Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bye bye Neste - i co teraz?

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja kartę klienta Neste, tankuję, skanuję kartę i wszystkie faktury sam sobie ściągam ze strony na koniec miesiąca. Żadnego kombinowania, żadnego czekania w kasie, żadnego podawania danych, żadnego wożenia świstków w samochodzie.

Ale Neste przejął Shell. A faktury na Shellu to:

- na każdej stacji trzeba od nowa podawać wszystkie dane bo nie mają chyba czegoś takiego jak Internet

- faktura to świstek co wygląda jak paragon - akurat żeby się zgubić

- wydrukowana na papierze termicznym więc zniknie akurat gdy US będzie chciał ją skontrolować

Jednym słowem - facepalm.

Więc pytam autokącikowych mądrali: czy jest jakiś koncern, który zaoferuje mi kartę klienta, z którą będę zbiorczo fakturowany na koniec miesiąca? Karta NIE MOŻE być przedpłacona (nie będą mojej kasy trzymać), flota pojazdów to sztuk jeden.

zlosnik.gif

Napisano

> - na każdej stacji trzeba od nowa podawać wszystkie dane bo nie mają chyba czegoś takiego jak

> Internet

Hmm, ogólnie nie tankuję na Shellu ale w tym tygodniu pierwszy raz zatankowałem w Jankach na tym co jest teraz zamiast Neste, podałem NIP i mieli moje dane. A na tym Shellu na 100% nie tankowałem wcześniej. Na innych owszem, zdarzało się.

Może coś się zmieniło.

> - faktura to świstek co wygląda jak paragon - akurat żeby się zgubić

To prawda. I masz 10 na miesiąc zamiast jednej zbiorczej.

> - wydrukowana na papierze termicznym więc zniknie akurat gdy US będzie chciał ją skontrolować

Jak nie będziesz trzymał w lato na parapecie czy za szybą tylko kulturalnie w segregatorze na regale to nie zniknie.

> Więc pytam autokącikowych mądrali: czy jest jakiś koncern, który zaoferuje mi kartę klienta, z

> którą będę zbiorczo fakturowany na koniec miesiąca? Karta NIE MOŻE być przedpłacona (nie będą

> mojej kasy trzymać), flota pojazdów to sztuk jeden.

MOMO w Grodzisku Mazowieckim. Tylko jest jeden szkopuł. Mają tylko jedną stację w Grodzisku właśnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm, ogólnie nie tankuję na Shellu ale w tym tygodniu pierwszy raz zatankowałem w Jankach na tym co

> jest teraz zamiast Neste, podałem NIP i mieli moje dane. A na tym Shellu na 100% nie

> tankowałem wcześniej. Na innych owszem, zdarzało się.

> Może coś się zmieniło.

Tankowałem kiedyś dawno (w 2008) na jednym Shellu w Katowicach. A wczoraj na innym Shellu w Tarnowie nie mieli moich danych.

zlosnik.gif

> To prawda. I masz 10 na miesiąc zamiast jednej zbiorczej.

W sam raz żeby to pogubić.

> Jak nie będziesz trzymał w lato na parapecie czy za szybą tylko kulturalnie w segregatorze na

> regale to nie zniknie.

A ja nie wiem gdzie księgowa to trzyma. wink.gif

> MOMO w Grodzisku Mazowieckim. Tylko jest jeden szkopuł. Mają tylko jedną stację w Grodzisku właśnie

Mogę mieć trochę daleko. hehe.gifok.gif

Napisano

> Tankowałem kiedyś dawno (w 2008) na jednym Shellu w Katowicach. A wczoraj na innym Shellu w

> Tarnowie nie mieli moich danych.

No tak. W 2008 mogli nie mieć internetu zlosnik.gif

Ale nie działa karta Neste ID? Bo na stronie Shella jest info o niej i o e-fakturach też.

jakiś tekst

Pytałeś w kasie przy płaceniu?

Napisano
  • Autor

> No tak. W 2008 mogli nie mieć internetu

> Ale nie działa karta Neste ID? Bo na stronie Shella jest info o niej i o e-fakturach też.

> jakiś tekst

> Pytałeś w kasie przy płaceniu?

Oooo, nawet nie wiedziałem że takie coś tam napisali. Spróbuję się dowiedzieć.

waytogo.gif

Napisano

> Ale Neste przejął Shell. A faktury na Shellu to:

Dziwne. Widziałem faktury Shell Self Service wyglądające identycznie, jak Neste. Zbiorcze miesięczne. Nawet numeracja taka sama.

Napisano
  • Autor

> Na lukoilu mnie namawiali na jakąś zbiorczą fv, ale nie znam szczegółów.

Preferowałbym duże koncerny, mające gęstą sieć stacji, np. Shell, BP, Orlen itd.

Napisano
  • Autor

> Dziwne. Widziałem faktury Shell Self Service wyglądające identycznie, jak Neste. Zbiorcze

> miesięczne. Nawet numeracja taka sama.

A ten shell self service to jest to samo co zwykły shell? Ja myślałem e to będzie tylko na byłych stacjach Neste.

Napisano

> A ten shell self service to jest to samo co zwykły shell? Ja myślałem e to będzie tylko na byłych

> stacjach Neste.

Nie wiem, nie tankowałem. Tylko faktury widziałem.

Ale nie o to Ci chodziło, żeby było po staremu? Czyli tankować na tych stacjach co wcześniej i dostawać taką fakturę, jak wcześniej?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, nie tankowałem. Tylko faktury widziałem.

> Ale nie o to Ci chodziło, żeby było po staremu? Czyli tankować na tych stacjach co wcześniej i

> dostawać taką fakturę, jak wcześniej?

Tylko że stacji ubywa bo je na zwykłe shelle przerabiają. Jeśli można ich używać też na zwykłych shellach to super. Jeśli nie - lista dosępnych stacji się sukcesywnie skraca.

Napisano

> - na każdej stacji trzeba od nowa podawać wszystkie dane bo nie mają chyba czegoś takiego jak

> Internet

shell, statoil i bp mają centralną bazę kontrahentów smile.gif

co wiecej BP rozpoznaje od razu kto na podstawie karty payback wink.gif

wszystkie powyzsze tak fakturują smile.gif

> - wydrukowana na papierze termicznym więc zniknie akurat gdy US będzie chciał ją skontrolować

> Jednym słowem - facepalm.

oj nie przesadzaj.

Napisano

Orlen/Bliska na pewno ma faktury zbiorcze. Dostajesz kartę BiznesTank, ale nie wiem czy na jedno auto wyrabiają. Do tego są rabaty na paliwo cfaniaczek.gif

Napisano

> shell, statoil i bp mają centralną bazę kontrahentów

Orlen też a na BP w obcym mieście zawsze muszę podawać dane więc chyba to nie do końca jest tak jak piszesz/

> co wiecej BP rozpoznaje od razu kto na podstawie karty payback

Być może, nie używam.

Napisano

> Hmm, ogólnie nie tankuję na Shellu ale w tym tygodniu pierwszy raz zatankowałem w Jankach na tym co

> jest teraz zamiast Neste, podałem NIP i mieli moje dane. A na tym Shellu na 100% nie

> tankowałem wcześniej.

Przenoszą baze danych z najbliższego istniejącego w Twoim przypadku z Wolicy, nie posiadaja centralnej bazy confused.gif

> Na innych owszem, zdarzało się.

> Może coś się zmieniło.

> To prawda. I masz 10 na miesiąc zamiast jednej zbiorczej.

> Jak nie będziesz trzymał w lato na parapecie czy za szybą tylko kulturalnie w segregatorze na

> regale to nie zniknie.

wydają kartę firmową i Fv przychodzi zbiorcza raz w miesiącu, trzeba by sprawdzic na stonie lub przy kasie

> MOMO w Grodzisku Mazowieckim. Tylko jest jeden szkopuł. Mają tylko jedną stację w Grodzisku właśnie

Napisano

> Mam ci ja kartę klienta Neste, tankuję, skanuję kartę i wszystkie faktury sam sobie ściągam ze

> strony na koniec miesiąca. Żadnego kombinowania, żadnego czekania w kasie, żadnego podawania

> danych, żadnego wożenia świstków w samochodzie.

euro Shell

> Internet

> Jednym słowem - facepalm.

> Więc pytam autokącikowych mądrali: czy jest jakiś koncern, który zaoferuje mi kartę klienta, z

> którą będę zbiorczo fakturowany na koniec miesiąca? Karta NIE MOŻE być przedpłacona (nie będą

Napisano

Statoil 1-2-3 ?

Napisano
  • Autor

> No tak. W 2008 mogli nie mieć internetu

> Ale nie działa karta Neste ID? Bo na stronie Shella jest info o niej i o e-fakturach też.

> jakiś tekst

> Pytałeś w kasie przy płaceniu?

Update. Byłem na Shellu, pokazałem Neste ID, poprosiłem o e-fakturę. Pani popatrzyła na mnie jak na kosmitę i skończyło się na dyktowaniu wszystkich danych firmy. Następnie dostałem kolejny świstek.

crazy.gifhehe.gif

Napisano

> Update. Byłem na Shellu, pokazałem Neste ID, poprosiłem o e-fakturę. Pani popatrzyła na mnie jak na

> kosmitę i skończyło się na dyktowaniu wszystkich danych firmy.

Zrobiłem sobie kiedyś wizytówkę z danymi do faktury. Zalaminowana, full wypas. Podaję kasierowi, a sam zaczynam dłubać w zębach... Odrobinę mniej niewygodne...

Rób ksero tych faktur i podpinaj je razem z oryginałem. Ksero nie wyblaknie...

Napisano
  • Autor

> Zrobiłem sobie kiedyś wizytówkę z danymi do faktury. Zalaminowana, full wypas. Podaję kasierowi, a

> sam zaczynam dłubać w zębach... Odrobinę mniej niewygodne...

Ale dalej do kitu. Poza tym u mnie się i tak mylą bo mam trudne nazwisko.

spineyes.gif

> Rób ksero tych faktur i podpinaj je razem z oryginałem. Ksero nie wyblaknie...

Już gdzieś posiałem wczorajszą. panic.gif

Napisano

> Ale dalej do kitu. Poza tym u mnie się i tak mylą bo mam trudne nazwisko.

Przypuszczałem już wcześniej, że Ryb to alias od Kisah Abdullah Ibnu Rawahah Sang Penyair Kesayangan Rasulullah...

> Już gdzieś posiałem wczorajszą.

Wystąp o duplikat. Poproszą tylko, żebyś przeliterował nazwisko i NIP grinser006.gif

Napisano

> Rób ksero tych faktur i podpinaj je razem z oryginałem. Ksero nie wyblaknie...

Niby fajnie, ale nie wolno odliczyć VATu na podstawie faktury kserowanej/skanowanej

Napisano

> Niby fajnie, ale nie wolno odliczyć VATu na podstawie faktury kserowanej/skanowanej

Tak, wiem. Dlatego oryginały też trzeba trzymać. Ale zawsze masz jakąś podkładkę, np. masz numer do wystąpienia o duplikat itd. Lepiej mieć ksero niż nie mieć nic wink.gif .

Napisano

> Update. Byłem na Shellu, pokazałem Neste ID, poprosiłem o e-fakturę. Pani popatrzyła na mnie jak na

> kosmitę i skończyło się na dyktowaniu wszystkich danych firmy. Następnie dostałem kolejny

> świstek.

Jednym słowem Europa zlosnik.gif

Pozostaje Ci tylko kupić samochodową lodówkę do wożenia i przechowywania tych paragonofaktur drukowanych na papierze termicznym. Lub tankować w Grodzisku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przypuszczałem już wcześniej, że Ryb to alias od Kisah Abdullah Ibnu Rawahah Sang Penyair

> Kesayangan Rasulullah...

Pisze się tak: ,

> Wystąp o duplikat. Poproszą tylko, żebyś przeliterował nazwisko i NIP

Wolę poszukać, jeśli mam przez to jeszcze raz przechodzić. hehe.gif

PS. Mały quiz: ciekawe kto zgadnie co tam wyżej jest po arabsku napisane.

wink.gif

EDIT: To forum nie wkleja arabskich liter. Dyskryminacja!

Napisano
  • Autor

> Jednym słowem Europa

> Pozostaje Ci tylko kupić samochodową lodówkę do wożenia i przechowywania tych paragonofaktur

> drukowanych na papierze termicznym. Lub tankować w Grodzisku

Dlatego stoję przed wyborem firmy, która będzie mi sprzedawać paliwo przez następnych parę lat.

Napisano

> Dlatego stoję przed wyborem firmy, która będzie mi sprzedawać paliwo przez następnych parę lat.

Ale jak widać firmy mają Twoje zakupy w poważaniu zlosnik.gif

Trochę szkoda bo mi też to przeszkadza. Też szkoda mi Neste i dlatego podpasowała mi akurat stacja w Grodzisku. Czekam aż u nas ktoś wpadnie na pomysł żeby na normalnych stacjach można było płacić kartą przy syfonie i nie trzeba było chodzić i stać w kolejce za tymi co wybierają sosy do hot-dogów zlosnik.gif Może potem w ciągu następnych paru lat ktoś wpadnie na e-faktury?

Napisano
  • Autor

> Ale jak widać firmy mają Twoje zakupy w poważaniu

One jeszcze o mnie nie wiedzą, bo zacząłem pytać od tego forum.

> Trochę szkoda bo mi też to przeszkadza. Też szkoda mi Neste i dlatego podpasowała mi akurat stacja

> w Grodzisku.

U mnie to nie przejdzie bo po całym kraju jeżdżę. Musi być duży koncern z mnóstwem stacji.

> Czekam aż u nas ktoś wpadnie na pomysł żeby na normalnych stacjach można było

> płacić kartą przy syfonie i nie trzeba było chodzić i stać w kolejce za tymi co wybierają sosy

> do hot-dogów

To się nie stanie, bo Neste padło właśnie dlatego, że nie sprzedaje hot-dogów. Marże na samym paliwie są za niskie.

> Może potem w ciągu następnych paru lat ktoś wpadnie na e-faktury?

Ja szukam kogoś kto już wpadł.

Napisano

> One jeszcze o mnie nie wiedzą, bo zacząłem pytać od tego forum.

Aha zlosnik.gif

> U mnie to nie przejdzie bo po całym kraju jeżdżę. Musi być duży koncern z mnóstwem stacji.

No to masz trochę ograniczony wybór. Pozostaje Ci jakaś karta paliwowa. Kiedyś EFL do leasinowanych aut dodawał kartę paliwową Orlen. Ustalałeś sobie na niej limit kwotowy i nawet mając jedno auto to działało. Nie była przedpłacona, raz w miesiącu razem z fakturą czynszu leasingowego przychodziła faktura na paliwo do zapłacenia.

> To się nie stanie, bo Neste padło właśnie dlatego, że nie sprzedaje hot-dogów. Marże na samym

> paliwie są za niskie.

W Europie działa. Tylko u nas taka 'Europa' zlosnik.gif

Napisano

> W Europie działa. Tylko u nas taka 'Europa'

Bo w Polsce CCC. Nie jakość, nie gwarancja, obsługa czy lokalny patriotyzm. Cena... Tylko i wyłącznie.

Napisano

> Dlatego stoję przed wyborem firmy, która będzie mi sprzedawać paliwo przez następnych parę lat.

Oglos przetarg na dostawy paliwa do 1 auta.

Nie chce byc zlosliwy, ale marudzisz strasznie.

Napisano

> Czekam aż u nas ktoś wpadnie na pomysł żeby na normalnych stacjach można było

> płacić kartą przy syfonie i nie trzeba było chodzić i stać w kolejce za tymi co wybierają sosy

> do hot-dogów

Na Orlenie przy Prymasa, DC, tak jest. Ta stacja przy wschodniej jezdni.

Napisano

> Oglos przetarg na dostawy paliwa do 1 auta.

> Nie chce byc zlosliwy, ale marudzisz strasznie.

A moim zdaniem właśnie nie. Oczekuje rozsądnego poziomu obsługi klienta, a nie prowizorki powiązanej sznurkiem.