Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap na 1.2 16 v

Featured Replies

Napisano

> czy Taki komputer bedzie dobry żeby odpalić 1.2 16v na MM

tak

Napisano

> czy Taki komputer bedzie dobry żeby odpalić 1.2 16v na MM

tak ale... 300 zł ??

znajomy ma z wyczyszczonym immo za 150 zł sprzeda - jak bd zainteresowany to dam ci do niego nr telefonu

Napisano

> z tyrkoleniem to wystarczy odpalić to nie na Magneti Marelli tylko na Bosch Motronic i żadnego

> tyrkolenia nie ma

Powiem szczerze, że przerobiłem kilka wariantów 16V w swoich pudłach na MM i dopiero ostatni setup nie tyrkoli...

Nikt nie wykazał się chyba takim lenistwem i minimalizmem jak ja i nie zostawił seryjnego mapsensora z 1.1 grinser006.gif

Napisano

> Nikt nie wykazał się chyba takim lenistwem i minimalizmem jak ja i nie zostawił seryjnego

> mapsensora z 1.1

a jednak nie tylko Ty grinser006.gif

adscf9549.jpg

Napisano
  • Autor

> a jednak nie tylko Ty

A co konkretnie trzeba zrobic z mapsensorem ??

Napisano

> A co konkretnie trzeba zrobic z mapsensorem ??

ja bym zostawił oryginalny w ssącym

Napisano

panny i ja jestem ciekawy bo powiem szczerze ze chciałbym to wyeliminować w osprzęcie mm opiszcie co i jak .

Napisano

> Dziwne pytania zadajecie to trzeba zrobić z mapsensorem -> kliken centomania.com

no tak, ale tam nic nie jest napisane o zostawianiu map sensora z 1.1 ... jak to połączyć w 16v żeby chulało?

Napisano

> no tak, ale tam nic nie jest napisane o zostawianiu map sensora z 1.1 ... jak to połączyć w 16v

> żeby chulało?

Albo podłączasz fabryczny z 16v ( zintegrowany MAP z IAT ) albo jak chcesz zostawic z 1.1 to bierzesz sygnal , - , + podłączasz do MAP-a z 1.1 i podlaczasz wezyk z MAP-a gdzies do podcisnienia w kolektorze dolotowym, moze byc krociec maly od odmy albo od reg. cis. paliwa.

Po co tak robic nie wiem grinser006.gif

Koniec wink.gif

Napisano

> Albo podłączasz fabryczny z 16v ( zintegrowany MAP z IAT ) albo jak chcesz zostawic z 1.1 to

> bierzesz sygnal , - , + podłączasz do MAP-a z 1.1 i podlaczasz wezyk z MAP-a gdzies do

> podcisnienia w kolektorze dolotowym, moze byc krociec maly od odmy albo od reg. cis. paliwa.

> Po co tak robic nie wiem

> Koniec

skoro nie tyrkoli moze warto spróbować? wystarczy podłączyc + i - ?? ja mam generalnie seryjny z 1.2 16v wiązka przerobiona i nie za bardzo kumam teraz jak przerobić ja z powrotem na wtyczke do mapsensora z 1.1

Napisano

> skoro nie tyrkoli moze warto spróbować? wystarczy podłączyc + i - ?? ja mam generalnie seryjny z

> 1.2 16v wiązka przerobiona i nie za bardzo kumam teraz jak przerobić ja z powrotem na wtyczke

> do mapsensora z 1.1

Moje tyrkoliło na mapie od 1.1 893goodvibes.gif

Napisano

> skoro nie tyrkoli moze warto spróbować? wystarczy podłączyc + i - ?? ja mam generalnie seryjny z

> 1.2 16v wiązka przerobiona i nie za bardzo kumam teraz jak przerobić ja z powrotem na wtyczke

> do mapsensora z 1.1

A po co tak kombinować, drutować ?

Nie lepiej zrobić remap np ?

Napisano

> skoro nie tyrkoli moze warto spróbować? wystarczy podłączyc + i - ??

sygnał , + , -

Napisano

> A po co tak kombinować, drutować ?

> Nie lepiej zrobić remap np ?

niestety nie jestem w stanie tego zrobić sam ... u mnie w mieście chyba też nikt także kombinuje :/ ale skoro u Stefana tyrkoliło to odpuszczam.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

co to za gniazdo 4 pinowe umieszczone w kolektorze ssacy koło zbiorniczka wyrównawczego ??

Napisano

> co to za gniazdo 4 pinowe umieszczone w kolektorze ssacy koło zbiorniczka wyrównawczego ??

map sensor

Napisano

> map sensor

Doprecyzuję,

map sensor z czujnikiem temp zasysanego powietrza w jednej obudowie

Napisano
  • Autor

> Doprecyzuję,

> map sensor z czujnikiem temp zasysanego powietrza w jednej obudowie

Podziękować

Napisano
  • Autor

pany sejo odpalony ale powoli wchodzi na obroty i chyba nie pali na wszystkie gary jaka może byc tego przyczyna??a i nie mam jeszcze wspomagania hamulców ???w trakcie jazdy strasznie przerywa tylko co jakiś czas normalnie na 2 sekundy załapie?

Napisano

może kolego masz właśnie tzw objw "tyrkolenia"?

> pany sejo odpalony ale powoli wchodzi na obroty i chyba nie pali na wszystkie gary jaka może byc

> tego przyczyna??a i nie mam jeszcze wspomagania hamulców ???w trakcie jazdy strasznie przerywa

> tylko co jakiś czas normalnie na 2 sekundy załapie?

Napisano

> pany sejo odpalony ale powoli wchodzi na obroty i chyba nie pali na wszystkie gary jaka może byc

> tego przyczyna??a i nie mam jeszcze wspomagania hamulców ???w trakcie jazdy strasznie przerywa

> tylko co jakiś czas normalnie na 2 sekundy załapie?

A kruciec do serwa hamulcowego zaslepiony czy w powietrze?

Napisano

> A kruciec do serwa hamulcowego zaslepiony czy w powietrze?

Właśnie - jeśli nie zaślepiony będzie łapał lewe powietrze i cyrki będą się dziać...

Napisano
  • Autor

> A kruciec do serwa hamulcowego zaslepiony czy w powietrze?

Podłączony do serwa tylko nie wiem czy to ten króciec ,wychodzi z dołu kolektora ?

Napisano

> Podłączony do serwa tylko nie wiem czy to ten króciec ,wychodzi z dołu kolektora ?

Tak to ten. Sprawdź czy wszędzie masz iskre i paliwo. Mój po odpaleniu kulawo chodził przez niedziałające dwa wtryski na 1 i 2 cylindrze...

Napisano
  • Autor

> Tak to ten. Sprawdź czy wszędzie masz iskre i paliwo. Mój po odpaleniu kulawo chodził przez

> niedziałające dwa wtryski na 1 i 2 cylindrze...

A co z resztą podciśnien ?

Napisano
  • Autor

i co pany podpowie ktoś co z resztą podciśnień w kolektorze ssącym ???

Napisano

podej maila to wysla pare fotek jak to siedzi w seju te 1.2 16 to podpatrzysz jak te podcisnienia pasuja i reszta pierdolek

Napisano

> i co pany podpowie ktoś co z resztą podciśnień w kolektorze ssącym ???

w sumie masz 4 króćce.

Jeden na dole kolektora najgrubszy pod serwo,

mały na lewo od przepustnicy - tu podłączasz odmę.

i dwie sztuki obok map sensora.

Jeden jest identyczny jak króciec odmy - tu podłączasz filtr węglowy - jeśli nie masz to zaślepiasz.

Drugi z kolei jest krótki dosyć i wokół ma pół pierścień plastikowy - ten podłączasz wężykiem do regulatora ciśnienia paliwa (masz go na końcu listwy paliwowej - też powinien mieć króciec)

Napisano
  • Autor

> w sumie masz 4 króćce.

> Jeden na dole kolektora najgrubszy pod serwo,

> mały na lewo od przepustnicy - tu podłączasz odmę.

> i dwie sztuki obok map sensora.

> Jeden jest identyczny jak króciec odmy - tu podłączasz filtr węglowy - jeśli nie masz to

> zaślepiasz.

> Drugi z kolei jest krótki dosyć i wokół ma pół pierścień plastikowy - ten podłączasz wężykiem do

> regulatora ciśnienia paliwa (masz go na końcu listwy paliwowej - też powinien mieć króciec)

a odme moge tez zaslepić ??

Napisano
  • Autor

> Możesz.

ok podłączyłem i to samo

zdjełem listwe wtryskową i zauwazyłem ze nie leja tak samo tz ostatni wtrysk licząc od zasilania leje najlepiej a reszta nie za bardzo czyżby pompa za słaba jest 3bar .?????

Napisano

> ok podłączyłem i to samo

> zdjełem listwe wtryskową i zauwazyłem ze nie leja tak samo tz ostatni wtrysk licząc od zasilania

> leje najlepiej a reszta nie za bardzo czyżby pompa za słaba jest 3bar .?????

Rozumiem że zasilanie masz na górze listwy a powrót na dole podłączony ?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że zasilanie masz na górze listwy a powrót na dole podłączony ?

tak

Napisano
  • Autor

i jak dodaje gazu zapala sie marchewa a po jego odjeciu gaśnie

Napisano

> i jak dodaje gazu zapala sie marchewa a po jego odjeciu gaśnie

A dodałeś jeden przewód do wiązki do wtrysków?

Napisano

> A dodałeś jeden przewód do wiązki do wtrysków?

No właśnie po tym wpisie

Quote:

zdjełem listwe wtryskową i zauwazyłem ze nie leja tak samo tz ostatni wtrysk licząc od zasilania leje najlepiej a reszta nie za bardzo czyżby pompa za słaba

Też stawiam na babola w kablach grinser006.gif

Napisano

> No właśnie po tym wpisie

> Quote:

> zdjełem listwe wtryskową i zauwazyłem ze nie leja tak samo tz ostatni wtrysk licząc od zasilania

> leje najlepiej a reszta nie za bardzo czyżby pompa za słaba

> Też stawiam na babola w kablach

Ja już o tym pomyślałem jak napisał o problemach za pierwszym razem le jakoś zapomniałem napisać 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Przewód jest dodany ale sprawdzę jeszcze raz

Napisano
  • Autor

> Przewód jest dodany ale sprawdzę jeszcze raz

a może ma ktoś foto jak to powinno być podłączone ?Będe bardzo wdzieczny

Napisano

> a może ma ktoś foto jak to powinno być podłączone ?Będe bardzo wdzieczny

ccinek1.jpg

na zdjęciu nie powinna byc masa tylko zasilanie na wtryski bo one są sterowane masą ale to taki mały szczegół

Napisano
  • Autor

> na zdjęciu nie powinna byc masa tylko zasilanie na wtryski bo one są sterowane masą ale to taki

> mały szczegół

Tylko że ja nie mam takiej wtyczki

Napisano

> Tylko że ja nie mam takiej wtyczki

to jak masz podłączone wtryski ?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

pany ma ktoś foto wiązki do wtryskiwaczy ??

Napisano
  • Autor

ok ale bardziej chodziło mi jak one są z sobą połączone