Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

renowacja karoserii

Featured Replies

Napisano

jaki to jest mniej więcej koszt piaskowania, zagruntowania i malowania całej skorupy plus 2 drzwi?

chodzi mi o mocne mniej więcej. 3, 5 10 tysi?

Napisano

> jaki to jest mniej więcej koszt piaskowania, zagruntowania i malowania całej skorupy plus 2 drzwi?

> chodzi mi o mocne mniej więcej. 3, 5 10 tysi?

Koszt samego piaskowania budy to jakieś 1.5-2 tysiące. Zależnie od wielkości budy.

Przygotowanie do lakierowania, o które pytasz, to sam koniec "obróbek"; przed tym powinno być zabezpieczenie antykorozyjne - koszty w zależności od technologii oraz materiałów - też kilka ładnych tysi.

Samo lakierowanie budy może kosztować od 3 do 10 tysięcy, w zależności od tego, na jakich materiałach.

Nie zapomnij też o koszcie rozkładania oraz składania auta - schodzi sporo roboczogodzin.

Plus do tego wszystkie duperele, które będą musiały być wymienione podczas tych zabiegów.

Napisz więcej, co robisz, to może jakoś łatwiej będzie to wycenić.

Pozdro

Bartek

Napisano

> jaki to jest mniej więcej koszt piaskowania, zagruntowania i malowania całej skorupy plus 2 drzwi?

a powiedz do jakiego celu - tak z ciekawości?

Rajdy, jakiś klasyk?

Napisano

Elementów zewnętrznych poszycia się chyba nie piaskuje bo mogą się pofalować, a wówczas to masakra z prostowaniem sick.gif i kilogramy szpachli

Napisano
  • Autor

> a powiedz do jakiego celu - tak z ciekawości?

> Rajdy, jakiś klasyk?

klasyk

Napisano
  • Autor

> Koszt samego piaskowania budy to jakieś 1.5-2 tysiące. Zależnie od wielkości budy.

> Przygotowanie do lakierowania, o które pytasz, to sam koniec "obróbek"; przed tym powinno być

> zabezpieczenie antykorozyjne - koszty w zależności od technologii oraz materiałów - też kilka

> ładnych tysi.

> Samo lakierowanie budy może kosztować od 3 do 10 tysięcy, w zależności od tego, na jakich

> materiałach.

> Nie zapomnij też o koszcie rozkładania oraz składania auta - schodzi sporo roboczogodzin.

> Plus do tego wszystkie duperele, które będą musiały być wymienione podczas tych zabiegów.

> Napisz więcej, co robisz, to może jakoś łatwiej będzie to wycenić.

> Pozdro

> Bartek

dzięki za konkrety.

a jak to wychodzi jak bym chciał później zarejesrtować na żółte blachy?

nowy lakier pozwala na to?

Napisano

> klasyk

piaskowanie całej karoserii, a nawet podwozia to bardzo głupi pomysł - dopuszczalne jest piaskowanie miejscowe tam gdzie odpada stara konserwacja i jest rdza. Potem praktycznie nie ma możliwości po takim piaskowaniu zabezpieczyć tego tak w warunkach warsztatowych żeby po paru latach ruda nie wyszła. Oczywiście to pięknie wygląda na forum i można się pochwalić ale niestety nie jest najlepsze zlosnik.gif

Napisano

A czym zabezpiecza się miejsca łączenia elementów? Na fotorelacjach z odbudowy rożnych aut widać, że łączenia są zasmarowane jakąś masą niewiem.gif

Bywa tak, że odbudowywane auta już dawno wyszły z produkcji, a zakup jakichkolwiek części blacharskich jest niemożliwy. Co w sytuacji gdy np słupek, podłużnica lub coś podobnego jest siatką przeżartą przez korozje. Jak odbudowuje się taki element? Jak wytnę to nie dognę w warunkach warsztatowych takich blach.Czy tylko obspawanie w celu usztywnienia/wzmocnienia i musi być ok?

Napisano

> A czym zabezpiecza się miejsca łączenia elementów? Na fotorelacjach z odbudowy rożnych aut widać,

> że łączenia są zasmarowane jakąś masą

> Bywa tak, że odbudowywane auta już dawno wyszły z produkcji, a zakup jakichkolwiek części

> blacharskich jest niemożliwy. Co w sytuacji gdy np słupek, podłużnica lub coś podobnego jest

> siatką przeżartą przez korozje. Jak odbudowuje się taki element? Jak wytnę to nie dognę w

> warunkach warsztatowych takich blach.Czy tylko obspawanie w celu usztywnienia/wzmocnienia i

> musi być ok?

jeśli coś jest juz zżarte to owszem można i trzeba to oczyścić i odbudować, ale mi chodzi o to co wiele osób robi - czyli piaskowanie całego podwozia dla idei - takie auto potem nadaje się tylko do stania w garażu, bo przy jakiejkolwiek próbie normalnej eksploatacji zostałoby zżarte w ciągu kilku lat na wylot. A na spawy daje się masę uszczelniającą na spawy grinser006.gif

Napisano

> dzięki za konkrety.

> a jak to wychodzi jak bym chciał później zarejesrtować na żółte blachy?

> nowy lakier pozwala na to?

Zależy co to za auto.

Nowy lakier na nic nie wpływa przy "żółtych"

Napisano

> Bywa tak, że odbudowywane auta już dawno wyszły z produkcji, a zakup jakichkolwiek części

> blacharskich jest niemożliwy. Co w sytuacji gdy np słupek, podłużnica lub coś podobnego jest

> siatką przeżartą przez korozje. Jak odbudowuje się taki element? Jak wytnę to nie dognę w

> warunkach warsztatowych takich blach.Czy tylko obspawanie w celu usztywnienia/wzmocnienia i

> musi być ok?

Części blacharskie prawie zawsze kupisz, kwestia tego jak bardzo poszukasz i ile to kosztuje. Nie sądzę abyśmy rozmawiali o jakimś szczególnym egzemplarzu, którego zostało kilka szt na świecie.

Jak czegoś nie można kupić to trzeba dorobić. U blacharza. Tylko trzeba znaleźć nie wymieniacza co to tylko błotnik potrafi odkręcić i przykręcić nowy a prawdziwego fachowca, rzemieślnika, który przy pomocy młotka, koła angielskiego, wyoblarki, rowkarki i innych narzędzi dorobi z prostego archusza blachy dowolny element np tak jak tu

Napisano

Jeśli chcesz to robić dla sportu to możesz, ale rzeczywiście jest to bez sensu. Pofalują ci blachy jeśli piaskarz nie będzie ostrożny. Ja swojemu robiłem generalną blacharkę, więc mi nie zależało, ale dachu nie pozwoliłem piaskować, bo wyglądałby jak tylny błotnik:

287427334-263.jpg

post-11501-1435252278038_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

to chyba faktycznie nie tędy droga.

widziałem jak się ludzie chwalili na forum jakie to cud malina, ale chyba jednak tylko pod szpachlę. lipnie to wyjdzie

Napisano

Na żółte musisz mieć 85% zgodności z oryginałem. Pomalowanie na nowo czy nawet zmiana koloru specjalnie nie przeszkadza.

Poza tym, zazwyczaj można dobrać kolor "fabryczny".

Pozdro,

Bartek

Napisano

> jeśli coś jest juz zżarte to owszem można i trzeba to oczyścić i odbudować, ale mi chodzi o to co

> wiele osób robi - czyli piaskowanie całego podwozia dla idei - takie auto potem nadaje się

> tylko do stania w garażu, bo przy jakiejkolwiek próbie normalnej eksploatacji zostałoby zżarte

> w ciągu kilku lat na wylot. A na spawy daje się masę uszczelniającą na spawy

Moje Capri tak zostało potraktowane: piaskowanie całej budy + zabezpieczenie antykorozyjne i jakoś od kilku lat mam spokój z rdzą. A nawet zdarzyło mi się deczko pocharatać podwozie i rudzielec się nie pokazał.

Kiedyś pisałem na AK relację z remontu.

Pozdro

Bartek

Napisano

> to chyba faktycznie nie tędy droga.

> widziałem jak się ludzie chwalili na forum jakie to cud malina, ale chyba jednak tylko pod

> szpachlę. lipnie to wyjdzie

W załączniku masz zdjęcie z remontu mojego staruszka. Znalazłem zdjęcie, jak wyglądał tylny błotnik po piaskowaniu.

Ogólnie - piaskować należy, jeśli się walczy z rudzielcem, tylko trzeba to umieć zrobić.

A elementy blacharskie się dorabia. Dobry blachar potrafi.

A pochwalisz się, co to za klasyk się szykuje? Jakieś foty? Opis?

Pozdro

Bartek

post-589-14352522782497_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> A pochwalisz się, co to za klasyk się szykuje? Jakieś foty? Opis?

> Pozdro

> Bartek

na razie jest na etapie kalkulacji/rozmyślań grinser006.gif

skoda rapid

Napisano

> na razie jest na etapie kalkulacji/rozmyślań

> skoda rapid

W zależności od stopnia zeżarcia oraz liczby blach koniecznych do dorobienia - kilka do kilkunastu tysięcy za remont blacharski.

Do tego to, co pisałem wcześniej: zabezpieczenie antykorozyjne (+ profile zamknięte) to kolejne 2-3 tysie.

Lakierowanie: 3 i więcej, w zależności od wybranego koloru oraz jakości użytych materiałów.

Do tego koszty rozbiórki oraz późniejszego składania.

Tak mocno ogólnie możesz szacować taki remont na kilkanaście tysięcy, jeśli by to miało być porządnie wykonane.

W szopie i pana Kazika, na zasadach "będzie pan zadowolooooony", powinno być taniej. Wszystko zależy od tego, co dalej chcesz robić z tym klasykiem.

Znam tez remonty, gdzie prace blacharskie i lakiernicze przekroczyły 50 tys złotych. Model europejski, Ford.

Pozdro

Bartek

Napisano

> na razie jest na etapie kalkulacji/rozmyślań

> skoda rapid

Jak już chcesz skodę w coupecie to tylko 110r. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak już chcesz skodę w coupecie to tylko 110r.

jeszcze patrzę czym się różnią te oznaczenia

Napisano

> jeszcze patrzę czym się różnią te oznaczenia

W sensie - w starej budzie. ok.gif

Piękna! serduszka.gif

%C5%A0koda_110_R_1977.jpg

Napisano
  • Autor

> W sensie - w starej budzie.

> Piękna!

na taką to mnie chyba nie stać grinser006.gif

Napisano

Pany,schodzi mi chyba bezbarwny ,zauważyłem że po bezdotykowych myjniach.,lusterko,zderzak, maska?Właśnie czy taką maskę cza cała lakierować ?czy można jakoś to prysnąć, sam dół.

Napisano

> Jak już chcesz skodę w coupecie to tylko 110r.

W czym? hehe.gif

Napisano

Zwykłą to kup w dobrym stanie blacharskim z Czech/Słowacji i się nie baw.

> na taką to mnie chyba nie stać

Napisano

> na taką to mnie chyba nie stać

Nie przesadzaj - u Knedliczków coś byś znalazł za ludzkie pieniądze. ok.gif