Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo 159 2.2 JTS z czym to się je?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. O ile tamat samego auta jest mi w miarę znany to już silniki JTS niebardzo.

Wiem, że mają łańcuch. Ile kosztuje jego wymiana? Poza tym znalazłem info o zbierającym się nagarze..

Coś jeszcze?

W ogóle co to za silnik? Włoski czy ze stajni GM?

Napisano

> W ogóle co to za silnik? Włoski czy ze stajni GM?

łoplowski wynalazek , może oni coś o tym więcej wiedzą , i nie ma instalacji gazowych do niego - jakby co

wejdź na alfaholicy to tam bedziesz mial w dziale 159 , temat o doświadczeniach ludzi z tym silnikiem ok.gif

a generalnie , jak chcesz 159 to naprawde polecam 1,9 120KM , lub nowszy 2.0 136 lub 170KM , daj se siana z pb zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

chcę cichy i mocny silnik. Jeśli nie 2.2 to 1.75t.

ON są ciężkie i żaden ON ni ewygra w zakrętach z Pb więc...

CZAS na BENZYNĘ zlosnik.gif

Napisano

> chcę cichy i mocny silnik. Jeśli nie 2.2 to 2.0t.

> ON są ciężkie i żaden ON ni ewygra w zakrętach z Pb więc...

> CZAS na BENZYNĘ

Akurat 159 sama w sobie jest ciezka, wiec rodzaj silnika nie ma wielkiego wplywu na mase pojazdu zlosnik.gif

2.4 mj + nieduza zmiana osprzetu + soft i mozna miec 300KM/530Nm.

Napisano

> chcę cichy i mocny silnik. Jeśli nie 2.2 to 2.0t.

> CZAS na BENZYNĘ

moze pomysl nad 1750 turbo podobno sie sprawdza w 159

Napisano

> Akurat 159 sama w sobie jest ciezka, wiec rodzaj silnika nie ma wielkiego wplywu na mase pojazdu

> 2.4 mj + nieduza zmiana osprzetu + soft i mozna miec 300KM/530Nm.

Jakie zmiany? Jakie jest potem spalanie?

Napisano

...

> W ogóle co to za silnik? Włoski czy ze stajni GM?

Najprawdopodobniej aluminiowy Z22SE GM-u z drobnymi modyfikacjami.

Napisano

> Jakie zmiany? Jakie jest potem spalanie?

A o dokladniejsze info musisz zapytac Marcina z Cinsoftu. Z tego co pisal, to zalozone wieksze turbo i podobno to jeszcze nie koniec modyfikacji tej 159 Q4 wink.gif

Napisano

Silniki opla, ja bym tego nie kupił.

Jedynie TBi, albo JTDm

Napisano

> chcę cichy i mocny silnik. Jeśli nie 2.2 to 1.75t.

> CZAS na BENZYNĘ

ja cie proszę , daj se siana z pb zlosnik.gif , a pozatym masz cysternę paliwa w ogródku ? zlosnik.gif , zbieraj na 2.0 jtdm , tak jak ja skromny.gif

Napisano

> Silniki opla, ja bym tego nie kupił.

zeby były dobre , to jeszcze by warto było , czemu nie

Napisano

> moze pomysl nad 1750 turbo podobno sie sprawdza w 159

sprawdza się , ale też żre dużo paliwa

Napisano

Mam ten silnik w Speed-ym. Nie narzekam ale ma dopiero 40 tys. km. przebiegu.

Znana była przypadłość zrywających się łańcuchów przy przebiegu 60 - 90 tys. km ale w 2006 poprawiono to, więc jeśli auto jest młodsze to problem nie istnieje.

Jeśli starsze to rozrząd i dysza olejowa albo już wymienione albo do wymiany.

Napisano

> ja cie proszę , daj se siana z pb , a pozatym masz cysternę paliwa w ogródku ? , zbieraj na

> 2.0 jtdm , tak jak ja

Alfa z dieslem - Cuore Sportivo rotfl.gif

Napisano

Znam jeden bardzo zadbany egzemplarz 2,2JTS. Jeździ to naprawdę miodnie, żadne 150PS JTD mu nie podskoczy. Niestety jak pechowo trafisz to będzie się sypać i skrzynia i silnik. Te wynalazki od GM nie należą do bezobsługowych no.gif

Napisano
  • Autor

> Akurat 159 sama w sobie jest ciezka, wiec rodzaj silnika nie ma wielkiego wplywu na mase pojazdu

> 2.4 mj + nieduza zmiana osprzetu + soft i mozna miec 300KM/530Nm.

no ok ale po co oprócz masy auta dokładać jeszcze silnikiem? zlosnik.gif diesle są meeeega cięzkie.

Napisano
  • Autor

> Jedynie TBi, albo JTDm

JTDm... TBi - to jest to serce.gifclaps.gif

Napisano
  • Autor

> ja cie proszę , daj se siana z pb , a pozatym masz cysternę paliwa w ogródku ? , zbieraj na

> 2.0 jtdm , tak jak ja

ja wolę pakować w Pb niż w sprzęgła, dwumas, wtryskiwacze itd zlosnik.gif

W Stilo w zeszłym roku wymiana powyższych plus świece (na razie CR bez problemów) to lekko liczać 4k więc daj spokój z tym spalaniem zlosnik.gif

Ile to spali? 12? Niech pali. Ale cicho i lepiej skręca a to się w Alfie liczy. Moim zdaniem to wstyd żeby spod maski wydobywał się klekot w takim aucie.

To nie VW zlosnik.gif

Napisano

> ja wolę pakować w Pb niż w sprzęgła, dwumas, wtryskiwacze itd

> W Stilo w zeszłym roku wymiana powyższych plus świece (na razie CR bez problemów) to lekko liczać

> 4k więc daj spokój z tym spalaniem

> Ile to spali? 12? Niech pali. Ale cicho i lepiej skręca a to się w Alfie liczy. Moim zdaniem to

> wstyd żeby spod maski wydobywał się klekot w takim aucie.

> To nie VW

Jakie 12, moze w trasie. Tbi po miescie potrafi wypic 20 bez wielkich wariacji zlosnik.gif

Napisano

> Jakie 12, moze w trasie. Tbi po miescie potrafi wypic 20 bez wielkich wariacji

to ciekawe bo moje 3.2 jeszcze nigdy wiecej niz 18l/100km nie wzieło a oszczędnie nie jeżdże.. grinser006.gif

Napisano

> to ciekawe bo moje 3.2 jeszcze nigdy wiecej niz 18l/100km nie wzieło a oszczędnie nie jeżdże..

Przynajmniej policyjne tak pala i miski troche narzekaja z tego powodu zlosnik.gif

Napisano

> Przynajmniej policyjne tak pala i miski troche narzekaja z tego powodu

A co, za swoje musza tankowac? hehe.gif

Napisano

fajnie, czyli podajesz spalanie samochodu, który np chwilę na autostradzie jedzie z butem w podłodze, żeby zatrzymać delikwenta, potem jak go zatrzymają i "załatwiają sprawy" na poboczu, to stoi kwadrans na biegu jałowym, z włączonymi odbiornikami prądu, których w cywilnym aucie nawet nie ma. I tak w kółko. Faktycznie, pomocne dla przeciętnego użytkownika ok.gif

Napisano
  • Autor

ale wiesz oni je na pewno pałują all teh time.

Jak się jeździło całe życie Polonezem a z pensji poszaleć nie można to sobie używają na służbówkach.

Wiadmo jak jest czacha.gif

Poza tym, moim zdaniem, jeśli ktoś decyduje się na zakup auta premium to czy decydującym czynnikiem powinno być spalanie?

Napisano

Zaprzeczasz sam sobie, jedyny mocny silnik w 159 to 3.2 JTS, jest mocny i ma dźwięk, ewentualnie 2.4 jtdm po modach. Zobacz filmiki jak przyśpiesza 2.2, można zasnąć, 1.8 tbi nawet z modami nie ma szału. Tbi to do giulietty, 2.0 mj tym bardziej, a nie do ciężkiej landary ok.gif

Napisano

> fajnie, czyli podajesz spalanie samochodu, który np chwilę na autostradzie jedzie z butem w

> podłodze, żeby zatrzymać delikwenta, potem jak go zatrzymają i "załatwiają sprawy" na poboczu,

> to stoi kwadrans na biegu jałowym, z włączonymi odbiornikami prądu, których w cywilnym aucie

> nawet nie ma. I tak w kółko. Faktycznie, pomocne dla przeciętnego użytkownika

W moich okolicach nie ma autostrad zlosnik.gif. A myslisz, ze jak ktos bedzie jezdzil glownie po miescie i stal w korkach to spali sporo mniej?? Umowmy sie, 159 1.75tbi pali duzo jak na taka moc i pojemnosc, bo przy podobnej eksploatacji niewiele wiecej pije e39 M5, ktore ma 2x wieksza moc, pod maska wolnossace 5-litrowe V8 i wieksza mase.

Napisano

> ale wiesz oni je na pewno pałują all teh time.

> Jak się jeździło całe życie Polonezem a z pensji poszaleć nie można to sobie używają na

> służbówkach.

Niestety, ale przy masie ponad 1,5 tony trzeba deptac aby samochod jechal.

> Wiadmo jak jest

> Poza tym, moim zdaniem, jeśli ktoś decyduje się na zakup auta premium to czy decydującym czynnikiem

> powinno być spalanie?

Powiedz to ludziom, ktorzy kupuja auta premium i zakladaja podtlenek LPG nawet gdy jest to niepolecane do danego auta zlosnik.gif.

Napisano

> Niestety, ale przy masie ponad 1,5 tony trzeba deptac aby samochod jechal.

> Powiedz to ludziom, ktorzy kupuja auta premium i zakladaja podtlenek LPG nawet gdy jest to

> niepolecane do danego auta .

Ponad 1,7...

Napisano

To niech zaczną jeździć przepisowo, to i spalanie spadnie. Na A4 pod Gliwicami, to gonili ponad 200km/h (jako pojazd nieuprzywilejowany) aż trudno było za nimi nadążyć zlosnik.gif

Napisano

> Znam jeden bardzo zadbany egzemplarz 2,2JTS. Jeździ to naprawdę miodnie, żadne 150PS JTD mu nie podskoczy (...)

Czerwony Spider Marcina ?

Napisano

> Zaprzeczasz sam sobie, jedyny mocny silnik w 159 to 3.2 JTS, jest mocny i ma dźwięk

Dźwięk to miał Busso, a nie ten plastikowy V6 od GM oslabiony.gif

Napisano

> Jakie 12, moze w trasie. Tbi po miescie potrafi wypic 20 bez wielkich wariacji

Troszkę przesadziłeś... Ale pali niemało.

Autostrada Warszawa - Gdańsk, tempomat 160km/h - spalanie 12÷13l/100km.

Krótkie dystanse 7-8km (ostatnio wcale nie jeżdżę poza miastem, silnik ledwie się zagrzeje jak dojeżdżam) - spalanie 15l/100km.

Jazda po Warszawie (około 25km w jedną stronę, z tego 9km dwupasmówka pod Warszawą) - 10÷11l/100km.

Najmniejsze spalanie jakie miałem (spokojna jazda drogami krajowymi i wojewódzkimi) - 7,7l/100km.

Spalanie może lekko spaść, bo właśnie dzisiaj (w końcu!) wymieniłem (podziękowania dla kolegi kaczorek79) sondę lambda a błąd mi wyskakiwał co jakiś czas już chyba od czerwca... Jak ktoś będzie korzystał z tego silnika, to nie ma co liczyć nawet na zbliżenie się do katalogowych danych dla silników TSI. Jak ktoś liczy na mniejszy stopień skomplikowania niż JTDm, to tez może się przeliczyć...

Napisano

> Troszkę przesadziłeś... Ale pali niemało.

> Autostrada Warszawa - Gdańsk, tempomat 160km/h - spalanie 12÷13l/100km.

tyle samo mi pali 3.2.

> Krótkie dystanse 7-8km (ostatnio wcale nie jeżdżę poza miastem, silnik ledwie się zagrzeje jak

> dojeżdżam) - spalanie 15l/100km.

tutaj ciut więcej grinser006.gif

Napisano

> Dźwięk to miał Busso, a nie ten plastikowy V6 od GM

zawsze 6 garów wink.gif

Napisano

> CZAS na BENZYNĘ

1.75 lepszy niż JTSy.

Warto poczytać forum alfaholików - na pewno dowiesz się więcej.

Napisano

To jest jakiś mocno zmodyfikowany Z22SE z Opla (147KM). Nie jest to super silnik ale też nie jest zły, należałoby się dowiedzieć jakie modyfikacje poczynili w stosunku do pierwowzoru, z tego co znalazłem to kolektor dolotowy jest inny, pewnie coś jak w przypadku 2.4L Chevroleta, ale to już kolega Joki pewnie wie więcej skoro ujeżdża Speedstera ok.gif

Napisano

...

> to już kolega Joki pewnie wie więcej skoro ujeżdża Speedstera

Kiedyś się interesowałem ale już nie pamiętam co dokładnie jest inne.

W każdym razie zmiany nie były zasadnicze a tylko w osprzęcie i pewnie oprogramowaniu?

Napisano

> Czerwony Spider Marcina ?

Czarny sedan smile.gif