Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na którą oś założyć lepsze opony? ale nieco inaczej

Featured Replies

Napisano

Są dwie szkoły zlosnik.gif:

- jedna mówi, że lepsze na tył a gorsze na przód - co z tego, że przód będzie dobry skoro tyłem będzie zarzucało itp.

- druga mówi, że lepsze na przód bo raz, że lepsza trakcja, hamowanie itp.

Przyjmijmy, że bieżnik moich czterech jest praktycznie taki sam, różnice mogą sięgać do 0.5-1mm

Moje auto to FWD a opony zimowe. Zaraz po zakupie czyli w maju od razu zmieniłem na letnie, kilka dni temu wróciłem do zimowych. Tylne są nowe, no może mają kilkaset km, nie pamiętam teraz firmy ale czytając testy zaraz po zakupie auta wypadają bdb, gumiarze też chwalili ten model. Z przodu są chyba Kormorany - bieżnik taki typowo zimowy, opony z 2012 roku czyli mogą mieć przejechane max 15 tys., wyglądają bdb prawie jak nowe.

Dzisiaj pogoda 7-8 stopni, deszcz - lekka masakra, oczywiście nie spodziewałem się cudów ale trakcja jest średnia, hamowanie taakie sobie itd. Oczywiście wiem, że dla zimówek takie warunki jak dzisiaj są delikatnie mówiąc kiepskie ale tak myślę jak temu zaradzić. W drugim podobnym aucie mam zimówki po chyba już 4 czy 5 sezonach, które zachowują się jednak nieco lepiej.

Czy pozostaje mi tylko wyrzucić te Kormorany i kupić takie same, które są na tylnej osi czy zamienić tył z przodem? To mój pierwszy taki przypadek, że mam inne opony p/t chociaż przy zakupie auta ucieszyłem się z praktycznie nowych zimówek.

Na suchym auto zachowuje się poprawnie, oczywiście gorzej niż na letnich ale żadnej tragedii nie ma. Poproszę o opinie praktyków bo teorii to już się dużo naczytałem zlosnik.gif

Napisano

kormorany snowpro a pewnie takie masz, to nie najlepszy produkt no.gif zamień na tył i zobacz czy da się jeździć. Jak nie to wymień na nowe - będzie taniej niż każda stłuczka ok.gif

Napisano

> ma. Poproszę o opinie praktyków bo teorii to już się dużo naczytałem

Zostaw jak jest, różnice typu 1 mm bieżnika więcej, czy opona o 3% lepszej przyczepności to mają znaczenie w rajdzie Monte Carlo, gdzie na 30 km masz 4 pory roku, a nie w normalnym ruchu drogowym.

Opony szumnie nazywane "zimowymi" i wpychane nam przy magicznych +7 st. C są faktycznie oponami śniegowymi - i tylko w takich warunkach są lepsze od opony "letniej" czyli opony deszczowej. Na suchym i mokrym asfalcie opona "letnia" niezależnie od tego czy powietrze będzie miało + 0,1 st. C, czy +30 st. C będzie lepsza. Przecież między oponą i asfaltem dochodzi do tarcia i temperatura pracy opony to nie temperatura powietrza w otoczeniu - opona się nagrzewa.

Niestety, trafiłeś na najgorsze możliwe dla opony "zimowej" warunki, więc nie masz się co dziwić, że przyczepność jest nie najlepsza. Kombinowanie, czy dać przód na tył, a może na skos szału nie zrobi.

Napisano
  • Autor

> kormorany snowpro a pewnie takie masz, to nie najlepszy produkt zamień na tył i zobacz czy da się

> jeździć. Jak nie to wymień na nowe - będzie taniej niż każda stłuczka

o to, to snowpro zlosnik.gif najgorzej, że jutro mam długą trasę a nie wiem czy rano uda się kupić nowe gumy, można było zostawić jeszcze letnie sick.gif czy wiesz może jaka jest średnica tarcz w Meg 1.6? bo chyba też takową ujeżdżasz zlosnik.gif W sumie mam jeszcze fajne 13-ki ale nie wiem czy wejdą, instrukcja niby przewiduje 13-ki ale chyba tylko dla tej słabszej wersji, pewnie ma mniejsze tarcze hmm.gif

Napisano

Zostaw jak jest. Nad przodem masz jakąkolwiek kontrolę. Nad tyłem właściwie żadnej.

Tak jak jest będziesz wcześniej czuł słabą przyczepność i reagował.

Jeśli zamienisz nie zdążysz zareagować bo nawet nie poczujesz a już będziesz tyłem na drzewie.

Napisano
  • Autor

> Zostaw jak jest. Nad przodem masz jakąkolwiek kontrolę. Nad tyłem właściwie żadnej.

> Tak jak jest będziesz wcześniej czuł słabą przyczepność i reagował.

> Jeśli zamienisz nie zdążysz zareagować bo nawet nie poczujesz a już będziesz tyłem na drzewie.

dzięki, przyszło mi jeszcze jedno pytanie do głowy:

jeżeli jutro będzie sucho z jaką prędkością mogę poruszać się po autostradzie? Jutro mam dość długą trasę w DE gdzie będzie sporo no limit i oczywiście uwzględniając dłuższą drogę hamowania tak sobie myślę jak taka zimowa mieszanka będzie znosiła większe prędkości hmm.gif na letnich ze względu na dłuugą piątkę można było trzymać trochę wyższą prędkość a co będzie na zimowych, powiedzmy czy będzie można jechać pewne odcinki z prędkościami rzędu 180-190km/h czy to w ogóle nie wchodzi w grę i zmienić rano odległe o prawie 90km opony na letnie? sick.gif

Napisano

Na suchym jeździłem na zimówkach do licznikowych 180km/h ale obie osie to samo. Było OK.

To trzeba wyczuć. Najpierw wolniej, jak się zachowuje w zakręcie i przy hamowaniu? Nikt nie da recepty ile jechać.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Na suchym jeździłem na zimówkach do licznikowych 180km/h ale obie osie to samo. Było OK.

> To trzeba wyczuć. Najpierw wolniej, jak się zachowuje w zakręcie i przy hamowaniu? Nikt nie da

> recepty ile jechać.

> Pozdrawiam.

jechałem 190km/h ale na dość krótkim odcinku na zasadzie rozpędziłem się w kilka dni po zakupie auta, na suchym poprawnie wchodzi w zakręty i tak sobie hamuje ale jednak wytrąca prędkość, jest na pewno miękko na tych gumach. Niestety na mokrym do kitu, jutro spróbuję ale już czuję, że źle zrobiłem zmieniając na te zimówki, te przednie są wyjątkowo miękkie - trzeba będzie jechać wolniej i tyle ok.gifold.gif

Napisano

zmiana kół przód/tył to pół godziny roboty dla niewprawnego faceta.

Sprawdź sam i opisz wrażenia.

Zanim jednak to zrobisz pobaw się ciśnieniami bo może coś tutaj nie gra.

Napisano

> dzięki, przyszło mi jeszcze jedno pytanie do głowy:

> jeżeli jutro będzie sucho z jaką prędkością mogę poruszać się po autostradzie?

Po kolei według tego co możesz napotkać jako ograniczenie:

1. przepisy ruchu drogowego

2. indeks prędkości opony

3. ograniczenie oporami powietrza/mocą auta.

Według uznania i fantazji kierującego.

> Jutro mam dość długą

> trasę w DE gdzie będzie sporo no limit i oczywiście uwzględniając dłuższą drogę hamowania tak

> sobie myślę jak taka zimowa mieszanka będzie znosiła większe prędkości na letnich ze względu

> na dłuugą piątkę można było trzymać trochę wyższą prędkość a co będzie na zimowych, powiedzmy

> czy będzie można jechać pewne odcinki z prędkościami rzędu 180-190km/h czy to w ogóle nie

> wchodzi w grę i zmienić rano odległe o prawie 90km opony na letnie?

Czy wy tu ludzie przypadkiem nie przesadzacie z tymi oponami? To nie misja na Marsa, że wszystko się rozpadnie zaraz po przekroczeniu tej drobnej bariery...

Sprawdź ciśnienie czy odpowiednie, sprawdź indeks prędkości gum i w drogę ile fabryka dała. A jak sie będziesz niepewnie czuł "bo coś tam" to po prostu zwolnij i gotowe.

Napisano
  • Autor

> zmiana kół przód/tył to pół godziny roboty dla niewprawnego faceta.

> Sprawdź sam i opisz wrażenia.

> Zanim jednak to zrobisz pobaw się ciśnieniami bo może coś tutaj nie gra.

mam właśnie mętlik w głowie ale coraz bardziej skłaniam się ku zamianie i przetestowaniu, ciśnienie 2.2 przód i 2.1 tył, zastanawiam się czy nie obrać fabrycznych parametrów 2.1 przód oraz 2.0 tył aczkolwiek w bagażniku mam ok 100kg ładunku hmm.gif jak kupiłem auto miało za mało ciśnienia, ok 1.8-1.9 ale wydaję mi się, że prowadziło się lepiej lepiej niż po dopompowaniu do 2.2/2.1, może miękka guma powinna mieć jednak deko niższe ciśnienie a na pewno nie za dużo mimo załadowania?

Napisano
  • Autor

> Po kolei według tego co możesz napotkać jako ograniczenie:

> 1. przepisy ruchu drogowego

tam gdzie będę podróżował spora część dróg to no limit zlosnik.gif

> 2. indeks prędkości opony

przód 180, tył 210

> 3. ograniczenie oporami powietrza/mocą auta.

mhm

> Według uznania i fantazji kierującego.

> Czy wy tu ludzie przypadkiem nie przesadzacie z tymi oponami? To nie misja na Marsa, że wszystko

> się rozpadnie zaraz po przekroczeniu tej drobnej bariery...

> Sprawdź ciśnienie czy odpowiednie, sprawdź indeks prędkości gum i w drogę ile fabryka dała. A jak

> sie będziesz niepewnie czuł "bo coś tam" to po prostu zwolnij i gotowe.

dzięki, tak właśnie zrobię chociaż przesiadka z tzw. usportowionych opon letnich z bieżnikiem w "jodełkę" na te zimówki to trochę jak zmiana auta na trochę inne zlosnik.gif nie wiem, może przez ten dzisiejszy deszcz mam już takie negatywne odczucia ad. zimówek, w drugim prawie, ze takim samym aucie mam również zimówki ale na pewno twardsze i w sumie bardziej okiełznane. Chyba po prostu muszę się pozbyć tych Kormoranów z przodu bo to rzeczywiście delikatnie mówiąc mało udany produkt

Napisano

> tam gdzie będę podróżował spora część dróg to no limit

> przód 180, tył 210

czyli maks ze stałą prędkością pojedziesz 180.

> dzięki, tak właśnie zrobię chociaż przesiadka z tzw. usportowionych opon letnich z bieżnikiem w

> "jodełkę" na te zimówki to trochę jak zmiana auta na trochę inne

Ale to normalne. zdjąłeś trampki, założyłeś gumowce. Już tak szybko nie pobiegasz.

> nie wiem, może przez ten

> dzisiejszy deszcz mam już takie negatywne odczucia ad. zimówek, w drugim prawie, ze takim

> samym aucie mam również zimówki ale na pewno twardsze i w sumie bardziej okiełznane. Chyba po

> prostu muszę się pozbyć tych Kormoranów z przodu bo to rzeczywiście delikatnie mówiąc mało

> udany produkt

Nie wiem, nie znam się. Ja na nalewkach jeżdżę 200 na godzinę w lecie.

Napisano

> o to, to snowpro najgorzej, że jutro mam długą trasę a nie wiem czy rano uda się kupić nowe gumy,

> można było zostawić jeszcze letnie czy wiesz może jaka jest średnica tarcz w Meg 1.6? bo

> chyba też takową ujeżdżasz W sumie mam jeszcze fajne 13-ki ale nie wiem czy wejdą, instrukcja

> niby przewiduje 13-ki ale chyba tylko dla tej słabszej wersji, pewnie ma mniejsze tarcze

w phI na pewno wejdą 13tki w ph II już chyba nie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> w phI na pewno wejdą 13tki w ph II już chyba nie

hmm w jednej phI mam mniejszą średnicę tarcz, w drugiej większą, o ile pamięć mnie nie myli to 240 i 259mm lub większe bo to wersja z abs, w stalówkach 14" widać, że jest już trochę ścisk więc nie wiem czy będą pasowały 13-ki hmm.gif muszę zaraz przestudiować wujka google zlosnik.gif

Napisano

Odkąd mam prawo jazdy to zawsze lepsze opony zakładam na przód i jakoś przenigdy mnie nie zarzucało.

A dlaczego lepsze na przód?

Po podczas szybszej jazdy to właśnie pierwsza opona atakuje wszelkiego rodzaju kałuże i rozchlapuje wodę, błoto, śnieg itp.

Tylna opona przejeżdża tylko śladem pierwszej i ma już ułatwione zadanie.

Nawet na łagodnych zakrętach tylna opona jedzie częściowo śladem przedniej.

A to, że zarzuca tylną osią samochodu to w większości przypadków nie wina opon tylko stylu jazdy. Ot co.

Napisano

> Odkąd mam prawo jazdy to zawsze lepsze opony zakładam na przód i jakoś przenigdy mnie nie

> zarzucało.

bo problem pojawia się w skrajnej sytuacji, gdzie opona jest na granicy poślizgu. Ma to sens, gdzie opony wyraźnie się róznią np. 2-4 mm bieżnika. A jeśli na jednej osi sa opony 6,5mm a na drugiej 6 mm to raczej nie ma to żadnego znaczenia

Napisano

> Czy wy tu ludzie przypadkiem nie przesadzacie z tymi oponami?

Też mam takie wrażenie - ale marketing zrobił ludziom sieczkę z mózgu. Za chwilę każdy użytkownik miejskiego jeździdełka o mocy 50 KM będzie kupował co najmniej 4 zestawy opon i zatrudniał ekipę składającą się z kilku osób, żeby dobrały optymalny zestaw opon na drogę z domu do pracy ...

Napisano

> hmm w jednej phI mam mniejszą średnicę tarcz, w drugiej większą,

oba 1.6 8v?

Napisano

> dzięki, przyszło mi jeszcze jedno pytanie do głowy:

> jeżeli jutro będzie sucho z jaką prędkością mogę poruszać się po autostradzie?

Jaja sobie robisz, bo chyba nie oczekujesz, że ktos Ci poda predkosc np. "przy 140 bedzie OK, a przy 180 to odlecisz w kosmos"?

Siadasz i jedziesz adekwatnie do warunkow na drodze i mozliwosci auta (nie wiem jak wyciszona ta meganka, ale 1,6 non stop 180-190 jak piszesz to dla mnie mordega bylaby i dla tego auta chyba rowniez).

Przejedziesz kawalek i wyczujesz na co Cie i samochod stac ok.gif

Napisano
  • Autor

> oba 1.6 8v?

jedna 1.6 8v, druga 1.4 8v

Napisano

Lepsze powinny isc na tyl bo ciezej auto z poslizu wyprowadzic jak Ci bok wyleci na zakreci niz jak przod wyjedzie.

Ale ja zawsze daje na przod lepsze bo przez sezon sie dotra i beda takie same jak te na tyle. A takto tylko roznica sie powiekszy.

Napisano
  • Autor

> Jaja sobie robisz, bo chyba nie oczekujesz, że ktos Ci poda predkosc np. "przy 140 bedzie OK, a

> przy 180 to odlecisz w kosmos"?

Nie o to mi chodziło, po prostu zastanawiam się czy długotrwała w ogóle jazda z prędkością pow. 130km/h wchodzi w grę przy zimówkach, chodzi mi o właściwości gumy, może np. przy nagrzaniu się ma już b. kiepskie właściwości a może nie i o to pytam zlosnik.gif

> Siadasz i jedziesz adekwatnie do warunkow na drodze i mozliwosci auta (nie wiem jak wyciszona ta

> meganka, ale 1,6 non stop 180-190 jak piszesz to dla mnie mordega bylaby i dla tego auta chyba

> rowniez).

daje radę ze względu na długą piątkę i kilka innych pierdół ale nie o tym jest temat ok.gif

> Przejedziesz kawalek i wyczujesz na co Cie i samochod stac

thx

Napisano

> Nie o to mi chodziło, po prostu zastanawiam się czy długotrwała w ogóle jazda z prędkością pow.

> 130km/h wchodzi w grę przy zimówkach, chodzi mi o właściwości gumy, może np. przy nagrzaniu

> się ma już b. kiepskie właściwości a może nie i o to pytam

A dlaczego ma się nie dać? Zimą często jeżdżę przez kilka godzin z prędkościami rzędu 170-180 i nic się nie dzieje, przecież opony mają indeks prędkości, jak nie przekraczasz, to nie ma prawa nic się dziać. Inna sprawa, że na suchym asfalcie niezależnie od temperatury opony śniegowe są gorsze od letnich, nie wspominając od wielosezonowych, więc trzeba brać poprawkę na gorszą trakcję i dłuższą drogę hamowania.

Napisano
  • Autor

> Lepsze powinny isc na tyl bo ciezej auto z poslizu wyprowadzic jak Ci bok wyleci na zakreci niz jak

> przod wyjedzie.

> Ale ja zawsze daje na przod lepsze bo przez sezon sie dotra i beda takie same jak te na tyle. A

> takto tylko roznica sie powiekszy.

jeżeli chodzi o bieżnik to jest go podobnie dużo z przodu i z tyłu, różnica może sięgać 0,5mm, tylne po prostu mają dość dobre właściwości a przednie są niestety pod tym względem gorsze, dlatego zastanawiam się jak będzie się jeździło gdy lepsze opony dam na przód a gorsze na tył - bieżnik przyjmijmy, że jest ten sam

Napisano

> czy będzie można jechać pewne odcinki z prędkościami rzędu 180-190km/h czy to w ogóle nie

> wchodzi w grę i zmienić rano odległe o prawie 90km opony na letnie?

To jak opona zachowuje się podczas jazdy z wysoką prędkością mówi parametr TEMPERATURE podany na większości opon.

Napisano

> Lepsze powinny isc na tyl bo ciezej auto z poslizu wyprowadzic jak Ci bok wyleci na zakreci niz jak

> przod wyjedzie.

Pytanie jak często zdarza się taka sytuacja. W zimie, jak śnieg zalega na drodze, to praktycznie na każdym skrzyżowaniu masz test przyczepności przednich opon, przy hamowaniu i przy ruszaniu i ich przyczepność jest ważniejsza. Praktycznie co chwilę!

A np. w obecnym samochodzie przez 100 tys. km odkąd go mam, nigdy nie zdarzył mi się poślizg tylnej osi i utrata przyczepności najpierw tylnych kół. Tutaj wystarczy po prostu rozsądnie wchodzić w zakręty na śniegu. Natomiast ruszania i hamowania nie unikniesz

Napisano

Ze względu na bezpieczeństwo lepsze opony zakłada się na tylną oś auta. Zwiększa to stabilność auta w zakręcie i zmniejsza tendencję do zarzucania tyłu. Spada ryzyko niebezpiecznego poślizgu bokiem auta w przeszkodę. Pamiętaj, że z boku strefa zgniotu jest mała, a z przodu duża palacz.gif

pzdr

Napisano

> jeżeli chodzi o bieżnik to jest go podobnie dużo z przodu i z tyłu, różnica może sięgać 0,5mm,

> tylne po prostu mają dość dobre właściwości a przednie są niestety pod tym względem gorsze,

> dlatego zastanawiam się jak będzie się jeździło gdy lepsze opony dam na przód a gorsze na tył

> - bieżnik przyjmijmy, że jest ten sam

W takim wypadku lepsze na tyl. Trudniej wpadniesz w poslizg. Po kliku hamowaniach nauczysz sie slabej trakcji i bedziesz jezdzil ostrozniej jak przod ma gorsza trkacje. A takto jakis luk i lecisz bokiem.

Napisano

> A np. w obecnym samochodzie przez 100 tys. km odkąd go mam, nigdy nie zdarzył mi się poślizg tylnej

> osi i utrata przyczepności najpierw tylnych kół. Tutaj wystarczy po prostu rozsądnie wchodzić

> w zakręty na śniegu. Natomiast ruszania i hamowania nie unikniesz

Mnie tez nie az do ostatniego roku gdzie zimowki byly juz bardzo bardzo kiepskie. Pare razy tyl mi uciekl. Na codzien oczywiscie problem nie wystepuje. Jednak tyl moze nas zaskoczyc.

Napisano

> Mnie tez nie az do ostatniego roku gdzie zimowki byly juz bardzo bardzo kiepskie. Pare razy tyl mi

> uciekl. Na codzien oczywiscie problem nie wystepuje. Jednak tyl moze nas zaskoczyc.

jednak dużo łatwiej pogodzić się ze słabym tyłem, uważać na zakrętach niż ze słabym przodem i mielić kołami w miejscu na skrzyżowaniu pod górkę, jak z tyłu kolejka aut i zaczynają trąbić zlosnik.gif

Napisano

> Ze względu na bezpieczeństwo lepsze opony zakłada się na tylną oś auta. Zwiększa to stabilność auta

> w zakręcie i zmniejsza tendencję do zarzucania tyłu. Spada ryzyko niebezpiecznego poślizgu

> bokiem auta w przeszkodę. Pamiętaj, że z boku strefa zgniotu jest mała, a z przodu duża

> pzdr

Pamiętaj też że lepiej zapobiegać niż leczyć i po pierwszym zarzuceniu tyłu nawet średnio rozgarnięty użytkownik zdejmie nogę z gazu...z tym że mając słabsze opony na przodzie może albo wypłużyć na zewnątrz albo nie wyhamować przed przeszkodą.