Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązek przerejestrowania pojazdu - czy cos się zmieniło?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam takie zapytanie. Rodzice zakupili samochód, kupili auto które było/jest zarejestrowane na salon opla (był to samochód powystawowy czy cos w tym stylu).

Auto jeździ teraz w innym województwie. Wiem że wg przepisów powinno się przerejestrować na siebie samochód do 30 dni od daty kupna. Obiło mi się też o uszy, że za niedopełnienie tego obowiązku nie ma kar (nie ma kar z urzędu, a jak z policją?). Pytanie: Czy istnieją jakies konsekwencje lub inne komplikacje wynikające z jeżdżenia takim autem? OC jest już wykupione na rodziców (czyli dane sa inne niz w dowodzie). Pytam, ponieważ zapewne auto zostanie przerejestrowane, ale nie w tych 30 dniach, po prostu obecnie brak czasu i kasy na to. Czy mozna spokojnie jeździć sobie powiedzmy 3-4 miesiące zanim go sobie przerejestrują? Czy też lepiej to zrobić od razu gdyż... ? No własnie, gdyż co..? Czy w razie kontroli Policjant może zatrzymać dowód/wystawić mandat? Rozumiem że oczywiscie powinni przy sobie wozić nie tylko swoje dokumenty + dowód rej. +ubezpieczenie OC, ale również umowę Kupna-Sprzedazy..? wink.gif

Dziękuję za odpowiedzi (najlepiej z autopsji) zlosnik.gif

20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano
Może to głupie pytanie, ale co oni kupili za auto że nie mają 180 złotych na przerejestrowanie?
Napisano
  • Autor

> Może to głupie pytanie, ale co oni kupili za auto że nie mają 180 złotych na przerejestrowanie?

Głupie pytanie i nie musisz wnikać wink.gif

Napisałem, że o czas także chodzi i babranie się z tym.

Napisano

> Głupie pytanie i nie musisz wnikać

Pisałeś że nie mają na to kasy, ale fakt, nie mój biznes

> Napisałem, że o czas także chodzi i babranie się z tym.

Całe dwie godzinyok.gif, wystarczy być w WK tuż przed lub zaraz po otwarciu.

Ile to się legend nasłuchałem o moim miejscowym WK, i ostanie 2 auta przerejestrowałem w 40 minut.

Ale to też rozumiem, trzeba mieć te 40 minut.

Temat już był omawiany niedawno, o ile urząd niewiele może o tyle może powiadomić policję a ta za niezgodność danych ze stanem faktycznym może pupę skopać.

Napisano

Nie przerejestrowuję swoich samochodów nigdy, a sporo ich zmieniam. Jedynym wyjątkiem jest wyjazd zagraniczny, wtedy chcąc uniknąć kłopotliwego tłumaczenia, auto mam zarejestrowane na siebie.

Umów ze sobą nie wożę, mam dowód rejestracyjny i OC. Jak mam auto dłużej niż miesiąc to przepisuję OC na siebie.

Jak auto od kumpla pożyczasz to też nie bierzesz umowy, tylko dowód i ubezpieczenie...

Napisano
  • Autor

> Temat już był omawiany niedawno, o ile urząd niewiele może o tyle może powiadomić policję a ta za

> niezgodność danych ze stanem faktycznym może pupę skopać.

Tzn? zatrzymać dowód, wystawić mandat? Rozumiem że w razie rutynowej kontroli drogowej też się może przyczepić i skopać pupę? zlosnik.gifwink.gif

Pytam, bo jezeli nie ma wiekszego problemu to sobie to zrobią powiedzmy za 2-3 miesiące, a jezeli jest to musza gnac do urzedu (nie jest on w tej samej miejscowosci) w przyszłym tygodniu.... crazy.gif20.GIF

Napisano

> Umów ze sobą nie wożę, mam dowód rejestracyjny i OC.

A jak tłumaczysz niegodność właściciela w DR i na polisie?

Napisano

> Jedynym wyjątkiem jest wyjazd

> zagraniczny, wtedy chcąc uniknąć kłopotliwego tłumaczenia,

Byłem w Bułgarii autem "nie na siebie" - sprawdzali mnie wielokrotnie i nic zlosnik.gif

Napisano

> Głupie pytanie i nie musisz wnikać

> Napisałem, że o czas także chodzi i babranie się z tym.

dawno nie byłeś w Urzędzie, ja to załatwiałem w ciągu jednego dnia i kilkunastu minut, miesiąc później o sztywny dowód i karte pojazdu podjechałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tak, jak zabiorą dowód rejestracyjny i wyśla do WK tam gdzie był wydany to się bujaj po niego na 2

> koniec Polski

nie da sie tego załatwiac korepondencyjnie? confused.gif

Napisano

> tak, jak zabiorą dowód rejestracyjny i wyśla do WK tam gdzie był wydany to się bujaj po niego na 2

> koniec Polski

Jak mam umowę k-s, to tez mogą tak zrobić? cfaniaczek.gif

P.S. Na szczęscie auto mam z mojego WK. hehe.gif

Tylko szkoda mi czarnych blach. beksa.gif

Napisano

> A jak tłumaczysz niegodność właściciela w DR i na polisie?

a kto to sprawdza? pojazd ma mieć OC, ma sie zgadzać numer VIN w polisie z DR zlosnik.gif

Napisano

> koniec Polski

a dlaczego mają zabrać dowód rejestracyjny, skoro jest ważny a samochód jest sprawny?

Napisano

> Jak mam umowę k-s, to tez mogą tak zrobić?

> P.S. Na szczęscie auto mam z mojego WK.

> Tylko szkoda mi czarnych blach.

tak- odsyłany jest do Wydziału Komunikacji który go wydał- w tamtejszym urzędzie są wszystki dokumenty auta. Jak samochód sprzedajesz, to papiery idą za nim z urzędu do urzędu wink.gif

Napisano

> tak- odsyłany jest do Wydziału Komunikacji który go wydał- w tamtejszym urzędzie są wszystki

> dokumenty auta. Jak samochód sprzedajesz, to papiery idą za nim z urzędu do urzędu

OK, ale jest jakaś podstawa prawna na to, żeby po 30dniach nieprzerejestrowania auta wysyłać stary dowód do WK? blush.gif

Napisano

> a dlaczego mają zabrać dowód rejestracyjny, skoro jest ważny a samochód jest sprawny?

dzisiaj jest ok. jutro nie, wiesz co się stanie na drodze, a może wypierzesz dowód z ciuchami? Nie przewidzisz wszystkiego w życiu.

Napisano

> A jak tłumaczysz niegodność właściciela w DR i na polisie?

normalnie - kupiłem samochód Panie władzo i go nie przerejestrowałem, bo nie mam na to czasu - do tej pory dwie kontrole i żadnych problemów, oprócz pouczenia:"oczywiście wie Pan, że ma Pan 30 dni na przerejstrowanie i proszę to niezwłocznie zrobić, bo minęło już xxx miesięcy".

Napisano

> dzisiaj jest ok. jutro nie, wiesz co się stanie na drodze, a może wypierzesz dowód z ciuchami? Nie

> przewidzisz wszystkiego w życiu.

wyprać możesz równie dobrze swój...

Napisano

> OK, ale jest jakaś podstawa prawna na to, żeby po 30dniach nieprzerejestrowania auta wysyłać stary

> dowód do WK?

tego nie wiem, kupa ludzi jeździ nie przerejestrowanym i żyją tylko jak się potem coś zdarzy to płacz i zgrzyt zlosnik.gif

Napisano

> tego nie wiem, kupa ludzi jeździ nie przerejestrowanym i żyją tylko jak się potem coś zdarzy to

> płacz i zgrzyt

A możesz jasniej? blush.gif

Dlaczego "płacz i zgrzyt"? niewiem.gif

Mam wazny przegląd, oc, dokument przeniesienia własnosci - co jest nie tak, poza niedopełnieniem obowiązku przerejestrowania?

Napisano

> wyprać możesz równie dobrze swój...

to w swoim wydziale komunikacji wyrobię wtórnik, a nie na drugim końcu świata.

Posiadanie auta wiązę się z pewnymi obowiązkami i kosztami czy to tak ciężko pojąć?

Napisano
  • Autor

Narazie nie rozjasniło mi się nic...

Myslę że tutaj najwięcej niechęci w razie kontroli będzie budziło to, że w dowodzie będzie stary własciciel (salon), a w ubezpieczeniu nowy.

Ale wszystkie dokumenty/papiery sa ważne, niezgodnosc tylko własciciela w DR, a to mozna podeprzec umowa/faktura na zakup auta, z kolei na fakturze jest data, i bedzie wiadomo ze termin jest przekroczony...

To jak w koncu..? zlosnik.gif

Napisano

> A możesz jasniej?

> Dlaczego "płacz i zgrzyt"?

> Mam wazny przegląd, oc, dokument przeniesienia własnosci - co jest nie tak, poza niedopełnieniem

> obowiązku przerejestrowania?

podałem juz raz przykład dokument jest nieczytelny bo się wyprał, zalał ec. policial.gif na drodze go zabiera daje pokwitowanie i odsyła do wydziału komunikacji gdzie był wydany, np. do Gdańska. I potem Ty kombinujesz, żeby może poprzednik na którym jeszcze auto "wisi" poszedł i złożył wniosek o wtórnik albo sam tam jedziesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to w swoim wydziale komunikacji wyrobię wtórnik, a nie na drugim końcu świata.

> Posiadanie auta wiązę się z pewnymi obowiązkami i kosztami czy to tak ciężko pojąć?

Wiadomo o co chodzi 20.GIF, mowimy tylko o "małym" poslizgu, a nie o swiadomym bimbaniu sobie... hehe.gifok.gif

Napisano

> Tzn? zatrzymać dowód, wystawić mandat? Rozumiem że w razie rutynowej kontroli drogowej też się

> może przyczepić i skopać pupę?

Tak, niezgodność danych ze stanem faktycznym, nieaktualne dane w DR, niedopełnienie obowiązku ustawowego (termin 30 dni na przerejestrowanie)

> Pytam, bo jezeli nie ma wiekszego problemu to sobie to zrobią powiedzmy za 2-3 miesiące, a jezeli

> jest to musza gnac do urzedu (nie jest on w tej samej miejscowosci) w przyszłym tygodniu....

Problemu w tej chwili nie ma żadnego, problem się pojawi jak przypadkiem go drapną na zwyczajną kontrolę.

Naprawdę, 40 minut się im chyba uda wygosodarować z rana?, może wziąć dzień "kacowego"...no nie wiem...w końcu za 2-3 miesiące też musi poświęcić czas na załatwienie tego. Więc czemu nie teraz?

Napisano

> podałem juz raz przykład dokument jest nieczytelny bo się wyprał, zalał ec. na drodze go zabiera

> daje pokwitowanie i odsyła do wydziału komunikacji gdzie był wydany, np. do Gdańska. I potem

> Ty kombinujesz, żeby może poprzednik na którym jeszcze auto "wisi" poszedł i złożył wniosek o

> wtórnik albo sam tam jedziesz

Ok, jasne. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, niezgodność danych ze stanem faktycznym, nieaktualne dane w DR, niedopełnienie obowiązku

> ustawowego (termin 30 dni na przerejestrowanie)

> Problemu w tej chwili nie ma żadnego, problem się pojawi jak przypadkiem go drapną na zwyczajną

> kontrolę.

> Naprawdę, 40 minut się im chyba uda wygosodarować z rana?, może wziąć dzień "kacowego"...no nie

> wiem...w końcu za 2-3 miesiące też musi poświęcić czas na załatwienie tego. Więc czemu nie

> teraz?

To widzę że trzeba ich pogonić, wytłumaczyć co i jak i niech załatwią do 2 tyg i będzie z głowy.... wink.gif

Napisano

> Wiadomo o co chodzi , mowimy tylko o "małym" poslizgu, a nie o swiadomym bimbaniu sobie...

a czy ja Tobie napisałem gdzieś coś o bimbaniu?

Pytasz się czy sie coś zmieniło, odpowiadają Tobie, że nie, o dalej szukasz dziury w całym

Napisano

> Ile to się legend nasłuchałem o moim miejscowym WK, i ostanie 2 auta przerejestrowałem w 40 minut.

> Ale to też rozumiem, trzeba mieć te 40 minut.

Heh, może u Ciebie tyle to trwa...W mojej miejscowosci, to tragedia... Głowa mnie boli jak myśle ,że trzeba isc do WK przerejestrowac auto. Raz jak chcialem zarejestrowac auto to 4 dni chodzilem. I tego czwartego dnia byłem o 7:00 i mialem gdzies 6-8 miejsce w kolejce. Dowód miałem do odbioru po 13tej. Wczesniej chcieli mi go dac za dwa-trzy dni...A uto by bylo bez tablic zlosnik.gif Z resztą co rusz widze, że ludzie sie wk...ą .

Napisano

To ja nie wiem co wy macie za nieudolny urząd. Poszedłem, poczekałem na swoją kolejkę.

Auto stało pod starostwem. 2 osoby przed poszedłem zdjąć tablice, jak wróciłem to za może 10 minut wszedłem. wypełniłem na miejscu kwit, zdałem tablicę, umowy i inne cuda wianki, poszedłem opłacić nowe i jak wróciłem to już czekał na mnie dowód (przecież drukują na miejscu!) i nowe tablice. Przykręciłem, do ubezpieczalni poszedłem i w sumie po może 2 godzinach wsiadłem w auto i pojechałem do roboty.

ZA ~miesiąc poszedłem odebrać dowód stały, dłużej szukałem miejsca by zaparkować niż czekałem na swoją kolej.

Napisano
  • Autor

> a czy ja Tobie napisałem gdzieś coś o bimbaniu?

> Pytasz się czy sie coś zmieniło, odpowiadają Tobie, że nie, o dalej szukasz dziury w całym

A gdzie ja szukam dziury w całym? Pytam po prostu, zeby zasięgnąć jak najwięcej wiedzy. Upierdliwy sie robisz Rafał grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> ZA ~miesiąc poszedłem odebrać dowód stały, dłużej szukałem miejsca by zaparkować niż czekałem na

> swoją kolej.

Dlaczego na AK nikt nie potrafi zrozumiec, ze urzedy nie dzialaja identycznie w calym kraju?

U mnie np. mozna sie przez internet zapisac na okreslony dzien i godzine, co nie znaczy ze identycznie jest np. w Mławie (co zreszta ktos potwierdzil).

Napisano

> Dlaczego na AK nikt nie potrafi zrozumiec, ze urzedy nie dzialaja identycznie w calym kraju?

Bo procedury są identyczne w całym kraju?

> U mnie np. mozna sie przez internet zapisac na okreslony dzien i godzine, co nie znaczy ze

> identycznie jest np. w Mławie (co zreszta ktos potwierdzil).

A to już jest jakieś tam udogodnienie, uzależnione od możliwości głównie finansowych urzędu.

Natomiast procedury załatwiania są identyczne w całym kraju.

Z głupiej złośliwości namalował bym pismo albo do naczelnika, albo do starosty, nawet jak by miało zostać wysłane na "berdyczów"

Napisano

> Bo procedury są identyczne w całym kraju?

Takie sam, ale u mnie po pierwsze ciężko zdobyć numerek na dany dzień, a po drugie niekoniecznie dowód nawet miękki jest do odbioru tego samego dnia.

Ostatnio chciałem zgłosić sprzedaż i jak zobaczyłem tłum, to zrezygnowałem i wysłałem zgłoszenie pocztą .... nie wiem czy tak można.

Napisano

> Bo procedury są identyczne w całym kraju?

Niestety, prawo jest takie samo, interpretacje rozne, a procedury to juz wogole rozbieznosc kosmiczna potrafi byc.

Napisano

> Takie sam, ale u mnie po pierwsze ciężko zdobyć numerek na dany dzień,

To jest osobna sprawa

> a po drugie niekoniecznie dowód nawet miękki jest do odbioru tego samego dnia.

A ciekawe jaka ku temu jest podstawa hmm.gif

> Ostatnio chciałem zgłosić sprzedaż i jak zobaczyłem tłum, to zrezygnowałem i wysłałem zgłoszenie

> pocztą .... nie wiem czy tak można.

Pisali(śmy) o tym parę dni temu. Wystarczy zgłosić staroście, ale warto mieć tego faktu potwierdzenie. Więc polecony z potwierdzeniem odbioru powinien temat załatwić, tylko nie wiem czy Ty decyzji czasem nie musisz podpisać..

Napisano

> a po drugie niekoniecznie

> dowód nawet miękki jest do odbioru tego samego dnia.

Znaczy jak - odjeżdżasz spod urzędu bez dokumentów auta? icon_eek.gif

Napisano

Znam kilka osób, które jeżdżą tak kilka lat i spoko. C hoc ja bym tak nie mógł

Napisano

> Heh, może u Ciebie tyle to trwa...W mojej miejscowosci, to tragedia... Głowa mnie boli jak myśle

> ,że trzeba isc do WK przerejestrowac auto. Raz jak chcialem zarejestrowac auto to 4 dni

> chodzilem. I tego czwartego dnia byłem o 7:00 i mialem gdzies 6-8 miejsce w kolejce. Dowód

> miałem do odbioru po 13tej. Wczesniej chcieli mi go dac za dwa-trzy dni...A uto by bylo bez

> tablic Z resztą co rusz widze, że ludzie sie wk...ą .

W Opolu rozwiązali to w prosty sposób, są zapisy na termin, przychodzisz i wychodzisz.

Problem jest czasami taki, że musisz poczekać 3-4 dni żeby się tam dostać.

Napisano

> a dlaczego mają zabrać dowód rejestracyjny, skoro jest ważny a samochód jest sprawny?

dlatego, że wszelkie zmiany w dowodzie rejestracyjnym muszą być w nim wpisane w ciągu 30 dni, a taką zmianą jest zmiana właściciela, jeśli policjant sie dopatrzy ,że to nie Twoje auto, a ma takie prawo, to ci dowód zabierze.

Napisano

> To jest osobna sprawa

> A ciekawe jaka ku temu jest podstawa

> Pisali(śmy) o tym parę dni temu. Wystarczy zgłosić staroście, ale warto mieć tego faktu

> potwierdzenie. Więc polecony z potwierdzeniem odbioru powinien temat załatwić, tylko nie wiem

> czy Ty decyzji czasem nie musisz podpisać..

Zgłoszenie nie wymaga decyzji.

Pamiętam, że tylko pieczęć przybijali na umowie.

Ja im wysłałem formularz zgłoszenia wydrukowany z ich strony + kopię umowy.

Napisano

> Znaczy jak - odjeżdżasz spod urzędu bez dokumentów auta?

Ostatnio odebrałem dokumenty jeszcze tego samego dnia.

Rano wniosek, po południu tablice.

Ale kiedyś kazali czekać 2 tyg. na rejestrację - wydanie tablic i dowodu panic.gif

Napisano

> Ostatnio odebrałem dokumenty jeszcze tego samego dnia.

> Rano wniosek, po południu tablice.

> Ale kiedyś kazali czekać 2 tyg. na rejestrację - wydanie tablic i dowodu

Ale nie odpowiedziałes na pytanie - zostawiałes stare papiery w urzedzie i na dwa tygodnie auto było n ie do jazdy? icon_eek.gif

Napisano

> Ale nie odpowiedziałes na pytanie - zostawiałes stare papiery w urzedzie i na dwa tygodnie auto

> było n ie do jazdy?

Rejestracja nowego.

Miałem zostawić papiery i dostać tablice po 2 tyg. Czyli auto byłoby nie do odebrania z salonu.

W przypadku używki możesz jeździć na starych tablicach.

Napisałem pismo do kierowniczki i dostałem tablice po południu.

Ostatnio rejestrowałem też nówkę i rano oddałem papiery, a po południu dostałem tablice.

Napisano

> Rejestracja nowego.

> Miałem zostawić papiery i dostać tablice po 2 tyg. Czyli auto byłoby nie do odebrania z salonu.

> W przypadku używki możesz jeździć na starych tablicach.

> Napisałem pismo do kierowniczki i dostałem tablice po południu.

> Ostatnio rejestrowałem też nówkę i rano oddałem papiery, a po południu dostałem tablice.

Nowe rejestrował mi leasing, to nie wiem, ale przy używkach zawsze dostawałem nowe blachy, a dowód tymczasowy drukowali od razu przy okienku... blush.gifniewiem.gif

Napisano

> Nowe rejestrował mi leasing, to nie wiem, ale przy używkach zawsze dostawałem nowe blachy, a dowód

> tymczasowy drukowali od razu przy okienku...

U nas jest Biuro Obsługi i dalej papiery idą w czarną dziurę - więc nie wiadomo, kiedy sprawa zostanie załatwiona zlosnik.gif

Napisano

> To jak w koncu..?

Mondkie zjezdzilem pol Europy nieprzerejestrowanym (OC na mnie) i mimo paru kontroli w Europie, w w tym nawet jednej mandatowej nikt nic. W PL to samo, mialem X kontroli (fakt, ze rutynowe a nie to, ze cwaniakowalem za przekroczenie predkosci) i zaden policjant slowa mi nie powiedzial.

Potem auto sprzedalem i tyle zlosnik.gif