Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie klocki mocno hamują?

Featured Replies

Napisano

Mam teraz na przodzie zestaw ATE + ATE i hamuje to słabiej niż oryginalne Toyoty (z logo TRW). Za jakieś 15 kkm trzeba będzie wymienić klocki i tak się zastanawiam, co dopasować do tarcz ATE żeby mocno hamowało i nie piszczało? Pylenie to nie jakiś problem, i tak mam stalówki + kołpaki, przeżyję. Szybsze zużycie też bo i tak w tych Toyotach znikają w oczach. TRW? Textar? Ferodo?

Aha - NIE jakieś niby-sportowe typu EBC Greenstuff itp. To nie ma sensu, jeżdżę spokojnie 97-konną Corollą.

Napisano

czyli potrzebujesz klocków cywilnych które dobrze hamują na zimno - Ferodo Premier wydają się ok choć pylą znacznie

Napisano

No tak ale te wszystkie sportowe typu DS Performance najlepiej hamują jak są dobrze rozgrzane. Poza tym nie od samych klocków zależy jakość hamowania.

Żeby było w temacie to ja polecę Jurid/Textar i Mintex. Pagida nie znam ale dużo dobrego słyszałem, nie wiem natomiast co to teraz za produkt skoro połączyli się z Hellą.

Napisano

TRW Cotec - mam w dwóch autach są super, a przede wszystkim hamują odrazu po wymianie

Napisano

> No tak ale te wszystkie sportowe typu DS Performance najlepiej hamują jak są dobrze rozgrzane. Poza

> tym nie od samych klocków zależy jakość hamowania.

> Żeby było w temacie to ja polecę Jurid/Textar i Mintex.

Napisałem, że Ferodo Ds Performance nie muszą się nagrzewać, aby hamować optymalnie. Ich jakość hamowania jest absolutnie lepsza od cywilnych klocków Jurid, Textar, Ate, Bosch itp.

W aucie 1500kg o mocy 330 hamują idealnie, obojętnie czy jedziesz 10 km/h czy 200 km/h, bez róznicy czy nagrzane czy zimne.

Nie jest to jeszcze klocek wyczynowy sportowy, zdecydowanie nadaje się na ulice.

Napisano

> Ferodo z serii DS

Powierdzam. Dużo lepsze od seryjnych w forestrze.

Tarcze mam oem.

Napisano

Również polecam DS Performance, z tym, że u mnie pracują z tarczami Zimmermann Sport. Hamuje miodnie 893goodvibes.gifok.gifcool.gif

Napisano

> To teraz jeszcze toto znaleźć do Corolli sedan 1.4 2003...

> EDIT: O, mam

> http://www.motointegrator.pl/produkty/285153-ferodo-toyota-corolla-14i-16i-przod-fds1573

Ja Ci mogę polecić Pana Leszka . Mi też został tutaj polecony - ponoć większość rajdówek jeżdżących po Polsce ma hamulce od niego ok.gif Swoją drogą przed zakupem wypytał o auto, o styl jazdy etc. i polecił mi właśnie zestaw Zimmermann Sport + DS Performance + Motul DOT 5.1 ok.gif

Napisano

> Mam teraz na przodzie zestaw ATE + ATE i hamuje to słabiej niż oryginalne Toyoty (z logo TRW).

1. Oryginały Toyoty nie mają loga TRW tylko logo Toyoty.

2. Zadaj to pytanie na corolla club lub na skośnookich, bo klocki tej samej firmy do różnych samochodów są od siebie wyraźnie różne.

Napisano

Kupiłem zestaw tarcze+klocki Brembo i jest całkiem nieźle. Skoro było do mojego cudaka to do czegoś tak popularnego jak Toyota też musi być.

Napisano

EBC Green

Mintex M1144

Napisano

> No tak ale te wszystkie sportowe typu DS Performance najlepiej hamują jak są dobrze rozgrzane. Poza

> tym nie od samych klocków zależy jakość hamowania.

> Żeby było w temacie to ja polecę Jurid/Textar i Mintex. Pagida nie znam ale dużo dobrego słyszałem,

> nie wiem natomiast co to teraz za produkt skoro połączyli się z Hellą.

rozgrzewac teoretycznie to sie musi DS3000 ktore to wlasnie upalam i jestem zachwycony serduszka.gif

Moim zdaniem na zimno hamuja lepiej niz zwykle klocki a po rozgrzaniu jest masakra uzbroj_zlo.gif

Tyle, ze piszcza jak cholera icon_eek.gif

Napisano

> Ale na

> jakiej podstawie to polecasz?

Przetestowałem w audi a6 i golf V i sa swietne. Obawiałem się niskiej ceny ale przekonywała mnie marka hella. Dobrze sprawdziły sie w jednym aucie i zaraz zalozylem do drugiego. Zero szumu i pisków i nie trzeba mocno dociskac hamulca, bardzo czułe. Pamiętam jak kiedys zalozylem bodajze remsa- trzeba bylo cisnac ile sił w nogach grinser006.gif ale to dawne czasy

Napisano

Ja fabryczny komplet (tarcze i klocki) TRW wymieniłem na BOSCH i jestem wniebowzięty. ok.gif

Napisano
  • Autor

> EBC Green

Za dużo złych opinii, w porównaniu z Ferrodo DS chyba słabo wypadają - nie wiadomo na ile tym wykresikom (słupkom) na tej stronie można wierzyć, ale pokrywa się to z tym co na forach czytam. Na EBC wiele, wiele osób narzeka:

http://www.brakes.pl/product_info.php/klocki-hamulcowe-ferodo-ds-performance-p-25748

http://www.brakes.pl/product_info.php/kl...692_72699_72701

http://www.brakes.pl/product_info.php/kl...692_72699_72701

> Mintex M1144

Mintex to to samo co Textar/Pagid, znaczy ten sam producent, mógłbym się przekonać do tego. Wygląda na to że firma która stoi za Hella-Pagid / Textar / Mintex jest teraz największym producentem. Hella jest tylko dystrybutorem, korzystają z jej "rozbudowanej sieci dystrybucji".