Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość, jakość i jeszcze raz jakość

Featured Replies

Napisano

> Ale AK nadal będzie twierdził, że te wszystkie nowe wynalazki w stylu TSI, TCe, ecoboost, etc. są

> super. A ja będę twierdził że to kicha.

Znajomi z serwisu twierdzą, że za kilka lat będzie słychać głośny płacz wlaścicieli aut z tyki przecudowanymi silnikami.

Napisano

> Znajomi z serwisu twierdzą, że za kilka lat będzie słychać głośny płacz wlaścicieli aut z tyki przecudowanymi silnikami.

Twierdzili pewnie to samo 5 lat temu. A ja przejechałem niemal bezproblemowo 5 lat z 1.4 TSI. Dwie awarie cewek zapłonowych mnie spotkały i tyle. Zmień znajomych na mniejszych pesymistów.

mar00ha

Napisano

> ... (niby nie

> ma konieczności docierania silników bo technologia poszła do przodu,...

EcoBoost'a trzeba docierać.

Napisano

> dlatego kiedyś do Focusa wkładali od 1,6 do 2,5l, a teraz masz 1.0ecoboost. A to też nie jedzie i > też trzeba to kręcić. >...

Jakoś w salonie nie wciskają na siłę litrowego EcoBoosta. Jesteś ubezwłasnowolniony?

Napisano

>...Jakkolwiek w starszych

> autach można bylo samemu podłubać to zakładam ,iż za kilka lat zostanie tylko ASO do > większości napraw.Po prostu wszystko tak komplikują iż ,warsztat nie mówię już o garażowych > mechanikach nie ma dostępu do szeroko pojętej ,,technologii napraw''.

No tak- lepiej jeździć jakimś starym badziewiem niż nowoczesnym autem. Brawo! Przyjmij do wiadomości, że świat idzie do przodu. Z tobą lub bez ciebie.

Napisano

> (niby nie ma konieczności docierania silników bo technologia poszła do przodu,

Urban legend. Wiele aut ma w instrukcji zapis o nie przekraczaniu jakiś obrotow przez pierwszy 1000 - 1500 km. na tym forum już to było omawiane.

Napisano

> Znajomi z serwisu twierdzą, że za kilka lat będzie słychać głośny płacz wlaścicieli aut z tyki

> przecudowanymi silnikami.

Następni wróżbici no.gif.

Napisano

> Następni wróżbici .

Zwłaszcza, że tu wiele do wróżenia nie ma, bo silnik benzynowy + turbo to żadna nowość. Pojemności niby mniejsze, ale też nie do końca, bo już w latach '80 było choćby Uno Turbo smile.gif

911 Turbo też istnieje nie od dziś i jakoś się to nie rozsypuje wink.gif

Napisano

> Znajomi z serwisu twierdzą, że za kilka lat będzie słychać głośny płacz wlaścicieli aut z tyki

> przecudowanymi silnikami.

To jacyś wspolkonstruktorzy tych silników, czy zwykli wymieniacze podzespołów?

Napisano
  • Autor

> Zwłaszcza, że tu wiele do wróżenia nie ma, bo silnik benzynowy + turbo to żadna nowość. Pojemności

> niby mniejsze, ale też nie do końca, bo już w latach '80 było choćby Uno Turbo

> 911 Turbo też istnieje nie od dziś i jakoś się to nie rozsypuje

z małą różnicą, auto swoje kosztuje i materiały uzyte na pewno są lepszej jakości niż w aucie dla mas drink.gif

Napisano

> z małą różnicą, auto swoje kosztuje i materiały uzyte na pewno są lepszej jakości niż w aucie dla

> mas

Ale w sensie, że Uno Turbo? zlosnik.gif

Napisano

W temacie tych 500+ od siebie dodam, że moje SC ma 110kkm, trzecią UPG i właśnie zastanawiam się czy nie zrzucić go do rzeki. Niestety na Śląsku rzek jest deficyt...

Aha, auto kupione jako nowe, w 2002

Napisano

> W temacie tych 500+ od siebie dodam, że moje SC ma 110kkm, trzecią UPG i właśnie zastanawiam się

> czy nie zrzucić go do rzeki. Niestety na Śląsku rzek jest deficyt...

> Aha, auto kupione jako nowe, w 2002

Hmm, wymiana UPG w Fiacie to podobno czynność eksploatacyjna = nie wiem czemu narzekasz?

Napisano

> jak silniki motocyklów .

Litości, to aż w oczy kłuje.

Napisano

> Hmm, wymiana UPG w Fiacie to podobno czynność eksploatacyjna = nie wiem czemu narzekasz?

Nigdy nie wymieniałem a Fiatów miałem chyba z 8.

Napisano

> W temacie tych 500+ od siebie dodam, że moje SC ma 110kkm, trzecią UPG i właśnie zastanawiam się

W rodzinie były dwa SC 900, 99r kupione jako roczne, bez problemów przez 6 lat, oraz SC900 02r, dojechało do sporo ponad 200kkm, bez ruszania UPG. Poza tulejkami tylnej belki, w autach nic się nie chciało popsuć ( w sumie, nie miało co, nawet szyby w "korbeksie" ).

W Gliwicach "Bombola" miała SC do rozwożenia placków, kilkanaście egzemplarzy, które poza "najszlachetniejszym paliwem", nie widziały PB od wyjazdu z salonu, też bez ruszania UPG dojechały do 300kkm plus i do żyda( wyjątkiem były dwie sztuki, gdzie chłopaki przegrzali silniki po rozszczelnieniu chłodnicy).

Moje Punto katowane na różnych "szkołach bezpiecznej jazdy", plus jazda autostradami z prędkościami nieco wyższymi niż dopuszczalne, i też UPG się nie chce popsuć...a przebieg już ponad 230kkm(12lat).

Jak będziesz chciał się pozbyć swojego pechowego SC, daj znać, na flaszkę będzie zlosnik.gif

Napisano

> Twierdzili pewnie to samo 5 lat temu. A ja przejechałem niemal bezproblemowo 5 lat z 1.4 TSI. Dwie

> awarie cewek zapłonowych mnie spotkały i tyle. Zmień znajomych na mniejszych pesymistów.

a łańcuszek? zlosnik.gif

Napisano

> No tak- lepiej jeździć jakimś starym badziewiem niż nowoczesnym autem. Brawo! Przyjmij do

> wiadomości, że świat idzie do przodu. Z tobą lub bez ciebie.

a ja uważam że świat idzie do tyłu beze mnie zlosnik.gif

Napisano

> Ojciec ostatnio w Skodzie 120

> Ktore wspolczesne auto wymaga ingerencji w glowice przed przebiegiem 200-300kkm?

moja była Octavia 2 1.9 TDI, remont głowicy przy przebiegu 140kkm

Napisano

Myslę że jakoś to się do Pszemszy da zrzucić, albo wynajmij na reklamę,

taką stacjonarną - raz na miesiąc przeparkujesz i jeszcze zarobisz...

Napisano

> a łańcuszek?

Co łańcuszek? Fabryczny, do momentu sprzedaży. Nie stukał, nie pukał.

mar00ha

Napisano

> No tak- lepiej jeździć jakimś starym badziewiem niż nowoczesnym autem. Brawo! Przyjmij do

> wiadomości, że świat idzie do przodu. Z tobą lub bez ciebie.

Jak tak ma wyglądać ta nowoczesność to dziękuje zlosnik.gif

Napisano

Jak jesteś pierwszym właścicielem to mogę Ci dać namiar na gościa -skup który lubuje się w takich autach.Fiatom można zarzucić bardzo dużo ale w większości przypadków silniki to nie był ich problem.

Co do pizzy która ktoś wczesniej wspomniał spoko rozwozicieli u nas używa tego rydwanu ognia.Znajomy który ma pizzerie i 3 takie pojazdy właściwie nie narzeka.Wszystkie dobijają do 300 ileś tam tysięcy i eksploatacja nie jest wyjątkowo uciążliwa.

Napisano

> moja była Octavia 2 1.9 TDI, remont głowicy przy przebiegu 140kkm

Jeśli to 1,9 a nie 2,0 to rzeczywiście miałeś pecha.

Napisano

> Jeśli to 1,9 a nie 2,0 to rzeczywiście miałeś pecha.

zatarł sie wałek rozrządu spineyes.gif