Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

8-latek zabil mi cwieka...amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Moj 8-latek rozwalil mnie pytaniem odnosnie amortyzatorow

Po co robic rure z niebezpiecznum dla srodowsiska i trudnym do uszczelnienia olejem w srodku jak mozna by zrobic taki amortyzator w oparciu o magnesy neodymowe... a pewnie jezszcze do tego bylyby cichsze...

W odpowiedzi postawilem na koszty... ale samego mnie ta odpowiedz nie bardzo przekonuje...

Pomozecie?

Napisano

> Moj 8-latek rozwalil mnie pytaniem odnosnie amortyzatorow

> Po co robic rure z niebezpiecznum dla srodowsiska i trudnym do uszczelnienia olejem w srodku jak

> mozna by zrobic taki amortyzator w oparciu o magnesy neodymowe... a pewnie jezszcze do tego

> bylyby cichsze...

> W odpowiedzi postawilem na koszty... ale samego mnie ta odpowiedz nie bardzo przekonuje...

> Pomozecie?

po co robic amory z magnesami jak można z powietrzem?

Napisano

> Po co robic rure z niebezpiecznum dla srodowsiska i trudnym do uszczelnienia olejem w srodku jak

> mozna by zrobic taki amortyzator w oparciu o magnesy neodymowe... a pewnie jezszcze do tego

> bylyby cichsze...

> W odpowiedzi postawilem na koszty... ale samego mnie ta odpowiedz nie bardzo przekonuje...

> Pomozecie?

Gdyż amortyzator to nie sprężyna i w oleju jest wytracana energia.

Napisano

> bylyby cichsze...

> Pomozecie?

Opcja z magnesami nie tłumiła by drgań i takie amory działały by zapewne bardziej sprężyście niż zwykła sprężyna. Auto by skakało jak piłka i pewnie daleko byś nie zajechał wink.gif

Napisano

A w jaki sposób te magnesy maiłyby absorbować energię?

Opory i straty, to cel istnienia amortyzatora. Magnesami to można próbować sprężyny zastąpić.

Napisano

> bylyby cichsze...

> Pomozecie?

Można by rozwiązać amortyzację z magnesami na zasadzie prądów wirowych powstających w metalu. Tylko, czy starczyło by neodymu na wszystkie pojazdy? Poza tym, hydraulikę, pneumatykę, czy elektromagnesy można łatwo regulować. Magnes stały ma niezmienne pole magnetyczne i regulacja tłumienia była by trudna.

Napisano

> Gdyż amortyzator to nie sprężyna i w oleju jest wytracana energia.

I tak jak do końca świata w motoryzacji będą opony pneumatyczne, tak amortyzatory hydrauliczne ok.gifbiglaugh.gif.

Napisano

> I tak jak do końca świata w motoryzacji będą opony pneumatyczne, tak amortyzatory hydrauliczne .

kiedys były cierne.

Napisano

po pierwsze: ekonomia

po drugie: wymiary magnesów a wymiary amora olejowego w stos do obciążeń

po trzecie: zakres sprężystości magnesu

Napisano

> bylyby cichsze...

> Pomozecie?

Nie za bardzo widzę konstrukcję amortyzatora na magnesach.

Sprężynę tak, ale nie amortyzator. Amortyzator ma tłumić drgania a zobacz jak to się zachowuje

Napisano
  • Autor

> Nie za bardzo widzę konstrukcję amortyzatora na magnesach.

> Sprężynę tak, ale nie amortyzator. Amortyzator ma tłumić drgania a zobacz jak to się zachowuje

filmik kompletnie mnie nie przekonuje-jeśli od góry na ten pręt założyłbym cos odpowiednio ciężkiego...

... do tego jakieś strefy o różnej sile odpychania wzdłuż- miałbym amoro-sprężyne=jedno ustrojstwo w aucie zamiast dwóch do tego bez oleum itp...

Napisano

> A w jaki sposób te magnesy maiłyby absorbować energię?

> Opory i straty, to cel istnienia amortyzatora. Magnesami to można próbować sprężyny zastąpić.

Można by przez cewki odzyskiwać energię z nierówności drogi.

Myślę, że za jakieś 20 lat będzie to standardem w pojazdach hybrydowych i elektrycznych.

Napisano
  • Autor

fajne - ale jak to sie ma do tematu.... chyba, że w sensie rura miedziana jest częścią samochodu a magnes fragmentem nowatorskiego amora to ok... to chciałes "powiedzieć"?

Napisano
  • Autor

> A bose już tego nie zrobiło ?

ok w domysle żeby tym łatwo sterować elektro-magnes... ale do tego dojdziemy za chwilę z młodym

najpierw etap I :-)

a co z filmikiem-wdrożyli to gdzieś? jeśli nie to dlaczego jak myslicie tylko kwestia kosztów-merc jakiś ostatni przeciez mało gwiadki nie zapalił ze swoim activ body control czy jak to tam nazwali... reklamę citroena ze śpiacym dzieciakiem na dzirawej drodze tez chyba pamiętamy....

musze powiedzieć na filmiku wygląda imponująco w sumie (pomijając podskoki... :-)))

Napisano
  • Autor

> Można by przez cewki odzyskiwać energię z nierówności drogi.

> Myślę, że za jakieś 20 lat będzie to standardem w pojazdach hybrydowych i elektrycznych.

chyba, że będziemy "lewitować" i problem amorów będzie się wiązał jedynie z przyziemieniem

Napisano

> filmik kompletnie mnie nie przekonuje-jeśli od góry na ten pręt założyłbym cos odpowiednio

> ciężkiego...

To miałbyś mocno obciążoną sprężynę smile.gif

> ... do tego jakieś strefy o różnej sile odpychania wzdłuż- miałbym amoro-sprężyne=jedno ustrojstwo

> w aucie zamiast dwóch do tego bez oleum itp...

To miałbyś sprężynę o nieliniowej charakterystyce, jak obecnie stosowane w niektórych autach (różne średnice zwojów jednej sprężyny).

Napisano

> bylyby cichsze...

Trzeba by zbudowac urzadzenie, które by przetwarzalo drgania na energie, tłumiąc je i byłby KERS IThankYou.gif

Napisano

> Magnesy neodymowe bardzo źle wpływają na elektronike

pomidor