Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pistolet do goracego kleju

Featured Replies

Napisano

czy ważne to jaki się kupi? Czy każdy będzie dobry, bo ceny wahają się od 20 zł do ponad 100 zł.

Muszę przykleić sporo listew przypodłogowych, w zasadzie w całym domu wink.gif

Czy może lepiej użyć do listew czegoś innego?

Napisano

> czy ważne to jaki się kupi? Czy każdy będzie dobry, bo ceny wahają się od 20 zł do ponad 100 zł.

> Muszę przykleić sporo listew przypodłogowych, w zasadzie w całym domu

> Czy może lepiej użyć do listew czegoś innego?

to się nie nadaje do listew no.gif

Napisano

> Wszędzie piszą, że tym najlepiej... To czym innym przykleić?

klejem montażowym

ciepły klej nadaje się na małe nieobciążone powierzchnie , a i to nie zawsze

Napisano

Nie wierz w klejenie, chyba, że robisz dla kogoś. Dla siebie tylko kołki.

Napisano

Odpowiedni klej montażowy z kartusza. Nawet pierwszy lepszy silikon powinien dać radę. U mnie w domu ,,fachowcy" kleili listewki klejem na gorąco i połowa poodłaziła.

Co do pistoletu na gorąco. U mnie, taki najtańszy przegrzał się i stopił swoją obudowę.

Napisano

> czy ważne to jaki się kupi? Czy każdy będzie dobry, bo ceny wahają się od 20 zł do ponad 100 zł.

mam trzy najtansze wykorzystywane swego czasu intensywnie - bez problemu

Napisano

> Nie wierz w klejenie, chyba, że robisz dla kogoś. Dla siebie tylko kołki.

Prawda. Klej będzie się trzymał tyle że...odejdzie z farbą. biglaugh.gif

Napisano

> Prawda. Klej będzie się trzymał tyle że...odejdzie z farbą.

eee.... tam gadasz....

W tv pokazywali jak super hiper taśma dwustronna* trzyma półki do iluś tam kg a piszesz że klej nie da rady screwy.gifbiglaugh.gif

* -- moja żona Zofia się na to nabrała mimo iż jej tłumaczyłem że to bujda i postanowiła swój niecny plan wcielić w życie jak byłem w pracy, do powieszenia miała 3 takie małe pudełka na drobiazgi da dzieci.

Wszystkie 3 odpadły razem z taśmą, gładzią i częściowo z tynkiem hahaha.gif jedno spadło córce na głowę no.gifangryfire.gif nie wspomnę jak wygląda ściana angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> Czyli taśma działa tak jak obiecują, a ścianę masz tandetną

jak tandetną wpysk.gif

jak maiłem gładź montować ?? na kołki do styro ?? hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Na tą taśmę było

Dialog miesiaca!!! claps.gif

Napisano

> Na tą taśmę było

No a taśma do farby i gładzi zlosnik.gif

To co miałem niby tę gładź na kołki przywalić żeby jej taśma nie oderwała hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> klejem montażowym

> ciepły klej nadaje się na małe nieobciążone powierzchnie , a i to nie zawsze

bzdura, ja kleiłem rok temu ca l dom listwami przy podłodze.

Kupiłem 2 bo jeden sie zrąbał jeden za 20 zł jeden na 30zł o największej mocy i spokojnie dału radę polecam.

lepsze niż sam klej montażowy nawet w przypadku delikatnie nierównych ścian

Napisano

> Prawda. Klej będzie się trzymał tyle że...odejdzie z farbą.

mi nigdzie nie odszedł

Napisano
  • Autor

> No a taśma do farby i gładzi

> To co miałem niby tę gładź na kołki przywalić żeby jej taśma nie oderwała

Nie brnijmy dalej w ten temat, bo okaże się, że cegły też trzeba było łączyć tą taśmą, a nie żadną staromodną zaprawą zlosnik.gif

Napisano

> mi nigdzie nie odszedł

klej jest maks tak dobry, jak podloze. Jesli komus farba odlazi, bo ma akrylowa, a pod spodem brak gruntu, albo slaby tynk, to nalezy dac slabszy, albo b. elastyczny klej. Tak, zeby w razie czego przyjmowal na siebie naprezenia, zamiast przenosic je na sciane.

Napisano

> Wszędzie piszą, że tym najlepiej... To czym innym przykleić?

Co prawda listwy przypodłogowe siedzą na kołkach, ale z upierdliwym montażem, np listw przysufitowych radziłem sobie tak:

Naprzemiennie klej montażowy z klejem na gorąco (najpierw klej montażowy, a potem szybciutko klej na gorąco punktowo)

Klej na gorąco chwyta w ciągu 10 sekund, a po dobie trzyma już montażowy...

Napisano

> chyba, ze pod listwami farby nie bedzie

Tynki z uplywem lat wietrzeją.

Wszystkie "cudowne kleje zamiast kołków i gwoździ" przyspieszają i potaniają różne montaże, tylko że kosztem ich trwałości.

Moja diagnoza po 20 latach jest taka, że można ich używać jako wzmocnienia montażu, ograniczając liczbę kołków/gwoździ tam, gdzie nosność nie jest krytyczna (czyli np. nie przy montażu rzeczy, które mogą spaść na głowę i narobić szkody), natomiast jako ich całkowite zastępstwo absolutnie się nie nadają.

Napisano

Co do samego sensu klejenia listew to się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o same pistolety to różnica jest duża a przynajmniej była, bo mówię o sprzęcie sprzed kilku lat. Stanley niszczy jakieś tani badziew. Ten tani topił klej bardzo wolno, aż w końcu od ciśnięcia ułamał się "spust" hehe.gif

Napisano

Mailem najtańszy, działał lat naście ukradli, kupiłem najtańszy 7 lat temu i działa nadal. Przy czym klejenie tym listew to kiepski pomysł. Do okazyjnego użycia sie nada bez problemu.

Kup listwy z klipsami plastikowymi z zatrzaskiem, klips do ściany kołkiem, na wszystkie klipsy zatrzaskujesz listwę. Wytrzymuje nawet spore nierówności w obu płaszczyznach. Dodatkowo jest miejsce na np jakis kabel.

Napisano

> klejem montażowym

Ja uzywam kombo smile.gif tj montazowy + glut na goraco.

Glut lapie od poczatku i montazowy wtedy sobie spokojnie moze lapac i nic sie nie rozjedzie

Napisano

nie kupuj top tools... chodził jeden dzień i ułamał się spust zlosnik.gif

teraz mam Topexa (niby ten sam dystrybutor) ale działa i jest lepszy

Napisano

> Nie brnijmy dalej w ten temat, bo okaże się, że cegły też trzeba było łączyć tą taśmą, a nie żadną

> staromodną zaprawą

cegły i ocieplenie Panie to się teraz na piankę daje biglaugh.gif

Napisano

Sam pistolet chyba z 3 letnią gwarancją będzie w Lidlu, kleje również

Napisano

to zależy jakiego kleju użyjesz i czy porządnie przygotujesz powierzchnie. Klejenie na gorąco nie polega tylko na 'wypluciu' jakiejś ilości kleju i dociśnięciu elementów.

Napisano

> to zależy jakiego kleju użyjesz i czy porządnie przygotujesz powierzchnie. Klejenie na gorąco nie

> polega tylko na 'wypluciu' jakiejś ilości kleju i dociśnięciu elementów.

do tego masz kilka rodzajów ciepłego gluta cool.gif ale mało kto się do tego przykłada i wie jak to zrobić

Napisano

> do tego masz kilka rodzajów ciepłego gluta ale mało kto się do tego przykłada i wie jak to zrobić

no toć pisałem, że zależy od użytego kleju. Ja mam w domu ze 3. rodzaje, do tego najzwyklejszy, marketowy pistolet i porządnie zrobione klejenie wytrzymuje bardzo dużo.

Wadą taniego pistoletu jest czas potrzebny do porządnego nagrzania i wydajność. To że klej wypływa nie znaczy wcale, że temp jest już odpowiednia do klejenia.

Napisano

> Mailem najtańszy, działał lat naście ukradli, kupiłem najtańszy 7 lat temu i działa nadal. Przy

> czym klejenie tym listew to kiepski pomysł. Do okazyjnego użycia sie nada bez problemu.

> Kup listwy z klipsami plastikowymi z zatrzaskiem, klips do ściany kołkiem, na wszystkie klipsy

> zatrzaskujesz listwę. Wytrzymuje nawet spore nierówności w obu płaszczyznach. Dodatkowo jest

> miejsce na np jakis kabel.

IMHO listwy z klipsami to słabe rozwiązanie, lepiej kupić takie z listwą maskującą na przewody co się bezpośrednio przykręca do ściany.

Napisano

Wkretarka akumlatorowa, kupiona ze 2 lata temu bardzo podobna do tej udarowej teraz.

Gdzie kupie aku do tego lub jak nazywa sie ten zamiennik ktory pasuje.

Dzieki,

Widziałem ze pisales gdzies o tym ale nie mialem czasu szukac:)

Napisano

> IMHO listwy z klipsami to słabe rozwiązanie, lepiej kupić takie z listwą maskującą na przewody co

> się bezpośrednio przykręca do ściany.

To to samo.chyba bo nie wiem co masz na myśli.

Napisano

> Nie wierz w klejenie, chyba, że robisz dla kogoś. Dla siebie tylko kołki.

Lucek ma rację. Klej nie wytrzymuje próby czasu. A listwy na zatrzaski/wsuwki to masakra użytkowa. Tylko montaż mechaniczny.

Napisano

> To to samo.chyba bo nie wiem co masz na myśli.

jednak nie to samo. Typowe listwy kablowe są mocowane przelotowo przez kanał kablowy i potem na ten kanał idzie maskownica.

Zależnie od modelu albo w środku, albo cała górna część jest zdejmowana (ta opcja jest lepsza przy późniejszym odnawianiu ścian nie trzeba ściągać listwy).

Listwy mocowane klipsami, delikatnie mówiąc, niezbyt ładnie wyglądają na krzywej ścianie i kijowo się je zakłada na te klipsy.

Napisano

> jednak nie to samo. Typowe listwy kablowe są mocowane przelotowo przez kanał kablowy i potem na ten

> kanał idzie maskownica.

> Zależnie od modelu albo w środku, albo cała górna część jest zdejmowana (ta opcja jest lepsza przy

> późniejszym odnawianiu ścian nie trzeba ściągać listwy).

> Listwy mocowane klipsami, delikatnie mówiąc, niezbyt ładnie wyglądają na krzywej ścianie i kijowo

> się je zakłada na te klipsy.

Masz złe doświadczenia. Pewnie kwestia tego jakie klipsy. Te co mam zakładałem na krzywe ściany przy krzywej podłodze i sa juz 10 lat. Nie ma problemu. Jak robllem u siebie wybrałem takie same i tez nie ma kłopotu niewiem.gif

Napisano

> Masz złe doświadczenia.

albo bardziej krzywe ściany zlosnik.gif

> Pewnie kwestia tego jakie klipsy. Te co mam zakładałem na krzywe ściany

> przy krzywej podłodze i sa juz 10 lat. Nie ma problemu. Jak robllem u siebie wybrałem takie

> same i tez nie ma kłopotu

może na lepsze faktycznie trafiłeś. U rodziców też kolo 10.lat temu były robione ale te które mam u siebie są jednak wygodniejsze.

Napisano

> Sam pistolet chyba z 3 letnią gwarancją będzie w Lidlu, kleje również

Byłem dziś i macałem oink.gif to jest wersja na te małe wkłady i sam pistolet też jest mały więc IMO nie warto

Napisano

> Byłem dziś i macałem to jest wersja na te małe wkłady i sam pistolet też jest mały więc IMO nie

> warto

To jest malutkie i delikatne- przeznaczone jest do ozdabiania tkanin i do tego się nadaje. Żona sobie kupiła... wink.gif