Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór samochodu ON vs LPG (na przykładzie ix20/venga)

Featured Replies

Napisano

> ale nie masz DPF, drogich wtrysków, dwumasy, turbo itd

> o ile w nowym aucie to nie jest wielki problem (poza dpf) to już przy 100kkm(5lat) może nie być

> fajnie

Teraz coraz trudniej kupic auto bez dwumasy, turbo czy drogich wtryskow, nawet benzynowe. A cos podobnego do DPF juz niektorzy producenci zaczynaja wkladac do benzyniakowo z duzymi silnikami sick.gif

Napisano
  • Autor

> A dopłata do badania technicznego? W nowym aucie ON to przez 5 lat koszt 90zł. Z LPG 640zł, jeśli

> dobrze liczę...

w aucie bez gazu pieczątka jest najpierw na 3 lata a później 2lata a później już co roku

w nowym z lpg jest co roku ok 160zł

Napisano

> Przy 100kkm w 5 lat? Bez jaj, nic nie będzie się działo.

taaa

widzę jak sypią się auta w firmie, mniej więcej od 100kkm zazczynają sie problemy

np w nissanie znajomy od roku walczy z dpf'em, wymieniany 2x, 1x dwumasa, teraz jakiś zaworek od turbo

auto ma 130kkm icon_eek.gif

a że temat dotyczy koreańców, to znajomego i30 przy 100kkm kopci na niebiesko i ledwo odpala hmm.gif

Napisano

> Teraz coraz trudniej kupic auto bez dwumasy, turbo czy drogich wtryskow, nawet benzynowe. A cos

> podobnego do DPF juz niektorzy producenci zaczynaja wkladac do benzyniakowo z duzymi silnikami

ok.gif ale 1.4 benzyna dwumasy chyba nie ma ? turbo też ?

nie znam tego silnika

mój c-max też ma dwumasę, tyle że w benzynie jest ona "wieczna" wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja tam do autoryzowanego od Elpigaz zawsze jeżdżę i nie zapłaciłem więcej jak 30-40 z zajrzeniem do

> kompa łącznie

zazdroszczę - na śląsku serwis gazu wymiana filtrów / sprawdzenie + podłączenie pod kompa zaczyna się od 100 - 150 w zależności jaki warsztat (z tych polecanych)

dodatkowo ponoć teraz na topie jest dotrysk gazu po przekroczeniu 3000obrotów a od 4000 już sama benzyna leci...

Napisano

> ale 1.4 benzyna dwumasy chyba nie ma ? turbo też ?

> nie znam tego silnika

> mój c-max też ma dwumasę, tyle że w benzynie jest ona "wieczna"

Oczywiście, że ma turbosprężarkę, dwumasę raczej też.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że ma turbosprężarkę, dwumasę raczej też.

silnik 1,4 w benzynie nie ma 2 masy i turbo

1,4 crdr ma turbo (stała geometria) ale jest chyba bez 2 masy (zdania na forum są podzielone)

Napisano

> ale 1.4 benzyna dwumasy chyba nie ma ? turbo też ?

> nie znam tego silnika

Jak wolnossacy to pewnie nie ma, chociaz teraz to kto wie wink.gif

> mój c-max też ma dwumasę, tyle że w benzynie jest ona "wieczna"

Ale z turbo juz niekoniecznie, duzo wiekszy moment obrotowy niestety robi swoje.

Napisano

ten do którego jeżdżę to też mi mówił, że przez jakiś czas nie można było dostać reduktorów do tych starszych instalacji bo nawymyślali jakieś małe, nowej generacji z jakimiś mikro kanałami czy coś, żeby się mieściły w komorach silnika bo teraz te nowe auta są mocno zabudowane wśrodku. Psują się nagminnie i są nierozbieralne. Więcej z nimi jest problemów niż korzyści i zaczęli wracać do tych sprawdzonych. Jest większy kłopot z montażem, ale jeszcze ogarniają

Napisano

wzialbym diesla

dobrych gaziarzy nie ma za wiele

roznica niewielka

na on wiekszy zasieg i bagaznik

Napisano

> silnik 1,4 w benzynie nie ma 2 masy i turbo

> 1,4 crdr ma turbo (stała geometria) ale jest chyba bez 2 masy (zdania na forum są podzielone)

Zgadza się, myślałem, że chodzi o diesla.

Napisano

> no to drogo. Same filtry to koszt 9 zł bo tyle kosztuje i mały koło zaworu przed parownikiem i ten

> przed wtryskami.

Nie porownoj Mragowa do Krakowa.

Skoro masz taki zaklad to sie ciesz (co liczy filtry po cenie hurtowej lub allegrowej, a robocizne za poldarmo).

PS. Przebijam, bo do Lanosa z Bedini na pokladzie kupuje filcowe filterki w sklepie po 1zl.

Ja robie w AC i tam serwis 120zl (filtry+komp+jak trzeba strojenie w trakcie jazdy).

Napisano

> Nie porownoj Mragowa do Krakowa.

> Skoro masz taki zaklad to sie ciesz (co liczy filtry po cenie hurtowej lub allegrowej, a robocizne

> za poldarmo).

> PS. Przebijam, bo do Lanosa z Bedini na pokladzie kupuje filcowe filterki w sklepie po 1zl.

> Ja robie w AC i tam serwis 120zl (filtry+komp+jak trzeba strojenie w trakcie jazdy).

nie porównuję tylko jak dla mnie ceny z czapy. Bo biorą za pełną roboczogodzinę z 5 minut pracy. Zresztą u mnie zawsze się podłącza kompa do diagnozy po wymianie filtrów (na wszelki wypadek), a i tak nie ma potrzeby regulacji. Instalacja była raz ustawiona po wymianie mieszalnika z nowym czujnikiem temperatury 4 lata temu. Więc jeśli miałbym dodatkowo płacić za podłączenie kompa w sytuacji gdy instalacja i silnik sprawują się dobrze to raczej odpuściłbym sobie diagnostykę. Zawsze można pojechać na diagnostykę w sytuacji gdy coś niedobrego się dzieje.

Napisano

> nie porównuję tylko jak dla mnie ceny z czapy. Bo biorą za pełną roboczogodzinę z 5 minut pracy.

> Zresztą u mnie zawsze się podłącza kompa do diagnozy po wymianie filtrów (na wszelki wypadek),

> a i tak nie ma potrzeby regulacji. Instalacja była raz ustawiona po wymianie mieszalnika z

> nowym czujnikiem temperatury 4 lata temu. Więc jeśli miałbym dodatkowo płacić za podłączenie

> kompa w sytuacji gdy instalacja i silnik sprawują się dobrze to raczej odpuściłbym sobie

> diagnostykę. Zawsze można pojechać na diagnostykę w sytuacji gdy coś niedobrego się dzieje.

W cenniku widnieje przeglad instalacji, a nie roboczogodzina, wiec temat 5 minutowy nietrafiony.

Ceny sa jakie sa, a ze u Ciebie jest tanio, to tylko sie ciesz, bo jak widzisz nie jest to norma.

Potrafisz pojac tez temat, ze w cenie masz "pakiet" coroczny lub co interwal kilometrow, niezaleznie co sobie zyczysz?

Takie AC nie chce serwisowac instalek nie montowanych w ich firmowym warsztacie (mimo, ze ktos wsadzil ich produkt).

Moga sobie pozwolic na odsylanie klienta z kwitkiem, bo maja co robic i bez tego.

Mozliwe, ze klienta co chce tylko filtry tez by odeslali z kwitkiem aby nie psuc se pieczatki (bo z takiego zalatwiania spraw przy ewentualnych problemach rodza sie klotnie typu, bylem na serwisie i czegos nie zrobili, a silnik sie wyjsral).

Napisano

> W cenniku widnieje przeglad instalacji, a nie roboczogodzina, wiec temat 5 minutowy nietrafiony.

> Ceny sa jakie sa, a ze u Ciebie jest tanio, to tylko sie ciesz, bo jak widzisz nie jest to norma.

> Potrafisz pojac tez temat, ze w cenie masz "pakiet" coroczny lub co interwal kilometrow,

> niezaleznie co sobie zyczysz?

> Takie AC nie chce serwisowac instalek nie montowanych w ich firmowym warsztacie (mimo, ze ktos

> wsadzil ich produkt).

> Moga sobie pozwolic na odsylanie klienta z kwitkiem, bo maja co robic i bez tego.

> Mozliwe, ze klienta co chce tylko filtry tez by odeslali z kwitkiem aby nie psuc se pieczatki (bo z

> takiego zalatwiania spraw przy ewentualnych problemach rodza sie klotnie typu, bylem na

> serwisie i czegos nie zrobili, a silnik sie wyjsral).

to jakiś dziki kapitalizm icon_eek.gif

ja zakładałem w autoryzowanym warsztacie Elpigaz i jest nawet notka, że przegląd gwarancyjny i pogwarancyjny można dokonywać w każdym autoryzowanym przez tę firmę warsztacie na terenie całego kraju. Instalację zakładałem w Olsztynie, a przeglądy gwarancyjne i pogwarancyjne robię w Mrągowie, bo nawet oni sami (ci w Olsztynie) polecili mi ten zakład i robię w nim do dziś.

Co do ceny to jeszcze się zgodzę w przypadku przeglądu na gwarancji, bo warsztat w imieniu dystrybutora instalacji bierze w tym okresie odpowiedzialność za całą instalację i sprawdzenie wszystkiego trochę zajmuje.

Napisano

> to jakiś dziki kapitalizm

ok.gif

takie ceny ma serwis NL instalek wink.gif

brat płaci 150zł za podpięcie do kompa grinser006.gif

> ja zakładałem w autoryzowanym warsztacie Elpigaz i jest nawet notka, że przegląd gwarancyjny i

> pogwarancyjny można dokonywać w każdym autoryzowanym przez tę firmę warsztacie na terenie

> całego kraju. Instalację zakładałem w Olsztynie, a przeglądy gwarancyjne i pogwarancyjne robię

> w Mrągowie, bo nawet oni sami (ci w Olsztynie) polecili mi ten zakład i robię w nim do dziś.

> Co do ceny to jeszcze się zgodzę w przypadku przeglądu na gwarancji, bo warsztat w imieniu

> dystrybutora instalacji bierze w tym okresie odpowiedzialność za całą instalację i sprawdzenie

> wszystkiego trochę zajmuje.

w BRC płaciłem 60zł za przegląd (podpięcie pod kompa, filtry)

http://www.autotestserwis.pl/cennik.html

w sumie co drugi serwis robię sam (wymiana filtra fazy lotnej za 15zł)

a co 30kkm jeździłem na duży do serwisu

Napisano

Nawet bym sie nie zastanawiał nad lpg, szczególnie ze w tak małym aucie założenie gazu oznacza ABB (absolutny brak bagażnika). Co roku na przegląd rejestracyjny, przegląd instalacji w aso tez nie kosztuje 5zl. Do tego upierdliwosc z parkowaniem i tankowaniem co chwile.

Przy czym trzeba sprawdzić to spalanie w dieslu bo moze być z kategorii bajkopisarskiej ale to tez dużo zależy od ciężkości nogi i myślenia na drodze

Napisano

> to jakiś dziki kapitalizm

> ja zakładałem w autoryzowanym warsztacie Elpigaz i jest nawet notka, że przegląd gwarancyjny i

> pogwarancyjny można dokonywać w każdym autoryzowanym przez tę firmę warsztacie na terenie

> całego kraju. Instalację zakładałem w Olsztynie, a przeglądy gwarancyjne i pogwarancyjne robię

> w Mrągowie, bo nawet oni sami (ci w Olsztynie) polecili mi ten zakład i robię w nim do dziś.

> Co do ceny to jeszcze się zgodzę w przypadku przeglądu na gwarancji, bo warsztat w imieniu

> dystrybutora instalacji bierze w tym okresie odpowiedzialność za całą instalację i sprawdzenie

> wszystkiego trochę zajmuje.

Mozesz w każdym partnerskim, ale nie fabrycznym

Napisano

> IMO Venga spali minimum litr więcej ON.

> W 4,5 litrach śr. na 100km nie mieścił się 1,4 D4D w Yaris I.

no popatrz, a fiesta MK6 1,4TDCI się mieści (zimą do 4,7 max)

Napisano

> Doczytaj - 250. Nie każdy jest majsterklepką i wymienia najtańsze filtry pod domem. Do komputera

> też wypadało by przynajmniej raz w roku podłączyć i zobaczyć mapy. Nawet optymistycznie licząc

> serwis plus przegląd to ok 200 zł rocznie.

Serwisuję w autoryzowanym serwisie Tartarini. Z wymianą filtrów, podłączeniem do komputera, diagnostyką i regulacją podczas jazdy płacę 70 złotych rocznie. Instalacja tania nie była. Skąd bierzesz "optymistycznie licząc" aż 200 złotych?

Napisano

> w aucie bez gazu pieczątka jest najpierw na 3 lata a później 2lata a później już co roku

> w nowym z lpg jest co roku ok 160zł

W aucie z gazem też. I ja i mój znajomy pomimo wbicia gazu w nowym samochodzie data następnego przeglądu nie uległa zmianie zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W aucie z gazem też. I ja i mój znajomy pomimo wbicia gazu w nowym samochodzie data następnego

> przeglądu nie uległa zmianie

No to sie ostro zdziwic mozecie w razie W.

Rejestrowalem 2 samochody, w 1 ze wzgledu na LPG skrocili mi przeglad do 1 roku, w 2 nie.

Okazalo sie, ze pani w WK zapomnialo sie poprostu, bo powinna skrocic.

Poza tym, to ze jej sie zapomnialo nie zwalnia to Ciebie od wykonania przegladu zgodnie z przepisami czyli co rok.

Napisano

Posiadalem i posiadam auto z LPG, ogolnie pareset tysiecy najechane na LPG.

Moje opinie to takie:

Jesli w tych 25 tys km rocznie na miasto i okolice przypada 20 tys to bierz gaz i nie kombinuj.

Dlaczego?

Otoz w miescie taki silnik spali Ci 8-9 l LPG, raz w miesiacu zatankujesz paliwo za 50 zl.

ON w miescie lyknie Ci z 5,5-6 (Dacia 1,5 MVC) w miescie pali nam 5,3-5,6 jezdzac normalnie.

Ja w jednym tylko aucie na LPG przez 200 tys km zaoszczedzilem ok 40 tys zlotych.

Koszty ponadplanowe wynikajace z gazy to:

-drozszy przeglad o 62 zl

-swiece nieco czesciej (ja co 50 tys zmienialem)

-kable ok 100-150 zl (2x robilem)

-przeglady LPG co 20 tys 75 zl.

Koszty zwiazane z LPG mnie wyniosly ok 1800 zl na 10 lat, dodatkowo po 10 latach zmiana butli 450 zl.

Pomijam kulture pracy bo ON dla mnie w miescie to porazka, klekot i tyle.

Zalozmy ze taki CRDI nie zepsuje sie, wtryski, EGR, turbawka, jakis DPF moze ma.

Osobiscie nie bralbym ON nowego majac taniej auto z LPF juz.

Warto podpytac jaka instalacje wkladaja, jakie sa wtryski, listwy i reduktor zeby badziewia nie bylo bo zle zdanie wyrobisz.

Ja z LPG II gen (takie czasy) jestem mega zadowolony bo propblemy zadne.

Spalanie trasa normalna to ok 9l, autostrada do 120-130 ok 10, pacjent to LANOS 1.5 16V, 100KM .

Przewaga ON to ze to ciagnie jak chcesz, ale benzynke jak pokrecisz tez nie ustepuje.

Porownac przyspieszenia z danych.

Powodzenia.

Napisano

> licząc 6,5 on po 5,10zł wychodzi ok 13 zł więcej niz na lpg.

> Po przejechaniu 100000 km wychodzi ok 13000zł oszczędności.

Mi lanos spalal ok 9,5-10 l NoPb w miescie, LPG 11,5, ale z klima nawet 13 potrafil spalic.

Koszt NoPb to ok 53 zl/100km (spalanie 10)

LPG 31,8 (spalanie wzialem 12)

Roznica 21,2 zl oszczednosci.

Dodatkowo raz na ok 600-800km 10 l NoPb czyli 53 zl

Zatem LPG wyniesie ok 39 zl realnie.

Ja jezdzilem ok 2000 km miesiecznie wiec to znacznie obnizylo koszt na rozruch.

Ale mam II gen wiec moge wlaczyc LPG od startu, jednak zawsze jechalem pareset m zanim przelaczalem, dzieki temu reduktor mam od nowosci , juz 210 tys km.

Napisano

Nawet optymistycznie licząc

> serwis plus przegląd to ok 200 zł rocznie.

Bzdura, serwis z podpieciem pod kompa, nie jakas buda a serwis z certyfikatami to ok 75 zl z wymiana filtra, raz na 20 tys km, wiec tu powiedzmy ze 100 zl do rownego i....swiety spokoj.

Zadna garazowka i wycieranie tylka szklem:)

Szczelnosc i poprawnosc instalki to podstawa i swiety spokoj.

Napisano

tak sie zastanawiam... przeczytales watek w ktorym piszesz? Porownywanie starego strucla (Lanos mlodym autem nie jest) z nowym autem salonowym i wyciaganie na tej podstawie wnioskow jest lekko mowiac malo logiczne.

Dodatkowo piszesz o kosztach przegladow itp zapominajac chyba, ze w nowym aucie zeby byla gwarancja nalezy je robic w aso. Osiagniecie takich cen jak u Kazia w warsztacie jest malo realne. Rowniez zakladajacym instalacje bedzie ASO co raczej dobrego wplywu na instalacje nie ma.

Dodatkowo zakladany okres uzycia to 4 lata (do 100 tys) wiec nie wiem co mialoby sie w tym aucie zepsuc.

Napisano

> Serwisuję w autoryzowanym serwisie Tartarini. Z wymianą filtrów, podłączeniem do komputera,

> diagnostyką i regulacją podczas jazdy płacę 70 złotych rocznie. Instalacja tania nie była.

> Skąd bierzesz "optymistycznie licząc" aż 200 złotych?

Wyjaśniłem parę postów wcześniej. Sorry ale nie chce mi się drugi raz.

Napisano

> Nawet optymistycznie licząc

> Bzdura, serwis z podpieciem pod kompa, nie jakas buda a serwis z certyfikatami to ok 75 zl z

> wymiana filtra, raz na 20 tys km, wiec tu powiedzmy ze 100 zl do rownego i....swiety spokoj.

> Zadna garazowka i wycieranie tylka szklem:)

> Szczelnosc i poprawnosc instalki to podstawa i swiety spokoj.

Następny ma problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Przeprowadź się do Mrągowa. Tam będziesz miał za 30.

Napisano
  • Autor

> tak sie zastanawiam... przeczytales watek w ktorym piszesz? Porownywanie starego strucla (Lanos

> mlodym autem nie jest) z nowym autem salonowym i wyciaganie na tej podstawie wnioskow jest

> lekko mowiac malo logiczne.

> Dodatkowo piszesz o kosztach przegladow itp zapominajac chyba, ze w nowym aucie zeby byla gwarancja

> nalezy je robic w aso. Osiagniecie takich cen jak u Kazia w warsztacie jest malo realne.

> Rowniez zakladajacym instalacje bedzie ASO co raczej dobrego wplywu na instalacje nie ma.

> Dodatkowo zakladany okres uzycia to 4 lata (do 100 tys) wiec nie wiem co mialoby sie w tym aucie

> zepsuc.

hehe. myślę że to najlepsze podsumowanie co się z tym tematem porobiło

ps. proszę jak ktoś ma jakąś styczność z ix20 / venga z jednym z tych 2 silników o których piszemy 1,4 (benzyna z lpg lub ropniak) niech jeszcze się podzieli opinią

Napisano

> tak sie zastanawiam... przeczytales watek w ktorym piszesz? Porownywanie starego strucla (

Tak przeczytalem, i ow stary strucel w 2000 roku byl salonowa nowka. I mimo 14 lat i 260 tkm nalotu jezdzi nadal stary strucel o dziwo, a to tylko DU taki parch jak kiedys Kia:))

A przeglady od kiedy robi sie w ASO aby gwarancje zachowac?

A co do ON to juz nie popadaj w skrajnosci, ze do 100 tkm nie ma sie co psuc bo.....DPF-a mozna zapchac po miesiacu jak ktos nie wie jak to dziala.

Ile koszt w ASO takiego cuda?

3-4 tysie?

A moze gwarancja to obejmuje?

Moze turbo po 40-50 tys tez obejmie?

Aaa i dwumasa na wieki smile.gif)

Zobacz ile wylaczen jest w gwarancji na 7 lat.

Napisano

> fakt, pomijam:

> 1/ częstsza wymiana oleju i filtrów + świec

A po co? W życiu w żadnym aucie nie wymieniałem wcześniej świec ani oleju z powodu LPG.

Napisano

> czyli dali sobie wcisnac cos co jest zupelnie zbedne, i jeszcze za to zaplacili i placia wciaz np

> za plyn do lubryfikacji

Wyznawcom lubryfikacji nie przetłumaczysz, rozsądek im przysłania.