Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne stuki

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas wolnej jazdy z pełnym obciążeniem (4 dorosłe osoby -na pusto nie występują ) przez np. próg zwalniający lub najechaniu na większą dziurę występują dziwne głuche stuki ( jak w beczkę smile.gif z okolic koła-amortyzatora. Byłem sprawdzić luz w zawieszeni i mechanik nic nie wykrył. Bardzo proszę Was o podpowiedź co to moze byc za uszkodzenie ? Amortyzator ? Poduszka amortyzatora, łożysko ?

Napisano
  • Autor

> jedź do innego mechanika, na szarpaki

Chyba tak zrobię. Podpowie ktoś jaki koszt wjazdu na "szarpaki " ? i może ktos podpowie jakiegoś kumatego mechanika w okolicach Rzeszowa smile.gif

Napisano

Obejrzyj tłumik. Może jak dociążysz to gdzieś lekko dotyka. Miałem tak kiedyś. Pękła jedna guma i się lekko skręcił. pukał tylko w określonych sytuacjach.

Napisano

Szarpaki przód to jakieś 20-30zł max. Mogą być górne mocowania amortyzatorów. Co ciekawe w tym i poprzednim aucie przy okazji wymiany amorków zakładałem nowe górne mocowania (zamienniki, ale dobrej jakości typu np. Febi) i są głośne mimo, że nowe - od czasu do czasu też przy większych wybojach postukują a zawieszenie sztywne nawet na szarpakach.

Napisano

> Witam

> Podczas wolnej jazdy z pełnym obciążeniem (4 dorosłe osoby -na pusto nie występują ) . Bardzo

> proszę Was o podpowiedź co to moze byc za uszkodzenie ? Amortyzator ? Poduszka amortyzatora,

A w jakim stanie masz zderzaki? hmm.gif

No wiesz, te gumowe odboje grinser006.gif zwane kiedyś bałwankami, gdy były mocowane poza amortyzatorem.

Teraz to chyba jest często gęsto powiązane z amorem i gdy masz wóz obciążony, to może któryś niedomaga/wyszedł i nie wróci... niewiem.gif zaglądałeś tam?

Napisano

> Witam

> Podczas wolnej jazdy z pełnym obciążeniem (4 dorosłe osoby -na pusto nie występują ) przez np. próg

> zwalniający lub najechaniu na większą dziurę występują dziwne głuche stuki ( jak w beczkę z

> okolic koła-amortyzatora. Byłem sprawdzić luz w zawieszeni i mechanik nic nie wykrył. Bardzo

> proszę Was o podpowiedź co to moze byc za uszkodzenie ? Amortyzator ? Poduszka amortyzatora,

> łożysko ?

Za jakiś czas będzie większy luz to i mechanik wychwyci.

U mnie tak było jakiś czas, aż nie zrobił się większy luz na sworzniu wahacza.

Napisano

szansa na lozysko amorka, mam w aucie poprawej stronie takie jakby tarcie,na suchoburczenie przy uginaniu, czasami nawet stojac na postoju i krecac kolami, tez slychac.

Napisano
  • Autor

Wczoraj po pracy byłem na "szarpakach" i Panowie mechanicy dokładnie szukając - nie znaleźli żadnych luzów w zawieszeniu.

Nie wiem już do czego się przyczepić

Jak sprawdzić uszkodzoną poduszkę amortyzatora ?

Bardzo proszę o podpowiedź

Napisano

> Jak sprawdzić uszkodzoną poduszkę amortyzatora ?

> Bardzo proszę o podpowiedź

Szarpaki nie wylapia tego.

Moze na postoju pobujaj, pouginaj lewy i prawy przod trzymajac dlon na mocowaniu, powinienes wyczuc luz lub takie jakby chrobotanie.

Ekstremalnie moze wypasc gora ponoc:(

Napisano

u mnie ostatnio delikatnie przekręcił się tłumik na łączeniu i rura układu wydechowego pukała o tylną belkę - dosyć mocno to słychać.

Napisano
  • Autor

> u mnie ostatnio delikatnie przekręcił się tłumik na łączeniu i rura układu wydechowego pukała o

> tylną belkę - dosyć mocno to słychać.

Wszystko było sprawdzone i dalej stuka smile.gif

Napisano

> Wszystko było sprawdzone i dalej stuka

No to radio pogłośnij zlosnik.gif

A stuka z tyłu czy z przodu?

Napisano

> No to radio pogłośnij

> A stuka z tyłu czy z przodu?

W jednym z moich poprzednich aut diagnosta też miał problem ze zlokalizowaniem stuków i powiedział zabawny tekst: jeździć i czekać aż się urwie, wtedy będzie wiadomo co stukało zlosnik.gif

Napisano

> szansa na lozysko amorka...

Tak BTW: w którym miejscu jest to łożysko i jak wygląda? Mam całą kolumnę do swojego Dai razem z poduszką. Rozbierałem to na części pierwsze i nie ma tam żadnego łożyska.

Metalowo-gumowy talerz od góry, później przekładka z tworzywa (wygląda jak bakelit), dalej metalowy talerz na sprężynę i w jego otwór, przez wszystkie warstwy przechodzi oś tłoczyska. Całość spina nakrętka na niej. Wszystko nieruchome. Spięte na sztywno.

hmm.gif

Napisano

> Tak BTW: w którym miejscu jest to łożysko i jak wygląda? Mam całą kolumnę do swojego Dai razem z

> poduszką. Rozbierałem to na części pierwsze i nie ma tam żadnego łożyska.

> Metalowo-gumowy talerz od góry, później przekładka z tworzywa (wygląda jak bakelit), dalej metalowy

> talerz na sprężynę i w jego otwór, przez wszystkie warstwy przechodzi oś tłoczyska. Całość

> spina nakrętka na niej. Wszystko nieruchome. Spięte na sztywno.

http://m1c.neostrada.pl/astra/lozysko.htm i przypatrz się rysunkom