Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik nissana 1,6 190 KM

Featured Replies

Napisano

o taki...

Nie znam się na nissanach - czy ktos cos moze powiedziec o trwałości? realnym spalaniu? usterkach? jak sie sprawuje w praktyce?

Pytam o tyle z ciekawosci że dzisiaj kupując swiece do renówki dowiedziałem sie ze jakies silniki 1,6 maja byc montowane w nowej lagunie - te same co sa w nissanie...

Napisano

> o taki...

Ja przepraszam za offtop, ale co ten pulsar ma takiego że kosztuje 100kPLN? Przeglądam specyfikacje, przecieram oczy i jakoś chyba nie załapałem wciąż tego żartu.

Napisano

> o taki...

> Nie znam się na nissanach - czy ktos cos moze powiedziec o trwałości? realnym spalaniu? usterkach?

> jak sie sprawuje w praktyce?

> Pytam o tyle z ciekawosci że dzisiaj kupując swiece do renówki dowiedziałem sie ze jakies silniki

> 1,6 maja byc montowane w nowej lagunie - te same co sa w nissanie...

ani to rewelacyjnie nie przyspiesza ani nie jest specjalnie szybkie jak na 190 kuca .... VAG z 1.4 TSI ma wiekszy moment obrotowy ... a cena mocno atrakcyjna .......

Napisano
  • Autor

> Ja przepraszam za offtop, ale co ten pulsar ma takiego że kosztuje 100kPLN?

Tego chyba nikt nie wie...

Moze daja duże rabaty?

> specyfikacje, przecieram oczy i jakoś chyba nie załapałem wciąż tego żartu.

Ja na stronyy nisana w zasadzie nie zagladam - popatrzyłem szukajac ew silnika w renówkach...

Napisano
  • Autor

> ani to rewelacyjnie nie przyspiesza ani nie jest specjalnie szybkie jak na 190 kuca .... VAG z 1.4

> TSI ma wiekszy moment obrotowy ... a cena mocno atrakcyjna .......

A które to TSI w Vagu były takie awaryjne? były? czy sa nadal?

Napisano

> A które to TSI w Vagu były takie awaryjne? były? czy sa nadal?

1.8 TSI z pierwszego rozdania - rozrzad, podobnie jak 1.4 TSI 122 z pierwszego rozdania .... o nowych na razie nic nie wiadomo poza tym, ze mniej pala i lepiej zapierniczaja hahahahahahaha

to juz olewajac VAG'a od tego pulsara wole Renuara GT220, sporo tanszy

Napisano

> Tego chyba nikt nie wie...

> Moze daja duże rabaty?

> Ja na stronyy nisana w zasadzie nie zagladam - popatrzyłem szukajac ew silnika w renówkach...

rabaty na nyske? eeeee niewydajemisie

Napisano
  • Autor

> rabaty na nyske? eeeee niewydajemisie

Nie mam pojecia nissany jakies takie paskudne z twarzy i nigdy ich nie bralem pod uwage...

Napisano

> Nie mam pojecia nissany jakies takie paskudne z twarzy i nigdy ich nie bralem pod uwage...

bo to wplyw renuara ... chociaz nowe clio i megane juz calkiem niezle wygladaja

Napisano
  • Autor

> bo to wplyw renuara ... chociaz nowe clio i megane juz calkiem niezle wygladaja

I nawet kaptur.. żeby sie tylko inaczej nazywał....

Napisano

> I nawet kaptur.. żeby sie tylko inaczej nazywał....

i zeby mial silnik jakis

Napisano
  • Autor

> i zeby mial silnik jakis

No tak to tez jest jakis powód i chyba nawet wazniejszy....

A nie ma tego 1,2 litra, 13o KM jak w megance?

Napisano

> o taki...

> Nie znam się na nissanach - czy ktos cos moze powiedziec o trwałości? realnym spalaniu? usterkach?

> Pytam o tyle z ciekawosci że dzisiaj kupując swiece do renówki dowiedziałem sie ze jakies silniki

Moja siostra powodzi nyske z tym silnikiem. Jakbys nie jezdzil bierze 10l/100. Roznica miedzy trybem sport i eco (poza zamuleniem na eco) dale 0.5l roznicy.

Jedzie fajnie ale moglby miec mniejszy apetyt na paliwo

Napisano

> No tak to tez jest jakis powód i chyba nawet wazniejszy....

> A nie ma tego 1,2 litra, 13o KM jak w megance?

120 kucy, 10,9 do paki jak na miejskie toczydlo jest ok ale nic poza tym i nie za prawie 70 tysiecy ....... jak na nadmuchane clio to sporo

Napisano
  • Autor

> 120 kucy, 10,9 do paki jak na miejskie toczydlo jest ok ale nic poza tym i nie za prawie 70 tysiecy

> ....... jak na nadmuchane clio to sporo

120 KM? szkoda ze nie choć 130 KM... ale widać zkastrowali... 70 tysiecy? a co ma ze zlota?

Napisano

> Tego chyba nikt nie wie...

> Moze daja duże rabaty?

No dobra, może i mają, ale bez przesady? 30? 40%?

Napisano
  • Autor

> Moja siostra powodzi nyske z tym silnikiem. Jakbys nie jezdzil bierze 10l/100

Ale w mieście czy na trasie? ew srednio?

Napisano

> Ale w mieście czy na trasie? ew srednio?

W Krakowie do roboty, ale glownie obwodnica, albo trasa do rodzicow do Gliwic - tu i tu w okolicy 10. Ale to w juke, pulsar powinien mniejszy opor stawiac na autostradzie.

Napisano

> No dobra, może i mają, ale bez przesady? 30? 40%?

A gdzie masz kompakta 190KM za 60-70kPLN? wink.gif

Napisano

10k od cennika. Teraz 1.2 115KM wszystko majacy kosztuje 63k taniej od konkurencji.

Napisano
  • Autor

Tyle to nawet Fiat na Crome nie dawał.... Citroen tez kiedys szastał rabatami ale nie takimi...

przez duzy rozumialem np 20%...

Napisano

> 10k od cennika. Teraz 1.2 115KM wszystko majacy kosztuje 63k taniej od konkurencji.

Chyba z poprzedniego rocznika...

Napisano

> 1.8 TSI z pierwszego rozdania - rozrzad, podobnie jak 1.4 TSI 122 z pierwszego rozdania .... o

> nowych na razie nic nie wiadomo poza tym, ze mniej pala i lepiej zapierniczaja hahahahahahaha

> to juz olewajac VAG'a od tego pulsara wole Renuara GT220, sporo tanszy

A widziałeś Pulsara w salonie? Na prawdę super fura, tylko ze zwykłymi silnikami. Jego charakterystyka jakby nie pasuje do 1.6T 190KM. zlosnik.gif

Napisano

> Chyba z poprzedniego rocznika...

Tak normalne ceny sa wysokie. Ale taki z wyprzedaza to bym przygarnal fajne auto.

Napisano

> o taki...

jezdzilem tym chyba w Juke (wersja 180 KM wtedy chyba była - nie pamiętam).

Generalnie: Najbardziej leniwe konie mechaniczne od czasu jazdy A4 B5 1.8T. a ciężko było pobić to Audi smile.gif

Napisano

> 1.8 TSI z pierwszego rozdania - rozrzad, podobnie jak 1.4 TSI 122 z pierwszego rozdania .... o

> nowych na razie nic nie wiadomo poza tym, ze mniej pala i lepiej zapierniczaja hahahahahahaha

> to juz olewajac VAG'a od tego pulsara wole Renuara GT220, sporo tanszy

i duzo szybszy grinser006.gif

odblokowane gt220

16660945476_9cce524de7_z.jpg

Napisano

> i duzo szybszy

> odblokowane gt220

I ten silnik wytrzyma 300KM? Czy pojezdzic 3 lata i do dziada?

Napisano

> jezdzilem tym chyba w Juke (wersja 180 KM wtedy chyba była - nie pamiętam).

> Generalnie: Najbardziej leniwe konie mechaniczne od czasu jazdy A4 B5 1.8T. a ciężko było pobić to

> Audi

Zawsze mialo 190. Leniwe? Nie mialem takiego wrazenia. Bardzo sprawnie jezdzi edit. W trybie ECO jest zamulony strasznie, ale w trybie normal i sport jezdzi lepiej, a roznica w spalaniu znikoma

Napisano

> A gdzie masz kompakta 190KM za 60-70kPLN?

doloz 10 kpln i mozesz rozgladac sie za GT220

Napisano

> Zawsze mialo 190. Leniwe? Nie mialem takiego wrazenia. Bardzo sprawnie jezdzi edit. W trybie ECO

> jest zamulony strasznie, ale w trybie normal i sport jezdzi lepiej, a roznica w spalaniu

> znikoma

jak na tak małe auto, to jeździ wyjątkowo poniżej oczekiwań. ot. niektóre auta tak mają.

Napisano

> i duzo szybszy

> odblokowane gt220

pieknie, tylko program czy caly zestaw-turbo, wydech, IC?

Tak patrze i za 70-75 mozna szukac rocznego z przelotem 10 tys kkm, chyba najtansze 300ps w kombiaku

Napisano

> jak na tak małe auto, to jeździ wyjątkowo poniżej oczekiwań. ot. niektóre auta tak mają.

Slowo klucz - manual FWD czy cvt 4x4? Bo roznica jest naprawde zasadnicza.

Napisano

> I ten silnik wytrzyma 300KM? Czy pojezdzic 3 lata i do dziada?

to jest silnik z rs tylko obciety programem

Napisano

> pieknie, tylko program czy caly zestaw-turbo, wydech, IC?

> Tak patrze i za 70-75 mozna szukac rocznego z przelotem 10 tys kkm, chyba najtansze 300ps w

> kombiaku

gt220 ma wszytskie czesci z rs, silnik turbo i ic

Napisano

> gt220 ma wszytskie czesci z rs, silnik turbo i ic

masz jakis film jak sie to napedza po takim programie?

Napisano
  • Autor

> gt220 ma wszytskie czesci z rs, silnik turbo i ic

i zawieszenie identyczne z meganką z podstawom silnikiem...

Napisano

> i zawieszenie identyczne z meganką z podstawom silnikiem...

Ale w tego typu samochodach zawieszenie może okazać się najłatwiejszą opcją do upgrade'u. Wystarczy poszukać jakiś dedykowany kit i któregoś ze specjalistów, typu Bilstein czy Koni lub Spax. I może się okazać, że mamy robra.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Slowo klucz - manual FWD czy cvt 4x4? Bo roznica jest naprawde zasadnicza.

Na papierze nawet manual FWD wyglada srednio. 190 KM i 8 sek do paczki. Ale odczucia z jazd sa ok.gif przynajmniej moje

Napisano

> Slowo klucz - manual FWD czy cvt 4x4? Bo roznica jest naprawde zasadnicza.

manual manual. CVT w niehybrydach unikam jak ognia.

Napisano

> i zawieszenie identyczne z meganką z podstawom silnikiem...

nie. obniżone o 14mm chyba i zdeko tym samym twardsze.

Napisano

> Na papierze nawet manual FWD wyglada srednio. 190 KM i 8 sek do paczki. Ale odczucia z jazd sa

> przynajmniej moje

Jak na 190KM to szalu nie ma, troszke slabszy Leon 2.0 TDI z manualna skrzynia biegow jest o 0,5s szybszy

Napisano

> Jak na 190KM to szalu nie ma, troszke slabszy Leon 2.0 TDI z manualna skrzynia biegow jest o 0,5s

> szybszy

Sa dwa pytania - na ile czas Leona jest realny (bo Niemcy sa dosc optymistyczni w podawaniu osiagow) a drugie pytanie, czy 0-100 jest wyznacznikiem czy auto jest dynamiczne czy nie wink.gif

Napisano

> Sa dwa pytania - na ile czas Leona jest realny (bo Niemcy sa dosc optymistyczni w podawaniu

> osiagow) a drugie pytanie, czy 0-100 jest wyznacznikiem czy auto jest dynamiczne czy nie

Producent podaje 7,5s. Wg strony zeperfs realne jest 7,4s.

Napisano

> Producent podaje 7,5s. Wg strony zeperfs realne jest 7,4s.

blush.gif

No to sa mistrzami, ze Leon II 2.0 TDI 180KM mial 8,2 a 184KM Leon 3 jest szybszy o blisko sekunde. Brawo

Napisano

> Jak na 190KM to szalu nie ma, troszke slabszy Leon 2.0 TDI z manualna skrzynia biegow jest o 0,5s

> szybszy

A widziales leona w srodku i ich auto emocjon? zlosnik.gif

Napisano

> No to sa mistrzami, ze Leon II 2.0 TDI 180KM mial 8,2 a 184KM Leon 3 jest szybszy o blisko sekunde.

> Brawo

jest cos takiego co sie nazywa skrzynia biegow

Napisano

> No to sa mistrzami, ze Leon II 2.0 TDI 180KM mial 8,2 a 184KM Leon 3 jest szybszy o blisko sekunde.

> Brawo

Byc moze w III zeszli troche z masa i inaczej zestopniowali poszczegolne biegi - trzeba by porownac wink.gif

Napisano

> A widziales leona w srodku i ich auto emocjon?

No tym nie grzeszy, emocje sa, ale chyba w druga strone zlosnik.gif.

Ale to przykladowy samochod, pokazujacy, ze nawet diesel moze miec lepsze osiagi niz troszke mocniejsza powyzsza turbo benzyna wink.gif

Napisano

> jest cos takiego co sie nazywa skrzynia biegow

Jest tez cos takiego jak typowe niemieckie podawanie osiagow smile.gif Maksymalnie najlepszy czas w najlepszych warunkach i z profi kierowca, totalnie nieosiagalnym w swiecie rzeczywistym przez przecietnego Kowalskiego.

Napisano

> Jest tez cos takiego jak typowe niemieckie podawanie osiagow Maksymalnie najlepszy czas w

> najlepszych warunkach i z profi kierowca, totalnie nieosiagalnym w swiecie rzeczywistym przez

> przecietnego Kowalskiego.

poprzednia skodzina miala podany osiagalny czas nawet pomimo mocy ponizej katalogu