Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 156 2.0 TS + selespeed - jak bardzo zły to jest pomysł?

Featured Replies

Napisano

Witajcie! Bobek jest na sprzedaż, pewnie lada dzień ktoś go weźmie, więc poszukuję nowego auta. Jestem zakochany w włoszczyźnie, szczególnie w Alfach... ale... ale nie wiem czy moja miłość jest tak wielka, żeby się pchać w zestaw z tematu.

Do rzeczy - Alfa jest z dość zaufanego źródła, no może nie znam sprzedającego osobiście, ale jakieś minimum pewności mogę mieć. Samochód jest z 2000 roku, przyjechał do nas rok temu z niemiec. Tam miał dwóch właścicieli, gdzie drugi był wujkiem aktualnego. Przebieg to okolice 180 000 km, który jest podobno bardziej niż prawdziwy. Samochód jest wyposażony praktycznie na maxa, ma skóre, klime, szyberdach, zestaw HI-FI itd. Facet chce sprzedać to auto, bo ostatnio więcej stoi niż jeździ, a teraz dostaje nową służbówkę, więc już w ogóle Alfa byłaby nieużywana.

Niestety pod maską ma "znaną i bardzo lubianą" jednostkę 2.0 TS, która na dodatek sprzężona jest z zautomatyzowaną skrzynią selespeed. Czy zakup tego auta jest bardzo złym pomysłem? Rocznie robię nie więcej niż 10 000 km, mam zamiar pojeździć tym autem 2-3 lata. Czy lepiej szukać 1.6 lub 1.8 (tak tak jest nie wiele lepiej) z manualem? 156 stoi na pięknych białych chyba 18 calowych felgach, do niej dostaje zimówki. Cena to 7 500 do małej negocjacji.

Silnika JTD nie chcę, bo nie mogę mieć diesla. A może ktoś z Was ma na sprzedaż coś w tym budżecie? Szukam wśród Włochów, ale jeżeli trafię na coś wyjątkowego innej marki, to chętnie to rozważę (auto nie może być starsze niż 2000 rok, tylko benzyna lub b+LPG).

Napisano

> Niestety pod maską ma "znaną i bardzo lubianą" jednostkę 2.0 TS, która na dodatek sprzężona jest z

> zautomatyzowaną skrzynią selespeed.

> 156 stoi na chyba pięknych białych 18

> calowych felgach, do niej dostaje zimówki.

W skrócie: wahacze do wymiany co 10-20 tys. km z tymi felgami. Silnik podwyższonego ryzyka. Skrzynia biegów w moich oczach kompletnie dyskwalifikuje to auto.

Moja rada: szukać 1.8 16V w bdb stanie w manualu (do dostania za te pieniądze). Najlepszym wyborem była by 2,5 V6, ale budżetu Ci może nie starczyć na coś w dobrym stanie.

Napisano

Jak z pewnego źródła to bierz ok.gif

Używałem 156 1.8 i bardzo fajne auto, a 2.0 jest niemal identyczny silnik z 1.8.

Co prawda czesci troche kosztują, ale jak zadbany to posmiga.

Ja wymienilem wahacze na oryginaly i zrobilem na nich ok 50kkm i przy sprzedazy byly ok.

Napisano

> Jak z pewnego źródła to bierz

> Używałem 156 1.8 i bardzo fajne auto, a 2.0 jest niemal identyczny silnik z 1.8.

> Co prawda czesci troche kosztują, ale jak zadbany to posmiga.

> Ja wymienilem wahacze na oryginaly i zrobilem na nich ok 50kkm i przy sprzedazy byly ok.

silnika się nie bój, zawieszenia też nie, ale ze skrzynią może być problem.

W razie awarii 5 tyś zł lepiej miec uszykowane niestety

Napisano
  • Autor

> W skrócie: wahacze do wymiany co 10-20 tys. km z tymi felgami. Silnik podwyższonego ryzyka.

Auto będe miał przez 2-3 lata, więc przejadę nim pewnie około 25kkm... więc jakoś bardzo mnie to nie odstrasza smile.gif Raz zrobie i tyle.

Napisano

Wybrałeś najgorszą możliwą kompilację.

Niestety ale mało kto ma pojęcie o tej skrzyni i potrafi ją w razie jakiejś usterki trafnie zdiagnozować.

Najtrafniejszym wyjściem jest 2.5 (albo 3.2 ale to już w ogóle inne pieniądze) tylko w tym co założyłeś nie znajdziesz takiej.

Między silnikami 1.6 1.8 2.0 nie ma wielkiej różnicy (choć chyba 2.0 jest bardziej narażone na awarię panewek).

Bardzo ważne jest dbanie o olej oraz nie wariowanie na zimnym silniku i wymiana rozrządu co 50-60 tys. km.

Miałem 2.0 potem 2.5 teraz 1.6 i wszystkie są fajne smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wybrałeś najgorszą możliwą kompilację.

> Niestety ale mało kto ma pojęcie o tej skrzyni i potrafi ją w razie jakiejś usterki trafnie zdiagnozować.

Wiem o tym frown.gif 2.5 baaaardzo bym chciał, ale już nawet nie chodzi o to cyz da radę kupić w tym budżecie, tutaj bardziej chodzi o spalanie i koszt ubezpieczenia.

Napisano

> Wiem o tym 2.5 baaaardzo bym chciał, ale już nawet nie chodzi o to cyz da radę kupić w tym

> budżecie, tutaj bardziej chodzi o spalanie i koszt ubezpieczenia.

U większości firm ubezpieczeniowych dla 2.0 i 2.5 jest chyba ta sama stawka ubezpieczenia hmm.gif

A spalanie u mnie było 15 gazu.

Napisano

> Wybrałeś najgorszą możliwą kompilację.

ok.gif

hehe za darmo bym tego nie chial, po co ludzie pchaja sie w takie bagno

Napisano

> Wiem o tym 2.5 baaaardzo bym chciał, ale już nawet nie chodzi o to cyz da radę kupić w tym

> budżecie, tutaj bardziej chodzi o spalanie i koszt ubezpieczenia.

Hehe kupujesz Alfe z 2.0TS, w którym podobno lubią przekrecic sie panewki, skrzynia selespeed od samego patrzenia się rozwala, w zawieszenie trzeba zainwestowac.A przeraza Cie koszt paliwa w V6 busso gdzie jak sugerujesz zrobisz ok 25kkm?

Daj se siana z Alfą zlosnik.gif

Miałem zadbany egzemplarz, a i tak co i rusz trzeba bylo dolożyć do niego jakiś grosz w miesiącu.

Typowe usterki TS..wariator(500),przepływomierz(400), glupia wymiana swiec i przewodów to ok 500zł(zamienniki), czy uszczelka pokrywy zaworow 150zł.

Napisano

BARDZO Zły pomysł.

Fascynaci marki będą przekonywać, że silnik to nie problem, zawieszenie to nie problem, a skrzynia biegów selespeed to też nie problem....coż, to trochę tak jak by lekarz mówił - nowotwór to nie problem, żółtaczka też, a aids to już zupełnie .....

Jeśli kochasz Alfę za to jaka jest bierz w ciemno miłość wszystko wybaczy, jesli szukasz samochodu do jeżdżenia, a nie doktoryzowania się na jego budowie odpuść dla własnego zdrowia ok.gif

Napisano

To teraz posłuchaj rady od alfaholika - uciekaj od tego auta tak szybko jak potrafisz grinser006.gif

O ile sam model 156 jest jeszcze do przełknięcia (chociaż rdzewieje chyba najbardziej ze wszystkich modeli po 2000 roku), o tyle ten silnik a zwłaszcza skrzynia to padaka. Nie chciałbym auta z tą skrzynią za darmo (serio).

Zawieszenie to jest najmniejszy problem, jak się zrobi na dobrych częściach to się tak szybko nie posypie ...chociaż na felgach 18" hmm.gifzlosnik.giftongue.gif

Napisano

Potwierdzam słowa poprzedników. Alfa 156 2.0 TS z selespeedem to jak proszenie się o wydatki zlosnik.gif

Jeśli cenisz sobie swój czas i pieniądze szukaj czegoś innego ok.gif

Napisano

Jak szukasz alfy to tą ci polecę:

jakiś tekst

Auto mojego przyjaciela, krajowe, kupione od ikarowca, mega zadbane, serwisowane u TMINa, w założonym budżecie kupisz i naprawisz wswzystkie bolączki.

Napisano

Kolega miał 2.0 z manualem - długo nie wytrzymał, kupił BMW 318 Compact.

Napisano

Silniki 2.0 TS dzielą się na takie jeszcze przed awarią panewki i już po zlosnik.gif O ile 1,6 śmigają bezproblemowo to 2.0 unikać jak ognia no chyba że podda się go pewnym zabiegom usprawniającym ale to dłuższy temat. A co do Selespeeda to nie problem, można przełożyć na manuala, graty są w cenie złomu.

Napisano

> Między silnikami 1.6 1.8 2.0 nie ma wielkiej różnicy (choć chyba 2.0 jest bardziej narażone na

> awarię panewek).

Jest różnica bo 2.0 ma wałki wyrównoważające i tam najprawdopodobniej w końcu gubi ciśnienie i panewka mówi papa.

Napisano

> To teraz posłuchaj rady od alfaholika - uciekaj od tego auta tak szybko jak potrafisz

> O ile sam model 156 jest jeszcze do przełknięcia (chociaż rdzewieje chyba najbardziej ze wszystkich

> modeli po 2000 roku), o tyle ten silnik a zwłaszcza skrzynia to padaka. Nie chciałbym auta z

> tą skrzynią za darmo (serio).

> Zawieszenie to jest najmniejszy problem, jak się zrobi na dobrych częściach to się tak szybko nie

> posypie ...chociaż na felgach 18"

a co z tą skrzynią jest nie tak ?

Napisano

> a co z tą skrzynią jest nie tak ?

Jest zbyt skomplikowana żeby mogła działać pewnie i bezawaryjnie, zwłaszcza w 14 letnim aucie, tam jest kupa elektroniki.

A jak coś się popsuje to w ASO zazwyczaj zalecają wymianę całego układu z aktywatorem (za 10 tys. zł) bo nie chce im się w tym grzebać.

Napisano

> Jest zbyt skomplikowana żeby mogła działać pewnie i bezawaryjnie, zwłaszcza w 14 letnim aucie, tam

> jest kupa elektroniki.

> A jak coś się popsuje to w ASO zazwyczaj zalecają wymianę całego układu z aktywatorem (za 10 tys.

> zł) bo nie chce im się w tym grzebać.

Pamietam jak myslalem o zakupie stilo z ta skrzynia, podjechalem do ASO fiata w Lublinie, zapytalem o ewentualny serwis i panowie odradzali zakup poniewaz cytuje, nie maja zadnych czesci na podmianke w razie czego spineyes.gif

Napisano

> Jest zbyt skomplikowana żeby mogła działać pewnie i bezawaryjnie, zwłaszcza w 14 letnim aucie, tam

> jest kupa elektroniki.

> A jak coś się popsuje to w ASO zazwyczaj zalecają wymianę całego układu z aktywatorem (za 10 tys.

Kolega ma 2 Stilo Abarthy z 2002 roku i akurat selespeed w nich działa idealnie. Ostatnio sobie nawet pojeździłem takim ok.gif

Napisano

> Kolega ma 2 Stilo Abarthy z 2002 roku i akurat selespeed w nich działa idealnie. Ostatnio sobie

> nawet pojeździłem takim

Wiesz... jak auto wyjeżdżało z salonu to ta skrzynia pewnie nie sprawiała problemów przez jakiś czas.

Więc pewnie znajdą się auta wyjątkowo zadbane i/lub z małym przebiegiem w których ta skrzynia będzie śmigać, ale niestety duużo większa szansa jest na trafienie zajechanego padła.

Napisano

> Kolega ma 2 Stilo Abarthy z 2002 roku i akurat selespeed w nich działa idealnie. Ostatnio sobie

> nawet pojeździłem takim

Proszę, przestań.

Na kąciku Stilo też byli zwolennicy Selespeed'ów... ale wykruszyli się wraz z pojawieniem się awarii 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wiesz... jak auto wyjeżdżało z salonu to ta skrzynia pewnie nie sprawiała problemów przez jakiś

> czas.

> Więc pewnie znajdą się auta wyjątkowo zadbane i/lub z małym przebiegiem w których ta skrzynia

> będzie śmigać, ale niestety duużo większa szansa jest na trafienie zajechanego padła.

Tylko że dokładnie taki sam los czeka DSG czy inne zautomatyzowane skrzynie biegów. Trzeba pamiętać ze te 156stki to już stare auta i będą się sypać.

Napisano

> Proszę, przestań.

> Na kąciku Stilo też byli zwolennicy Selespeed'ów... ale wykruszyli się wraz z pojawieniem się

> awarii

Ale co mam przestać? Stwierdzam tylko fakt: Stilo Abarth 2002 rok, skrzynia działa, w drugim również. Przebiegi ok 160k km. Również stwierdzam że uczestniczyłem w 3 przekładkach Selespeedów na manual a jedną udało mi się naprawić bo tylko akumulator ciśnienia padł. I tyle.

Napisano

> Ale co mam przestać?

Przestań komukolwiek robić nadzieję, że ten "wynalazek" może być bezawaryjny.

A że znasz jakiś tam przypadek... jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Napisano

> Proszę, przestań.

> Na kąciku Stilo też byli zwolennicy Selespeed'ów... ale wykruszyli się wraz z pojawieniem się

> awarii

Wiesz, tu nie ma za bardzo o czym dyskutować, rozmawiamy o autach ponad dziesięcioletnich, nierzadko zmęczonych życiem zlosnik.gif Ryzyko, że coś padnie będzie zawsze grinser006.gif

Napisano

> Przestań komukolwiek robić nadzieję, że ten "wynalazek" może być bezawaryjny.

> A że znasz jakiś tam przypadek... jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Nigdzie nie napisałem że jest bezawaryjny. Ktoś kto wymaga od nastoletniej zautomatyzowanej skrzynie biegów bezawaryjności jest grubo naiwny. Tym bardziej że już kilkuletnie super hiper DSG jedynej słusznej marki sypią sie na potęgę hehe.gif

Napisano

> Nigdzie nie napisałem że jest bezawaryjny. Ktoś kto wymaga od nastoletniej zautomatyzowanej

> skrzynie biegów bezawaryjności jest grubo naiwny. Tym bardziej że już kilkuletnie super hiper

> DSG jedynej słusznej marki sypią sie na potęgę

Ale w Fiatach to się sypało po wyjeździe z salonu.

DSG chociaż 100tys. km wytrzymuje smirk.gif

Napisano
  • Autor

Ehh... czyli lepiej odpuścić frown.gif Szkoda smile.gif Ale posłucham się Was grinser006.gif

Lepszym wyborem będzie 1.8 TS z manualem?

Oglądałem już parę aut i każde było niestety szrotem... oglądałem Barchettę, 156, 147, Punto HGT... jedynie Focus 1.6 i Civic 1.4 były jako takie, ale nie chcę auta "jak każdy" w moim wieku... frown.gif

Może ma ktoś Stilo, Punto HGT, 156, 147 na sprzedaż? Nie ukrywam, że zależy mi na źródle... od handlarza to każdy może kupić wink.gif

Napisano

> jest kupa elektroniki.

ale co sie dokladnie psuje ?

kazde auto ma elektronike a jakos co skrzyzowanie wraki nei stoja wink.gif

Nie wiem jaka dokladnie skrzynie ma 2.0, ale swego czasu probowalem zasiegnac info nt selespeeda do 1.4 i slyszalem te same glosy, ze elektronika, ze psuje sie, ze jak najdalej. Popytalem poza AK i dostalem deko inna opinie, popytalem w ASO przy przegladzie przed zakupowym i byla takze inna opinia. Potem sobie przypomnialem ze mam kolega co pracuje w ASO i takze byla inna opinia. To co moze sie stac z ta skrzynia to stracic szczelnosc, jej remont pod tym katem kosztuje 500zl, jest firma w pl co to ogarnia. W najgorszym przypadku za deko przeszlo 1kzl mozna znalesc uzywke, gdyby posypaly sie serwa.

Takze kupilem auto z salespeedem, skrzynia od 156kkm jakos dziala i jak na razie nie bylo nic robione.

Napisano

> Tylko że dokładnie taki sam los czeka DSG czy inne zautomatyzowane skrzynie biegów. Trzeba pamiętać

> ze te 156stki to już stare auta i będą się sypać.

a manuale wraz ze sprzeglem to rozumiem, ze we wszytskich Fiata sa wieczne grinser006.gif ? Chyba mialem innego Fiata.

Tj piszesz 10 lat to duzo i czy to automat czy manual to praktycznie wszystko sie moze wysypac.

Napisano

> Ehh... czyli lepiej odpuścić Szkoda Ale posłucham się Was

> Lepszym wyborem będzie 1.8 TS z manualem?

> Oglądałem już parę aut i każde było niestety szrotem... oglądałem Barchettę, 156, 147, Punto HGT...

> jedynie Focus 1.6 i Civic 1.4 były jako takie, ale nie chcę auta "jak każdy" w moim wieku...

> Może ma ktoś Stilo, Punto HGT, 156, 147 na sprzedaż? Nie ukrywam, że zależy mi na źródle... od

> handlarza to każdy może kupić

podrzuciłem ci 156 od kumpla kilka postów wyżej wink.gif

Napisano

Miałem. Fajnie jeździło i nawet mało paliła. Szkoda, że się tak sypała grinser006.gif i to pomimo młodego wieku i małego przebiegu...

Napisano

> Miałem. Fajnie jeździło i nawet mało paliła. Szkoda, że się tak sypała i to pomimo młodego wieku i

> małego przebiegu...

Mam identyczną opinię, niby nie uciążliwe usterki. Ale jednak zawsze coś w miesiącu trzeba było do niej dołożyć.

Napisano

> ale co sie dokladnie psuje ?

Popatrz na jakieś forum alfy, co chwilę się przewija jakiś temat o tych skrzyniach, większość pozostaje bez odpowiedzi i rozwiązania.

Sama skrzynia raczej nie sprawia problemu tylko jej osprzęt/sterowanie.

Napisano

> a manuale wraz ze sprzeglem to rozumiem, ze we wszytskich Fiata sa wieczne ?

A co złe niby są skrzynie Fiata ?

Jakoś nie słyszałem żeby ktoś miał problem ze skrzynią połączoną z twin sparkiem.

Napisano

> Ehh... czyli lepiej odpuścić Szkoda Ale posłucham się Was

> Oglądałem już parę aut i każde było niestety szrotem... oglądałem Barchettę, 156, 147, Punto HGT...

> jedynie Focus 1.6 i Civic 1.4 były jako takie, ale nie chcę auta "jak każdy" w moim wieku...

> Może ma ktoś Stilo, Punto HGT, 156, 147 na sprzedaż? Nie ukrywam, że zależy mi na źródle... od

> handlarza to każdy może kupić

nie pchaj sie w wloszczyzne, dobra jest tylko w zupie

seja masz dlubnietego?

z bezawaryjnych to tylko jakis japoniec, aby tylko nie wszamany przez ruda a bedzie jezdzic dlugo

Napisano

> Popatrz na jakieś forum alfy, co chwilę się przewija jakiś temat o tych skrzyniach, większość

> pozostaje bez odpowiedzi i rozwiązania.

> Sama skrzynia raczej nie sprawia problemu tylko jej osprzęt/sterowanie.

Patrzyłem na forum Fiata i były to pojedyncze pytania, dotyczyły głownie softu i oleju.

Sama skrzynia z tego co czytałem jest ta sama co manual, a osprzęt się regeneruje i naprawia.

Napisano

> A co złe niby są skrzynie Fiata ?

Czy nie jest tak ze niektóre ciekna ?

> Jakoś nie słyszałem żeby ktoś miał problem ze skrzynią połączoną z twin sparkiem.

Sprzęgło tez jest wieczne ?

Imho to nie jest mocna strona Fiata.

Napisano

> Czy nie jest tak ze niektóre ciekna ?

Czy w innych markach ŻADNE skrzynie nie ciekną?

> Sprzęgło tez jest wieczne ?

A są wieczne sprzęgła?

> Imho to nie jest mocna strona Fiata.

Akurat skrzynie C510 w TSach są bardzo mocne, te same jeździły w JTD. Popatrz sobie jak tanie one są w zakupie bo po prostu nie ma na nie popytu w związku z brakiem awarii. Jak tylko Fiat zacząl ładować skrzynie GM i się zaczęło z łożyskami hehe.gif

Napisano

> Czy nie jest tak ze niektóre ciekna ?

> Sprzęgło tez jest wieczne ?

> Imho to nie jest mocna strona Fiata.

Zawsze miałem Fiaty z manualem ale jeden ma 80kkm drugi 210kkm a trzeci 140kkm i wszędzie jeszcze seryjne sprzęgła? ogólnie nic nie jest wieczne ale....