Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacisk tylny - problem

Featured Replies

Napisano

Panowie,

w związku z tym, że od jakiegoś czasu zmagam się z blokującym/zblokowanym hamulcem z tyłu, pojawia się pytanie.

Zostawiłem auto do wymiany tarcz i klocków z tyłu i niestety, ale ze względu na stan zacisku, mechanik poradził, aby ten zacisk wymienić a nie regenerować - korozja powierzchni itp.

Pytanie czy operacja regeneracji jest zawsze skuteczna czy zależna od stanu zacisku? Czy zacisk od nowego bravo jest plug'n play z zaciskiem do stilo?

Z góry dzięki grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czy zacisk od

> nowego bravo jest plug'n play z zaciskiem do stilo?

tak, to te same zaciski

Napisano

powiem ci ze nie przekonuje mnie regeneracja, fakt faktem ladnie wyglada, ja swoje zrobilem na glanc! lecz lewy strzelił focha i padlo cos w srodku od recznego

frown.gif nie odbija wajcha jak zaciagne> efekt? palenie klocka + sciaganie na lewo:( mechanior pow zeby szukac uzywki i tylko w moim przypadku tloczki zmienic:)

Napisano
  • Autor

> szukac uzywki i tylko w moim przypadku tloczki zmienic:)

Regeneracja - mam na myśli wymianę bebechów z zestawu naprawczego, nie malowanie, pudrowanie itp.

Napisano

czyli co tylko gumki powymieniać i to wszystko?

Napisano
  • Autor

> czyli co tylko gumki powymieniać i to wszystko?

Opcja bardziej pełna, tj. tloczek i gumki.

Napisano

U mnie była skuteczna z obu stron. W skrócie: rozbieramy, czyscimy tłoczek, szczotkę na kątówkę i jedziemy cały zacisk, najlepiej śrubokrętem z możliwością pobijania młotkiem czyścimy miejsca pod blaszkami od klocków. Tam jest dużo złogów, czy jak to nazwać. Ma być dobrze, oczywiście po złożeniu.

Napisano

> Opcja bardziej pełna, tj. tloczek i gumki.

Ja swoje teraz regenerowałem i póki co nic się nie dzieje. Wszystkie bebechy oprócz tłoczków zostały wymienione, a same zaciski zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo. Za chwile będzie na towarzyskim wątek mój to sobie zerknij jak wyszło

Napisano

> Ja swoje teraz regenerowałem i póki co nic się nie dzieje. Wszystkie bebechy oprócz tłoczków

> zostały wymienione, a same zaciski zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo. Za chwile

> będzie na towarzyskim wątek mój to sobie zerknij jak wyszło

Łukasz ile Cię kosztowała regeneracja tyłu?

Napisano

nie wiem ile za sam tył, bo robiłem całość i wyszło 450pln

Napisano

Ja w swoim stilonie zmieniłem cały zacisk bo powracające zacinanie się było denerwujące wink.gif

Napisano

> tak, to te same zaciski

Mam prawy do wymiany, podasz numer ePER? Zamówię sobie w ASO, a wymieni

pan Ziutek.

Napisano

w Twoim przypadku zastanowił bym się nad wymianą dwóch, bo może się okazać, że każdy będzie miał inną sprawność

Napisano

> w Twoim przypadku zastanowił bym się nad wymianą dwóch, bo może się okazać, że każdy będzie miał

> inną sprawność

Coś to auto powoli daje znać, że po 8 latach trzebaby coś w nim zrobić.

Mogą być i dwa. Ile za nowy? 100-150 dostanę?

Napisano

raczej w tej cenie nie dostaniesz, chyba, że po regeneracji

Napisano

Zacisk nowy po regeneracji trw to ~400zł + stary oddajesz grinser006.gif

Napisano

to wolę już swoje wysłać tam gdzie teraz były i za 450 mam wszystkie 4 zregenerowane

Napisano

> to wolę już swoje wysłać tam gdzie teraz były i za 450 mam wszystkie 4 zregenerowane

Musisz dać namiar na kąciku by każdy skorzystał grinser006.gif

Napisano

to nie problem

Binkowski Tomasz

ul. Stanisława Sołdka 5/12

76-200 Słupsk, pomorskie

tel. 693456699

Napisano

> Mam prawy do wymiany, podasz numer ePER? Zamówię sobie w ASO, a wymieni

> pan Ziutek.

rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że bez rabatów w ASO zacisk tylny do stilo 1.9 JTD kosztuje ok 900 zł/szt zlosnik.gif

A jedyny zamiennik jaki znalazłem, to produkcja ATE, niedostepny w zasadzie nigdzie od ręki i ceny od ok 750 zł sie zaczynały ok 1,5 roku temu zlosnik.gif

Napisano

> rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że bez rabatów w ASO zacisk tylny do stilo 1.9 JTD kosztuje ok

> 900 zł/szt

A ten identyczny z NB też tyle?

Napisano

> nie wiem trza by było popytać w ASO.

814zl sam zacisk bez jarzma

Napisano

> 814zl sam zacisk bez jarzma

A ten sam zacisk od trw (ori boschowskie zaciski) ~400zł + zwrot starego , ale aso się ceni widać grinser006.gif

Napisano

> A ten sam zacisk od trw (ori boschowskie zaciski) ~400zł + zwrot starego , ale aso się ceni widać

Ponieważ ten w ASO za ponad 800, to nowy zacisk, a ten za 400 to zacisk regenerowany.

• 9 miesięcy później...
Napisano

Odświeżę temat. Chciałbym powymieniać wszystkie uszczelnienia w zacisku bo mam problemy z zaciskami, i jak rozłożę zacisk w drobny mak to uszczelnienia przydadzą się. Tłoczek mam o wymiarach 38x47 a do tego zacisku z tym tłoczkiem nie ma reparaturek z uszczelnieniami wewnętrznymi tylko na prowadnicę i tłoczek. Natomiast do tłoczka 38x49 są kompletne uszczelki z tymi do zacisku. Czy ktoś to przerabiał?? nie chce mi się wszystkiego rozbierać i w razie problemu z brakiem uszczelnień pozostawić samochód na nie wiadomo ile.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Bez nasadki 5katnnej nie rozbierzesz zacisku tzn mechanizmu od recznego. Plus jakies szczypce do sprezyny w zacisku( inf z firmy regenerujacej zaciski tyl) mialem problem z nie odbijajaca wajcha recznego na zacisku. Kupilem wurta do penetracj zlalem miesce gdzie jest gumka oslaniajaca oszczelnienia 24h i zacisk dziala jak nowy...wszystko lekko pracuje :-) juz 3 rok spokoju

Napisano

> Bez nasadki 5katnnej nie rozbierzesz zacisku tzn mechanizmu od recznego.

Szlifierka kątowa do obcięcia kołnierza i jest dostęp do śruby.

A później np.żabka.

Napisano

> Panowie,

> w związku z tym, że od jakiegoś czasu zmagam się z blokującym/zblokowanym hamulcem z tyłu, pojawia

> się pytanie.

> Zostawiłem auto do wymiany tarcz i klocków z tyłu i niestety, ale ze względu na stan zacisku,

> mechanik poradził, aby ten zacisk wymienić a nie regenerować - korozja powierzchni itp.

> Pytanie czy operacja regeneracji jest zawsze skuteczna czy zależna od stanu zacisku? Czy zacisk od

> nowego bravo jest plug'n play z zaciskiem do stilo?

> Z góry dzięki

Czy aby na pewno zacisk a nie linka ręcznego ? Mnie spotkało to samo również po wymianie tarcz i klocków tył sciana.gif

Zregenerowałem zaciski i ... beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif było tylko troszkę lepiej , ale nie do końca.

Do przodu jechał lepiej ale z pagórka stoczyć w tył się nie dał frown.gif

Wypiąłem linkę ręcznego na tydzień i sprawa okazała się jasna.

Wymiana lewej linki i ... yay.gifyay.gifyay.gifyay.gif

Po wakacjach wymienię prawą , tak dla równowagi wink.gifwink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

WURTH nie pomógł. Zacisk rozebrany, a części brak. Czy wiecie gdzie dostać zestaw naprawczy do zacisku? Poszukuję osłony uszczelniającej mechanizm ręcznego, który jest pod śrubą mocującą dźwignię hamulca ręcznego. Jest to gumowy kołnierz z wtopioną podkładką stalową.