Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z paliwem renault clio 2014

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

brat siedzi w turcji i wypozyczyl samochod jak w tytule. Przy oddaniu auta musial zatankowac tyle paliwa ile bylo podczas wypozyczenia. Zatankowal raz 4 litry, potem znowu i wskazowka sie nie ruszyla. Potem ponownie zalal dwukrotnie po 4 litry czyli lacznie 16 litrow benzyny i wskazowka nie chce drgnac. Brat probowal stawac na gorce, bujac autem, gasic, odpalac i nic. Silnik 1.2 75 KM. Jakies wskazowki?

Brachol nie ma zamiaru robic im prezentu do pelna nie bedzie tankowal...

Napisano
  • Autor

> Zalać raz 16 litrów

Prezentu im nie zrobi a chce zostawic auto z taka iloscis paliwa jaka byla przy odbiorze...

Napisano

niech sie kawałek przejedzie - wskazówka nie pojdzie w górę od razu, tylko będzie sie wolno pięła w górę smile.gif

Napisano

> Witajcie,

W Clio jest jakiś "inteligentny" system kontroli ilości paliwa - skurczybyk wie ile przejechał i ile ma w baku icon_eek.gif. Jak mu nalał 4 litry to rozlało się po ściankach i czujnik nie zaskoczył grinser006.gif. Jest to fajne, ale producent pewnie nie przewidział, że ktoś może lać kilka litrów paliwa, albo za 50 złotych facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif.

Napisano

> Jakies wskazowki?

Jak ma czym to niech spróbuje odłączyć na chwilę akumulator.

Napisano

tak samo jest np. w peugeocie 307. za malo wlane na raz.

Napisano
  • Autor

> skąpy traci dwa razy

Nie skapy tylko chce oddac auto z taka iloscia paliwa jaka zabral. zlosnik.gif Czyli kiedys tak wskazowka sie ruszy czy bedzie zamylac?

Napisano

> Witajcie,

> brat siedzi w turcji i wypozyczyl samochod jak w tytule. Przy oddaniu auta musial zatankowac tyle

> paliwa ile bylo podczas wypozyczenia. Zatankowal raz 4 litry, potem znowu i wskazowka sie nie

> ruszyla. Potem ponownie zalal dwukrotnie po 4 litry czyli lacznie 16 litrow benzyny i

> wskazowka nie chce drgnac. Brat probowal stawac na gorce, bujac autem, gasic, odpalac i nic.

> Silnik 1.2 75 KM. Jakies wskazowki?

> Brachol nie ma zamiaru robic im prezentu do pelna nie bedzie tankowal...

renuary kontrolują sobie ilość paliwa w baku co ileś tam uruchomień auta. Po kilkunastu startach powinien sobie sprawdzić i wyregulować wskazania poziomu paliwa ok.gif

Napisano

> Jest to fajne, ale producent pewnie nie przewidział, że ktoś może lać kilka litrów paliwa, albo za 50 złotych .

Ja dziś tankowałem obok taksiarza, który wlał za 15 zł. icon_eek.gifpad.gif

Ale miał gaz. Obroty miał ustawione tak, że jeżeli było z 400 w maksie (bo falowały - komp dolewał paliwa gdy przygasało). Koszmar.

A to wszystko w max 2-letniej Octavii.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> renuary kontrolują sobie ilość paliwa w baku co ileś tam uruchomień auta. Po kilkunastu startach

> powinien sobie sprawdzić i wyregulować wskazania poziomu paliwa

Dzięki serdeczne. Przekaze bratu aby kilka razy go uruchomil. ok.gif

Napisano

> Ja dziś tankowałem obok taksiarza, który wlał za 15 zł.

> Ale miał gaz. Obroty miał ustawione tak, że jeżeli było z 400 w maksie (bo falowały - komp dolewał

> paliwa gdy przygasało). Koszmar.

> A to wszystko w max 2-letniej Octavii.

> mar00ha

Na pewno nie robił tego w ramach hobby czy z przyjemności.

Ot, walka o każdą złotówkę na chleb.

Napisano

> Prezentu im nie zrobi a chce zostawic auto z taka iloscis paliwa jaka byla przy odbiorze...

A jaki tam jest bak i ile wydaliscie juz na telefony TR-PL?

Napisano
  • Autor

> A jaki tam jest bak i ile wydaliscie juz na telefony TR-PL?

Nie mam pojecia jaki jest bak. Od czego jest skype, facebook? Nie wydałem ani grosza ok.gif

Napisano

W instrukcji mojego Francuza jest nawet napisane, że wskazówka/zasięg nie drgnie gdy się zatankuje mniej niż 5 litrów smile.gif

Napisano

> W instrukcji mojego Francuza jest nawet napisane, że wskazówka/zasięg nie drgnie gdy się zatankuje mniej niż 5 litrów

W wielu autach tak jest, ale tak jak pisałem prawidłowy poziom paliwa w zbiorniku powinien się pojawić po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora.

Napisano

> W wielu autach tak jest, ale tak jak pisałem prawidłowy poziom paliwa w zbiorniku powinien się

> pojawić po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora.

A jeśli napełnię bak 10x4L to nadal będzie pokazywał rezerwę? spineyes.gif

Właśnie miałem takie zdziwko gdy na autostradzie z bardzo drogim paliwem wlałem tylko 5L coby dojechać spokojnie za bramki i zasięg nie wzrósł nawet o kilometr smile.gif

Napisano

> Nie skapy tylko chce oddac auto z taka iloscia paliwa jaka zabral. Czyli kiedys tak wskazowka sie

> ruszy czy bedzie zamylac?

no to jak jechal na licznik to wie ile przejechal

wyliczy ile spalil i pokaze panu w wyp rachunek za pb i po sprawie

Napisano

> no to jak jechal na licznik to wie ile przejechal

> wyliczy ile spalil i pokaze panu w wyp rachunek za pb i po sprawie

A pan w wypożyczalni powie, że to paliwo to chyba do kanistra lał bo w samochodzie nie przybyło hehe.gif

Napisano

> A pan w wypożyczalni powie, że to paliwo to chyba do kanistra lał bo w samochodzie nie przybyło

jak ostatnio dostalem w serwisie logana na czas serwisu rs oink.gif

to na koniec wlalem 50zl i dalej rezerwa byla

pokazalem paragon i po sprawie

Napisano

> Nie mam pojecia jaki jest bak. Od czego jest skype, facebook? Nie wydałem ani grosza

Podziwiam Was i tyle ok.gif

Napisano

> Witajcie,

> brat siedzi w turcji i wypozyczyl samochod jak w tytule. Przy oddaniu auta musial zatankowac tyle

> paliwa ile bylo podczas wypozyczenia. Zatankowal raz 4 litry, potem znowu i wskazowka sie nie

> ruszyla. Potem ponownie zalal dwukrotnie po 4 litry czyli lacznie 16 litrow benzyny i

> wskazowka nie chce drgnac. Brat probowal stawac na gorce, bujac autem, gasic, odpalac i nic.

> Silnik 1.2 75 KM. Jakies wskazowki?

> Brachol nie ma zamiaru robic im prezentu do pelna nie bedzie tankowal...

Prezentów robić nie chce...A ile tego paliwa było wie? I ile zużył?

Napisano
  • Autor

> Prezentów robić nie chce...A ile tego paliwa było wie? I ile zużył?

Po wskazniku widzial ile zuzyl i powinien dolac ok.gif A, ze akurat nie wiedzial, ze komputer nie lapie tankowania ponizej 5 litrow to zrobil sie problem. Auto oddane i problemow nie robili. Dzięki za sugestie i pomoc

Napisano

> renuary kontrolują sobie ilość paliwa w baku co ileś tam uruchomień auta. Po kilkunastu startach

> powinien sobie sprawdzić i wyregulować wskazania poziomu paliwa

w clio 4 to dziwne jest wlasnie, musi bys z tym jakis fakap

zalalem do pelna i u mmnie tez nie drgnela wskazowka a byla rezerwa

dopiero wl-wyl pomoglo

Napisano

> w clio 4 to dziwne jest wlasnie, musi bys z tym jakis fakap

> zalalem do pelna i u mmnie tez nie drgnela wskazowka a byla rezerwa

> dopiero wl-wyl pomoglo

i po co ta nowoczesnosc? co daje taka kontrola? imho glupi drogi system ktory tylko popsuc sie moze sick.gif

Napisano

> i po co ta nowoczesnosc? co daje taka kontrola? imho glupi drogi system ktory tylko popsuc sie moze

To nie jest drogi system! Tam jest normalny czujnik w baku i komp po prostu co jakiś skok napięcia z potencjometru koryguje sobie poziom paliwa. Niech będzie co 10% i już nalanie czterech litrów może się mieścić w jednym zakresie nie dając wskazania.

Napisano

Wiem, ze problem juz rozwiazany, ale dziwie sie, ze kaza oddac ze stanem jaki byl, skoro byl niepewny, a lanie na km pewne tez nie jest.

Przy podobnych warunkach zazadalem auta zalanego do pelna i takie tez oddalem (tak wiem, ze to tez nie musi byc dokladnie tyle samo, ale kombinowania jakby mniej).

Napisano

> i po co ta nowoczesnosc? co daje taka kontrola? imho glupi drogi system ktory tylko popsuc sie moze

nie wiem czy jest drogi czy nie

na forum clio kilka osob tez o tym pisalo

jak bede mial pierwszy przeglad to wspomne o tym, moze cos zapgrejduja w systemie

Napisano

> W Clio jest jakiś "inteligentny" system kontroli ilości paliwa - skurczybyk wie ile przejechał i

> ile ma w baku . Jak mu nalał 4 litry to rozlało się po ściankach i czujnik nie zaskoczył .

> Jest to fajne, ale producent pewnie nie przewidział, że ktoś może lać kilka litrów paliwa,

> albo za 50 złotych .

Nie wiem jak jest teraz, ale jak paliwo w PL było 4PLN/l to w Turcji było po 7PLN/l (w przeliczeniu) zlosnik.gif

Ja też bym chyba oszczędzał