Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alanka ma remont...

Featured Replies

Napisano

...czyli pytamy AK.

Sprawa wygląda tak:

Okna wstawione, szpalety zrobione, ale przed położeniem centralnego chcemy to pomalować.

Tynk w środku jest od końcówki lat 80 (od 88 roku mniej więcej). Sypie sie z tego jakiś piasek.

Ściany pozamiatałam z pajęczyn, więc cześć piasku odpadła.

Czym to pomalować? Od razu farbą, najpierw wapnem czy może gruntem?

Chcemy co się da zrobić sami.

Aha i jeszcze jedno. Mamy tam wstawione metalowe futryny. Czy do nich podejdą współczesne drzwi?

Napisano

na ściany grunt.

jeśli futryny z czasów PRL to możesz zapomnieć o wstawieniu nowych drzwi. Inny felc w nowych jest 2,5 cm w starych 2 cm

Napisano

> na ściany grunt.

> jeśli futryny z czasów PRL to możesz zapomnieć o wstawieniu nowych drzwi. Inny felc w nowych jest

> 2,5 cm w starych 2 cm

Zacząć od wykucia futryn bo potem będzie płacz i remont od nowa - chyba że nie planujecie skrzydeł zakładać zlosnik.gif

Choć 88 rok to jest spora szansa że juz są na felc 2,5 cm

Napisano
  • Autor

> Zacząć od wykucia futryn bo potem będzie płacz i remont od nowa - chyba że nie planujecie skrzydeł

> zakładać

> Choć 88 rok to jest spora szansa że juz są na felc 2,5 cm

Co to jest felc?

Wiem durne pytanie, ale się nie znam.

Napisano

> Co to jest felc?

> Wiem durne pytanie, ale się nie znam.

To jest "połowa" grubości drzwi czyli to co przy zamknięciu drzwi wchodzi w środek futryny.

felc.jpg

Napisano
  • Autor

> To jest "połowa" grubości drzwi czyli to co przy zamknięciu drzwi wchodzi w środek futryny.

Dziękuję smile.gif

Zmierzę to dzisiaj.

Napisano

> Dziękuję

> Zmierzę to dzisiaj.

Tylko się nie zdziw, jak Ci wyjdzie 2,25 wink.gif

I weź tu wtedy zgadnij, czy to nowa, czy stara technologia zlosnik.gif

Napisano

> na ściany grunt.

> jeśli futryny z czasów PRL to możesz zapomnieć o wstawieniu nowych drzwi. Inny felc w nowych jest

> 2,5 cm w starych 2 cm

fajnie by było jakby to była prawda, ale nie jest zlosnik.gif

od lat '80. weszła PN i te stare/nowsze futryny mają ten sam felc co nowe.

Podstawa to pomiar, ale '88 nie powinien już robić problemów. Jeżeli drzwi mają zawiasy na rancie to są z nowszej normy i wszystko powinno grać.

Napisano
  • Autor

> fajnie by było jakby to była prawda, ale nie jest

> od lat '80. weszła PN i te stare/nowsze futryny mają ten sam felc co nowe.

> Podstawa to pomiar, ale '88 nie powinien już robić problemów. Jeżeli drzwi mają zawiasy na rancie

> to są z nowszej normy i wszystko powinno grać.

Zmierzone.

Futryna metalowa, felc 2,5 cm.

Wymiar skrzydła 0,8m.

Napisano

> Zmierzone.

> Futryna metalowa, felc 2,5 cm.

> Wymiar skrzydła 0,8m.

to dla świętego spokoju zmierz rozstaw zawiasów.

Jak teraz są drzwi z rantem to pasować powinno wszystko, jak są bez to albo przeróbka zawiasów albo zamawiasz drzwi bez rantu.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Z drzwiami sobie będziemy radzić smile.gif

Pytanie teraz brzmi:

Co jest lepsze grunt, czy farba gruntująca?

Chodziliśmy po sklepach i znaleźliśmy:

Dialgrunt 38zł (10L)

Unigrunt Atlas 56zł (10L)

Śnieżka gruntująca 62zł (72mkw z 10L)

Śnieżka gruntująca 56zł 10L

i się zastanawiamy czy farba jest lepsza od gruntu?

Przypomnę, że tynk ponad 25letni.

Kolejna sprawa - najpierw biała farba, a później ewentualnie kolor, czy można kolor od razu?

Napisano

Jesli sciana mocno sie sypie i chlonie (sprawdz woda), to grunt. Jesli normalny mocny tynk (nie ma znaczenia, ile ma lat), to farba gruntujaca (tzw. primer).

Napisano
  • Autor

> Jesli sciana mocno sie sypie i chlonie (sprawdz woda), to grunt. Jesli normalny mocny tynk (nie ma

> znaczenia, ile ma lat), to farba gruntujaca (tzw. primer).

Sypie (omiatałam ściany z pajęczyn i dużo piasku było), chłonie wodę, bo mąż uzupełniał ubytki i moczył wcześniej te miejsca wodą.

Czyli grunt będzie lepszy, z tego co mówisz.

Ale który grunt?

Dialgrunt, czy Unigrunt Atlas?

Bo gość w sklepie powiedział, że Atlas jest bardziej "agresywny", a do takiego jak nasz to sie Dialgrunt sprawdzi.

Dialgrunt, ma większą wydajność i niższą cenę w stosunku do Unigruntu Atlas.

Napisano

> Sypie (omiatałam ściany z pajęczyn i dużo piasku było), chłonie wodę, bo mąż uzupełniał ubytki i

> moczył wcześniej te miejsca wodą.

> Czyli grunt będzie lepszy, z tego co mówisz.

> Ale który grunt?

> Dialgrunt, czy Unigrunt Atlas?

> Bo gość w sklepie powiedział, że Atlas jest bardziej "agresywny", a do takiego jak nasz to sie

> Dialgrunt sprawdzi.

> Dialgrunt, ma większą wydajność i niższą cenę w stosunku do Unigruntu Atlas.

zdecydowanie grunt. Spróbuj grunt Dulux, jest dość dobry. Potem już możesz od razu malować. Farbę tylko wybierz dobrą, osobiście zdecydowanie polecam Tikkurillę.

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie grunt. Spróbuj grunt Dulux, jest dość dobry. Potem już możesz od razu malować. Farbę

> tylko wybierz dobrą, osobiście zdecydowanie polecam Tikkurillę.

Tikurilla to stówa za 10L, a nie ukrywam, że kasa się na ten moment też liczy...

Myśleliśmy o Senseo, 15 litrów za 60zł.

Napisano

> Tikurilla to stówa za 10L, a nie ukrywam, że kasa się na ten moment też liczy...

> Myśleliśmy o Senseo, 15 litrów za 60zł.

Senseo to dobra, budżetowa farba. Klienci bardzo chwalą, sporo tego sprzedaję zlosnik.gif

Napisano

Malowałem ostatnio luxensem z liroya i powiem że nawet nieźle kryła...

Napisano
  • Autor

> Senseo to dobra, budżetowa farba. Klienci bardzo chwalą, sporo tego sprzedaję

No to mam 45 litrów Senseo i 20 litrów gruntu smile.gif

Napisano

Nie znam tej drugiej, ale obawiam sie ze tikkurilla jest drozsza. Ostatnio ok stowy zaplacilem za puszke chyba 2, 7 litra. Fakt, ze jest bardzo wydajna.

Napisano

a jak się ma do śnieżki? Bo to pod ich patronatem jest robione.

Napisano

> a jak się ma do śnieżki? Bo to pod ich patronatem jest robione.

Zgadza się, Śnieżka jest dystrybutorem Senseo, ale dla mnie osobiście Senseo przypomina akrylit w z dekorala.

Napisano

> Zgadza się, Śnieżka jest dystrybutorem Senseo, ale dla mnie osobiście Senseo przypomina akrylit w z

> dekorala.

No jak szukałem w karcie podmiotu to, po grafice opakowania, spodziewałem się dekorala właśnie. Śnieżka mnie tam zdziwiła, chyba że jest to celowy zabieg.

Napisano

> a jak się ma do śnieżki? Bo to pod ich patronatem jest robione.

Luxens z Leroja też jest robiony ze śnieżki smile.gif

Napisano

> Luxens z Leroja też jest robiony ze śnieżki

Skąd masz takie informacje ?

Luxens to produkt Unicell Poland

Napisano
  • Autor

> Nie znam tej drugiej, ale obawiam sie ze tikkurilla jest drozsza. Ostatnio ok stowy zaplacilem za

> puszke chyba 2, 7 litra. Fakt, ze jest bardzo wydajna.

Tikkurilla biała lateksowa 10 litrów - 94 zł

Senseo biała lateksowa 15 litrów - 55 zł

Śnieżka biała lateksowa 10 litrów - 90 zł

Chodziliśmy po kilku sklepach i ceny są porównywalne.

Jak widzisz najlepiej wychodzi Senseo.

Napisano
  • Autor

> zerknijcie na jedynkę i beckers'a to też tikkurila

Jedynkę wszyscy odradzali.

Na Beckersa nie patrzyłam.

Ale kupiliśmy tę Senseo.

Napisano

> zerknijcie na jedynkę i beckers'a to też tikkurila

Tak a skoda to audi a nawet lamborghini smile.gif

Napisano

> Zacząć od wykucia futryn bo potem będzie płacz i remont od nowa - chyba że nie planujecie skrzydeł

> zakładać

> Choć 88 rok to jest spora szansa że juz są na felc 2,5 cm

Rok temu kupowałem 5 nowych skrzydeł DRE, zostały bez najmniejszych problemów zamontowane w futryny z 1987 roku, nawet zawiasów we futrynach nikt nie dotykał. Ala, przy zakupie skrzydeł drzwi dopytaj czy nie sprzedadzą Ci tego jako usługę montażu z towarem, mnie w ten sposób wyszło taniej niż gołe skrzydła, bo VAT wyniósł chyba 5% a nie 23, a palcem nie ruszyłem przy montażu :-)

Napisano

> Tak a skoda to audi a nawet lamborghini

Quote:

10. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie kącików do celów powszechnie uznanych za szkodliwe, niewłaściwe, nielegalne lub niemoralne, w tym:

d. publikowania wiadomości pozbawionych treści merytorycznych, mających wyłącznie cel prowokacyjny, obraźliwy, obliczonych na wywołanie kłótni i wzajemnej wrogości wśród uczestników forum

a jak masz coś merytorycznego to słucham smirk.gif

Napisano

> 2,5 cm w starych 2 cm

Nieprawda. U mnie był progi i drwi z PRL. Wymianiełem drzwi z futryną. Okazałosię, że po lekkim przycięciu

na miejscu framugi i drzwi, nowe framugi idelanie wpasowały się w stare. Drzwi Gerda. Blok wielkiej płyty z 1986r.

Napisano

Z praktyki - Unigrunt, potem farba.

Napisano

> Co jest lepsze grunt, czy farba gruntująca?

Miałem porównanie w tamtym roku. 2 ściany farbą gruntującą i 2 Unigruntem. Na tych pierwszych docelowa farba zdecydowanie lepiej "kryła" niż na 2 pozostałych. Stosowałem farby Dulux Kolory świata.

Napisano

> Miałem porównanie w tamtym roku. 2 ściany farbą gruntującą i 2 Unigruntem. Na tych pierwszych

> docelowa farba zdecydowanie lepiej "kryła" niż na 2 pozostałych. Stosowałem farby Dulux Kolory

> świata.

unigrunt moim zdaniem się bardzo słabo nadaje pod farbę

Napisano

Stwierdziłem tak samo po tamtym malowaniu ok.gif jednak jest zdecydowanie tańszy od farb gruntujących dlatego pewnie tyle osób go stosuje. Nie mniej jednak jeśli ktoś chce sobie zaoszczędzić czasu to polecam farbę gruntującą. Podkład pod docelową farbę wyjdzie droższy ale za to farby powinno zostać na więcej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Stwierdziłem tak samo po tamtym malowaniu jednak jest zdecydowanie tańszy od farb gruntujących

> dlatego pewnie tyle osób go stosuje. Nie mniej jednak jeśli ktoś chce sobie zaoszczędzić czasu

> to polecam farbę gruntującą. Podkład pod docelową farbę wyjdzie droższy ale za to farby

> powinno zostać na więcej

No dobrze, ale czy farba gruntująca nadaje się na sypiący się tynk?

Napisano

> No dobrze, ale czy farba gruntująca nadaje się na sypiący się tynk?

Słabo. Farba ma pokryć ewentualne plamy lub ciemny kolor przed nałożeniem jasnego.

Kup najtańszy grunt, wzmocni to tynk, potem mozesz zastosowac rozcienczona farbę 1:10 jako grunt do koloru i będzie ok.

Napisano

nie. Podłoże musi być przygotowane. Jak zagruntujecie, to sprawdźcie jak tynk - można to zrobić naklejając jakąś mocną taśmę klejącą (np. blue dolphin) i oderwanie. Nie powinno nic się przykleić. Później już farbą, żadnego rozcieńczania. Jeśli już to normalną farbą gruntującą.

Napisano

Nie. Kup grunt w plynie ale nie Unigrunt Atlasa, jakis tanszy a najlepiej tego samego producenta co farba nawierzchniowa.

Napisano
  • Autor

> nie. Podłoże musi być przygotowane. Jak zagruntujecie, to sprawdźcie jak tynk - można to zrobić

> naklejając jakąś mocną taśmę klejącą (np. blue dolphin) i oderwanie. Nie powinno nic się

> przykleić. Później już farbą, żadnego rozcieńczania. Jeśli już to normalną farbą gruntującą.

No właśnie.

A u nas tynk jest od lat 80 (przypuszczam, że tynkowanie odbyło się w połowie lat 80 i tyle). Omiatałam ściany z pajęczyn i piach się sypał.

W dodatku dowiedziałam się, że do tynkowania użyto starego wapna. Mąż teraz w każdym pokoju odkuwał to co próbowało samo odpaść i uzupełniał te ubytki.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Temat kolejny:

Na piętrze skuliśmy cześć posadzki (był strop na to hasz i wylewka), żeby dać ogrzewanie podłogowe w łazience i korytarzu.

Pytania brzmią:

- na te rurki od podłogowego wylać posadzkę czy na to się kładzie styropian (bo dwie różne wersje słyszałam)?

- wylewka samopoziomująca (przyjeżdża grucha i leje rurą przez okno), czy kupować piasek, cement i agregatem z betoniarki przez okno?

Dodatkowo chcemy ocieplić strop na strychu i kolejne pytanie - zdzierać tam całą posadzkę z haszem i dawać styropian plus wylewkę, czy uzupełnić braki i wtedy wylać to samo co na piętrze?

Napisano

> Temat kolejny:

> Na piętrze skuliśmy cześć posadzki (był strop na to hasz i wylewka), żeby dać ogrzewanie podłogowe

> w łazience i korytarzu.

> Pytania brzmią:

> - na te rurki od podłogowego wylać posadzkę czy na to się kładzie styropian (bo dwie różne wersje

> słyszałam)?

raczej pod rurki sie daje styropian, chyba ze chcesz zrobic strop ogrzewany, a nie podloge.

> - wylewka samopoziomująca (przyjeżdża grucha i leje rurą przez okno), czy kupować piasek, cement i

> agregatem z betoniarki przez okno?

Nie wiem, co za agregat z betoniarki masz na mysli, ale grucha, to nie samopoziomujaca i nikt tak posadzki nie leje, a co najwyzej strop i wience. Zamawiasz posadzkarzy, oni Ci przywoza miksokreta (to wlasnie "agregat", do ktorego sypiesz cement, piasek, podlaczasz wode i dodajesz ewentualnie plastyfikatorow i zbrojenie rozproszone w postaci wlokien polipropylenowych) i robia posadzke w jeden dzien.

> Dodatkowo chcemy ocieplić strop na strychu i kolejne pytanie - zdzierać tam całą posadzkę z haszem

> i dawać styropian plus wylewkę, czy uzupełnić braki i wtedy wylać to samo co na piętrze?

Jak ocieplic, to po co wylewka? A jak chcesz robic poddasze uzytkowe, to ocieplenie w dach, a nie w strop.

Napisano
  • Autor

> raczej pod rurki sie daje styropian, chyba ze chcesz zrobic strop ogrzewany, a nie podloge.

Jest tak:

beton -> styropian -> rurki -> ??

Czyli na to po prostu beton?

> Nie wiem, co za agregat z betoniarki masz na mysli, ale grucha, to nie samopoziomujaca i nikt tak

> posadzki nie leje, a co najwyzej strop i wience. Zamawiasz posadzkarzy, oni Ci przywoza

> miksokreta (to wlasnie "agregat", do ktorego sypiesz cement, piasek, podlaczasz wode i

> dodajesz ewentualnie plastyfikatorow i zbrojenie rozproszone w postaci wlokien

> polipropylenowych) i robia posadzke w jeden dzien.

No ale u moich rodziców przyjechała grucha i wylali 2cm posadzki i fajrant. Równiutko wszystko...

> Jak ocieplic, to po co wylewka? A jak chcesz robic poddasze uzytkowe, to ocieplenie w dach, a nie w

> strop.

Jest parter, robimy piętro, a strych zostaje pusty (nad całością piętra).

I podłogę na strychu chcemy ocieplić.

To znaczy 50% jest ocieplone haszem i na to jest wylewka.

Pytanie brzmi - skuwać to i robić na całości tak samo, czy wystarczy styropian dać na tych "wolnych" 50%?

Napisano

> Jest tak:

> beton -Czyli na to po prostu beton?

strop -> wyrownanie czyms sypkim, jesli trzeba, np. piaskiem, keramzytem, perlitem -> styropian -> folia z warstwa aluminium -> rurki + jastrych betonowy lub anhydrytowy (rurki maja byc w nim zatopione)

> No ale u moich rodziców przyjechała grucha i wylali 2cm posadzki i fajrant. Równiutko wszystko...

nie orientuje sie w takim rozwiazaniu sprawy, wiec nie bede sie wypowiadal

> Jest parter, robimy piętro, a strych zostaje pusty (nad całością piętra).

> I podłogę na strychu chcemy ocieplić.

> To znaczy 50% jest ocieplone haszem i na to jest wylewka.

> Pytanie brzmi - skuwać to i robić na całości tak samo, czy wystarczy styropian dać na tych

> "wolnych" 50%?

nie wiem co to ten hash, ale rzucilbym co najmniej 20cm welny na cala powierzchnie stropu.

Napisano
  • Autor

> strop -

Rurki już leżą, teraz tylko je zalać musimy smile.gif

Jastrych musimy w takim razie znaleźć smile.gif

> nie orientuje sie w takim rozwiazaniu sprawy, wiec nie bede sie wypowiadal

ok

> nie wiem co to ten hash, ale rzucilbym co najmniej 20cm welny na cala powierzchnie stropu.

To jest takie coś co w latach 80 sypali pod posadzkę (około 10cm) celem izolacji.

Wygląda to jak żwir ze spalania koksu. Nazwa potoczna hasz, hasza, asza - nie wiem jak jest poprawnie (żużel chyba).

Napisano

> Rurki już leżą, teraz tylko je zalać musimy

> Jastrych musimy w takim razie znaleźć

no to poszukaj firm posadzkarskich w okolicy, najlepiej sprawdzonych. Koszt rzedu 24-34zl/m2 z materialami.

> ok

> To jest takie coś co w latach 80 sypali pod posadzkę (około 10cm) celem izolacji.

> Wygląda to jak żwir ze spalania koksu. Nazwa potoczna hasz, hasza, asza - nie wiem jak jest

> poprawnie (żużel chyba).

Aaa szlaka. Toz to izoluje tyle, co nic. Welna na to.

Napisano

> Aaa szlaka. Toz to izoluje tyle, co nic. Welna na to.

A co byś dał na wełnę

?

Napisano
  • Autor

> no to poszukaj firm posadzkarskich w okolicy, najlepiej sprawdzonych. Koszt rzedu 24-34zl/m2 z

> materialami.

> Aaa szlaka. Toz to izoluje tyle, co nic. Welna na to.

A nie lepiej dać 8cm styropianu?

Strych ma powierzchnię około 83m2 (bez schodów).

Szlaka/hasz z wylewką jest na powierzchni 32m2.

Wysokość tej wylewki to 8cm tego materiału sypkiego i 3 cm wylewki na tym.

Lepiej będzie chyba to skuć i wyrównać całość ale styropianem czy wełną ocieplać?

Co lepsze i dlaczego?

Napisano

> A co byś dał na wełnę

> ?

nic albo membrane wysokoparoprzepuszczalna

Napisano

> A nie lepiej dać 8cm styropianu?

> Strych ma powierzchnię około 83m2 (bez schodów).

> Szlaka/hasz z wylewką jest na powierzchni 32m2.

> Wysokość tej wylewki to 8cm tego materiału sypkiego i 3 cm wylewki na tym.

> Lepiej będzie chyba to skuć i wyrównać całość ale styropianem czy wełną ocieplać?

> Co lepsze i dlaczego?

po co ma sie pocic pod styro? Welna sobie odparuje, co tam sie przez strop przedostanie. Jak tam nie chodzisz, to nie ma co kuc.