Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzecia tablica rejestracyjna.

Featured Replies

Napisano

No właśnie. Jak?

Obojętnie jak by się nie chciało rozwiązać tego problemu to będzie to niezgodne z przepisami.

Tablice mają być oryginalne i dobrze widoczne.

No to idę do wydziału komunikacji, mówię, że zgubiłem i chcę wtórnik.

Nikt faktycznie nie sprawdza czy zgubiłem tę tablicę czy nie.

Wtórnik oczywiście mi wydadzą i mam trzy oryginalne tablice.

Jest oryginalna tablica? Jest.

Policja nie przyczepi się do tablicy. Przyczepi się poświadczenia nieprawdy.

Drugi sposób to zamówienie tablicy na jakimś allegro.

Tablica nieoryginalna ale mająca wszystkie wymagane wymiary, wielkości liter, barwę itp.

W tym przypadku Policja przyczepi się tablicy.

I weź tu bądź mądry.

Dziwię się, że tak prostych rzeczy politycy nie potrafią w końcu raz na zawsze rozwiązać.

Nie wspomnę już o tablicach, których wymiary zewnętrzne odpowiadają wymiarom tablic USA.

Napisano

> No właśnie. Jak?

No właśnie, ale dlaczego Cię to dręczy? Chcesz na drodze używać trzech tablic na jednym pojeździe?

Napisano

> Dziwię się, że tak prostych rzeczy politycy nie potrafią w końcu raz na zawsze rozwiązać.

> Nie wspomnę już o tablicach, których wymiary zewnętrzne odpowiadają wymiarom tablic USA.

Chodzi Ci o to, że tablice USA mają inne wymiary?

Napisano
  • Autor

> Chodzi Ci o to, że tablice USA mają inne wymiary?

No, a o co?

Tablica w Polsce nie może być uszkodzona, zagięta, połamana, porysowana. Ma być cała, gładka, prosta, czysta i bardzo dobrze czytelna. Zamontowana tak by była dobrze widoczna, a tylna tablica dobrze oświetlona.

W większości samochodów z miejscem przystosowanym do tablicy USA nie da się prawidłowo zamontować polskiej tablicy. Albo będzie wygięta, albo obcięta albo nieprawidłowo oświetlona.

Jaki problem zrobić tablicę, która wymiarami będzie idealnie pasowała na miejsce tablicy USA?

Napisano

> Tablica nieoryginalna ale mająca wszystkie wymagane wymiary, wielkości liter, barwę itp.

> W tym przypadku Policja przyczepi się tablicy.

Nieprawda. Nigdy żaden mundurowy nie sczapił mnie za samoróbkę, a nieraz miałem radiowóz "na tylnym zderzaku". Ale fakt, że można by było zrobić coś, by kwestie tablic dało się bardziej legalnie rozwiązywać.

> Nie wspomnę już o tablicach, których wymiary zewnętrzne odpowiadają wymiarom tablic USA.

Z tego to się akurat cieszę. W ilu dziedzinach można małpować Stany...

Napisano

> Jaki problem zrobić tablicę, która wymiarami będzie idealnie pasowała na miejsce tablicy USA?

Choćby taki, że producenci tablic (chyba dwóch w kraju) musieli by zrobić kolejne matryce. Ministerstwo infrastruktury musiało by opracować jakiś system numeracji dla całego kraju, bo ten obecny nie zmieści się na tablicy "USA". Ja kompletnie nie widzę takiej potrzeby! Mamy takie a nie inne normy dla tablic, a jak ktoś ma problem z ich zamontowaniem na samochodzie, to jest tylko jego problem! Jak ma źle, to zabieram dowód i samochód na plac! To samo trzecia tablica - po co? U nas to była by to tylko furtka do wszelkich przewałów dla co bardziej "rozgarniętych".

Napisano
  • Autor

> Nieprawda. Nigdy żaden mundurowy nie sczapił mnie za samoróbkę, a nieraz miałem radiowóz "na tylnym

> zderzaku".

Wiadomo, że Policjanci podchodzą przeważnie do tego normalnie, bo wiedzą co i jak. Dlatego zakładam najczarniejszy scenariusz.

Napisano
  • Autor

> No właśnie, ale dlaczego Cię to dręczy? Chcesz na drodze używać trzech tablic na jednym pojeździe?

No choćby mocowane na haku wieszaki na rowery czy jakiś inny dodatkowy bagażnik tak mocowany, który zasłania tablicę w samochodzie.

Napisano

> Wtórnik oczywiście mi wydadzą i mam trzy oryginalne tablice.

> Jest oryginalna tablica? Jest.

Niestety nie będziesz miał 3 oryginalnych i legalnych tablic, idąc do wydziału komunikacji po wtórnik musisz zabrać tablicę która Ci została, wydając wtórnik zostaną naklejone nowe naklejki legalizacyjne. Jedna na starą tablice, druga na wtórnik tablicy i trzecia do dowodu. Od tego momentu legalne są te które mają odpowiednie naklejki

Napisano

> No właśnie, ale dlaczego Cię to dręczy? Chcesz na drodze używać trzech tablic na jednym pojeździe?

Np. w tej chwili nie istnieje legalny sposób na używanie takiego bagażnika na rowery:

bagaznik_na_hak_euroclassic_g6_led_2_rowery_13p_928_4.jpg

Bagażnik ma miejsce na tablicę, ale nie można przełożyć tej z auta, ponieważ wtedy nie mamy tablicy na pojeździe. Zostawienie bagażnika bez tablicy odpada, bo bagażnik zasłania tylną tablicę zamontowaną do auta. Trzeciej oryginalnej tablicy nie można uzyskać w sposób legalny - a używając nieoryginalnej "podróbki" narażamy się na zarzut sfałszowania dokumentu. Czy to jest normalna sytuacja? spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety nie będziesz miał 3 oryginalnych i legalnych tablic, idąc do wydziału komunikacji po

> wtórnik musisz zabrać tablicę która Ci została, wydając wtórnik zostaną naklejone nowe

> naklejki legalizacyjne. Jedna na starą tablice, druga na wtórnik tablicy i trzecia do dowodu.

> Od tego momentu legalne są te które mają odpowiednie naklejki

Ale to tylko naklejka. Tablica będzie oryginalna.

Napisano

> Czy to jest

> normalna sytuacja?

W takich sytuacjach zawsze zadaję sobie pytanie: dlaczego w UK tablice można sobie zrobić w sklepie na rogu a w PL robi się z nich dokument z zabezpieczeniami?

Zastanawiam się czy jest to chęć zarabiania na tablicach czy w tym kraju inaczej się nie da bo Polacy by kombinowali?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Np. w tej chwili nie istnieje legalny sposób na używanie takiego bagażnika na rowery:

Jak rower zasłania choćby kawałek mało ważnej lampy, to tablica jaka by nie była niewiele pomoże. Bagażnik powinien mieć zdublowane własne lampy i wtedy rejestrujemy go jako przyczepę ok.gif.

Napisano

> Choćby taki, że producenci tablic (chyba dwóch w kraju) musieli by zrobić kolejne matryce.

Jaki to problem?

> Ministerstwo infrastruktury musiało by opracować jakiś system numeracji dla całego kraju, bo

> ten obecny nie zmieści się na tablicy "USA".

W jakim celu zmieniać system numeracji? Zresztą z tyłu daje się zamontować zgodną z rozporządzeniem wersję dwurzędową.

> Ja kompletnie nie widzę takiej potrzeby! Mamy

> takie a nie inne normy dla tablic, a jak ktoś ma problem z ich zamontowaniem na samochodzie,

> to jest tylko jego problem! Jak ma źle, to zabieram dowód i samochód na plac!

No pewnie - oczywiście wziąłeś pod uwagę, że inni ludzie mogą mieć inne potrzeby?

> To samo trzecia tablica - po co?

Pewnie odwieczny problem z przewożeniem rowerów na platformie czy czymś podobnym też jest Ci obcy?

> U nas to była by to tylko furtka do wszelkich przewałów dla co bardziej "rozgarniętych".

facepalm%5B1%5D.gif

Podobno każdy ocenia po sobie - mógłbyś parę pomysłów takich przewałów przytoczyć, bo ja jakoś nie bardzo to widzę hmm.gif

Napisano

> Jak rower zasłania choćby kawałek mało ważnej lampy, to tablica jaka by nie była niewiele pomoże.

> Bagażnik powinien mieć zdublowane własne lampy i wtedy rejestrujemy go jako przyczepę .

Był już taki jeden inteligentny z takim pomysłem hehe.gifpad.gif

Napisano

> Jak rower zasłania choćby kawałek mało ważnej lampy, to tablica jaka by nie była niewiele pomoże.

Tego rodzaju bagażniki mają komplet świateł (łącznie z oświetleniem miejsca na tablicę rejestracyjną) - podłącza się to to gniazda przy haku.

> Bagażnik powinien mieć zdublowane własne lampy i wtedy rejestrujemy go jako przyczepę .

W jakim celu wypisujesz takie rzeczy? hmm.gif Bagażnik nie jest pojazdem i nie podlega rejestracji celem dopuszczenia do ruchu drogowego - w Polsce nie istnieje sposób na używanie takiego bagażnika w zgodzie z obowiązującymi przepisami, chyba że bagażnik jest integralną częścią samochodu:

corsa_d_flexfix_detale.jpg

Napisano

Bagażnik ma własne lampy.

Z tą rejestracją jako przyczepa to chyba przesadziłeś. A tak zapytam świąteczne jedzenie ci nie zaszkodziło?

Napisano

> zamontowaną do auta. Trzeciej oryginalnej tablicy nie można uzyskać w sposób legalny - a

> używając nieoryginalnej "podróbki" narażamy się na zarzut sfałszowania dokumentu. Czy to jest

> normalna sytuacja?

Sytuacja jest jaka jest i ja postępuję tak jak już tutaj opisywałem - mam numery rejestracyjne wydrukowane na białym kartonie (rozmiar normalnej tablicy) i to zafoliowane w całości. Nie ma więc podstaw do formułowania zarzutu o fałszowanie dokumentów, a jak się jakiś policjant przyczepi, to spuszczę go na drzewo - czytaj niech kieruje wniosek do sądu. Minęło tyle lat i jakoś żaden taki się nie trafił.

Napisano

> Bagażnik ma własne lampy.

Ale to też nie jest dobrze, o ile te lampy nie dezaktywują lamp "ciągnika" grinser006.gif bo upierdliwy gliniarz wtedy dopatrzy się czterech pozycyjnych, zdublowanych migaczy - to wszystko jest (w osobówce) niedopuszczalne i nielegalne... sytuacja patowa.

> Z tą rejestracją jako przyczepa to chyba przesadziłeś.

No tak, jeśli już to jako naczepa hehe.gif

PoRD, Art. 2.

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

52) naczepa - przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd;

W tym przypadku część spoczywająca na pojeździe to 100%, ale nie jest to zabronione grinser006.gifscrewy.gif jak to było? Durne prawo, ale prawo? grinser006.gifhahaha.gif

Napisano

> jakoś żaden taki się nie trafił.

Poczekaj jak trafisz na Amazaque to pójdziesz na dołek w ramach akcji przyjazne państwo. old.gif

A on dostanie awans za wykrycie przestępcy ganja.gif

Napisano

> Ale to też nie jest dobrze, o ile te lampy nie dezaktywują lamp "ciągnika" bo upierdliwy gliniarz

> wtedy dopatrzy się czterech pozycyjnych, zdublowanych migaczy - to wszystko jest (w osobówce)

> niedopuszczalne i nielegalne... sytuacja patowa.

Jaka tam patowa - "upierdliwy gliniarz" to wiesz, niezależnie od ewentualnego skierowania sprawy do sądu to można poprosić o inny patrol.

> No tak, jeśli już to jako naczepa

> PoRD, Art. 2.

> Użyte w ustawie określenia oznaczają:

> 52) naczepa - przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd;

> W tym przypadku część spoczywająca na pojeździe to 100%, ale nie jest to zabronione jak to było?

> Durne prawo, ale prawo?

Mylisz się - durne to najwyżej są takie pomysły, pominąłeś definicję przyczepy:

50) ,,przyczepa" - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;

31) ,,pojazd" - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;

hehe.gifpalacz.gif

Napisano

> Poczekaj jak trafisz na Amazaque to pójdziesz na dołek w ramach akcji przyjazne państwo.

Ba, jeszcze mnie spałują, bo będę wiózł tę platformę na Passacie z USA hehe.gif

> A on dostanie awans za wykrycie przestępcy

hahaha.gifok.gif

Napisano

> No, a o co?

> Tablica w Polsce nie może być uszkodzona, zagięta, połamana, porysowana. Ma być cała, gładka,

> prosta, czysta i bardzo dobrze czytelna. Zamontowana tak by była dobrze widoczna, a tylna

> tablica dobrze oświetlona.

> W większości samochodów z miejscem przystosowanym do tablicy USA nie da się prawidłowo zamontować

> polskiej tablicy. Albo będzie wygięta, albo obcięta albo nieprawidłowo oświetlona.

> Jaki problem zrobić tablicę, która wymiarami będzie idealnie pasowała na miejsce tablicy USA?

niewiem.gif

A jak wygląda ten temat w innych krajach UE?

Napisano

> A jak wygląda ten temat w innych krajach UE?

Normalnie, tzn. istnieje trzecia tablica lub specjalna tablica tylna przystosowana do amerykańskich aut.

Napisano

Ale wiesz ze przyczepa ma mieć inne lampy niż samochod? Wlasnie po tylnych lampach rozpoznajesz ze jedziesz za przyczepą, a nie samochodem - po to są róznice w lampach zebys w nocy się zorientowal za czym jedziesz.

Druga sprawa - przyczepa to pojazd, a czy sam bagażnik to pojazd?

Napisano

> Wiadomo, że Policjanci podchodzą przeważnie do tego normalnie, bo wiedzą co i jak. Dlatego zakładam

> najczarniejszy scenariusz.

A ja zakładam, że to bardziej kwestia jakości samoróbki. Biała folia odblaskowa, odpowiednia czcionka... ok.gif

http://forum.autokacik.pl/files/288135383-Zdj%EAcie429.jpg

Za kawałek tektury z nabazgranym numerem na pewno byłoby upomnienie.

Napisano

> a tu nie podpadasz pod paragraf?

Podpadasz. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No właśnie. Jak?

> Obojętnie jak by się nie chciało rozwiązać tego problemu to będzie to niezgodne z przepisami.

> Tablice mają być oryginalne i dobrze widoczne.

> No to idę do wydziału komunikacji, mówię, że zgubiłem i chcę wtórnik.

> Nikt faktycznie nie sprawdza czy zgubiłem tę tablicę czy nie.

> Policja nie przyczepi się do tablicy. Przyczepi się poświadczenia nieprawdy.

> Drugi sposób to zamówienie tablicy na jakimś allegro.

> Tablica nieoryginalna ale mająca wszystkie wymagane wymiary, wielkości liter, barwę itp.

> I weź tu bądź mądry.

> Dziwię się, że tak prostych rzeczy politycy nie potrafią w końcu raz na zawsze rozwiązać.

Dochodzą jeszcze naklejki legalizacyjne.

Napisano

Na opakowaniu po jakichś gratach z CTR miałem naklejki z hologramem, w tym samym formacie. waytogo.gif

Napisano

> A ja zakładam, że to bardziej kwestia jakości samoróbki. Biała folia odblaskowa, odpowiednia

> czcionka...

> Za kawałek tektury z nabazgranym numerem na pewno byłoby upomnienie.

Ale po co tak kombinować, przecież jak rejestrujesz możesz poprosić o jedną tablicę dwurzędową grinser006.gif

Napisano

Nie mogłem - kazaliby mi wymieniać od razu dwie, bo z flagą.

Napisano

> A ja zakładam, że to bardziej kwestia jakości samoróbki. Biała folia odblaskowa, odpowiednia

> czcionka...

> http://forum.autokacik.pl/files/288135383-Zdj%EAcie429.jpg

To co masz podpada pod podrabianie (paragraf), a można to zrobić zgodnie z przepisami bez żadnego problemu.

> Za kawałek tektury z nabazgranym numerem na pewno byłoby upomnienie.

Niekoniecznie, za co z całą pewnością nie jest to podrabianie tablic palacz.gif

Napisano

> Nie mogłem - kazaliby mi wymieniać od razu dwie, bo z flagą.

Jak widać mogłeś to zrobić bez przeszkód prawnych, więc nie pisz, że nie mogłeś palacz.gif

Napisano

> No właśnie. Jak?

> Obojętnie jak by się nie chciało rozwiązać tego problemu to będzie to niezgodne z przepisami.

> Tablice mają być oryginalne i dobrze widoczne.

> No to idę do wydziału komunikacji, mówię, że zgubiłem i chcę wtórnik.

> Nikt faktycznie nie sprawdza czy zgubiłem tę tablicę czy nie.

a jak rozwiążesz kwestie pieczątki w DR o wydaniu wtórnika?

> Policja nie przyczepi się do tablicy. Przyczepi się poświadczenia nieprawdy.

> Drugi sposób to zamówienie tablicy na jakimś allegro.

> I weź tu bądź mądry.

Napisano

> Ale wiesz ze przyczepa ma mieć inne lampy niż samochod? Wlasnie po tylnych lampach rozpoznajesz ze

> jedziesz za przyczepą, a nie samochodem - po to są róznice w lampach zebys w nocy się

> zorientowal za czym jedziesz.

Wiem, że trójkątne odblaski są zarezerwowane dla przyczep. Ale reszta świateł...? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> Normalnie, tzn. istnieje trzecia tablica lub specjalna tablica tylna przystosowana do amerykańskich

> aut.

Tzn. niekoniecznie jest tak jak piszesz (jeżeli chodzi o 3 tablicę) smile.gif W różnych krajach jest różnie, a rozwiązania (czy ich brak) jest zwyczajnie na korzyść kierowców. W Niemczech (o ile pamiętam) 3 tablicę bez problemu można dorobić (kiedyś chyba nawet dawali adnotację do briefa), często numery ludzie malują na kartonie i też jest dobrze. Generalnie szkoda zawracania sobie 4 liter wydumanym problemem, do którego tak naprawdę to ludzie dorabiają ideologię. Ma być numer rejestracyjny, widocznie światła i tyle. Nie wspomnę już o tym, że jak policjanci chcą się "czepiać" rzeczy ważnych, to niech zwracają większą uwagę na wyklejanki zagraniczne, na których niezarejestrowanymi pojazdami "rodacy" robią setki tysięcy kilometrów.

BTW - czy jest tutaj osoba (pytam już pewnie po raz kolejny), która bezpośrednio i wprost doświadczyła czepiania się przez policjanta do dorobionej (w formie dowolnej) tablicy z numerami rejestracyjnymi, czego skutkiem miałby być mandat karny?

Napisano

> Jak widać mogłeś to zrobić bez przeszkód prawnych, więc nie pisz, że nie mogłeś

Mowa o jednej, więc nie mogłem.

Napisano

Zamiast płacić stówę za dwie nowe tablice, wolałem pobawić się kilka godzin (miałem czas) i mieć 100 zł w kieszeni.

> To co masz podpada pod podrabianie

A skąd Ty wiesz, co ja mam. skromny.gif Ta tablica z pewnością już jakieś cztery lata temu trafiła na przemiał. Komu to zaszkodziło, to nie wiem, ale na policję numer znasz. Długo mnie szukać nie będą.

Napisano

> Mowa o jednej, więc nie mogłem.

Oczywiście że mogłeś, a że zgodnie z prawem obowiązuje inny wzór tablic, to niestety wymienić trzeba dwie i nie jest to niczym dziwnym. Zdecydowałeś się na rozwiązanie niezgodne z prawem (i to nie jest kwestia nieuregulowana, czyli 3 tablica), mając możliwość zrealizować to po ludzku. Twój wybór.

Napisano

> Zdecydowałeś się na rozwiązanie niezgodne z prawem

Nooo... Wtedy co prawda jeszcze nieświadomie, bo nie wiedziałem o tym przepisie jeszcze przez następne dwa lata, ale fakt jest faktem...

W sumie igrałem z ogniem, bo za takie bzdetne "przestępstwa" są w Polsce najsurowsze kary.

Napisano

> Zamiast płacić stówę za dwie nowe tablice, wolałem pobawić się kilka godzin (miałem czas) i mieć

> 100 zł w kieszeni.

Zamiast postąpić tak jak logika nakazuje i zrealizować to zgodnie z prawem, to zrobiłeś to po swojemu, tłumacząc to oszczędnością.

> A skąd Ty wiesz, co ja mam. Ta tablica z pewnością już jakieś cztery lata temu trafiła na

> przemiał.

Sam napisałeś, a to czy trafiła na złom 4 lata temu jest nieistotne.

> Komu to zaszkodziło, to nie wiem, ale na policję numer znasz. Długo mnie szukać nie

> będą.

Widzisz, dyskusja o trzeciej tablicy ma się nijak do tego co sam zrobiłeś i jeszcze stwierdzenia:

Quote:

A ja zakładam, że to bardziej kwestia jakości samoróbki. Biała folia odblaskowa, odpowiednia czcionka...

Ty podrobiłeś sobie tablicę by wyglądała na oryginalną, "my" rozmawiamy o rozwiązaniu, w którym taka tablica jest nie do przyjęcia, ponieważ o ile na samochodzie wyklejanki może się ktoś nie dopatrzy, ale jak pojawia się na pojeździe 3 taka sama, to od razu wiadomo, że któraś jest "fałszywa".

Napisano
  • Autor

> a jak rozwiążesz kwestie pieczątki w DR o wydaniu wtórnika?

A co to zmieni?

Napisano

> No choćby mocowane na haku wieszaki na rowery czy jakiś inny dodatkowy bagażnik tak mocowany, który

> zasłania tablicę w samochodzie.

A przekladanie oryginalnej tablicy z ramki na bagazniku pojazdu do ramki na wieszaku do rowerów rozwazaleś?

Napisano

> Nooo... Wtedy co prawda jeszcze nieświadomie, bo nie wiedziałem o tym przepisie jeszcze przez

> następne dwa lata, ale fakt jest faktem...

Nie ściemniaj że nie wiedziałeś - od momentu gdy weszły białe tablice (2000) powszechnie było wiadomo, że tych tablic nie można dorabiać i jedynie można je uzyskać z WK. Rzeka lamentu się przelała przez internet i środki masowego przekazu, nie sposób nie usłyszeć. Znajomość tego "przepisu" to kwestia rzekłbym wtórna.

> W sumie igrałem z ogniem, bo za takie bzdetne "przestępstwa" są w Polsce najsurowsze kary.

Bez dorabiania ideologii.

Napisano

> A przekladanie oryginalnej tablicy z ramki na bagazniku pojazdu do ramki na wieszaku do rowerów

> rozwazaleś?

Zawsze pisałeś o rozwiązaniach dla ludzi, a ten pomysł jest delikatnie powiedziawszy kuriozalny. Raz, że to niezupełnie zgodne z prawem (niestety, a może i dobrze), a dwa, że za jakie grzechy miałbym coś takiego robić, szczególnie w deszczu, nocy czy w ogóle? Te przepisy to mają być dla nas, czy my dla przepisów? Nie wspomnę już o tym, że w niektórych opcjach tablice są przynitowane do pojazdu hehe.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Nie ściemniaj że nie wiedziałeś

Piszę Ci tylko, jak było. Zaostrzenie prawa w temacie dorabiania tablic wiązałem z zakazem czerpania zysków z takiej usługi. Do głowy mi nie przyszło, że na własny użytek też nie można. A teraz, kiedy już wiem, że nie można... Też można! Tylko nie trzeba się tym chwalić w internecie. Czepianie się policji do samoróbek to teoria. W praktyce większym problemem jest to raczej dla niektórych użytkowników forów internetowych.

Fakt jest natomiast faktem, że na widok trzech tablic o tym samym numerze, mógłby wywołać niezdrowe zainteresowanie służb mundurowych. W tej sytuacji faktycznie lepiej nagrezdać numer na świstku, przylepić taśmą klejącą i mieć nadzieję, że zgodnie z Twoją logiką, choć będzie to niekoniecznie czytelne, to jednak nie zostanie uznane za podrabianie tablic.

Napisano

> Piszę Ci tylko, jak było. Zaostrzenie prawa w temacie dorabiania tablic wiązałem z zakazem

> czerpania zysków z takiej usługi.

Nie było żadnego zaostrzania prawa.

Napisano

> Coś do poczytania przypadkiem trafione...

Nic nowego - wcześniej się tłumaczyli, że sprawą się zajmą jak EU coś zarządzi (nie ma jakichś ogólnych przepisów w tej materii). Naprawdę nie sądzę, by sprawę było trzeba rozwiązywać na poziomie europejskim. Jakoś gdzie indziej bez takich uregulowań można jak biały człowiek korzystać z tych bagażników/platform i jakoś problemu nie ma ok.gif