Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rok produkcji starszy od roku modelu?

Featured Replies

Napisano

Hello!

Trafiłam na ofertę sprzedaży opla. Właściciel kupił go w 2004 roku i w tym samym zarejestrował. Tymczasem numer VIN (dziesiąta cyfra oraz info z przeglądarek numerów VIN) wskazuje rok 2005 jako rok, z którego model tego auta pochodzi. Czy jest to możliwe? Czy rok modelu może być "młodszy" od roku produkcji? Czekam na opinie starych wyjadaczy i weteranów kupowania używanych aut smile.gif

Napisano

> Czy rok modelu może być "młodszy" od roku produkcji?

Oczywiście. Rok modelowy zmienia się po letniej przerwie produkcyjnej - czyli np. w październiku 2009 produkowane są samochody model 2010.

Napisano

> Oczywiście. Rok modelowy zmienia się po letniej przerwie produkcyjnej - czyli np. w październiku

> 2009 produkowane są samochody model 2010.

Skąd masz takie informacje?

Napisano

> Skąd masz takie informacje?

To żadna nowina...

Napisano
  • Autor

Dla mnie wygląda to dziwnie, ponieważ wydaje mi się, że najpierw powstaje model, a potem jest on produkowany. Ale być może w praktyce produkcyjnej to wygląda inaczej. Nie znam się na tym. Opel został zarejestrowany w grudniu 2004 roku. Wyszukiwarka VIN podała mi info, że to model z 2005, więc się zdziwiłam. Czyli nie powinnam się tym przejmować? Zakopać głęboko podejrzenia?

Napisano

W Oplu bodaj od już września lecą już modele na następny rok.

Napisano

> Dla mnie wygląda to dziwnie, ponieważ wydaje mi się, że najpierw powstaje model, a potem jest on

> produkowany. Ale być może w praktyce produkcyjnej to wygląda inaczej. Nie znam się na tym.

> Opel został zarejestrowany w grudniu 2004 roku. Wyszukiwarka VIN podała mi info, że to model z

> 2005, więc się zdziwiłam. Czyli nie powinnam się tym przejmować? Zakopać głęboko podejrzenia?

Nic się nie przejmuj.

Napisano

> Dla mnie wygląda to dziwnie, ponieważ wydaje mi się, że najpierw powstaje model, a potem jest on

> produkowany. Ale być może w praktyce produkcyjnej to wygląda inaczej. Nie znam się na tym.

> Opel został zarejestrowany w grudniu 2004 roku. Wyszukiwarka VIN podała mi info, że to model z

> 2005, więc się zdziwiłam. Czyli nie powinnam się tym przejmować? Zakopać głęboko podejrzenia?

U MarkaF to już chyba Mustanga 2015 możesz kupić grinser006.gif

Napisano

> marketing kolego , marketing

to chyba koleżanka zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Na pewno koleżanka smile.gif Jegomość "kolega" pewnie by takich pytań nie zadawał wink.gif

Napisano
  • Autor

Panowie!

Dziękuję za wszystkie wpisy. Cieszę się, że tak szybko odpowiedzieliście. Chciałabym prosić o coś jeszcze. Jeśli macie czas, zerknijcie na mój wpis w kąciku Skody i powiedzcie, co sadzicie o tym aucie. Jutro wybieram się na oględziny. Dla ułatwienia - szybkie wejście:

http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=287310768&an=0&page=0#Post287310768

Napisano

> produkowany. Ale być może w praktyce produkcyjnej to wygląda inaczej.

Żebyś mogła kupić auto z nowego modelu musi być wyprodukowane. Tak więc produkcja zaczyna się powiedzmy we wrześniu i do salonów pod koniec roku docierają nowe modele, tak byś mogła od początku roku je oglądać i przede wszystkim nabyć. A skoro salon dostał egzemplarz kilka/kilkanaście dni przed nowym rokiem to dlaczego nie mógłby go sprzedać? A co jeżeli produkcja nowego modelu rozpoczęła się w sierpniu a nie we wrześniu? Wówczas i miesiąc wcześniej trafi do sprzedaży.

Osobiście jestem kolejnym przykładem, gdyż kupiłem model 2010 w ostatniej dekadzie grudnia 2009 roku.

Napisano
  • Autor

Dziękuję. Mała refleksja: może dlatego, że panuje tu patriarchat, niektórzy Panowie nie rozróżniają płci zlosnik.gif Ale się nie obrażam, nie dąsam i nie mam focha smile.gif Cieszę się, że jednak są tacy, którzy zauważają różnicę.

Napisano

Przebijam - ja mam produkcję z maja 04 a rok modelowy 05. Zdaje się, że akurat Volvo wprowadza nowy rok modelowy już w połowie roku smile.gif

Napisano

> Dziękuję. Mała refleksja: może dlatego, że panuje tu patriarchat, niektórzy Panowie nie rozróżniają

> płci Ale się nie obrażam, nie dąsam i nie mam focha Cieszę się, że jednak są tacy, którzy

> zauważają różnicę.

Uzupełnij w profilu wyróżnione pole i rozpoznawalność wzrośnie Ci dwukrotnie (z 1 na 10 użytkowników do 2 na 10 zlosnik.gif).

287311506-profil.jpg

post-6746-14352522282883_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

"Lady" nie wystarcza? Chyba trudno o lepszą identyfikację wink.gif Taa, najpierw imię, potem numer telefonu... wink.gif

Napisano

> Taa, najpierw imię, potem numer telefonu...

A co dopiero jakbyś chciała dostęp do HP hehe.gif

Napisano

> Hello!

> Trafiłam na ofertę sprzedaży opla. Właściciel kupił go w 2004 roku i w tym samym zarejestrował.

> Tymczasem numer VIN (dziesiąta cyfra oraz info z przeglądarek numerów VIN) wskazuje rok 2005

> jako rok, z którego model tego auta pochodzi. Czy jest to możliwe? Czy rok modelu może być

> "młodszy" od roku produkcji? Czekam na opinie starych wyjadaczy i weteranów kupowania

> używanych aut

normalne - ja teraz dostałem ofertę na auto. Rok produkcji 2013, model 2014.

Napisano

> to chyba koleżanka

to całkiem możliwe ,

anyway , ja nawet nie patrzę na nicki , chyba że jest jakiś oink.gif awatarek

Napisano

> Hello!

> Trafiłam na ofertę sprzedaży opla. Właściciel kupił go w 2004 roku i w tym samym zarejestrował.

> Tymczasem numer VIN (dziesiąta cyfra oraz info z przeglądarek numerów VIN) wskazuje rok 2005

> jako rok, z którego model tego auta pochodzi. Czy jest to możliwe? Czy rok modelu może być

> "młodszy" od roku produkcji? Czekam na opinie starych wyjadaczy i weteranów kupowania

> używanych aut

Standard, to już moje drugie auto w którym VIN pokazuje +1 rok wink.gif

Bardzo często producencie od 3ciego kwartału produkuja już MY z następnego roku.

Napisano

> Bardzo często producencie od 3ciego kwartału produkuja już MY z następnego roku.

Mercedes data dostawy 28.2.2002. To był nowy model 211 czyli rok modelowy 2003.

Napisano

> A co dopiero jakbyś chciała dostęp do HP

Chyba jakby miała dostęp do HP hehe.gifhehe.gifhehe.gif