Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator BOSH S4 52AH Stilo 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam problem z akumulatorem BOSH S4 i zastanawiam się czy ładować czy od razu próbować oddać...

Gdy dodatnie temperatury odpala nawet nawet...

Gdy na minusie - ledwo starcza prądu (liczniki przygasają)

Po 2 dniach obecnej aury ( do -4 w nocy) próbował coś kręcić ale nie odpalił.

Mam na niego gwarancję [kupiony 17.11.2013]

Ładowanie - 13.89V

Prądu na postoju nie zżera

Czy oddawał już ktoś BOSHA s4 na gwarancję ? przyjmują czy wszystko odrzucają ?

Napisano

> Witam wszystkich, mam problem z akumulatorem BOSH S4 i zastanawiam się czy ładować czy od razu

> próbować oddać...

> Gdy dodatnie temperatury odpala nawet nawet...

> Gdy na minusie - ledwo starcza prądu (liczniki przygasają)

> Po 2 dniach obecnej aury ( do -4 w nocy) próbował coś kręcić ale nie odpalił.

> Mam na niego gwarancję [kupiony 17.11.2013]

> Ładowanie - 13.89V

> Prądu na postoju nie zżera

> Czy oddawał już ktoś BOSHA s4 na gwarancję ? przyjmują czy wszystko odrzucają ?

mi po tygodniu S5 wymienili grinser006.gif

Napisano

> Witam wszystkich, mam problem z akumulatorem BOSH S4 i ...

Jeśli nie jeździsz na odcinkach po kilka km dziennie i przy tym nie odpalasz wielokrotnie auta , to nawet się nie zastanawiaj tylko od razu reklamuj - lepiej już z nim nie będzie .

Napisano

> Jeśli nie jeździsz na odcinkach po kilka km dziennie i przy tym nie odpalasz wielokrotnie auta , to

A jak utrzymać akumulator w dobrej kondycji w aucie trzymanym pod chmurka ktore dziennie robi kilka kilka, kilkanascie km ?

Napisano

> nawet się nie zastanawiaj tylko od razu reklamuj - lepiej już z nim nie będzie .

Reklamować trzeba: dla zasady. Też tak robię. Niestety jeśli chodzi o aku nigdy nie była uwzględniona.

Napisano

> A jak utrzymać akumulator w dobrej kondycji w aucie trzymanym pod chmurka ktore dziennie robi kilka

> kilka, kilkanascie km ?

Trzeba go dodatkowo co jakiś czas podładowywać z prostownika ok.gif

Napisano

> A jak utrzymać akumulator w dobrej kondycji w aucie trzymanym pod chmurka ktore dziennie robi kilka

Mój też pod chmurką garażowany i dwa lata temu kupiony, rok temu doładowany profilaktycznie kręci bez problemów w każdej temperaturze.

Do pracy mam 15km i z urządzeń elektrycznych typu ogrzewanie tylnej szyby i lusterek korzystam do woli.

I do tego znienawidzona wink.gif Centra Futura grinser006.gif

Napisano

ja mam aku MAGNETI MARELLI, od 3 lat zero problemow bez wzgledu na pore roku nigdy nie ladowany, dojazd do pracy od 2-10km, w tamta zime patrzylem na diode na aku, przy -25 byla nadal zielona:D <lol>

Napisano

kilkanaście, szczególnie w jedną stronę (drugie tyle powrót) to w zasadzie jest już wystarczająco nawet dla diesla, żeby uzupełnić ubytki powstające przy rozruchu.

Kilka km w jedna i kilka km w drugą w dodatku przez miasto może wymagać, żeby raz lub dwa razy doładować aku z prostownika. I tyle.

Napisano
  • Autor

> kilkanaście, szczególnie w jedną stronę (drugie tyle powrót) to w zasadzie jest już wystarczająco

> nawet dla diesla, żeby uzupełnić ubytki powstające przy rozruchu.

> Kilka km w jedna i kilka km w drugą w dodatku przez miasto może wymagać, żeby raz lub dwa razy

> doładować aku z prostownika. I tyle.

No właśnie możliwe że u mnie problem tkwi w normalnym doładowaniu akumulatora ?

Jak jest powyżej + temperatur - nawet po 2 dniach stania kreci ładnie

Gdy (-) na dworze - po 2 dniach nie odpala frown.gif

Napisano

> No właśnie możliwe że u mnie problem tkwi w normalnym doładowaniu akumulatora ?

> Jak jest powyżej + temperatur - nawet po 2 dniach stania kreci ładnie

> Gdy (-) na dworze - po 2 dniach nie odpala

Reklamuj.Lepiej nie będzie/temperatura idzie w dół/.

Napisano

> No właśnie możliwe że u mnie problem tkwi w normalnym doładowaniu akumulatora ?

jak masz prostownik, to go naładuj i zobaczysz, jak będzie to samo - reklamuj, jak nie jeździj.

U mnie ostatnio tak samo było z moim aku, naładowałem, i od tygodnia kręci jak wariat.

Tyle, że mój to 5 letnia centra standard, więc cudów sie już po niej nie spodziewam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak masz prostownik, to go naładuj i zobaczysz, jak będzie to samo - reklamuj, jak nie jeździj.

> U mnie ostatnio tak samo było z moim aku, naładowałem, i od tygodnia kręci jak wariat.

> Tyle, że mój to 5 letnia centra standard, więc cudów sie już po niej nie spodziewam

Byłem dzisiaj właśnie tam gdzie kupowałem akumulator - sprawdził fachowiec i powiedział że naładować i będzie super

Akumulator 52 Ah

Mam taki prostownik:

15559031251360873418.jpg51361707356614816167.jpg

jak najlepiej ładować i przez ile czasu takim prostownikiem ?

Napisano

> jak najlepiej ładować i przez ile czasu takim prostownikiem ?

Prąd 5,2 A przez dziesięć godzin.

Lepiej mniejszym a dłużej.

Napisano
  • Autor

> Prąd 5,2 A przez dziesięć godzin.

> Lepiej mniejszym a dłużej.

Wiem, ale tutaj jak widać są opcje ładowania w Ah

34Ah

45Ah

60Ah

Najlepiej chyba 45Ah prąd ładowania przez ile godzin ?

Chyba że 34? ale ile czasu wtedy ?

Napisano

> Najlepiej chyba 45Ah prąd ładowania przez ile godzin ?

Z dwanaście.

Napisano

Podjedź do jakiegoś elektryka samochodowego i niech ci sprawdzi miernikiem cęgowym prąd ładowania na obrotach jałowych przy typowo załączonych odbiornikach , bo pomiar samego napięcia to nie wszystko .

Też tak ostatnio miałem , ale w 5 czy 6 letnim aku kupionym razem ze Stilo .

Ale nadal nie napisałeś jakie robisz odcinki i ile razy dziennie odpalasz auto ?

Napisano
  • Autor

> Podjedź do jakiegoś elektryka samochodowego i niech ci sprawdzi miernikiem cęgowym prąd ładowania

> na obrotach jałowych przy typowo załączonych odbiornikach , bo pomiar samego napięcia to nie

> wszystko .

> Też tak ostatnio miałem , ale w 5 czy 6 letnim aku kupionym razem ze Stilo .

> Ale nadal nie napisałeś jakie robisz odcinki i ile razy dziennie odpalasz auto ?

co 2 dni około 15-20 km smile.gif

na razie powiedziano mi że mam naładować i wtedy zobaczyć, jak nie będzie odpalał wtedy na gwarancję oddać.

Dlatego myślę jak najlepiej go naładować czy 45 Ah przez 12 godzin jak kolega mówił powyżej czy np lepiej 35 Ah przez 18 godzinniewiem.gif

Doradzi ktoś ?

Napisano

> Dlatego myślę jak najlepiej go naładować czy 45 Ah przez 12 godzin jak kolega mówił powyżej czy np

> lepiej 35 Ah przez 18 godzin

> Doradzi ktoś ?

im mniejszy prąd tym lepiej dla akumulatora. możesz nawet tym 1 A przez 52 godziny.

Możesz zalączyć 45Ah i zobaczyć jaki prąd idzie w razie czego przełączyć na niższy zakres.

Najleoej jeszcze odkryć cele, żeby w razie bulgotania elektrolitu nie wysadziło aku - im mniejszy prąd, tym mniejsze szanse zagotowania.

Elektroniczna ładowarka z lidla ostatnio ładowała mi prądem niecałe 0.8 A.

Napisano
  • Autor

> im mniejszy prąd tym lepiej dla akumulatora. możesz nawet tym 1 A przez 52 godziny.

> Możesz zalączyć 45Ah i zobaczyć jaki prąd idzie w razie czego przełączyć na niższy zakres.

> Najleoej jeszcze odkryć cele, żeby w razie bulgotania elektrolitu nie wysadziło aku - im mniejszy

> prąd, tym mniejsze szanse zagotowania.

> Elektroniczna ładowarka z lidla ostatnio ładowała mi prądem niecałe 0.8 A.

Aku ma jeszcze rok gwarancji przez to nie chcę otwierać cel aby jej nie stracić frown.gif

na to ładowanie 1 A przez 52 godziny nie mam tyle czasu frown.gif w czwartek będzie trzeba znów jechać grinser006.gif

Napisano

> Aku ma jeszcze rok gwarancji przez to nie chcę otwierać cel aby jej nie stracić

> na to ładowanie 1 A przez 52 godziny nie mam tyle czasu w czwartek będzie trzeba znów jechać

bez otwierania cel, nawet nie bierz się za porządne ladowanie większym prądem, Najwyżej zapnij na 45Ah, i kontroluj temperaturę aku, jak się zacznie robić ciepły, to przerwij, albo zmniejsz prąd.

Napisano
  • Autor

> bez otwierania cel, nawet nie bierz się za porządne ladowanie większym prądem, Najwyżej zapnij na

> 45Ah, i kontroluj temperaturę aku, jak się zacznie robić ciepły, to przerwij, albo zmniejsz

> prąd.

a może lepiej 35Ah i ciut dłużej ? np 15 godzin ?

Napisano

> a może lepiej 35Ah i ciut dłużej ? np 15 godzin ?

Generalnie stosuje się zasadę żeby ładować prądem nie większym niż 1/10 pojemności akumulatora czyli w tym przypadku 5A , więc również ładowanie mniejszy prądem ale przez dłuższy czas jest jak najbardziej wskazane .

Aku powinien mieć z boku w górnej pokrywie takie małe kolanko albo otworek do odprowadzania gazów , czasem jest w nim gumowa zaślepka na czas transportu - trzeba ją wyjąć przy normalnym użytkowaniu .

Napisano
  • Autor

> Generalnie stosuje się zasadę żeby ładować prądem nie większym niż 1/10 pojemności akumulatora

> czyli w tym przypadku 5A , więc również ładowanie mniejszy prądem ale przez dłuższy czas jest

> jak najbardziej wskazane .

> Aku powinien mieć z boku w górnej pokrywie takie małe kolanko albo otworek do odprowadzania gazów ,

> czasem jest w nim gumowa zaślepka na czas transportu - trzeba ją wyjąć przy normalnym

> użytkowaniu .

24 godziny 1 A

10 godzin 35 Ah

Tak mogło by być ? Chodzi mi tutaj o jak najlepsze nabicie i zregenerowanie akumulatora grinser006.gif

Napisano

> 24 godziny 1 A

> 10 godzin 35 Ah

> Tak mogło by być ?

Nie grinser006.gif

Jeśli już to około :

48h - 1A (zakres 1A ) lub

14h - 3,5A ( zakres 35Ah)

W praktyce czasy mogą być nieco krótsze bo aku przecież nie jest całkiem rozładowane , a prąd po pewnym czasie i tak sam zmaleje .

Napisano
  • Autor

> Nie

> Jeśli już to około :

> 48h - 1A (zakres 1A ) lub

> 14h - 3,5A ( zakres 35Ah)

> W praktyce czasy mogą być nieco krótsze bo aku przecież nie jest całkiem rozładowane , a prąd po

> pewnym czasie i tak sam zmaleje .

Będę więc ładował na zakresie 34Ah 14 godzin smile.gif

Dzięki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Po 4 godzinach ladowania akumulator strzela a zostało jeszcze 10 godzin mam nadzieję że nic mu nie będzie hmm.gif

Napisano

> Po 4 godzinach ladowania akumulator strzela a zostało jeszcze 10 godzin mam nadzieję że nic mu nie

> będzie

aukumulator nie może strzelać - jak strzela przerwij ładowanie i do serwisu

jak zaczyna mocno bulgotać to oznacza, że masz za duży prąd ładowania lub aku jest już prawie naładowany - zmniejsz prąd

prawidłowo może być lekkie syczenie i bulgotanie

podaj jaki masz prąd łądowania

i napięcie jakie masz na aku podczas ładowania

Napisano
  • Autor

> aukumulator nie może strzelać - jak strzela przerwij ładowanie i do serwisu

> jak zaczyna mocno bulgotać to oznacza, że masz za duży prąd ładowania lub aku jest już prawie

> naładowany - zmniejsz prąd

> prawidłowo może być lekkie syczenie i bulgotanie

> podaj jaki masz prąd łądowania

> i napięcie jakie masz na aku podczas ładowania

Lekko strzela tyle wiem od brata który mi zadzwonił.Niejestem w stanie sprawdzić niczego więcej bo będę dopiero w domu wieczorem

Nie bulgocze, niejest ciepły więc na razie nie przestaje ladowac:)

Napisano

> Lekko strzela tyle wiem od brata który mi zadzwonił.Niejestem w stanie sprawdzić niczego więcej bo

> będę dopiero w domu wieczorem

> Nie bulgocze, niejest ciepły więc na razie nie przestaje ladowac:)

powiem szczerze, że pierwszy raz słysze o strzelaniu aku podczas ładowania. Fakt, że nie bardzo pamiętam jak ojciec łądował porządnym prostownikiem, ale pamiętam, bulgotanie - lekkie może być, ale zawsze mieliśmy otwarte cele.

Przy ładowarkach elektronicznych nie ma tego problemu.

Napisano
  • Autor

Sorry zaszło nie porozumienie, okazało się że to prostownik "cykał" wskazówka oscylowała od 0-1 i tak w kółko - domyślam się że to już ostatnia faza doładowywania akumulatora (aczkolwiek nie wiem dlaczego tak się dzieje), dziwne tylko że działo się tak po 4 godzinach już, ale nic ładuje dalej.

Teraz zostało mi jeszcze 3 godziny - wskazówka jest już na 0 A (wskaźnik prostownika)

Ładuje od 7 rano - minęło 13 godzin (a planowo ma być 14)

Nie gazuje ani nic - potrzymać do gazowania czy po 14 godzinach tak jak miało być przerwać ładowanie ?

Napisano

kolego kup sobie aerometr do mierzenia gęstości elektrolitu odkręć korki - nie stracisz gwarancji , sprawdź przy okazji jego poziom w razie braku- odkrytych płyt-dolej wody destylowanej, ( jak oddasz na gwarancję i nie będzie odpowiedniego poziomy elektrolitu to odrzucą twoje roszczenia) - z tego co opisujesz to ten prostownik coś szwankuje albo twój akumulator padł - oberwana jest cela

WOJTASS jak sprawuje się ładowarka z lidla?

Napisano

> Teraz zostało mi jeszcze 3 godziny - wskazówka jest już na 0 A (wskaźnik prostownika)

> Ładuje od 7 rano - minęło 13 godzin (a planowo ma być 14)

> Nie gazuje ani nic

Wygląda na to , że jest już całkowicie naładowany - zmierz napięcie ( oczywiście po odpięciu prostownika ) na aku po kilku godz. od naładowania - nie powinno być mniejsze niż 12,6V .

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to , że jest już całkowicie naładowany - zmierz napięcie ( oczywiście po odpięciu

> prostownika ) na aku po kilku godz. od naładowania - nie powinno być mniejsze niż 12,6V .

Mam nadzieje, że się wszystko udało. (oprócz tego że multimetr świruje i pokazuje różne wartości, kupiony za 10zł)

Tak jak mówione było po bokach są otwory wentylacyjne mam je otwarte smile.gif

wrzucam dla potomnych 94247608616016237530.jpg

Sorry jeszcze raz za wprowadzenie w błąd - cykał na pewno prostownik gdy wskazówka była na 0, wtedy szła na 1 i znów 0. Niewiem dlaczego tak i chętnie bym się dowiedział. Ważne że dobrze nabity grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> WOJTASS jak sprawuje się ładowarka z lidla?

ładowałem nią może z 6-7 razy, ładuje, po naładowaniu przechodzi w tryb konserwacyjny i z moich obserwacji wynika, że dobrze na parę godzin zostawić aku w tym trybie, lepiej będzie naładowany.

A teraz podobne mają być w biedronie.

Napisano
  • Autor

> ładowałem nią może z 6-7 razy, ładuje, po naładowaniu przechodzi w tryb konserwacyjny i z moich

> obserwacji wynika, że dobrze na parę godzin zostawić aku w tym trybie, lepiej będzie

> naładowany.

> A teraz podobne mają być w biedronie.

Ile będzie kosztować ta ładowarka?

Teraz czekam na mrozy z tak nabitym aku busted.gif

Napisano

> Ile będzie kosztować ta ładowarka?

55 zł od dzisiaj jakiś tekst Nie jest to to samo co w Lidlu (przynajmniej z wyglądu) ale wygląda na działającą tak samo.

> Teraz czekam na mrozy z tak nabitym aku

nie bój, doczekasz się zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 55 zł od dzisiaj jakiś tekst Nie jest to to samo co w Lidlu (przynajmniej z wyglądu) ale wygląda

> na działającą tak samo.

> nie bój, doczekasz się

Ten z lidla chyba droższy był ? A czy lepszy ?

Na razie w Poznaniu nie zapowiada się na ujemne temperatury grinser006.gif

Napisano

> Ten z lidla chyba droższy był ?

tez cos ok 60-70 zł

> A czy lepszy ?

nie wiem, mój ciągle działa zlosnik.gif

Ale, Ty masz prostownik, a to jest tylko ładowarka. Prostownik (sprawny) naładuje znacznie lepiej niz taka ładowarka. Poza tym prostownik wepchnie prąd do mocno wyczerpanego aku, a ładowarka może powiedzieć Ci, żebyś se kupił nowy aku, bo ten już kaput

> Na razie w Poznaniu nie zapowiada się na ujemne temperatury

ale mamy zimę, a zima jest zimno zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tez cos ok 60-70 zł

> nie wiem, mój ciągle działa

> Ale, Ty masz prostownik, a to jest tylko ładowarka. Prostownik (sprawny) naładuje znacznie lepiej

> niz taka ładowarka. Poza tym prostownik wepchnie prąd do mocno wyczerpanego aku, a ładowarka

> może powiedzieć Ci, żebyś se kupił nowy aku, bo ten już kaput

> ale mamy zimę, a zima jest zimno

To na razie puki działa prostownik go zmieniać nie będę grinser006.gif

Napisano

> Witam wszystkich, mam problem z akumulatorem BOSH S4 i zastanawiam się czy ładować czy od razu

> próbować oddać...

> Gdy na minusie - ledwo starcza prądu (liczniki przygasają)

> Po 2 dniach obecnej aury ( do -4 w nocy) próbował coś kręcić ale nie odpalił.

> Mam na niego gwarancję [kupiony 17.11.2013]

> Czy oddawał już ktoś BOSHA s4 na gwarancję ? przyjmują czy wszystko odrzucają ?

Też miałam problemy z tym aku 52Ah, 470A, . Przez 2 rozładowania się uszkodził i uszkodził przy okazji alternator (spalił się). koszt naprawy ok. 1000zł. Po czym elektromechanik dał mi do stilo Boscha s4 44Ah słabszego. Po 5 m-cach też się rozładowywał i to w lecie angryfire.gif Wymienił na gwarancji na mocniejszego Boscha niższej klasy (s3) 56ah i rewelacji nie ma - też słaby. Teraz w zimie abs i asr failure przy uruchamianiu. Dobry aku w stilo to podstawa. Następny kupię mocniejszy i jakiś lepszy, może centrę albo s5.

Napisano

> Następny kupię [...] jakiś lepszy,

Ponoć najlepsze to Daewoo - poważnie.

Napisano

> Ponoć najlepsze to Daewoo - poważnie.

Dużo osób poleca też Autocraft.

Pzd

Napisano
  • Autor

> Dużo osób poleca też Autocraft.

> Pzd

Kumpel w Oplu ma GM ORYGINALNY - ma z 7 lat i pracuje do dzisiaj

Autocraft polecasz kolego ?

Napisano

> Kumpel w Oplu ma GM ORYGINALNY - ma z 7 lat i pracuje do dzisiaj

> Autocraft polecasz kolego ?

To będzie mój następny bo bosha którego mam lekko ponad dwa lata już też zaczyna dogorywać. Sam go nie używałem ale na AK dużo osób jest zadowolonych.

Pzd

Napisano

Taksówkarze podobno polecają ukraińską Westę Forsę smile.gif

Nie wiem tylko czy kosz wytrzyma , bo podobno od ołowiu

taka ciężka frown.gif

Ale ponoć testowana "na białych niedźwiedziach". Używają go niedźwiedzie do robienia przerębli wink.gif;);)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Taksówkarze podobno polecają ukraińską Westę Forsę

> Nie wiem tylko czy kosz wytrzyma , bo podobno od ołowiu

> taka ciężka

> Ale ponoć testowana "na białych niedźwiedziach". Używają go niedźwiedzie do robienia przerębli wink.gif;)

Nomis jak byś testował sam , napisz na forum albo do mnie jak się sprawdził grinser006.gif

niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gifCzy orientuje się ktoś czy wyłączanie i włączanie się tego prostownika UNITRA po naładowaniu akumulatora jest poprawnym objawem? tzn cyka wyłącza się i włącza i tak w kółko. 30.GIF