Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dmuchawa do szyb

Featured Replies

Napisano

Poniewaz jezdze czesto na krotkich odcinkach a Variatka stracila ochote do porzadnego grzania po zagazowaniu, mysle o zakupie czegos takiego " http://allegro.pl/skrobaczka-grzejnik-samochodowy-na-szybe-12v-160w-i3891748881.html#tabsAnchor ", Pytanie czy ktos moze cos o tym powiedziec,

Napisano

wygląda to strasznie...... Takie coś nie ogrzeje ci auto przy -10 i i tak musi być odpalony silnik bo błyskawicznie ci rozładuje akumulator przy -10. Więc jak odpalisz i pochodzi pare minut to tak samo ci odmarznie szyba jak z tym ustrojstwem .....

Już lepiej jakiś dogrzewacz płynu chłodniczego zainstalować z osobnym akumulatorem niż to .

Napisano
  • Autor

tu dogrzewanie plynu nic nie da, po zagazowaniu pomimo 90st, z nawiewu leci tylko letnie powietrze wiec myslalem o takim czyms do nawiewu na przednia szybe

Napisano
  • Autor

ma dzialac tylko po wlaczeniu zaplonu

Napisano

> tu dogrzewanie plynu nic nie da, po zagazowaniu pomimo 90st, z nawiewu leci tylko letnie powietrze

> wiec myslalem o takim czyms do nawiewu na przednia szybe

to znajdź problem i go rozwiąż, a nie szukaj takich prowizorek.

W żadnym aucie z LPG nie miałem problemów z ogrzewaniem. Spartolili Ci podpięcie, albo źle odpowietrzyli układ.

Napisano

> tu dogrzewanie plynu nic nie da, po zagazowaniu pomimo 90st, z nawiewu leci tylko letnie powietrze

Jak płyn ma 90 stopni to musi grzać, instalacja gazowa nie ma tu żadnego znaczenia.

Napisano
  • Autor

parkujac pod chmurka nie bardzo mam ochote grzebac przy aucie a jezdzic do pracy trzeba frown.gif

Napisano

> parkujac pod chmurka nie bardzo mam ochote grzebac przy aucie a jezdzic do pracy trzeba

Możesz wypróbować i podzielić się spostrzeżeniami ale skuteczność tego rozwiązania powinna być słaba.

Dwie grzałki 160W z wentylatorami nagrzewają podobnej wielkości co w aucie, wnętrze szafy transmisyjnej do 10 - 15st.C. przy niewielkich mrozach. Przy takich rzędu -20st.C. podgrzewają do około 5-7st.C. A tam grzeją jeszcze zainstalowane urządzenia!

Napisano

> tu dogrzewanie plynu nic nie da, po zagazowaniu pomimo 90st, z nawiewu leci tylko letnie powietrze wiec myslalem o takim czyms do nawiewu na przednia szybe

No to coś jest nie tak. Jeżeli masz 90 stopni to płyn o takiej temperaturze powinien przepływać też przez nagrzewnicę. Jeżeli nie przepływa (bo nie masz ogrzewania), to coś jest nie tak - albo nagrzewnica nie jest wpięta w układ, albo układ jest zapowietrzony. Może być jeszcze tak, że przez słabszy przepływ przez układ nagrzewnicy częściowo zatkana nagrzewnica traci drożność (łatwo to stwierdzić - spróbuj pojechać gdzieś utrzymując wysokie obroty silnika - jeżeli zacznie grzać - nagrzewnica do czyszczenia lub wymiany).

Napisano

Jedno pytanie: jak sądzisz - ile zajęłoby ogrzanie samochodu przy pomocy suszarki do włosów? Dość długo, prawda? Teraz weź pod uwagę fakt, że ta dmuchawa z allegro (jak i wszelkie jej podobne) mają moc co najmniej 10x mniejszą, niż przeciętna suszarka smile.gif

Napisano

> Jak płyn ma 90 stopni to musi grzać, instalacja gazowa nie ma tu żadnego znaczenia.

dokładnie, mam 2 auta z lpg i grzeją dobrze.

Może masz nieodpowietrzony układ (po montażu lpg)?

Napisano

Coś późno się w tym roku wątek z tym cudem techniki pojawił zlosnik2.gif

Napisano

> Coś późno się w tym roku wątek z tym cudem techniki pojawił

Dziwisz się? Dopiero co jesień sobie poszła.

Napisano

jak masz klimę to włączaj. Mimo, że sprężarka w mrozy się nie załącza to cyrkulacja jest przez osuszacz

Napisano

> jak masz klimę to włączaj. Mimo, że sprężarka w mrozy się nie załącza to cyrkulacja jest przez

> osuszacz

I co to ma dać skoro nie działa niewiem.gif

Napisano

Sprawdź jak Ci się wpięli z reduktorem w układ chłodzenia, przeważnie wpinają się równolegle przed nagrzewnicą co powoduje spadek grzania, a powinni się wpiąć szeregowo

Napisano

moze ci nagrzewnice w duzy obieg wpieli?

mam LPG i jak all sprawne to po nagrzaniu niemal parzy z kratek tzn, utrzymam dlon ok 15-25 sekund(4 bieg)

Napisano

Masz źle zainstalowaną instalację LPG - obieg płynu chłodniczego, albo nieszczelność i się zapowietrza, albo nie odpowietrzyli nagrzewnicy - czasem się cuda dzieją, bo zostają tam bąble powietrza.

Napisano

> jak masz klimę to włączaj. Mimo, że sprężarka w mrozy się nie załącza to cyrkulacja jest przez

> osuszacz

Żarty sobie robisz czy poważnie piszesz screwy.gif

Sprawdź sobie co to jest osuszacz i gdzie jest zamontowany hehe.gif

Napisano

> I co to ma dać skoro nie działa

nie wiem, u mnie nie parują, mimo, że się nie załącza. Jak dam zwykły nadmuch to momentalnie mam przednią szybę w szronie, a potem wszystkie pozostałe

Napisano

> Żarty sobie robisz czy poważnie piszesz

> Sprawdź sobie co to jest osuszacz i gdzie jest zamontowany

dobra, nie jestem specjalistą, ale co się przyczynia do tego, że para nie osiada na szybie, mimo nie załączającej się sprężarki?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jak Ci się wpięli z reduktorem w układ chłodzenia, przeważnie wpinają się równolegle przed

> nagrzewnicą co powoduje spadek grzania, a powinni się wpiąć szeregowo

no to chyba wiem gdzie problem, mam rownolegle do nagrzewnicy