Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche królem!

Featured Replies

Napisano

> Ja bym tam wstawił malucha, to dopiero byś miał radochę

maluch kiedys byl bezposrednim konkurentem 911.

Nadwozie 2-drzwiowe

Silnik z tylu, chlodzony powietrzem, naped na tyl

w 60 sekund osiagal swoja predkosc maksymalna smile.gif

Napisano

> Jaki jest sens porównywania czegoś co ma 217 km z czymś co ma 560 km? I stwierdzenie że to 2 jest

> lepsze?

może ktoś nie wie smile.gif

> Zapomniałeś jeszcze o cenach tych 2 samochodów.

a to nie zmienia faktu że ten mocniejszy jest lepszy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> może ktoś nie wie

Raczej ciekawe jest zobaczenie jak duża jest różnica.

Napisano

> Raczej ciekawe jest zobaczenie jak duża jest różnica.

ja tam wlasnie widzę jak mała jest różnica, pomimo przepaści w parametrach.

Napisano

Filmik zrobiony w iście holywoodzkim stylu... trwa tyle ze myślałem że ścigają się na jedna mile wink.gif

Ale sam zamysł porównania całkiem ciekawy

Napisano

> ja tam wlasnie widzę jak mała jest różnica, pomimo przepaści w parametrach.

Różnica jest duża.

O ile pamiętam to seryjny Daewoo Lanos robił 400m w 17s z dużym hakiem. zlosnik.gif

Różnica mniejsza w sekundach i znacznie mniejsza procentowo pomiędzy Lanosem, a najnowszym VW GTI, niż pomiędzy GTI a Porsche czy Nissanem GT-R zlosnik.gif

To tyle teorii.

Praktyka mówi tyle, że Nissan czy Porsche rozpędzają się jak myśliwskie samoloty i daleko temu do normalnego samochodu. Dłużej zajmuje kierowcy wymyślenie że potrzebuje tak się rozpędzić w jakieś sytuacji niż samo przyśpieszenie zlosnik.gif

Ja nadal obstawiam przy swoim że szybsze jest lepsze, ALE auto jeżdżące w okolicach 8-9s do 100km/h wystarczy w zupełności. Jeśli jest to dodatkowo w miarę małe auto, to daje fajne wrażenie startowania w rakiecie kosmicznej.

Napisano

> Różnica jest duża.

> O ile pamiętam to seryjny Daewoo Lanos robił 400m w 17s z dużym hakiem.

> Różnica mniejsza w sekundach i znacznie mniejsza procentowo pomiędzy Lanosem, a najnowszym VW GTI,

> niż pomiędzy GTI a Porsche czy Nissanem GT-R

> To tyle teorii.

> Praktyka mówi tyle, że Nissan czy Porsche rozpędzają się jak myśliwskie samoloty i daleko temu do

> normalnego samochodu. Dłużej zajmuje kierowcy wymyślenie że potrzebuje tak się rozpędzić w

> jakieś sytuacji niż samo przyśpieszenie

> Ja nadal obstawiam przy swoim że szybsze jest lepsze, ALE auto jeżdżące w okolicach 8-9s do 100km/h

> wystarczy w zupełności. Jeśli jest to dodatkowo w miarę małe auto, to daje fajne wrażenie

> startowania w rakiecie kosmicznej.

nie chodzi o wrażenia. wrażenia to usprawiedliwianie sumienia że "taki segment"... kiedy chodzi o bycie najszybszym! poprostu. czy to na prostej, czy na OSie. ale NAJ... a nie NAJ*, gdzie * to w budzecie poniżej, ekonomiczne i 5 drzwiowe i praktyczne... itp itd.

i auto jezdzace 8-9 sekund to jest zwykly rodzinny tatusiowóz. moje tyle ma, nie jedzie i jest nudne. a jakby robiło więcej hałasu, czy siedziałbym niżej, to nadal byłoby powolne, tylko do tego wszystkiego jeszcze niekomfortowe smile.gif

Napisano

> nie chodzi o wrażenia. wrażenia to usprawiedliwianie sumienia że "taki segment"... kiedy chodzi o

> bycie najszybszym! poprostu. czy to na prostej, czy na OSie. ale NAJ... a nie NAJ*, gdzie * to

> w budzecie poniżej, ekonomiczne i 5 drzwiowe i praktyczne... itp itd.

No nie do konca, przeciez w Rajdach oprocz generalki sa tez klasy, wlasnie po to, zeby czlowiek jadacy jakas mala oska tez mogl rywalizowac z kierowcami w porownywalnyhc autach i dostac puchar za zwyciestwo w rajdzie. Oczywiscie, w newsach prasowych czy tv (o ile w ogole) bedzie tylko o generalce, ale zainteresowani dotra do wynikow w poszczegolnych klasach.

Napisano

> No nie do konca, przeciez w Rajdach oprocz generalki sa tez klasy, wlasnie po to, zeby czlowiek

> jadacy jakas mala oska tez mogl rywalizowac z kierowcami w porownywalnyhc autach i dostac

> puchar za zwyciestwo w rajdzie.

ale to nie rajdy. to je ulica Panie smile.gif i poszukiwany jest najlepszy sprinter. a nie najlepszy... z wyłączeniami wink.gif

> Oczywiscie, w newsach prasowych czy tv (o ile w ogole) bedzie

> tylko o generalce, ale zainteresowani dotra do wynikow w poszczegolnych klasach.

no. ale tylko królewska klasa się liczy w niusach smile.gif kogo obchodzą wyniki Kia Lotos Cup, jak jest WTC? czy motocykle 125 jak jest motogp?:)

Napisano
  • Autor

> Ja nadal obstawiam przy swoim że szybsze jest lepsze, ALE auto jeżdżące w okolicach 8-9s do 100km/h

> wystarczy w zupełności. Jeśli jest to dodatkowo w miarę małe auto, to daje fajne wrażenie

> startowania w rakiecie kosmicznej.

Przyspieszenie jest nie równe przyspieszeniu. Najwięcej "wrażeń" dają wysokoobrotowe silniki wolnossące. Moc i moment rośnie wraz z obrotami i człowiek czuje że jedzie. W przypadku turbodoładowanych już tej frajdy nie ma, samochód się rozpędza trochę jak elektryczny. Ciągnie równo i nie ma wzrostu przyspieszenia z wzrostem obrotów.

Napisano

> Przyspieszenie jest nie równe przyspieszeniu. Najwięcej "wrażeń" dają wysokoobrotowe silniki

> wolnossące. Moc i moment rośnie wraz z obrotami i człowiek czuje że jedzie. W przypadku

> turbodoładowanych już tej frajdy nie ma, samochód się rozpędza trochę jak elektryczny. Ciągnie

> równo i nie ma wzrostu przyspieszenia z wzrostem obrotów.

a 450h jest wolnossący i smialo mozna powiedziec ze dość szybki, a obroty nie rosną z prędkością wink.gif

Napisano

> bycie najszybszym! poprostu. czy to na prostej, czy na OSie. ale NAJ... a nie NAJ*, gdzie * to

zupełnie się nie zgodzę - weź np e30 325i i Twoje E38 740i - na papierze osiągi są bardzo podobne a teraz porównaj jazdę i fun. Oczywiście zależy kto czego szuka, ale o ile E30 możesz sadzić w każdy winkiel bokiem z bananem na twarzy, to Twoją landarą będzie ciężko. Proste zlosnik.gif IMO największą satysfakcję dają auta trudne i bardzo trudne w opanowaniu!

Napisano

> nie chodzi o wrażenia. wrażenia to usprawiedliwianie sumienia że "taki segment"... kiedy chodzi o

> w budzecie poniżej, ekonomiczne i 5 drzwiowe i praktyczne... itp itd.

> i auto jezdzace 8-9 sekund to jest zwykly rodzinny tatusiowóz. moje tyle ma

Nie zgodzę się wink.gif

Nie jest problemem dostać baty od Ferrari. No chyba że akurat jedziesz w Lambo.

Ale jest zabawa pogonic takie Ferrari w M3 czy Subaru STI które zajefajnie startuje smile.gif

Frajda jest tez postartować małym autem pod światłami, nawet jak nikt się nie ściga. Czujesz jak auto się wyrywa jak prosi o obroty.

Jak to jest duży tatusiowóz to szczęścia nie doznasz, ale jak coś wielkości Fiata 500 to jest radocha duża.

Mi radość dawało Punto HGT, które miało coś pomiędzy 8-9s do setki. Przegrałoby wyścig z większością obecnych kompaktów z dieslem.

Podobne osiągi miała Alfa 159 którą miałem krótko. I tam już te osiągi były takie zwyczajne.

Napisano
  • Autor

> a 450h jest wolnossący i smialo mozna powiedziec ze dość szybki, a obroty nie rosną z prędkością

O wydumkach z dziwnymi układami przeniesienia napędu nie wspominam.

Napisano

> zupełnie się nie zgodzę - weź np e30 325i i Twoje E38 740i - na papierze osiągi są bardzo podobne a

> teraz porównaj jazdę i fun. Oczywiście zależy kto czego szuka, ale o ile E30 możesz sadzić w

> każdy winkiel bokiem z bananem na twarzy, to Twoją landarą będzie ciężko.

no biorę i.... to że to inny segment, że e38 to landara... to truizm. e38 nie jest od winkli, tak samo e30.

oba są powolne w swoich klasach smile.gif koniec dyskusji... \

> Proste IMO

> największą satysfakcję dają auta trudne i bardzo trudne w opanowaniu!

i kto tu pisze o satysfakcji? satysfakcja to kolejna wymówka właściciela. ok masz fun, masz potwora, który "więcej muczy niż mleka daje" i to lubisz. ale obiektywnie - są szybsi smile.gif

Napisano
  • Autor

> i kto tu pisze o satysfakcji? satysfakcja to kolejna wymówka właściciela. ok masz fun, masz

> potwora, który "więcej muczy niż mleka daje" i to lubisz. ale obiektywnie - są szybsi

Ja np. lubię to że na zawołanie mogę wywołać poślizg tylnych kół i dużo dymu. Lubię też to że sąsiedzi się skarżą że jak uruchamiam go w nocy (np. jadąc na start rakiety) to ich to budzi.

Napisano

> no biorę i.... to że to inny segment, że e38 to landara... to truizm. e38 nie jest od winkli, tak

> samo e30.

> oba są powolne w swoich klasach koniec dyskusji... \

> i kto tu pisze o satysfakcji? satysfakcja to kolejna wymówka właściciela. ok masz fun, masz

> potwora, który "więcej muczy niż mleka daje" i to lubisz. ale obiektywnie - są szybsi

auto ma wyrabiac umiejętności, więcej umiejętności wyrobisz sobie w aucie trudnym niż w łatwym a nawet szybszym - ergo szybciej pojedziesz STI ucząc się na Ładzie VFTS niż Ładą VFTS ucząc się na STI zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> auto ma wyrabiac umiejętności, więcej umiejętności wyrobisz sobie w aucie trudnym niż w łatwym a

> nawet szybszym - ergo szybciej pojedziesz STI ucząc się na Ładzie VFTS niż Ładą VFTS ucząc się

> na STI

Auto ma być bezpieczne. A nie zaskakiwać właściciela na zakrętach.

Napisano

> Nie zgodzę się

z czym? smile.gif

> Nie jest problemem dostać baty od Ferrari. No chyba że akurat jedziesz w Lambo.

> Ale jest zabawa pogonic takie Ferrari w M3 czy Subaru STI które zajefajnie startuje

> Frajda jest tez postartować małym autem pod światłami, nawet jak nikt się nie ściga. Czujesz jak

> auto się wyrywa jak prosi o obroty.

frajda a bycie najszybszym to 2 osobne tematy. frajda jest opakowana w usprawiedliwienia i lokalne uwarunkowania - budzet itp. to drugie nie smile.gif a w przedstawionym tescie nikt się nie rozczula, jak zrobic tanio i szybko. ma być szybko - na prostej. kropka.

> Jak to jest duży tatusiowóz to szczęścia nie doznasz, ale jak coś wielkości Fiata 500 to jest

> radocha duża.

bo ja wiem... jedyna różnica to odczucie prędkości. tej samej smile.gif niskiej smile.gif

> Mi radość dawało Punto HGT, które miało coś pomiędzy 8-9s do setki. Przegrałoby wyścig z

> większością obecnych kompaktów z dieslem.

> Podobne osiągi miała Alfa 159 którą miałem krótko. I tam już te osiągi były takie zwyczajne.

ok.gif

Napisano

> Auto ma być bezpieczne. A nie zaskakiwać właściciela na zakrętach.

zaskakuje tylko tych którzy się nie spodziewają 270751858-jezyk.gif i nie umieją zareagować zlosnik.gif

auto ma się prawidłowo zachowywać, ma się dać kontrować, ma byc nadsterowne. Ale nie musi być łatwe. Co łatwe to nudne zlosnik.gif

Napisano

> jak zrobic tanio i szybko. ma być szybko - na prostej. kropka.

na to w założonych budżetach tez są lepsze opcje

przy okazji o wiele więcej wymagające od kierownika - umiejętności i jaj zlosnik.gif Podejrzewam że właściciel tego golfa zasnąłby w tym 911 hehe.gif

Napisano

> na to w założonych budżetach tez są lepsze opcje

>

no to zaraz ktoś wklei dragstera smile.gif ale na ulicy tym nie dasz rady, seryjnie smile.gif

dwa: nie było założonych budzetów smile.gif

> przy okazji o wiele więcej wymagające od kierownika - umiejętności i jaj Podejrzewam że właściciel

> tego golfa zasnąłby w tym 911

i co z tego smile.gif sztuka to zrobić szybko i absurtalnie komfortowo i luksusowo.

Napisano

> ale to nie rajdy. to je ulica Panie i poszukiwany jest najlepszy sprinter. a nie najlepszy... z

> wyłączeniami

Sam napisales o OSie wink.gif pasuje do rajdów

> no. ale tylko królewska klasa się liczy w niusach kogo obchodzą wyniki Kia Lotos Cup, jak jest

> WTC? czy motocykle 125 jak jest motogp?:)

Tu o wyscigach wink.gif kazda seria czy kategoria ma swoje prawa smile.gif

Porsche supercup jest rozgrywany na tych samych torach co F1, nawet w te same weekendy wyscigowe. I nikt nie mowi, ze Hamilton wygral z Giermaziakiem. Kazdy wygrywa swoj wyscig.

nawet czasy na nurburgringu czesto sa porownywane wsrod podobnych aut np hot hatchy dajac wynik mocniejszych aut jako odniesienie smile.gif

I nawet hothatch moze byc najszybszy* w zielonym piekle smile.gif

* - w swojej kategorii.

Napisano

> Sam napisales o OSie pasuje do rajdów

> Tu o wyscigach kazda seria czy kategoria ma swoje prawa

Stosuje porównania dls zobrazowania meritum:)

> Porsche supercup jest rozgrywany na tych samych torach co F1, nawet w te same weekendy wyscigowe. I

> nikt nie mowi, ze Hamilton wygral z Giermaziakiem. Kazdy wygrywa swoj wyscig.

> nawet czasy na nurburgringu czesto sa porownywane wsrod podobnych aut np hot hatchy dajac wynik

> mocniejszych aut jako odniesienie

> I nawet hothatch moze byc najszybszy* w zielonym piekle

> * - w swojej kategorii.

Ale najszybsi sa poprostu najszybsi. Wg czasu przejazdu:)

Napisano

> no to zaraz ktoś wklei dragstera ale na ulicy tym nie dasz rady, seryjnie

> dwa: nie było założonych budzetów

> i co z tego sztuka to zrobić szybko i absurtalnie komfortowo i luksusowo.

przed chwilą mówiłeś że liczy się kto szybszy zlosnik.gif a nie bardziej komfortowy zlosnik.gif

a ten Golf jest cudowny, nic po nim zupełnie nie widać i to jest pięęękne zlosnik.gif

Napisano

Jaki ma sens porownywac 200HP Golfa z 600HP Nissanem?

Napisano
  • Autor

> Jaki ma sens porownywac 200HP Golfa z 600HP Nissanem?

A dlaczego nie? Jest jakis zakaz???

Napisano

> przed chwilą mówiłeś że liczy się kto szybszy a nie bardziej komfortowy

jedno drugiemu nie przeszkadza. stwierdzam to poprostu, bo nie rozumiem gdzie w tej argumentacji - szybko, wolno, ma miejsce "satysfakcja z trudnego w prowadzeniu auta" i wogóle motyw "kup stare bmw to cie sponiewiera i zobaczysz co to BMW" smile.gif

to jest troche jak w WRC przez lata. zobacz jak jezdzili 20 lat temu a jak teraz. poprostu wiedzą, że zamiatanie ogonem (o tyle o ile fajne, efektowne i pewnie satysfakcjonujące) to gorszy czas, niż czysty przejazd.

dlatego Porsche pomimo ze absurdalnie szybkie, pewnie daje się używać na codzień, bez kompresji kręgów i krwawiących uszu smile.gif i uważam tym samym, że Veyron i Pagani jest fajniejszy od Twojej podkręconej Łady smile.gif i zaryzykuję stwierdzenie, że są też szybsze wink.gif

> a ten Golf jest cudowny, nic po nim zupełnie nie widać i to jest pięęękne

a to chodzi o to zeby nie bylo widać? to taka wisienka na torcie.

Napisano

> Jaki ma sens porownywac 200HP Golfa z 600HP Nissanem?

Porsche z Nissanem już można mimo że ceny są inne?

Napisano

> a to chodzi o to zeby nie bylo widać? to taka wisienka na torcie.

kierowca nowego A8 ma daleko w poważaniu satysfakcję kierownika łady 2107 z silnikiem od M3...

tego typu satysfakcja to taka "wisienka na torcie" dla trzynastolatka zlosnik.gif "mam wspaniały bolid, wyrwałem z jakiegoś rozbitka mocny silnik i osprzęt, a teraz będę rządził" facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> kierowca nowego A8 ma daleko w poważaniu satysfakcję kierownika łady 2107 z silnikiem od M3...

> tego typu satysfakcja to taka "wisienka na torcie" dla trzynastolatka "mam wspaniały bolid,

> wyrwałem z jakiegoś rozbitka mocny silnik i osprzęt, a teraz będę rządził"

troche tak. ja rozumiem, że każda sroczka swój ogon chwali. ale nie róbmy z tego prawdy uniwersalnej. taka łada jest fajna, raz w tygodniu, na spota, pochwalić się przed chłopakami projektem, porównac z POlonezem VR6;)

ale potem do pracy to wolałbym jechać M3 wink.gif

Napisano

> jedno drugiemu nie przeszkadza. stwierdzam to poprostu, bo nie rozumiem gdzie w tej argumentacji -

> szybko, wolno, ma miejsce "satysfakcja z trudnego w prowadzeniu auta" i wogóle motyw "kup

> stare bmw to cie sponiewiera i zobaczysz co to BMW"

powiem Ci że nie wiem co Ci napisać, prawdopodobnie albo:

1) nigdy nie próbowałeś więc nie wiesz jaka jest różnica w czuciu, zabawie i bananie na twarzy

2) próbowałeś ale się boisz

a ten golf po prostu jest obiektywnie nieporównywalnie szybszy od praktycznie każdego super-samochodu z Veyronem włącznie, więc dziwi mnie że nie wzbudza Twojego szacunku lub choćby zaciekawienia. Za ułamek $ za to z wielkim zaangażowaniem i wiedzą tego co go skonstrował zlosnik.gif

> to jest troche jak w WRC przez lata. zobacz jak jezdzili 20 lat temu a jak teraz. poprostu wiedzą,

> że zamiatanie ogonem (o tyle o ile fajne, efektowne i pewnie satysfakcjonujące) to gorszy

> czas, niż czysty przejazd.

rozumiem że masz aspiracje na Mistrza Świata, ja mam aspirację na dobrą zabawę zlosnik.gif Obawiam się że te Twoje będzie ciężej zaspokoić hehe.gif

> dlatego Porsche pomimo ze absurdalnie szybkie, pewnie daje się używać na codzień, bez kompresji

> kręgów i krwawiących uszu i uważam tym samym, że Veyron i Pagani jest fajniejszy od Twojej

> podkręconej Łady i zaryzykuję stwierdzenie, że są też szybsze

nie sądzę jednak żeby dawały mi tyle satysfakcji, gdybym dysponował gotówką na ich zakup zapewne spożytkowałbym ja w sposób znacznie ciekawszy i bardziej wymagający niż klikniecie KUP TERAZ hehe.gif Klikanie KUP TERAZ i filmiki reklamowe/testy z YT zostawiam czystym konsumentom na kształt MarkaF zlosnik.gif

> a to chodzi o to zeby nie bylo widać? to taka wisienka na torcie.

oczywiście, tak jest najfajniej zlosnik.gif

Napisano

> kierowca nowego A8 ma daleko w poważaniu satysfakcję kierownika łady 2107 z silnikiem od M3...

a myślisz że kierownika Łady 2107 obchodzi co gdzie kierownik A8 ma? skąd takie przekonanie?

> tego typu satysfakcja to taka "wisienka na torcie" dla trzynastolatka "mam wspaniały bolid,

> wyrwałem z jakiegoś rozbitka mocny silnik i osprzęt, a teraz będę rządził"

to dość prymitywne, trzynastoletnie postrzeganie tematu, ale kto Ci broni zlosnik.gif

Napisano

> troche tak. ja rozumiem, że każda sroczka swój ogon chwali. ale nie róbmy z tego prawdy

> uniwersalnej. taka łada jest fajna, raz w tygodniu, na spota, pochwalić się przed chłopakami

> projektem, porównac z POlonezem VR6;)

jeszcze fajniejsza jest jak jakiś szczaw nie może uwierzyć że jego Punto Abarth zostaje w tyle i nie potrafi odpuścić zlosnik.gif

> ale potem do pracy to wolałbym jechać M3

a ja czymś ciekawszym, GAZ-14 lub coś w tym stylu zlosnik.gif

Napisano

> powiem Ci że nie wiem co Ci napisać, prawdopodobnie albo:

> 1) nigdy nie próbowałeś więc nie wiesz jaka jest różnica w czuciu, zabawie i bananie na twarzy

> 2) próbowałeś ale się boisz

jezdzilem cobrą kit carem z V6 coswortha. odbiór prędkości w tym aucie jest nieziemski. warczy i wieje. rozumiem co w tym jest fajnego... ale "szybkie" to to nie było.

> a ten golf po prostu jest obiektywnie nieporównywalnie szybszy od praktycznie każdego

> super-samochodu z Veyronem włącznie, więc dziwi mnie że nie wzbudza Twojego szacunku lub

> choćby zaciekawienia. Za ułamek $ za to z wielkim zaangażowaniem i wiedzą tego co go

> skonstrował

ale tu jest klucz. dlaczego ludzie uznają wyższość takiego wydłubanego golfa za ułamek kasy nad takim prawdziwym hipersamochodem za worek kasy... TYLKO dlatego że jest tańszy. co z tego? to jest projekt, unikat, który stoi w warsztacie raz na 1000km.

dlaczego wszystko mierzy się kasą? czy w tym drag race, porównują wartość aut seryjnych? nie porównują czas na 1/4 mili. koniec... a zaraz się raban podnośi, że porsche jest droższe od Nissana, a ten od golfa.

> rozumiem że masz aspiracje na Mistrza Świata, ja mam aspirację na dobrą zabawę Obawiam się że te

> Twoje będzie ciężej zaspokoić

nie mam:) poprostu unikam zabawy w sport samochodowy, bo wiem, że to studnia bez dna. bo jak wydłubię sobie coś co ma 400 KM, to mi się znudzi... i będę wtedy szukał 600KM, 1000KM i wyżej... szkoda mi życia i kasy;) tak samo jak z World of tanks - przestałem grać (a wymiatałem i dalej bardzo tą grę lubie), bo traciłem masę czasu:)

postawiłem na melanż drogowy;) i mi więcej frajdy daje E38 którym w pełnym komforcie robię trasę 1000km, niż warczący przeszczep:) aczkolwiek rozumiem ideę przeszczepów:)

> nie sądzę jednak żeby dawały mi tyle satysfakcji, gdybym dysponował gotówką na ich zakup zapewne

> spożytkowałbym ja w sposób znacznie ciekawszy i bardziej wymagający niż klikniecie KUP TERAZ

> Klikanie KUP TERAZ i filmiki reklamowe/testy z YT zostawiam czystym konsumentom na kształt

> MarkaF

ok. ale nie pisz tego jakby podejście "konsumenta" było gorsze, od garażowego montera kompresora do wszystkiego co jeździ smile.gif

> oczywiście, tak jest najfajniej

robienie sleepera jest motywowane tym samym co kupowanie chromowanego veyrona wink.gif

Napisano

> jezdzilem cobrą kit carem z V6 coswortha. odbiór prędkości w tym aucie jest nieziemski. warczy i

> wieje. rozumiem co w tym jest fajnego... ale "szybkie" to to nie było.

Ale przy stosunkowo mniejszych prędkościach dało Ci odczucia, frajdę i naukę jakiej nie dałoby Ci superauto. I o to też min chodzi. Żeby np M5 E60 dało Ci fun musisz gruuubo łamac ograniczenia prędkości, żeby poczuć fun w mojej Ładzie musisz je łamać tylko nieznacznie zlosnik.gif Toru w okolicy nie stwierdzono zlosnik.gif Czemu Caterham dla wielu to absolut? Z tego samego powodu.

> ale tu jest klucz. dlaczego ludzie uznają wyższość takiego wydłubanego golfa za ułamek kasy nad

> takim prawdziwym hipersamochodem za worek kasy... TYLKO dlatego że jest tańszy. co z tego? to

> jest projekt, unikat, który stoi w warsztacie raz na 1000km.

> dlaczego wszystko mierzy się kasą? czy w tym drag race, porównują wartość aut seryjnych? nie

> porównują czas na 1/4 mili. koniec... a zaraz się raban podnośi, że porsche jest droższe od

> Nissana, a ten od golfa.

Nie o kasę chodzi ale o wiedzę, zaangażowanie, wysiłek. I jest to zupełnie inna sytuacja niż porównanie aut seryjnych które wymagają tylko zakupu a ich właściciele są po kryterium ceny łatwo szufladkowalni (co przykre swoją drogą).

> nie mam:) poprostu unikam zabawy w sport samochodowy, bo wiem, że to studnia bez dna. bo jak

> wydłubię sobie coś co ma 400 KM, to mi się znudzi... i będę wtedy szukał 600KM, 1000KM i

> wyżej... szkoda mi życia i kasy;) tak samo jak z World of tanks - przestałem grać (a

> wymiatałem i dalej bardzo tą grę lubie), bo traciłem masę czasu:)

eee to ja tak nie mam - jak coś mnie bawi to idę na całość wink.gif

> postawiłem na melanż drogowy;) i mi więcej frajdy daje E38 którym w pełnym komforcie robię trasę

> 1000km, niż warczący przeszczep:) aczkolwiek rozumiem ideę przeszczepów:)

a ja lubie i takie i takie zlosnik.gif

> ok. ale nie pisz tego jakby podejście "konsumenta" było gorsze, od garażowego montera kompresora do

> wszystkiego co jeździ

a co to znaczy gorsze? na pewno wymaga mniej zaangażowania - mam np prawo oczekiwać że ktoś kto zbudował takiego 1150KM Golfa będzie ciekawszym rozmówcą na tematy motoryzacyjne niż Turban z Veyronem grinser006.gif

> robienie sleepera jest motywowane tym samym co kupowanie chromowanego veyrona

nie no tu lekko przegiałeś zlosnik.gif Nie wiem czym kieruje się Turban kupujący chromo-veyrona ale nie sądzę żeby miało to coś wspólnego z np 300KM CC700 grinser006.gif

Napisano

> Ale przy stosunkowo mniejszych prędkościach dało Ci odczucia, frajdę i naukę jakiej nie dałoby Ci

> superauto. I o to też min chodzi.

co mnie odczucia? jak ledwo leciałem 100km/h?:)

> Żeby np M5 E60 dało Ci fun musisz gruuubo łamac ograniczenia

ale jest szybsze? jest.

> prędkości, żeby poczuć fun w mojej Ładzie musisz je łamać tylko nieznacznie Toru w okolicy

> nie stwierdzono Czemu Caterham dla wielu to absolut? Z tego samego powodu.

> Nie o kasę chodzi ale o wiedzę, zaangażowanie, wysiłek. I jest to zupełnie inna sytuacja niż

> porównanie aut seryjnych które wymagają tylko zakupu a ich właściciele są po kryterium ceny

> łatwo szufladkowalni (co przykre swoją drogą).

ale Ci właściciele dzięki wiedzy, zaangażowaniu i wysiłkowi mają kasę, aby ktoś inny zaprojektował i zrobił dla nich auto:) i nadal nie chodzi o kasę smile.gif

> eee to ja tak nie mam - jak coś mnie bawi to idę na całość

> a ja lubie i takie i takie

> a co to znaczy gorsze? na pewno wymaga mniej zaangażowania - mam np prawo oczekiwać że ktoś kto

> zbudował takiego 1150KM Golfa będzie ciekawszym rozmówcą na tematy motoryzacyjne niż Turban z

> Veyronem

bo ja wiem. opowie Ci czym się różni masaż foteli w Veyronie od tego w Zondzie i SLS smile.gif

> nie no tu lekko przegiałeś Nie wiem czym kieruje się Turban kupujący chromo-veyrona ale nie sądzę

> żeby miało to coś wspólnego z np 300KM CC700

to samo. chęć pokazania się... nie wierzysz chyba w tekst, że "modzę auto dla siebie, bo to moja pasja" bo "wyzwanie" itp? pasja owszem, ale napędzania podświadomie chęcią prezentacji efektu... otoczeniu (kolegom turbanom, kolegom tjunerom, cokolwiek, ale motyw zawsze jest spójny:) smile.gif

Napisano

> co mnie odczucia? jak ledwo leciałem 100km/h?:)

a to ja nie wiem jak Ty tym leciałeś zlosnik.gif

> ale jest szybsze? jest.

a to znów zalezy, obstawiam że w miejskiej dżungli niekoniecznie, bo jest większe a w granicach 0-140 przyspiesza nie aż tak strasznie lepiej. Ale oczywiście obiektywnie jest szybsze, narazie zlosnik.gif

> ale Ci właściciele dzięki wiedzy, zaangażowaniu i wysiłkowi mają kasę, aby ktoś inny zaprojektował

> i zrobił dla nich auto:) i nadal nie chodzi o kasę

Oj nie nie, tu jest dla mnie zasadnicza różnica z która się nie pogodzę. Oczywiście wiem że to fundament kapitalizmu to co napisałeś. Jeśli ktoś coś zrobił za mnie, to to nie jest moje osiągniecie choćbym na to dał kasę skromny.gif

> bo ja wiem. opowie Ci czym się różni masaż foteli w Veyronie od tego w Zondzie i SLS

nie jestem zainteresowany zlosnik.gif

> to samo. chęć pokazania się... nie wierzysz chyba w tekst, że "modzę auto dla siebie, bo to moja

> pasja" bo "wyzwanie" itp? pasja owszem, ale napędzania podświadomie chęcią prezentacji

> efektu... otoczeniu (kolegom turbanom, kolegom tjunerom, cokolwiek, ale motyw zawsze jest

> spójny:)

chcesz powiedzieć że Ty w tym celu malowałeś swoje E38? Litości zlosnik.gif

życie mnie nauczyło że kolegów i otoczenie się czasami zmienia. łada jak na razie cały czas jest - od 12 lat. A gdy ją kupowałem to była antytezą pokazywania się, i co najważniejsze kupiłęm ją celowo, bo mi się podobała!

Napisano

> a to ja nie wiem jak Ty tym leciałeś

> a to znów zalezy, obstawiam że w miejskiej dżungli niekoniecznie, bo jest większe a w granicach

> 0-140 przyspiesza nie aż tak strasznie lepiej. Ale oczywiście obiektywnie jest szybsze,

> narazie

w miescie lepiej jak siedzisz wyżej wink.gif

> nie jestem zainteresowany

znaczy traktujesz motoryzację wybiórczo i subiektywnie wink.gif szok smile.gif

> chcesz powiedzieć że Ty w tym celu malowałeś swoje E38? Litości

żeby mieć ładne/idealne auto. pod aspektem który jest dla mnie ważny. a jest dla mnie ważny, z różnych powodów - m.in. chce potem tym pojechać na spota i mieć najładniejszy lakier (jak pisałem wczesniej, mam problem z półśrodkami) wink.gif ja wiem, ze na AK to nie przejdzie, bo tu same Franciszki z Asyżu, ale taka jest prawda.

> życie mnie nauczyło że kolegów i otoczenie się czasami zmienia. łada jak na razie cały czas jest -

> od 12 lat. A gdy ją kupowałem to była antytezą pokazywania się, i co najważniejsze kupiłęm ją

> celowo, bo mi się podobała!

psycholog by Ci wyjaśnił dlaczego ci się podoba smile.gif sięgaj głębiej w swoją psychikę wink.gif

Napisano

> w miescie lepiej jak siedzisz wyżej

nie wiem czy w M5 E60 siedzi sie wyżej, myślę że podobnie zlosnik.gif

> znaczy traktujesz motoryzację wybiórczo i subiektywnie szok

masaż w fotelach to dla mnie w ogóle nie motoryzacja zlosnik.gif

> żeby mieć ładne/idealne auto. pod aspektem który jest dla mnie ważny. a jest dla mnie ważny, z

> różnych powodów - m.in. chce potem tym pojechać na spota i mieć najładniejszy lakier (jak

> pisałem wczesniej, mam problem z półśrodkami) ja wiem, ze na AK to nie przejdzie, bo tu same

> Franciszki z Asyżu, ale taka jest prawda.

no więc widzisz, ja znam ludzi którzy grzebią różne dziwne projekty i nawet nimi nie wyjeżdżają publicznie i się nie chwalą - ciekawe jaka tam będzie psychoanaliza zlosnik.gif

> psycholog by Ci wyjaśnił dlaczego ci się podoba sięgaj głębiej w swoją psychikę

mam dziadka profesora psychologi z UJ, spytam go czemu mam pomarańczową Ładę, może mi odpowie zlosnik.gif