Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zasada dzialania dzisiejszych czujnikow poziomu paliwa

Featured Replies

Napisano

no wlasnie-ostatnio oddawalem auto zastepcze.przy tankowaniu wskazowka byla juz na czerwonym polu,ale jeszcze kontrolka rezerwy sie nie palila.dolalem 5 litrow.wskaznik ani drgnal .komputer przed dolaniem pokazywal zasieg 100km,po dolaniu ...105km zlosnik.gif co ciekawe po przejechaniu mniej wiecej 15 km zapalila sie kontrolka rezerwy yikes.gif

rozumiem ze komputer moze zglupiec ale czemu wskaznik paliwa tak reaguje?

Napisano

> no wlasnie-ostatnio oddawalem auto zastepcze.przy tankowaniu wskazowka byla juz na czerwonym

> polu,ale jeszcze kontrolka rezerwy sie nie palila.dolalem 5 litrow.wskaznik ani drgnal

> .komputer przed dolaniem pokazywal zasieg 100km,po dolaniu ...105km co ciekawe po

> przejechaniu mniej wiecej 15 km zapalila sie kontrolka rezerwy

> rozumiem ze komputer moze zglupiec ale czemu wskaznik paliwa tak reaguje?

to o czym piszesz to obliczanie poprzez komputer zasięgu km jakie jest w stanie przejechać samochód przy danym spalaniu.

jeżeli po takim tankowaniu jak powyżej dasz ostro w palnik to komp ci pokaże mniejszy dystans do przejechania wskutek zwiększonego spalania, jeśli znów zdejmiesz nogę z gazu to komp ci pokaże większy dystans do przejechania - oczywiście to wszystko na jednym poziomie paliwa

Napisano
  • Autor

> to o czym piszesz to obliczanie poprzez komputer zasięgu km jakie jest w stanie przejechać samochód

> przy danym spalaniu.

> jeżeli po takim tankowaniu jak powyżej dasz ostro w palnik to komp ci pokaże mniejszy dystans do

> przejechania wskutek zwiększonego spalania, jeśli znów zdejmiesz nogę z gazu to komp ci pokaże

> większy dystans do przejechania - oczywiście to wszystko na jednym poziomie paliwa

no wlasnie-wiec czemu po nalaniu tych 5 litrow a przed ruszeniem [a wiec parametry nie zmienily sie] dystans ten nie wydluzyl o jakies 60km[srednie spalanie wynosilo ok.7,5l/100km]?

Napisano

> no wlasnie-wiec czemu po nalaniu tych 5 litrow a przed ruszeniem [a wiec parametry nie zmienily

> sie] dystans ten nie wydluzyl o jakies 60km[srednie spalanie wynosilo ok.7,5l/100km]?

Komputer z pływaka wie o tym, że dotankowałeś. Nie ma dokładnej informacji o tym ile zalałeś. A 5 litrów to mało. Bak z reguły jest dość płaski, więc pływak ledwie drgnął.

Napisano
  • Autor

> Komputer z pływaka wie o tym, że dotankowałeś. Nie ma dokładnej informacji o tym ile zalałeś. A 5

> litrów to mało. Bak z reguły jest dość płaski, więc pływak ledwie drgnął.

ja to rozumiem ok.gif

ale czemu po przejechaniu tych paru km zaswiecila sie kontrolka rezerwy?

to jest przeciez chyba sterowane plywakiem a nie komputerem wiec fizycznie nie powinno to zaistniec bo nawet jesli jakims cudem komputer pokazywalby 0 km to w baku nadaljest paliwo zlosnik.gif

Napisano

> ja to rozumiem

> ale czemu po przejechaniu tych paru km zaswiecila sie kontrolka rezerwy?

> to jest przeciez chyba sterowane plywakiem a nie komputerem wiec fizycznie nie powinno to zaistniec

> bo nawet jesli jakims cudem komputer pokazywalby 0 km to w baku nadaljest paliwo

Rezerwa może być sterowana z komputera. Nie świeci od ilości paliwa ale od zasiągu jaki obliczył komputer. Zasięg spada poniżej np 100km to rezerwa się zapala. A ponieważ komputer liczy zasięg z jakiegoś ostatniego odcinka drogi więc jak większe średnie spalanie, wcześniej zapali się rezerwa zlosnik.gif Ostro ruszyłeś ze stacji, srednie wzrosło, zasięg zmalał, rezerwa świeci hehe.gif

Napisano

> no wlasnie-ostatnio oddawalem auto zastepcze.przy tankowaniu wskazowka byla juz na czerwonym

> polu,ale jeszcze kontrolka rezerwy sie nie palila.dolalem 5 litrow.wskaznik ani drgnal

> .komputer przed dolaniem pokazywal zasieg 100km,po dolaniu ...105km co ciekawe po

> przejechaniu mniej wiecej 15 km zapalila sie kontrolka rezerwy

> rozumiem ze komputer moze zglupiec ale czemu wskaznik paliwa tak reaguje?

Dzieje się tak bo sygnał z pływaka jest odświeżany co kilkanaście/dziesiąt minut, a to co widzisz na zegarach to wartość obliczona przez komputer na podstawie prędkości, obciążenia silnika, uśrednionych danych z pływaka itp.

Zaletą w zamyśle projektantów jest to, że kontrolka rezerwy nie zapala się i gaśnie jak w starszych autach (np podczas przechyłu na łuku drogi), tylko jak się raz zapali to już świeci do końca i to znak że trzeba dolać paliwa.

Napisano
  • Autor

> Rezerwa może być sterowana z komputera. Nie świeci od ilości paliwa ale od zasiągu jaki obliczył

> komputer. Zasięg spada poniżej np 100km to rezerwa się zapala. A ponieważ komputer liczy

> zasięg z jakiegoś ostatniego odcinka drogi więc jak większe średnie spalanie, wcześniej zapali

> się rezerwa Ostro ruszyłeś ze stacji, srednie wzrosło, zasięg zmalał, rezerwa świeci

no dobra-bak ma 60 litrow.rezerwa powiedzmy 6l -jesli do tego dodamy te 5 litrow to wychodzi 11 litrow czyli blisko 1/4 baku.a wskazowka dalej stala na czerwonym polu mimo ze obszar 1/4 baku jest podzielony jeszcze na 2 czesci z ktorych ta druga to wlasnie czerwona strefa.

Napisano

> Zaletą w zamyśle projektantów jest to, że kontrolka rezerwy nie zapala się i gaśnie jak w starszych

> autach (np podczas przechyłu na łuku drogi), tylko jak się raz zapali to już świeci do końca i

> to znak że trzeba dolać paliwa.

A i tak nie jest to prawda. Dajmy na to Mondeo Mk IV pokazuję rezerwę faktycznie po przebiegu (musi być mniej niż 120km wg komputera do przejechania na baku) a nie po ilości paliwa.

I podczas jazdy jest ok, bo raz jak się zaświeci "rezerwa" to już nie zgaśnie.

Jednak zdarzyło mi się zgasić samochód z zapaloną "rezerwa", następnie zapalić i przy zmienionym stylu jazdy rezerwa zapaliła się ponownie dopiero po ok 60km zlosnik.gifoink.gif

Jednak osobiście uważam, że takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów i bardzo mi się podoba ok.gif

Bo wolę jak kontrolka rezerwy zapali się jak komputer stwierdzi, że mamy do przejechania dajmy na to mniej niż 120km przy naszym obecnym stylu jazdy niż jak się zapala np. jak mamy 8 litrów paliwa, a wtedy w przypadku zależnym od silnika od kierowcy zasięg może być od przykładowo 40 do 160km ok.gif

Napisano

> no dobra-bak ma 60 litrow.rezerwa powiedzmy 6l -jesli do tego dodamy te 5 litrow to wychodzi 11

> litrow czyli blisko 1/4 baku.a wskazowka dalej stala na czerwonym polu mimo ze obszar 1/4 baku

> jest podzielony jeszcze na 2 czesci z ktorych ta druga to wlasnie czerwona strefa.

Nie widze tu nic dziwnego, to nie są przecież wybitnie precyzyjne wskaźniki (na ogół)

Napisano

> Nie widze tu nic dziwnego, to nie są przecież wybitnie precyzyjne wskaźniki (na ogół)

Dodajmy do tego jeszcze że w niektórych autach RWD (ale AWD pewnie też) mamy dzielony zbiornik paliwa z dwoma komorami i dwoma niezależnymi pływakami i system wyrównywania poziomu paliwa w obu komorach.

Napisano

> Bo wolę jak kontrolka rezerwy zapali się jak komputer stwierdzi, że mamy do przejechania dajmy na

> to mniej niż 120km przy naszym obecnym stylu jazdy niż jak się zapala np. jak mamy 8 litrów

A ja wole starsze rozwiązanie. W starym Punto na podstawie pozycji wskazówki wiedziałem bardzo dokładnie ile litrów mi jeszcze zostało i na ile kilometrów mi to wystarczy. A teraz to wskazówka prawie leży na zerze a

kontrolka milczy.

Napisano

Ja nie mogę pojąć, jak to jest że jak tankuję na Neste, to pod korek

jest wskaźnik na MAX, a jak tankuję np. na Orlen, to nie dochodzi do

MAX tylko jest tak "50 km" wcześniej. I powoli rośnie ale nigdy nie

dotrze do MAX. A na baku przejadę orientacyjnie tyle samo, więc

to jest chyba jakiś babol w mierniku.

Napisano

> Dzieje się tak bo sygnał z pływaka jest odświeżany co kilkanaście/dziesiąt minut, a to co widzisz

> na zegarach to wartość obliczona przez komputer na podstawie prędkości, obciążenia silnika,

> uśrednionych danych z pływaka itp.

W teorii brmi to nawet fajnie...

> Zaletą w zamyśle projektantów jest to, że kontrolka rezerwy nie zapala się i gaśnie jak w starszych

> autach (np podczas przechyłu na łuku drogi), tylko jak się raz zapali to już świeci do końca i

> to znak że trzeba dolać paliwa.

A co masz na myśli mówiąc o "starszych" autach? Tych z lat '50 zeszłego wieku, czy z lat '90?

Bo o ile mnie pamięć nie myli, to układy różniczkujące, stabilizujące wskaźnik paliwa oraz wskaźnik rezerwy, są stosowane od wczesnych lat '70 zeszłego wieku. I wszystko po to, by uniknąć irytującego "migotania" lampki rezerwy wywołanego przechyłami nadwozia bądź hamowaniem/przyspieszaniem. Ostatni samochód, jaki pamiętam, który miał tę "oldschoolową" cechę wskaźnika paliwa, była Zastawa 1100p. Wszystkie nowsze modele, którymi jeździłem, zapalały "księgowego" od paliwa i gasiły go dopiero po tankowaniu.

Młodyś chyba, bądź przeelektronizowany..........

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Nie widze tu nic dziwnego, to nie są przecież wybitnie precyzyjne wskaźniki (na ogół)

nie zgodze sie-w touranie zapala sie kontrolka i jest 9 litrow.zawsze.

Napisano
  • Autor

> Bo wolę jak kontrolka rezerwy zapali się jak komputer stwierdzi, że mamy do przejechania dajmy na

> to mniej niż 120km przy naszym obecnym stylu jazdy niż jak się zapala np. jak mamy 8 litrów

> paliwa, a wtedy w przypadku zależnym od silnika od kierowcy zasięg może być od przykładowo 40

> do 160km

i wystarczy ze zjedziesz z autostrady do miasta i dystans skroci sie o polowe hehe.gif

a wiedzac ze fizycznie jest dajmy na to 8 litrow paliwa bedziessz wiedzial ile przejedziesz w danych warunkach.

Napisano

> i wystarczy ze zjedziesz z autostrady do miasta i dystans skroci sie o polowe

> a wiedzac ze fizycznie jest dajmy na to 8 litrow paliwa bedziessz wiedzial ile przejedziesz w

> danych warunkach.

Czyli wychodzi na to samo, tylko w nowszych autach liczy to za Ciebie komputer i nie musisz tego robić sam ok.gif

Też byłem sceptycznie nastawiony, ale pojeździłem z takim rozwiązaniem i mi się podoba ok.gif

Napisano

to przejedź sie cinquecentem, tam w zakrętach wskaźnik skakał o połowę skali (0-1/2) gdy w baku było 1/4 paliwa na postoju...

Napisano

> Dodajmy do tego jeszcze że w niektórych autach RWD (ale AWD pewnie też) mamy dzielony zbiornik

> paliwa z dwoma komorami i dwoma niezależnymi pływakami i system wyrównywania poziomu paliwa w

> obu komorach.

Zeby tylko AWD i RWD grinser006.gif W Mini tez tak jest. A jak sie wejdzie do ukrytego menu w komputerze to mozna podejrzec jaki jest poziom w kazdej komorze.

Napisano

> Ja nie mogę pojąć, jak to jest że jak tankuję na Neste, to pod korek

> jest wskaźnik na MAX, a jak tankuję np. na Orlen, to nie dochodzi do

> MAX tylko jest tak "50 km" wcześniej. I powoli rośnie ale nigdy nie

> dotrze do MAX. A na baku przejadę orientacyjnie tyle samo, więc

> to jest chyba jakiś babol w mierniku.

A tankujesz całkowicie pod korek czy do pierwszego odbicia?

Jeżeli do pierwszego odbicia to przypuszczam, różnica bierze się z tego, że każdy pistolet jest troszkę inny, a i pompy różnie pracują. Przez to paliwo bardziej lub mniej się pieni i przez to nalewasz trochę więcej lub trochę mniej.

To pisałem ja, który ma na stanie w robocie wewnętrzną mała stację paliw. zlosnik.gif

Napisano

> Zeby tylko AWD i RWD W Mini tez tak jest. A jak sie wejdzie do ukrytego menu w komputerze to mozna

> podejrzec jaki jest poziom w kazdej komorze.

Czy mi się wydaje, czy po prostu wystarczyłby niewielki otwór w przegrodzie i cała ta elektronika niepotrzebna ?

Napisano

> Czy mi się wydaje, czy po prostu wystarczyłby niewielki otwór w przegrodzie i cała ta elektronika

> niepotrzebna ?

Tylko między komorami jest wał napędowy (4x4) lub podloga to trochę to bez sensu by było.

Puszczać przelew pod wałem albo nisko pod podłogą narażony na uszkodzenie. Chociaż w jakimś samochodzie tak jest, chyba nawet tu ktoś pokazywał profesjonalną naprawę uszkodzonego przelewu wężem ogrodowym zlosnik.gif

Napisano

> nie zgodze sie-w touranie zapala sie kontrolka i jest 9 litrow.zawsze.

Z tą dokładnością to miałem na myśli wskazania wskazówki.

Napisano

> Tylko między komorami jest wał napędowy (4x4) lub podloga to trochę to bez sensu by było.

A no tak, potraktowałem bak jako jedną całość smile.gif

Napisano

> W teorii brmi to nawet fajnie...

> A co masz na myśli mówiąc o "starszych" autach? Tych z lat '50 zeszłego wieku, czy z lat '90?

> Bo o ile mnie pamięć nie myli, to układy różniczkujące, stabilizujące wskaźnik paliwa oraz wskaźnik

> rezerwy, są stosowane od wczesnych lat '70 zeszłego wieku. I wszystko po to, by uniknąć

> irytującego "migotania" lampki rezerwy wywołanego przechyłami nadwozia bądź

> hamowaniem/przyspieszaniem. Ostatni samochód, jaki pamiętam, który miał tę "oldschoolową"

> cechę wskaźnika paliwa, była Zastawa 1100p. Wszystkie nowsze modele, którymi jeździłem,

> zapalały "księgowego" od paliwa i gasiły go dopiero po tankowaniu.

> Młodyś chyba, bądź przeelektronizowany..........

> Pozdro

> Bartek

Te z których miałem to Fiat, Opel, Ford, VW. Wszystkie przed wprowadzeniem EOBD.

Napisano
  • Autor

> Czy mi się wydaje, czy po prostu wystarczyłby niewielki otwór w przegrodzie i cała ta elektronika

> niepotrzebna ?

w skodach 105/120 tak wlasnie [za pomoca weza]byly laczone polowki baku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli wychodzi na to samo, tylko w nowszych autach liczy to za Ciebie komputer i nie musisz tego

> robić sam

ale jesli komputer liczy srednia to z ostatniego tankowania to srednia z autostrady byla 6 a w miescie 10 .poniewaz autostrada to 75 procent przebiegu to srednia wyjdzie[strzelam] 7l i co za tym idzie zasiec 100km a faktycznie spalanie jest 10 l i zasieg 70 km.wiec tych 30 km zabraknie zlosnik.gif.i zeby nie bylo-taki komputer jest np. w starszych hyundaiach.

Napisano

> ale jesli komputer liczy srednia to z ostatniego tankowania to srednia z autostrady byla 6 a w

> miescie 10 .poniewaz autostrada to 75 procent przebiegu to srednia wyjdzie[strzelam] 7l i co

> za tym idzie zasiec 100km a faktycznie spalanie jest 10 l i zasieg 70 km.wiec tych 30 km

> zabraknie .i zeby nie bylo-taki komputer jest np. w starszych hyundaiach.

To wszystko zależy od konkretnego modelu.

Ja np. mam tak że rezerwa zaświeci jak zostanie paliwa w baku na 80km, przy czym komp oblicza to w oparciu o średnie spalanie (nie mam chwilowego). Jeżeli np. z ostatnich kilku tys. km mam średnie 10l/100km to rezerwa zaświeci jak wg. elektroniki będę miał 8l w baku. Teraz załóżmy, żę jadę sobie np. 90km/h po trasie, wykasuje średnie spalanie, i nagle zrobi się średnie spalanie 5l/100km przy pierwszym pomiarze, to teoretycznie rezerwa zgaśnie.

pzdr.

Napisano

Ostatnio mi się kończyła bryna na autostradzie, a że drogo, to stwierdziłem, że wleję tylko 5L bo kończę trasę i wleje resztę w mieście.

Wskazówka nie drgnęła, zasięg nie wzrósł :/

Napisano

>po to, by uniknąć

> irytującego "migotania" lampki rezerwy wywołanego przechyłami nadwozia bądź

> hamowaniem/przyspieszaniem. Ostatni samochód, jaki pamiętam, który miał tę "oldschoolową"

> cechę wskaźnika paliwa, była Zastawa 1100p. Wszystkie nowsze modele, którymi jeździłem,

> zapalały "księgowego" od paliwa i gasiły go dopiero po tankowaniu.

> Młodyś chyba, bądź przeelektronizowany..........

> Pozdro

> Bartek

No patrz...A instrukcja Opla mówi : lampka świeci - rezerwa paliwa, lampka MIGA - brak paliwa, natychmiast zatankować. Widać można celowo miganie wprowadzić.

Napisano

mamy do przejechania dajmy na

> paliwa,

niby tak, ale jednak są warunki gdzie się to nie sprawdza - np powrót ze słowacji przez Tatry - rezerwy nie ma i pokazuje 120km a tu nagle zaczynają się góry i pokazuje 50km a najbliższa stacja w białce zlosnik.gif

Napisano

W wiekszości aut musisz zatankować ok 6-8 litrów, żeby komputer odnotował,że było tankowanie.

Poniżej tej wartości on "nie widzi", że tankowałes.

U mnie jak zasieg spada poniżej 60km, to już nie pokazuje mi ile moge przejechac na tym co w zbiorniku. Raz zrobiłem test i przejechalem jeszcze ponad te 60km, co mi pokazywał, a kontrolka rezerwy zapaliła się jakies 20km przed tankowaniem.

Pozdrawiam