą coraz słabsze. Pomiary diagnostyczne tego nie ujawaniają, a użytkownicy

> nie są w stanie zauważyć. Dopiero wymiana i nagłe poprawienie własności jezdnych ukazuje

> prawdę.

Niby tak, pytanie jak to odczuc ? Jak sprzedawalem ostatnio swoje auto, mialo 210kkm i oryginalne zawieszenie. Tj piszesz testy diagnostyczne bardzo dobrze, nic nie cieklo, nie bujalo, nivo dzialalo dobrze. Problemow z prowadzeniem nie zauwazylem, wrecz jak jezdzilem innymi, nowszymi autami brakowalo mi prowadzenia mojego. Obecnie jezdze Impreza z mniejszym przebiegiem i nie widze roznicy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli nie części fabryczne a zamienniki. Zapewniam Cię, że w tym kraju mało kto ma wiedzę, na temat

> tego jakie amorki idą na pierwszy montaż w Toyocie a na pewno nikt się tą wiedzą nie dzieli.

Mogę kupić AXel w aso toyoty lub KYB. Biorę Kyb i tyle

Napisano
  • Autor

U siostry w mieszanym 11.

Andrzeja v8ka waży tonę więcej, ponad 2 x tyle mocy a spala 14 diesla bo patrzyłem w kompa a on lekkiej nogi nie ma.

Napisano

> Mogę kupić AXel w aso toyoty lub KYB. Biorę Kyb i tyle

W Aso Toyoty to możesz kupić część o numerze zaczynającym się od 48510/20 - na przód i 48530/40 na tył. I akurat na amortyzatorze nie będziesz miał znaczka KYB czy jakiegokolwiek innego poza naklejką Toyota Genuine Parts z numerem części.

Napisano
  • Autor

Kolego w aso mi podali producenta zrozum to

Napisano
  • Autor

Auto odebrane.

Zestaw starych amorków z Aso wywalony. Ciekawostka, aso zmieniło 20 000 kilometrów temu tylko 3 amortyzatory. Kierowcy z przodu nie ruszali, bo był klej na śrubach itp i śruby inaczej ułozone zwrotnica - mcperson.

Prowadziłem to auto po wymianie amorków w aso i było mega twarde. NA Kyb prowadzi się stabilnie ale są nieco miększe i chwała bogu za to bo seria pasuje do rajdówki a nie do wygodnego suva.