Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejna przeprawa z TU... OC... PZU...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad sytuacją, czy to my, konsumenci działamy tak nieporadnie, nie znając obowiązujących przepisów, czy to kapitalizm chce nas naciąć na każdym możliwym kroku...

Do rzeczy:

Rok temu kupiłem samochód z nowowykupioną polisą OC (przez starego właściciela) na pół roku. (1 rata to ok. 515PLN). Długo przed upływem zapłaconego okresu OC umowę wypowiedziałem. Byłem osobiście w inspektoracie, pani powiedziała, że nie ma problemu, dała mi druk, który pomogła mi wypełnić, następnie ów druk wysłałem listem poleconym do PZU. Równolegle wykupiłem OC on-line, gdzie kwota za 12m-cy to 500PLN... Teoretycznie koniec tematu. Ale, po upływie kolejnych kilku m-cy przychodzi mail z działu windykacji PZU, że MUSZĘ zapłacić zaległe 515PLN, bo wypowiedziałem umowę, czy art, 28, a nie 31, czy coś tam...

W odpowiedzi oczywiście napisałem, że nie zapłacę, bo o ile mogę zrozumieć, że pani w inspektoracie wprowadziła mnie w błąd, o tyle nie mogę pojąć skąd zainteresowanie moją osobą dopiero na koniec trwania polisy. Mam tu na myśli fakt, że dodatkowo do druku PZU dołączyłem odręcznie napisane pismo, iż rezygnuję z polisy z datą bieżącą. Zatem jeśli dostali 2 sprzeczne rzekomo pisma, to czemu kontaktowali się ze mną dopiero po pół roku...

Od wymiany maili minął kolejny miesiąc PZU milczy... Ciekawe, czy tak długo "trwają procedury" i za moment znowu się upomną, czy może doszli do wniosku, że faktycznie wypowiedzenie było napisane zgodnie ze sztuką...

PS Jeśli faktycznie PZU zrozumiało, że chcę rozwiązać umowę z końcem jej trwania (czyli po 12 mcach) to czemu przysłali mi nową polisę na 2014 rok...

Napisano

Ja kiedyś po zakupie samochodu polisę PZU poprzedniego właściciela przepisałem na siebie. Była opłacona za cały rok, do końca okresu ważności było 8 miesięcy. Robiłem to u agenta, bez żadnej dopłaty. Pod koniec ważności polisy przysłano mi pismo, że mam dopłacić. Odpowiedziałem uprzejmie, że nie widzę żadnych podstaw do dopłaty, skoro przy przepisywaniu polisy na mnie nie było mowy o jakiejkolwiek dopłacie. Od tego czasu niedługo minie już 3 lata i cisza. Zawierałem nowe polisy w PZU i nikt nie wracał do tamtej sprawy.

Napisano

Bo PZU ma bajzel nie z tej ziemi!

Przerabiałem to samo tylko bez zakupu ani sprzedaży samochodu. Wypowiedziałem polisę OC w PZU na kilka tyg przed jej końcem osobiście w inspektoracie tej firmy - notabene jeździć musiałem 2 razy bo za pierwszym nie było osoby która się tym zajmuje a drugim razem sprawę załatwiłem ale zajęło mi to dobre pół godziny. OC wykupiłem w innej firmie, ale nowa polisa z PZU przyszła normalnie pocztą więc ją olałem. Co ciekawe na stronie UFG można było przeczytać że samochód jest ubezpieczony w 2 firmach na raz smile.gif

Mniej więcej po pół roku dostałem pismo z działu windykacji. Zadzwoniłem do pana który się pod nim podpisał i powiedziałem, że mam kopię z pieczątką inspektoratu na kopii wypowiedzenia i co on na to? Kazał mi przesłać mailem skan wypowiedzenia co też zrobiłem prosząc jednocześnie o krótką informację że dotarło i czy to kończy sprawę czy będzie jakiś dalszy ciąg. Nie dostałem żadnej odpowiedzi - ani przepraszam ani do widzenia oslabiony.gif

Napisano

> Kazał mi przesłać mailem skan wypowiedzenia

Kazał? Chyba poprosił?

Napisano

> Kazał? Chyba poprosił?

Nie, to był tryb nakazowy a nie prośba zlosnik.gif

Napisano

> Nie, to był tryb nakazowy a nie prośba

Trzeba było mu nakazać przeprowadzenie poszukiwań w burdelu zwanym archiwum PZU i na tym temat zakończyć.

Napisano

> Kazał? Chyba poprosił?

"OK, niech pan to zeskanuje i wyśle..." grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> "OK, niech pan to zeskanuje i wyśle..."

To Tobie wysyłałem ten skan? yikes.gifzlosnik.gif

Napisano

Do mnie z PZU dzwonili kiedyś raz w miesiącu i za każdym raze musiałem im wysyłać potwierdzenie wypowiedzenia OC bo im się zapodziało i chcieli mnie oskubać. Zakończyło się na tym że dodzwoniłem się do jakiejś kierowniczki wydziału powiedziałem co myślę i że wysyłam jej to potwierdzenie na e-mail i że jak jeszcze raz ktoś zadzwoni to wyśle go bezpośrednio do niej. Więcej nikt nie zadzwonił.

Napisano

> Bo PZU ma bajzel nie z tej ziemi!

potwierdzam zlosnik.gif

do mnie też zadzwonił inteligent z pzu informując, że nie opłaciłem ubezpieczenia OC

poinformowałem pana, że posiadam wykupiony cały pakiet czyli oc, ac nnw....

sprawdził potwierdził ze ac i nw mam ale oc już nie hehe.gif

chciał abym przesłał jakieś skany, potwierdzenia na maila

poinformowałem, że niezwłocznie to uczynię i tak czeka już na nie 2 rok spineyes.gif

ponownie już się nikt nie kontaktował

Napisano

> Bo PZU ma bajzel nie z tej ziemi!

> Przerabiałem to samo tylko bez zakupu ani sprzedaży samochodu. Wypowiedziałem polisę OC w PZU na

> kilka tyg przed jej końcem osobiście w inspektoracie tej firmy - notabene jeździć musiałem 2

> razy bo za pierwszym nie było osoby która się tym zajmuje a drugim razem sprawę załatwiłem ale

> zajęło mi to dobre pół godziny. OC wykupiłem w innej firmie, ale nowa polisa z PZU przyszła

> normalnie pocztą więc ją olałem.

Wypowiedziałem umowę mailem, nigdzie nie jeździłem. Wysłałem skan podpisanego wypowiedzenia i skan DO. Po 2 dniach dostałem potwierdzenie wypowiedzenia.

Jak dla mnie ok.gif

Napisano

Jestem bardzo zadowolony z PZU, nie korzystam z ich usług juz 6 lat zlosnik.gif

Napisano

> Jestem bardzo zadowolony z PZU, nie korzystam z ich usług juz 6 lat

Ja właśnie przestałem. Co do bajzlu to...

...mam taką historię. Ubezpieczałem w grudniu 2012 autko przez agencję/pośrednika w PZU. Nie tam jakaś dziura, agent w salonie Renault. Załatwiałem mailem, wypełniłem wniosek, zapłaciłem, dostałem polisę. Nie pierwszy raz u nich ubezpieczałem.

Gdzieś w połowie trwania polisy dostałem sms i maila z PZU że jest zaległość. Odpisałem im, że płaciłem pośrednikowi bo u pośrednika ubezpieczałem. Przesłałem im kopie dowodu wpłaty, polisy, dane pośrednika itp i żeby u pośrednika się upomnieli.

Do pośrednika też napisałem z prośbą o wyjaśnienie. Pośrednik odpisał, że w PZU maja bałagan ale wyjaśnią sprawę. PZU nic nie odpisało a po kolejnych 2 miesiącach dostałem wezwanie do zapłaty za OC+NNW za które już raz płaciłem.

Odpisałem ponownie to samo i była cisza.

W styczniu 2014 znowu PZU upomina się o to samo pisząc, że rachunek na który przelałem kasę nie należy do PZU tylko do pośrednika i żebym sobie to wyjaśnił bo oni nadal nie mają kasy zlosnik.gif

Po telefonie do rzecznika ubezpieczonych odpisałem do PZU to samo co zwykle plus prośbę o interwencję do RU. Rzecznik (czy tam jakiś ich konsultant) powiedział, że dołożyłem wszelkiej staranności w wyjaśnieniu sprawy, zapłaciłem pośrednikowi bo od pośrednika mam (miałem) polisę i powinni to wyjaśnić między sobą. Ale też, żeby odpowiadać pismem na każde ich pismo bo inaczej może być tak, że przed sądem będę udowadniał że zapłaciłem zlosnik.gif

Bajzel to mało powiedziane.

Napisano

Miałem podobna akcję z Hestią po zakupie toyoty.

Nie mogli zrozumieć zgłoszenia wypowiedzenia polisy OC.

Dopiero polecony ZPO z krótkim wyjaśnieniem, że w dniu ... zgodnie z art. 28 oraz Art.31 USTAWY z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych powiadomiłem Państwa o wypowiedzeniu plisy OC ..... , że to wypełnia postanowienia ustawy i kolejne pisma i wezwania pozostaną bez odpowiedzi.

Więcej się nie odzywali.

Napisano

Mój ojciec dostał kiedyś pismo z PZU, że zalega z opłatami za polisę za malucha. Problem w tym, że malucha sprzedał 2 lata wcześniej. Na szczęście miał xsero powiadomienia PZU o zbyciu pojazdu ze stempelkiem i datą kiedy to pismo złożył.

Od tamtej pory nigdy już nic nie ubezpieczyliśmy w tej firmie... smile.gif

Napisano

Witam.

W PZU mam 2oo i "polówkę". Od czterech lat ubezpieczone w "siedzibie PZU w Zawierciu".

Co roku mam te same przeboje z ubezpieczeniem 2oo, tz. że nie przysługują mi zniżki hehe.gif

Ciężko jest ludzikom zrozumieć, a w systemie poprawić to już w ogóle abstrakcja, że skoro na Polo jest 60%, to na 2oo też przysługuje....

I tak co roku, już przygotowany, mam ksero ubezpieczenia z Polo z zaznaczoną opcją 60%, co by zamiast 30-40min marnowania mojego czasu, zmarnować max 15min.

Mistrzostwem są także pisma, przychodzące od PZU przed końcem ubezpieczenia, z nową propozycją składki i od razu zawartym przekazem, gdzie w ogóle nie uwzględniają zniżek w przypadku OC Polo lub 2oo sciana.gif

Napisano

> Mistrzostwem są także pisma, przychodzące od PZU przed końcem ubezpieczenia, z nową propozycją

> składki i od razu zawartym przekazem, gdzie w ogóle nie uwzględniają zniżek w przypadku OC

> Polo lub 2oo

Standard, kiedyś myślałem, że to pomyłka ale Pani na infolinii mnie poinformowała, że to propozycja którą mogę wygodnie i szybko opłacić albo ruszyć tyłek do oddziału żeby wyliczyć rzeczywistą składkę. Pewnie wiele osób wybiera z wygody to pierwsze..

Napisano

> Standard, kiedyś myślałem, że to pomyłka ale Pani na infolinii mnie poinformowała, że to propozycja

> którą mogę wygodnie i szybko opłacić albo ruszyć tyłek do oddziału żeby wyliczyć rzeczywistą

> składkę. Pewnie wiele osób wybiera z wygody to pierwsze..

Gdybym już musiał iść do oddziału to wybrałbym oddział innego TU.

hehe.gif

Napisano

> Standard, kiedyś myślałem, że to pomyłka ale Pani na infolinii mnie poinformowała, że to propozycja

> którą mogę wygodnie i szybko opłacić.Pewnie wiele osób wybiera z wygody to pierwsze..

To ciekawe, bo rzeczywiście na druku z PZU dot. OC za moto jest już wpisana kwota, lecz w moim przypadku jest to składka z przysługującą zniżką powiększona o NNW - taki mały zabieg finansowy... grinser006.gif

Ofkors w treści druku jest wyszczególnione, ile kosztuje samo OC i tą kwotę zlecam przelewem.

A co do "szybko i wygodnie" ? To chyba nie jest synonim wycieczki na pocztę/do banku i odstanie swoje w kolejce... biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gif

Napisano

> To ciekawe, bo rzeczywiście na druku z PZU dot. OC za moto jest już wpisana kwota, lecz w moim

> przypadku jest to składka z przysługującą zniżką powiększona o NNW - taki mały zabieg

> finansowy...

> Ofkors w treści druku jest wyszczególnione, ile kosztuje samo OC i tą kwotę zlecam przelewem.

A skąd bierzesz potwierdzenie wymagane w czasie kontroli drogowej cfaniaczek.gifhehe.gifok.gif

> A co do "szybko i wygodnie" ? To chyba nie jest synonim wycieczki na pocztę/do banku i odstanie

> swoje w kolejce...

Napisano

> A skąd bierzesz potwierdzenie wymagane w czasie kontroli drogowej

> > swoje w kolejce...

Nie wiem czy w PZU, ale w Proamie przyszło razem z blankietem

Napisano

> A skąd bierzesz potwierdzenie wymagane w czasie kontroli drogowej

Drukuję sobie w formacie A6 potwierdzenie zrealizowania przelewu i żyję cfaniaczek.gifhehe.gifok.gif którego, jak zapewne wiesz, nie można edytować i zmienić tym samym danych tam zawartych.

Ofkors mogę wydrukować, edytować i wydrukować, ale... pad.gif

w XXI wieku, wobec powszechnego dostępu (nawet milicjantów) do internetu - mogą sobie sprawdzić, co, kiedy i gdzie chcą...

Osobna sprawa to częstotliwość kontroli drogowych: 0 (słownie: zero) od 2006 roku, choć przyznać trzeba, że na moto dość mało jeżdżę.

Napisano

> Drukuję sobie w formacie A6 potwierdzenie zrealizowania przelewu i żyję którego, jak zapewne

> wiesz, nie można edytować i zmienić tym samym danych tam zawartych.

> Ofkors mogę wydrukować, edytować i wydrukować, ale...

> w XXI wieku, wobec powszechnego dostępu (nawet milicjantów) do internetu - mogą sobie sprawdzić,

> co, kiedy i gdzie chcą...

> Osobna sprawa to częstotliwość kontroli drogowych: 0 (słownie: zero) od 2006 roku, choć przyznać

> trzeba, że na moto dość mało jeżdżę.

Wiesz co? To równie dobrze możesz je sobie zamówić na stronie grinser006.gifzlosnik.gif Chyba, że wolisz się tłumaczyć gliniarzowi z braku dokumentu potwierdzającego ważne ubezpieczenie bo przez zupełnie czysty przypadek nie wozisz ze sobą dokumentu wymaganego przez przepisy hehe.gifzlosnik.gif Potwierdzenie zamawiasz na stronie, dostajesz je np. następnego dnia, drukujesz i masz problem z głowy palacz.gifok.gif

Napisano

> Nie wiem czy w PZU, ale w Proamie przyszło razem z blankietem

W PZU potwierdzenie jest na przesyłanym blankiecie wpłaty hehe.gifok.gif

Napisano

> Może jak zmienisz ubezpieczyciela to sobie w końcu zanotują.

Niestety PZU ma najlepszą ofertę na 2oo + NNW frown.gif

Druga sprawa, że na Polo też dali ofertę nie do przebicia w zestawie OC+NNW+Assistance.

Punto jest w HDI, gdyż PZU nie lubi chyba fiatów zlosnik.gif

Napisano

> Niestety PZU ma najlepszą ofertę na 2oo + NNW

Polemizował bym. Jak szukałem pakietu dla mojego moplika, to PZU było o 100 zł droższe od Hestii. ok.gif

> Druga sprawa, że na Polo też dali ofertę nie do przebicia w zestawie OC+NNW+Assistance.

> Punto jest w HDI, gdyż PZU nie lubi chyba fiatów

VAG'ów też niekoniecznie sick.gif Warta była 200 zł tańsza hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Polemizował bym. Jak szukałem pakietu dla mojego moplika, to PZU było o 100 zł droższe od Hestii.

Coś mi świta, że PZU ma rozgraniczenie na 2oo wg pojemności: do 125ccm i powyżej. I my tu o tej drugiej połowie piszemy, a nie o moplikach... grinser006.gif