Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie części zamienne?

Featured Replies

Napisano

Przednie zawieszenie wymaga okresowego zadbania. Po wizycie u mechanika wyrok brzmi: łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora i tuleje wahaczy. Szukając części wszedłem na stronę dużego sklepu internetowego, wrzuciłem dane w wyszukiwarkę i...

OPTIMAL

RTS

SIDEM

MOOG

TRW

FEBI BILSTEIN

SWAG

DELPHI

SASIC

MEYLE

LEMFÖRDER

QUINTON HAZELL

FAI AutoParts

A.B.S.

VAICO

MONROE

ORIGINAL IMPERIUM

TRISCAN

METZGER

KAMOKA

SPIDAN

BENDIX

ZWARIOWAŁEM spineyes.gifhehe.gif 22 producentów jednego łącznika stabilizatora, a jedynie dwie/trzy nazwy coś mi mówią... Do tego rozstrzał cenowy od 30 do 170 zł.

Dlatego pytam: jak oddzielić ziarno od plew skromny.gif oraz gdzie czai się chińczyk? 275123014-zielony.gif

Ogólnie rzecz biorąc: którzy z powyższych producentów, Waszym zdaniem, wykonują porządne części zamienne?

Napisano

> ZWARIOWAŁEM 22 producentów jednego łącznika stabilizatora, a jedynie dwie/trzy nazwy coś mi

> mówią... Do tego rozstrzał cenowy od 30 do 170 zł.

> Dlatego pytam: jak oddzielić ziarno od plew oraz gdzie czai się chińczyk?

> Ogólnie rzecz biorąc: którzy z powyższych producentów, Waszym zdaniem, wykonują porządne części

> zamienne?

Ja zdaję się na doświadczenie mechanika i to on wybiera co montuje, by nie musiał tego robić "gratis" ponownie po kilku miesiącach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zdaję się na doświadczenie mechanika i to on wybiera co montuje, by nie musiał tego robić

> "gratis" ponownie po kilku miesiącach

Dziękuję za niezwykle cenny wkład merytoryczny grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Poważnie pisałem

Wporzo, ale ja nie szukam "innej opcji". Części od lat wybieram i kupuję sam. Taka filozofia wink.gif

Napisano

> Przednie zawieszenie wymaga okresowego zadbania. Po wizycie u mechanika wyrok brzmi: łączniki

> stabilizatora, gumy stabilizatora i tuleje wahaczy. Szukając części wszedłem na stronę dużego

> sklepu internetowego, wrzuciłem dane w wyszukiwarkę i...

> OPTIMAL

> RTS

> SIDEM

> MOOG

> TRW

> FEBI BILSTEIN

> SWAG

> DELPHI

> SASIC

> MEYLE

> LEMFÖRDER

> QUINTON HAZELL

> FAI AutoParts

> A.B.S.

> VAICO

> MONROE

> ORIGINAL IMPERIUM

> TRISCAN

> METZGER

> KAMOKA

> SPIDAN

> BENDIX

> ZWARIOWAŁEM 22 producentów jednego łącznika stabilizatora, a jedynie dwie/trzy nazwy coś mi

> mówią... Do tego rozstrzał cenowy od 30 do 170 zł.

> Dlatego pytam: jak oddzielić ziarno od plew oraz gdzie czai się chińczyk?

> Ogólnie rzecz biorąc: którzy z powyższych producentów, Waszym zdaniem, wykonują porządne części

> zamienne?

z części, które podałeś bezapelacyjnie

LEMFÖRDER

Napisano

> TRW

> FEBI BILSTEIN

> DELPHI

> MEYLE

> LEMFÖRDER

> QUINTON HAZELL

> MONROE

Jeżeli to pomoże, to te firmy są na liście referencyjnej Hondy.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to pomoże, to te firmy są na liście referencyjnej Hondy.

Jakiś trop, dzięki ok.gifok.gif

Napisano

> Wporzo, ale ja nie szukam "innej opcji". Części od lat wybieram i kupuję sam. Taka filozofia

A jak potem z ew. reklamacją?

Gdy po wymianie przez mechanika pojawiał się problem, mechanik bez problemu wymieniał. Nie interesowało mnie jak to załatwia.

Za to od znajomych słyszę, że z częściami zakupionymi samodzielnie są problemy. Jak sobie z tym radzisz?

Napisano
  • Autor

> A jak potem z ew. reklamacją?

> Gdy po wymianie przez mechanika pojawiał się problem, mechanik bez problemu wymieniał. Nie

> interesowało mnie jak to załatwia.

> Za to od znajomych słyszę, że z częściami zakupionymi samodzielnie są problemy. Jak sobie z tym

> radzisz?

Nigdy nie miałem problemu, nie składałem reklamacji, bo nie było potrzeby. Dobrze wybierałem części zlosnik.gif

Ale było to proste, bo w przypadku forda kupowałem części ford lub motocraft. W daewoo kupowałem oryginały, etc. Teraz czas na zamienniki zlosnik.gif

Napisano

> Przednie zawieszenie wymaga okresowego zadbania. Po wizycie u mechanika wyrok brzmi: łączniki

> stabilizatora, gumy stabilizatora i tuleje wahaczy. Szukając części wszedłem na stronę dużego

> sklepu internetowego, wrzuciłem dane w wyszukiwarkę i...

> OPTIMAL

> RTS

> SIDEM

> MOOG

Te firmy są średniej jakości, najgorszy chyba Optimal.

> TRW

> FEBI BILSTEIN

To jest dobre ze szczególnym wskazaniem na TRW. Z ciekawostek, łącznik TRW w Fiacie wytrzymał mi dużo dłużej niż fabryczny również robiony przez tą firmę.

> SWAG

> DELPHI

> SASIC

> MEYLE

> A.B.S.

Średnia jakość.

> LEMFÖRDER

Kiedyś bardzo dobra jakość, dzisiaj śmierdzi mi chińczykiem. Mam większe zaufanie do TRW.

> QUINTON HAZELL

> FAI AutoParts

> VAICO

> TRISCAN

> METZGER

> VAICO

Nie znam.

> SPIDAN

> BENDIX

> MONROE

Ta firma nie robi łączników i tulei.

> ORIGINAL IMPERIUM

> KAMOKA

Bardzo słaba jakość.

Napisano
  • Autor
Napisano

> Dzięki za uwagi

> Quote:

> Ta firma nie robi łączników i tulei.

> A co to to?

> http://www.iparts.pl/czesc/lacznik-stabi...-37-l25611.html

> http://www.iparts.pl/czesc/lacznik-stabi...49-042665b.html

> http://www.iparts.pl/czesc/lacznik-stabi...-0-1-50419.html

Nie wiem, jakiś chwyt sprzedawcy, albo co? Potem się okaże, że niedostępny tej firmy, ale kolejna znana nazwa w wyszukiwarce jest.

Monroe robi amorki, sprężyny, osłony i odboje, poduszki amortyzatorów, miechy zawieszenia. Bendix to producent układów hamulcowych, Spidan należy do grupy GKN i robi tylko przeguby, krzyżaki i półosie.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jakiś chwyt sprzedawcy, albo co? Potem się okaże, że niedostępny tej firmy, ale kolejna

> znana nazwa w wyszukiwarce jest.

> Monroe robi amorki, sprężyny, osłony i odboje, poduszki amortyzatorów, miechy zawieszenia. Bendix

> to producent układów hamulcowych, Spidan należy do grupy GKN i robi tylko przeguby, krzyżaki i

> półosie.

Akurat kojarzę Monroe tylko z amortyzatorów i też się zdziwiłem. Miedzy innymi dlatego powstał ten wątek.

Napisano

> gdzie czai się chińczyk?

Praktycznie wszędzie, nie sugeruj się tym.

> z części, które podałeś bezapelacyjnie

> LEMFÖRDER

Potwierdzam, produkowane (jeżeli ma to dziś znaczenie) m.in. w Chinach , co nie zmienia faktu że nic lepszego z Twojej listy wybrać się nie da.

Zarówno SWAG/FEBI jak i TRW/MOOG to te same firmy. Półka średnia/wyższa.

SIDEM - Belgia, pólka średnia+, bdb stosunek cena/jakość.

ORIGINAL IMPERIUM (IMPERGOM), SASIC - półka średnia, nie wypadają najgorzej ale różnie bywa smile.gif

OPTIMAL - budżetowe rozwiązanie.

Na temat reszty nie chce mi się rozpisywać, nie ze wszystkimi mam doświadczenie smile.gif

Napisano

Tak widzę te łączniki:

skala od 1 do 10 wg mnie.

> MOOG 7

> TRW 8

> FEBI BILSTEIN 6

> SWAG 6

> DELPHI 6

> MEYLE 5

> LEMFÖRDER 8

Napisano

Z mojego skromnego doświadczenia powiem że jeśli ma być w 100% pewnie to TRW ok.gif

A jeśli ma być dobrze i umiarkowanie cenowo to np. Moog

Aczkolwiek z cenami może być różnie wink.gif

Napisano

> MEYLE

> LEMFÖRDER

O to to to! old.gif