Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WybórLPG-ON na dojazdy do pracy...

Featured Replies

Napisano

> a komputer nie zrzuci na benzynę automatycznie jak mieszanka będzie zbyt uboga?

komp gazowy powinien wyłapać błąd wtryskiwacza i przeskoczyć na noPb.

Napisano

> ja to wiem

> kupno nowej elektroniki, czy reduktora to pikuś, a sama wymiana przy odrobinie wiedzy do zrobienia

> samemu.

eee... nie zrobisz samemu po wymianie reduktora bo trzeba po jakimś czasie na nowo dostroić kompa. wink.gif Dla fachowca 10 minut jazdy i korekt, dla laika niewykonalne.

Napisano

> komp gazowy powinien wyłapać błąd wtryskiwacza i przeskoczyć na noPb.

też mi się tak wydaje. U mnie zrzucał na benzynę przy większych obciążeniach jak się już wtryskiwacze wyrobiły. ok.gif

A instalacja wcale nie jakaś najnowsza.

Napisano

> eee... nie zrobisz samemu po wymianie reduktora bo trzeba po jakimś czasie na nowo dostroić kompa.

> Dla fachowca 10 minut jazdy i korekt, dla laika niewykonalne.

Często jest też odwrotnie: to co fachowcy w dziesięć minut umieli zepsuć (tak się rozjechała mapa wtrysku, że zapalić na ciepłym nie był w stanie), naprawiłem samodzielnie i zrobiłem potem 55 tysięcy.

Napisano

> Często jest też odwrotnie: to co fachowcy w dziesięć minut umieli zepsuć (tak się rozjechała mapa

> wtrysku, że zapalić na ciepłym nie był w stanie), naprawiłem samodzielnie i zrobiłem potem 55

> tysięcy.

Mówię o fachowcach, nie o "fachowcach" wink.gif

Napisano

Coś a'la Xsara 1.9 D. Z budżetem 5,5 kzł można nawet wybierać i myśleć o wersji po FL.

Auto przewidywalne, spokojne i nie spowoduje szybkiego znienawidzenia drogi do pracy.

LPG na jeżdżenie prawie 80 km dziennie? To się nawet tydzień bez tankowania nie objeździ. Jako kobieta bym tego nie zaakceptował. wink.gif

Powodzenia. Mój głos na diesla. Prostego, wolnossącego z dużym przebiegiem, nastoletniego. ok.gif

Napisano

wszystko się zgadza ale za te pieniądze i dla kobiety lepiej szukać 316 albo 318 bez iS zlosnik.gif

Napisano

> W dieslu za 5500dwumasa?????????????

też się zastanawiam spineyes.gif

za 5-6kzł to będą auta prawie pełnoletnie więc większości silniki proste i niezawodne

tyle tutaj sie czyta że kiedyś to robili solidne silniki ...

PSA 1.9 to bardzo trwały silnik, podobnie TDI 110KM (na pompie)

w domu miałem puga z 96r i najlepsze i najbardziej niezawodny to był właśnie diesel pod maską wink.gif

w rodzinie jest też TDI 110KM i silnik się klekota, mimo że wszystko inne pada

minus diesla to problemy w zimie, zwłaszcza auto nie będzie pierwszej młodości

(pug palił do -25'C bez większych problemów, VW gorzej)

Napisano

> wszystko się zgadza ale za te pieniądze i dla kobiety lepiej szukać 316 albo 318 bez iS

is będzie lepiej wyposażony.

I będzie łatwiej odsprzedać palacz.gif

Napisano

> wszystko się zgadza ale za te pieniądze i dla kobiety lepiej szukać 316 albo 318 bez iS

A czy Koledzy wzięli pod uwagę taki mało istotny szczegół, jak szanse na znalezienie samochodu "po dziadku, który jeździł do kościoła i na ryneczek"? Bo szanse te w przypadku BMW są zbliżone do tych, gdy gramy w Lotto, a w przypadku Lanosa możemy mówić już o konkretnym prawdopodobieństwie smile.gif Obecnie większość Lanosów w dobrym stanie jest zapewne po spokojnych emerytach, którzy jazdę bokiem widzieli tylko w telewizji

Napisano

> A czy Koledzy wzięli pod uwagę taki mało istotny szczegół, jak szanse na znalezienie samochodu "po

> dziadku, który jeździł do kościoła i na ryneczek"? Bo szanse te w przypadku BMW są zbliżone do

> tych, gdy gramy w Lotto, a w przypadku Lanosa możemy mówić już o konkretnym

> prawdopodobieństwie Obecnie większość Lanosów w dobrym stanie jest zapewne po spokojnych

> emerytach, którzy jazdę bokiem widzieli tylko w telewizji

w przypadku tego modelu o którym mówimy masz większe szanse na zadbany egzemplarz niż w lanosie. Dres do kompakta nie wsiądzie bo to pedalskie nadwozie.

Napisano

> w przypadku tego modelu o którym mówimy masz większe szanse na zadbany egzemplarz niż w lanosie.

> Dres do kompakta nie wsiądzie bo to pedalskie nadwozie.

Chyba bym nie wsadził kobity w e36 w zimie smile.gif

Napisano

> Potrzebuje kupić żonie coś na dojazdy do pracy.Dojazd codziennie autostradą A2 z Grodziska

> Mazowieckiego na Prage na Jagiellonska.Odległość ok 38km w jedną strone.Co kupic??Diesel czy

> benzyna w gazie.Moge przeznaczyć max 5500zł.Pomożecie???

5 koła to mało na sensowny samochód. Poszukałbym coś "nieśmiertelnego" np Nissan Sunny 1.4. Gdzie jedynym extrasem jest wspomaganie kierownicy i radio. Ważny jest stan blacharki. Za 1.5 - 2k dostaniesz znośny egzemplarz za 2k zrobisz solidny pakiet startowy, hamulce, zawieszenie oleje filtry inne by czuć się bezpiecznie i jeszcze na LPG zostanie.

Miałem takiego nissanka od 1992 i gdyby nie awaria skrzyni biegów nadal by służył (naprawa nie uzasadniona ekonomicznie w przypadku 4 samochodu w rodzinie i pojechał na złom).

Autko jest solidne i nie ma co się psuć. Silnik 1.4 bardzo przyjemny w lekkiej budzie i trwały. Przebieg mu nie straszny. Wybór w mojej opinii lepszy niż lajnos czy SC.

Napisano

> Chyba bym nie wsadził kobity w e36 w zimie

hmmmm ... szkoda auta hahaha.gif

Napisano

Szukałbym benzynowca. Albo małolitrażowego popierdółka typu Fiat Panda, o ile da się kupić go za taki pieniądz, albo coś o większym litrażu, ale do zagazowania.

Z budżetem wielkości 5.500zł możesz spokojnie znaleźć coś z okolicy roku 2000, może deko starszego, może deko młodszego. Jako raczej niezawodne sztuki proponowałbym Ci coś made in Japan, czyli Corollę bądź Almerę. Trzeba się jednak oswoić z myślą, że o ile mechanicznie można znaleźć bdb egzemplarz, o tyle blacharka będzie na bank do roboty.

Albo z drugiej kategorii - Citroen Xsara w nadwoziu 3d z 2.0l silnikiem benzynowym. Nadaje się toto do gazu, potrafi być dobrze wyposażone i wygodne. Tylko przypilnować, żeby gazownik dał możliwie największą butlę, jaka się zmieści do bagażnika, nawet za cenę podniesienia podłogi.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Albo z drugiej kategorii - Citroen Xsara w nadwoziu 3d z 2.0l silnikiem benzynowym. Nadaje się toto

> do gazu, potrafi być dobrze wyposażone i wygodne. Tylko przypilnować, żeby gazownik dał

> możliwie największą butlę, jaka się zmieści do bagażnika, nawet za cenę podniesienia podłogi.

1. Xsara z takim silnikiem w dobrym stanie nie zmieści się w budżecie, ba w ogóle Xsara w dobrym stanie może mieć problem z takim budżetem, chyba że pierwsze roczniki

2. Xsara ma koło pod podłogą w koszu a podłoga bagażnika jest absolutnie płaska i z blachy, więc o żadnym jej podniesieniu nie ma mowy - max butla jaka zmieści się w koszu i to maks możliwości